Message |
|
Am inteles acum. Bun, bag la cutiuta, poate vine ceva prima la final de an
|
 |
|
Eu il am pe asta
https://animax.ro/curatator-acvariu-dennerle-gravel-cleaner.html
Nu cred ca e mare diferenta intre diametrele tuburilor, nu merita sa-mi bat capul. Aspir cam jumatate de acvariu la un schimb de apa, e ok.
|
 |
|
Deja sunt la al doilea aspirator, nu mai bag bani in altul. Asta de care zici nici nu se gaseste la Romanica, tu ai pus link de Austrica. Ma descurc asa, azi fac o zona, peste o saptamana alta si tot asa. Prioritatile sunt altele.
|
 |
|
Eu incepusem sa am filamentoase in acvariul mic, dar de cand l-am facut de creveti au disparut. Acum nici nu mai bag carbon lichid, doar all-in-one de la Masterline, chiar nu ar fi rau sa mai apara niste filamentoase, le halesc astia micii imediat.
|
 |
|
Mersi mult de sfaturi. Granulatia e de 3-4 mm, max 5 unele pietricele. Dar nu aspiram asa bine inainte, acum bag aspiratorul pana la fundul acvariului, scot multa mizerie de fiecare data. Nu apuc sa aspir o data tot acvariul, se termina apa  Dar usor usor scot eu tot molozul.
O sa iau o farfurie speciala, acum am eu ceva dar crevetii reusesc sa impinga mancarea afara.
Viermii nu sunt detritus, aia sunt albi si subtiri. Astia sunt exact ca puii de rama, au si aceeasi consistenta si culoare. O sa scap eu de ei.
Astept si eu sa vad tot acvariul rosu 
|
 |
|
In locul quartzului eu as pune o roca vulcanica. E neutra, favorizeaza coloniile de bacterii benefice si se prind foarte fain plantele de porii ei (anubias, bucephalandra, microsorum, cryptocoryne), toate stau bine (initial legate cu ata sau lipite cu atentie, sa nu scapi prea mult lipici).
Sa aspiri bine substratul la schimburile de apa, mai peste o luna asa, acum nu ai multa mizerie. E genul de substrat prin care trec mizeriile si se aseaza la fund, unde se acumuleaza si se formeaza un namol. Daca il aspiri bine saptamanal e foarte ok. Eu sunt patit, de aia zic.
Bafta si sa te bucuri de acvariu!
|
 |
|
Eu am pus acum o saptamana jumatate e frunza de catapa in acvariu de 30l si apa nu s-a colorat deloc. Chiar ma intreb daca e “originala” frunza, daca nu are vreo hiba. Depuneri nu am, e drept ca sunt 3 neritine si cativa comunitari care se plimba mereu pe frunze.
|
 |
|
Ca o paranteza, am vazut la Oliver Knott un acvariu plantat numai cu anubias nana si cryptocoryne diverse specii. Atat. Arata superb. Dar omul le vede altfel, are un al saselea simt.
|
 |
|
Pai cum sa fie cu suparare, cand vine de la un maestru ca tine? Chiar ma bucur ca ai dat cu feedbacku’  Nu stiu daca mai am rabdare acum sa rearanjez, astept sa se stabilizeze plantele. Peste cateva luni o sa ma plictisesc si atunci poate le dau un scape montan.
|
 |
|
Am mai adaugat 7 creveti, acum cred ca am 20 in total. Le dau peleti shrimp king o data la doua zile, in rest se descurca cu plantele din acvariu. De frunza de catapa inca nu s-au atins, cred ca subt satui.
https://plici.ro/image/JP9
Pentru moment aman schimbarea substratului, am zis ca aspir bine la fiecare schimb de apa si poate tin viermii sub control. In plus, substratul pentru creveti e mai mult pentru caridine. La ultimul aspirat chiar am prins un vierme, mai jos in toata splendoarea lui. Seamana perfect cu o rama, dar astea stiu ca nu traiesc fara oxigen. O fi ceva inrudit. Cineva de la petshop mi-a zis ca e ok, multe acvarii au si nu e un motiv rezonabil sa schimb substratul. E doar o chestiune estetica. Si nu afecteaza vietuitoarele. A mai avut cineva asa nevertebrate? Priviti mai atent la substrat
https://plici.ro/image/JP3
|
 |
|
Am mai adaugat 2 neoni, sa fie 8 in total si 2 neritine. Am plantat Hygrophila polysperma, Eleocharis acicularis, Justicius schimperi si un rizom de anubias nana furata din acvariul mic si lipita pe o roca vulcanica. Iar m-am pacalit cu justicius, am uitat ca e mai mult planta emersa, asta e, mai incerc o data. A reusit cineva sa creasca submers? In rest e ok, a inceput si moss-ul sa inmugureasca, au crescut si melcii comunitari, am cativa ramshorn si 1 phisa marmorata, ii las in pace ca fac treaba.
https://plici.ro/image/JPi
|
 |
|
Va salut,
Crevetii sunt ok, in general ies la numaratoare, au murit 2 deja, probabil nu s-au adaptat sau nu erau vaccinati. O sa mai iau 5, sa fie undeva intre 15-20 bucati in final. Si nu bag pesti deocamdata.
In continuare sunt viermi in substrat, acum ca nu mai sunt cory parca au devenit mai indrazneti. Drept urmare, ma gandesc sa schimb substratul cu unul de creveti. Si aici prima intrebare: ce recomadati, sa fie ok si pentru plante? Si sa nu mai fie nevoie de substrat fertil.
Cum vreau sa fac:
- scos apa intr-un vas, in care sa pun crevetii, melcii, 1-2 plante si piatra de aer
- scos restul de apa intr-un lighean, cu tot hardscape-ul si restul de plante
- scos substrat, macelarit viermi
- curatat fundul acvariului, fara sa ma ating de pereti
- pus substrat de creveti, aranjat hardscape si replantat
- pus inapoi apa si vietuitoarele (poate cu o pauza de 2-3 ore intre, sa se aseze totul)
Exista vreun risc sa afectez crevetii si melcii in vreun fel, sa se modifice brusc chimia apei? Sau mai rau, sa se decicleze totul?
|
 |
|
S-a mai dus din barait, aproape ca nu se mai aude decat torsul usor al motorului. La ultimul schimb de apa am desfacut tot angrenajul de la rotor, piesa cu piesa, le-am curatat. Am curatat buretii din filtru, in apa scoasa din acvariu, normal. Am filtrat apa din canistra sa scap de depunerile acumulate in faza de ciclare si am scurtat furtunul de in, acum intra apa mai direct in filtru.
Rezultatul, un debit mai bun si scapat de baraitul rotorului. A venit si axul ceramic, il pastrez de rezerva deocamdata. Si mai dau o sansa filtrului.
|
 |
|
Daca nu e prea tarziu, schimba substratul, ia 10 in 1, care e negru si se potriveste la fix cu cuartul negru. Asta 9 in 1 e gri si cu timpul se poate amesteca, strica aspectul.
Si as lua un filtru mai mare, cel putin Classic 250.
As renunta la unele, de exemplu la o penseta si la algexit (nu iti trebuie din prima).
Si plante baga easy, nu in vitro, exista riscul sa se topeasca in faza de ciclare. Baga cryptocoryne in prima faza.
|
 |
|
Iar planta pare sa fie crypto beckettii, foarte prolifica. Si a crescut foarte frumos. E posibil sa fi sufocat radacinile altor plante din jur, daca i-a mers atat ee bine.
|
 |
|
Mutlumesc pentru sfaturi. Am comandat deja un ax ceramic, sunt curios daca acolo e buba. O sa mai scurtez si furtunul de in, e cam lung si face o bucla. Ma gandesc ca daca intra apa un pic mai direct in filtru ajuta la debit, cu toate ca principiul vaselor comunicante ar zice ca nu. O sa curat si buretele cu granulatie mare din filtru, poate ajuta.
|
 |
|
Mai exista si varianta asta cu magnet:
https://www.happypets.ro/2038-resun-razuitor-magnetic-s-6920042856035.html?gclid=Cj0KCQjww4OMBhCUARIsAILndv5_yHBb5qVpT2S6bfWCHozZXJmFdqoB24U15GZ5A7_VZRhplOTs1qAaAn1REALw_wcB
E bun ca nu bagi mana in apa. Dar in zonele unde ai plante, lemn sau pietre aproape de sticla nu incape, acolo e mai buna racleta colegului alinutz.
Si baga melci, mai papa si ei depunerile de pe geam, ajuta sa nu se prinda alge. Eu am neritine, sunt harnici. Dar tot trebuie sa stergi macar saptamanal, daca vrei sa te bucuri de acvariu.
|
 |
|
Am verificat, l-am desfacut de 4 ori in weekend. Banuiesc ca axul rotorului nu mai sta fixat in bucsa de cauciuc de sub rotor. Si mi-e ca daca rotorul nu e centrat, in afara de zgomot ii mai scade si debitul apei. Nu are nici o luna filtrul, clar e ceva rebut care a scapat de controlul calitatii.
|
 |
|
La mine a inceput sa faca zgomot filtrul, pe care il laudam cat de silentios e. L-am desfacut, am curatat rotorul, nimic. Pare ca nu e centrat bine si atinge de ceva. Sau axul ala din plastic din centru nu sta bine in una din bucsele ee cauciuc. Am citit aici pe forum un post cu problema asta, dar nu are rezolvari.
A mai patit cineva asta? E in garantie, dar ce ma fac cu materialul filtrant din el, pana il duc inapoi, pana ma tiganesc cu aia de la Hornbach, nu se duc bacteriile? Sau isi revine el cu timpul si sa mai am rabdare? Eheim Classic 250.
|
 |
|
Nu-i amestec, am inteles ca aici segregarea rasiala trebuie sa fie mai ceva ca apartheidul sud-african.
|
 |
|