Message |
|
Imi cer scuze pentru limbajul putin agresiv din postul precedent. Nu sunt un troll si nu imi place cearta, fie ea si pe forumuri. Prin postul de mai sus am vrut sa trag un semnal de alarma asupra atitudinii utilizatorilor mai vechi legata de regula cu locatia. Am vazut mai multe threaduri cu intrebari, postate de catre incepatori, in care nu se dadeau neaparat raspunsuri utile ci cereri de completare a locatiei. Inteleg ca astea sunt regulile forumului, insa pentru un utilizator nou comportamentul anumitor membri de pe forum pare agresiv. Sunt complet de-acord si cu incurajatul scrisul corect dpdv gramatical, insa si legat de asta am observat comportament agresiv al unor utilizatori. Vine un incepator, posteaza o problema si se trezeste cu comentarii ironice la adresa gramaticii sale. This is not ok. N-ar trebui ca forumul asta sa fie un loc placut pentru toata lumea?
Banuiesc ca dupa ce cititi mesajul asta il puteti sterge, ca sa nu ramana off-topicuri pe-aici.
O seara placuta!
|
 |
|
Scuze pentru off-topic: Nu inteleg aceasta obsesie a membrilor de pe forumul acvariu.ro legata de completarea locatiei in profilul utilizatorului. N-am mai intalnit pe niciun forum utilizatori atat de agresivi cu privire la completarea locatiei. Eu cred ca trebuie sa ramana la latitudinea utilizatorului daca vrea sau nu sa-si completeze locatia.
Opinia mea e ca ar trebui sa o lasati mai moale cu prostiile astea si sa incercati sa contribuiti cu raspunsuri mai la obiect. Spre exemplu, tu alber in 22 de zile de cand a fost deschis acest thread nu ai putut posta un comentariu util pentru tarnitaman si in schimb vii acum si ii ceri sa isi posteze locatia in profil. Mi se pare jenant..
|
 |
|
Mersi de raspuns!
M-am gandit si eu sa-i separ. Dar cum nu am un al 2-lea acvariu, separarea ar insemna sa-l dau fie pe cel fugarit fie sa-i dau pe ceilalti 2. Si as inclina sa-i dau pe ceilalti 2. O sa ma gandesc la asta.
|
 |
|
Am in acvariu 3 guppy masculi, 2 molly (1 mascul si o femela) si 4 cory. Ii am de 2 saptamani.
Problema este ca doi dintre guppy s-au coalizat impotriva celui de-al treilea (cel mai frumos) si nu-l lasa pe acesta in pace deloc. Initial numai unul dintre cei 2 guppy era agresiv fata de al treilea, insa de cateva zile si celalalt a devenit la fel de agresiv. Il fugaresc (fie amandoi, fie pe rand) non stop. Inoata lipiti de el, incearca sa-l ciupeasca de inotatoarea de jos, se pun de-a curmezisul in calea lui pentru a-l impiedica sa inoate. Il provoaca mereu. Numai cand ii hranesc il lasa 2-3 minute in pace dupa care revin la comportamentul agresiv. Am observat ca uneori cel fugarit incearca sa se ascunda printre plante sau pe dupa radacina din acvariu insa ceilalti doi se duc mereu dupa el. Am observat ca ceilalti 2 guppy nu se bat niciodata intre ei.
Se poate face ceva pentru a reduce agresivitatea guppylor? Se poate imbolnavi guppy-ul fugarit din cauza stresului?
Multumesc!
|
 |
|
Too late, he's gone.. 
|
 |
|
L-am prins sa-i fac poze. Nu au iesit foarte clare, dar cred ca se intelege despre ce e vorba...

|
 |
|
Multumesc de raspuns!
Nu pare a avea solzii zburliti. Deocamdata s-a infipt intre filtru si ventuzele filtrului si nu prea il pot poza. Astept sa se miste de-acolo.
Din pacate n-am alt acvariu. Ma gandeam sa-l mut intr-un bol de cristal de aprox 1,5 litri.
Am observat de asemenea ca nu mai poate sa stea in pozitie orizontala. Sta in pozitie verticala cu capul in jos. S-a chinuit destul de mult sa stea la orizontala pe fundul apei, dar nu a reusit.
Am citit ca Sera Baktopur Direct l-ar putea ajuta cu putrezirea cozii. O sa trec maine pe la Animax. Am inteles ca tratamentul nu ii afecteaza pe ceilalti pesti..
|
 |
|
Acum am ajuns acasa si l-am gasit "infipt" intre doua plante. Initial am crezut ca e mort, insa am vazut ca inca respira si ca incearca sa se miste. Mai are mai putin de jumatate din coada ramasa. Pe centru, gaura a ajuns pana la radacina cozii. Coada arata acum ca o chitara electrica in V. Ceilalti guppy sunt foarte ok, deci nu cred ca poate fi o problema in apa...
Edit: acum am observat ca are si burta umflata destul de tare.
Vreo recomandare pentru un tratament?
|
 |
|
Nu imi poate da nimeni niciun sfat in legatura cu problema cu guppy-ul? Nu imi place sa insist, insa mi-e sa nu moara inainte sa aflu cum l-as putea ajuta...
|
 |
|
Legat de problema rezultatelor testelor pe care o mentionam mai sus, cred ca a fost o problema cu combinatia de culori de la 2 teste diferite. Am mai facu cateva teste de atunci si toate mi-au dat niste valori ok pentru toti parametrii.
Intre timp am fost si am cumparat si pestii (weekend-ul trecut): 4 cory, 4 guppy si 2 molly lyra.
De la inceput am observat o problema cu unul dintre guppy. Era putin mai mic decat ceilalti si putin mai apatic. Am observat ca statea izolat de ceilalti. Mi s-a parut ca avea si coada putin mancata in partea de sus (insa e posibil ca aia sa fie forma cozii lui). In prima zi, dupa ce le-am dat mancare prima oara a devenit si el mai activ, insa a doua zi a fost iarasi foarte apatic. In ziua de luni parea a-si fi revenit. Inota impreuna cu ceilalti 3 guppy, dormea cu ei etc.
Ieri am observat insa ca i s-a despicat coada, de la mijloc (in forma de v). Cu toate astea, nu parea a avea vreo problema. Chiar daca era putin mai retras fata de ceilalti guppy, "socializa" cu ei, inota activ prin acvariu si manca cu pofta.
Acum, cand am ajuns acasa l-am gasit insa pe fundul acvariului, lipit de pietris (nici macar plutind). Initial am crezut ca doarme si l-am observat aprox. 10 min, timp in care nu s-a miscat. M-am dus si am batut intai usor si apoi putin mai tare in geam ca sa vad daca reactioneaza. A dat putin din inotatoare insa nu s-a desprins de fundul acvariului. Ceilalti guppy s-au speriat si au fugit imediat. Acum vad ca s-a dus la suprafata apei plutind putin sub luciul apei (ca si cum ar dormi).
Stie cineva daca este vorba de vreo boala? Multumesc anticipat!
|
 |
|
Nu am cochilii sau scoici. In acvariu am doar substratul, pietrisul, plantele, o radacina pe care am pus-o aseara abia (deci la cateva zile dupa ce am testat apa) si echipamentul (filtru, termostat etc). Poate fi problema de la pietris? Este vorba de un pietris cu granulatie 2-4mm cumparat din Hornbach.
Masuratorile le fac cu un set de teste de la Tetra (6 in 1). Am testat numai apa din bazin pana acum, insa prima testare am facut-o in prima zi imediat dupa ce am montat si umplut acvariul, deci banuiesc ca pot spune ca alea sunt valorile apei de la retea.
|
 |
|
Nu. Pietrele alea nu au fost in bazin niciodata.
|
 |
|
Revin cu o intrebare:
Au trecut 10 zile de cand am plantat acvariul. Pana acum am testat apa de 2 ori.
Ultima data am avut urmatoarele rezultate:
Clor 0
NO3 10
NO2 1
GH 16
KH 20 (la prima masurare, cu o saptamana in urma, KH-ul era in jur de 5)
PH 7,2
Ma gandeam ca dupa ce trec cele 2 saptamani necesare ciclarii (adica in weekend-ul care vine) sa incep sa pun pesti, insa mi-e teama ca valoarea KH-ului este prea mare.
Ce determina cresterea KH-ului si cum pot mentine sub control nivelul acestuia?
Multumesc!
|
 |
|
E posibil sa fi exagerat eu cu 1 cm pe zi. Acum 2 zile am observat abia ca se evapora apa si am calculat ca se evaporasera cam 2,5 - 3 cm. Insa evaporarea asta probabil ca a avut loc in 5 zile, deci aprox 0,5 cm / zi.
Multumesc pentru explicatii.
|
 |
|
Bogdan_Musat wrote:spre comparatie, la tara, oamenii obisnuiesc sa tina in casa (chiar in dormitor), in special in incaperile in care funtioneaza sobe, cate o galeata cu apa descoperita, cu scopul de a imbunatati calitatea aerului, din pdvd al umiditatii
Nu cred ca numai cei de la tara fac asta. Si eu mai pun ocazional vase cu apa deasupra caloriferelor iarna.
Intrebam de evaporare deoarece, daca schimb din apa o data pe saptamana, in cele 7 zile se pot pierde aprox. 7cm de apa, iar inaltimea acvariului meu e de 35 de cm. Daca scad cei 7 cm evaporati, in ultima zi raman cu 28cm si daca mai scad si grosimea substratului raman cu ~22-23 cm de inaltime efectiva a apei din acvariu. Mi se pare cam putin si mi-e sa nu ii afecteze pe pesti.
|
 |
|
Voi aveti probleme cu evaporarea apei?
Am setat temperatura pe 26 de grade in acvariu (masor zilnic si cu termometrul) si am observat ca in fiecare zi inaltimea apei scade cu aprox. 1 cm.
|
 |
|
Bine ai venit pe forum!
(Tocmai mi-am dat seama ca am mai postat mesajul asta odata in sectiunea "Despre noi". Aveam eu un sentiment de deja-vu, insa credeam ca a fost o problema la salvarea primului meu mesaj. Mesajul asta poate fi sters, banuiesc.)
|
 |
|
Bine ai venit!
|
 |
|
Multumesc pentru sfaturi.
Am fost ieri in Hornbach si am luat un set acvariu AquaPro 60 de 63 litri, am cumparat exact sol Aqua Basis Plus si pietris de granulatie 2-4 mm.  Am mai luat si un set de teste de la Tetra.
Pentru moment o sa pastrez neonul care a venit cu pachetul, dar probabil ca o sa ii fac un upgrade putin mai incolo. 15W am inteles ca sunt cam putini pentru ~60 litri.
La capitolul plante am ramas putin dezamagit de oferta Hornbach: aveau destul de putine plante si numai una din lista pe care mi-o propusesem. Am luat cateva Cabomba aquatica si Elodea Densa si inca vreo 2 plante mai mici. As fi vrut si niste Java Moss sau Anubias pitic insa nu am gasit.
Legat de guppy, ma gandeam si eu sa iau numai masculi pentru a evita sa faca multi pui.
Am mai luat cateva pietre si o radacina (am pus-o la decolorat; trebuie cumva fiarta?), insa cred ca am luat pietre calcaroase.  Cand am turnat putin otet pe una din pietre a inceput sa sfaraie. Am citit undeva pe internet ca pietrele calcaroase cresc pH-ul apei destul de putin (cu mai putin de o unitate de pH) si ca daca cu tot cu piatra respectiva pH-ul se incadreaza in limitele agreate de pesti e ok sa pastrezi si pietrele. E informatia asta corecta? Nu le-am pus inca in apa..
|
 |
|
Salut, numele meu este Dan, am 24 de ani si sunt din Bucuresti. Nu am inca un acvariu si nici pesti. Pentru moment sunt in perioada de documentare. Ma bucur ca am dat peste acest forum: este foarte interesant si plin de sfaturi utile.
Am deschis un thread nou in sectiunea incepatori, unde am adresat cateva intrebari. Va multumesc anticipat pentru raspunsuri.
Bine v-am gasit!
|
 |
|