[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Ioan
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Message
Poti sa-l sprijini pe podea cu ajutorul unor bare de metal, dar acelea ocupa loc si arata rau. Poti sa faci gauri in perete si sa fixezi doua bucati de fier vinclu cu laturile de 40 x 40 x 5 mm, la o adancime de minim 15 cm, mai bine 20cm in perete si cat ai nevoie afara, sub acvariu, 10-15cm. Nu cu ghips, ci cu ciment! Deasupra acvariului va trebui sa fixezi tot in perete un sistem de prindere, care sa asigure acvariul impotriva rasturnarii spre incapere. Daca ai un filtru biologic bun si potrivit ca marime, pe care-l poti pune in acvariu, si daca nu trebuie sa introduci prea multa hrana pentru ca ai prea multi pesti, vei putea amana schimburile de apa mai multe saptamani. Pesti mici si zglobii sunt cu siguranta mai potriviti decat unii care cresc pana la 7-10cm. Plante poti sa pui de care-ti plac, daca ai apa obisnuita pentru pesti obisnuiti, si nu apa moale si acida pentru neoni sau rasbora. Poate ca te vei ocupa cu trecerea timpului mai intens de acvariu si vei avea pretentii mai mari fata de aspectul sau. Atunci poti sa optimizezi compatibilitatea pestilor cu apa si plantele. Invata cat poti mai mult despre filtrarea biologica si consider-o un factor de prim ordin in stabilitatea echilibrului biologic al acvariului. Mascarea/ascunderea filtrului va fi complicata. Daca vrei sa scapi de problema asta, poti sa filtrezi apa prin substrat. Cauta poze pe net sub titlul "Undergravel Filter", ca sa vezi cum functioneaza. Daca-i bine ciclat, s-ar putea sa n-ai nevoie de filtru pentru colectarea suspensiilor, care ar fi si el inestetic.
Va fi ceva mai complicat de intretinut, ca trebuie sa stai pe scara sau scaun ca sa ajungi la acvariu pe deasupra, dar cu timpul sunt sigur ca vei gasi solutii la eventuale probleme marunte.
Raman 47, daca peretii sunt din sticla de 5mm, si se umple pana pe la 1,5 cm sub marginea de sus.



Salut Marian,
ai cel putin patru posibilitati, ca si incepator cu acvariu gol:
1. Sa-l faci pe placul tau;
2. Sa-l faci pe placul plantelor;
3. Sa-l faci pe placul pestilor;
4. Sa-l faci pe placul tuturor.
Eu pledez pentru ultima varianta. Dintre toti participantii sunt pestii cei mai putin toleranti la compromise, asa ca as fi de parere sa te hotarasti care-ti plac, sa afli ce conditii de viata sunt normale pentru ei si sa afli daca le poti asigura permanent.
Urmeaza plantele, ale caror pretentii la mediu trebuie sa se potriveasca cu cele ale pestilor si ale tale.
Dupa ce ai rezolvat problema asta incep problemele adevarate:
Filtrarea suspensiilor care apar in apa, filtrarea biologica a toxinelor produse de secretiile pestilor si materia organica, resturi de plante, melci morti, etc., aflata in descompunere, lupta impotriva algelor, hranirea pestilor si a plantelor, dozarea luminii, controlul calitatii apei si corectarea devierii acesteia de la normal.
Incalzitorul este prea slab, ai nevoie de cam atatia Watt cati litrii are acvariul. Exista incazitoare "Jäger" a caror sticla nu se sparge daca le uiti in priza cand golesti acvariul ca sa schimbi apa. Daca se sparge unul si trebuie sa cumperi altul, si daca te hotarasti atunci sa nu mai faci prima greseala, ci sa cumperi totusi un "Jäger", te costa mult mai scump! Mai bine ia-l de la bun inceput si te asigur ca vei fi multumit, daca ai grija sa nu intre apa in el. Functioneaza excelent daca lasi tubul de sticla 1-1,5 cm afara din apa, si se poate regla foarte exact termostatul.
Tetratec ex 600 este mult prea mare pentru acvariul tau. Daca nu planuiesti sa te extinzi, alege unul cu un volum max. de 2-3 litrii. Cata apa pompeaza/minut nu are nici un fel de importanta. Cea mai mica canistra e deja prea mare. Eheim 2211, umplut cu siporax, ar fi mai mult decat suficient.
Filtrul care colecteaza suspensiile ar fi bine sa aiba pahar de retinere, ca sa nu curga toata mizeria inapoi in acvariu cand il scoti ca sa-l speli. Ceva gen "Aquael" sau "Tetra Tec", nu chiar cele mai mici, ci sa fie suficiente pana la 80, max. 100 de litrii.
Natura substratului depinde de cerintele pestilor fata de proprietatile apei, dar nisipul de cuart ar fi potrivit in cele mai multe cazuri, pentru ca nu modifica proprietetile apei.
Fertilizantii ii alegi in functie de pretentiile tale la plante. Exista fertilizanti care se introduc in substrat si altii care se dozeaza in apa. Daca n-ai pretentii exagerate poti sa te ghidezi dupa instructiunile de folosire tiparite pe ambalaje. Daca ai pretentii mari, va trebui sa studiezi singur, pentru ca e un domeniu foarte vast. Poti sa lucrezi cu bioxid de carbon, (CO2) pe care-l poti produce singur, sau poti sa-l cumperi impreuna cu instalatia pentru stocarea si dozarea sa, care costa cam cat acvariul cu pesti, plante si substrat.
In fine, inainte de a mai scrie vreo litera prin alta parte, ar fi foarte precaut sa te prezinti membrilor acestui forum la sectiunea "Despre noi". O sa gasesti acolo indicatii clare privitoare la ce se asteapta de la oricare vizitator nou.
Eu iti urez bun venit si mult succes.
Ioan C.





Daca un incalzitor din 20 pastreaza apa acvariului cu o toleranta de 0,5°C la temperatura indicata/setata nu se cheama precizie, ci intamplare, sau noroc. Temperatura se citeste pe un termometru (care indica si ele,...ce pot) si se seteaza termostatul incalzitotului o leaca mai incolo, sau o leaca mai incoace, pana te saturi de setat si-l lasi cum este. Oricum, 1-1,5 °C +/- de la temperatura recomandata suporta oricare pesti si in natura.
alex191 wrote:am inteles ca se intelege cu neonii si sanitari ? este adevarat
Au ajuns asa ieftini neonii si sanitarii? Nu-i prea scumpa hrana asta pentru Pirania?
Ai grija sa nu stai seara cu lumina lampii in ochi. Mie nu mi-au placut niciodata lampile astea suspendate, de sub carea bate lumina si in acvariu, dar mai ales pe unde n-am deloc chef s-o vad. Am 11 lampi la acvarii, dar nu ma deranjeaza lumina nici uneia si stiu cat e de neplacut sa te uiti in tub. Poate ca arata mai deosebit privit de sus (?) un acvariu fara intarituri, mie mi se pare un lucru neterminat. Probabil ca ai motive intemeiate sa-l faci asa.
In imagine: un pleco de 35cm.
image
Daca ai tratat pestii si nu mai reapare boala in decurs de 6-7 zile nu mai trebuie sa desinfectezi, pentru ca nici un stadiu al parazitului nu ramane mai mult de 4 zile in viata daca nu paraziteaza pestii. Poti sa folosesti sare, o jumatate de gram la fiecare litru pentru o saptamana, dar in petshopuri exista medicamente pe baza de verde de malachit, care-s mai eficiente.
Arata urat daca asezi peretii laterali pe fund! Nici n-am vazut vreun acvariu facut asa.
Aluminiul nu afecteaza apa daca are suprafata oxidata. Daca insa e proaspat slefuit poate fi daunator. Nu stiu cum reactioneaza cu solutia concentrata de sare, asa ca trebuie spalat bine cu apa curata.
Daca observi ca devine rotunjoara o poti elibera din "cusca", dar trebuie sa fi atent la ei, ca uneori se pot continua certurile chiar daca e pregatita sa depuna. Cand e intrecuta masura trebuie sa judeci singur, e o chestie de experienta acvaristica. Cauta pe net filme cu depuneri si orienteaza-te ca sa stii ce-i normal si ce nu.
Salut tidy, incearca sa-i faci o ascunzatoare dintr-un ghiveci de flori mai mare, spart sau orientat catre peretele acvariului, sa n-o vada permanent, sau si mai bine, desparte acvariul cu o plasa fixata pe o rama de sarma sau plstic, pana-i trec raufacatorului nabadaile. Daca nu-i pregatita sa depuna icre o alunga pana o omoara.

PS:
Deschide te rog un topic la rubrica "Despre noi"si scrie-ne cate ceva despre tine. Ar fi foarte folositor sa citesti si regulile dupa care ne orientam noi aici, pe forum, ca sa fi cel putin in tema. Asta poate preveni unele neintelegeri neplacute cu care ne-am confruntat la alti colegi.
Daca indica in domeniul de temperatura il poti folosi, dar cred ca incepe sa indice abia incepand de la 32°C, asa ca nu-ti foloseste. In acvariu n-ai unul? Il poti folosi pe acela daca-l speli. Ai capac la acvariu? daca nu, poti sa pui cutia in apa acvariului si o fixezi sa nu se rastoarne.
Mai masoara temperatura si uita hranirea, ca mai rau ii faci. Pestii rezista lejer o saptamana fara hrana. Vezi c-o sa consume oxigenul si se ineaca, schimba apa daca vezi ca respira agitat.
Pentru ca i-ai speriat cand ai vanat-o pe cea bolnava?
Scoate mancarea din vasul ei ca strici apa si se consuma oxigenul degeaba. Ei nu-i lipseste hrana in starea asta.
Nu pare sa fie ceva contagios, dar ar fi mai precaut sa schimbi o parte din apa din acvariul in care a fost, si sa repeti asta in zilele urmatoare.
Daca nu vrei sa renunti la ea ai grija sa nu moara de frig, sau sa n-o fierbi cumva.
Daca a aparut problema la scurt timp dupa haranire e mai probabil ca-i balonata. Daca a aparut mai devreme poate fi o infectie.
Nu mai posta consecutiv ci foloseste butonul edit.
Ancistrus wrote:Ce cauta in castronul ala? ce apa are acolo? pestele ala e ca si mort... clor/soc termic/soc de PH - alege-ti singur varianta.
Si de ce nu apar simptomele la ceilalti pesti? Nu-s astea cauzele!
Toate trei pot fi cauza si inca mai multe altele. Are cumva solzii zburliti?
Fara sa stim care-i cauza n-o sa te putem ajuta. Daca mai ai alti pesti in acelasi acvariu mut-o in alt recipient sa nu se transmita bola la ceilalti.
Dac-o muti, pune apa din acvariu in celalalt recipient, nu pune toata apa proaspata. Poti sa pui eventual un sfert apa noua la cea veche.
Daca-s asa de mari incat sa-i poti vedea si culege inainte de a depune oua e mai usor sa scapi de ei, dar daca-s mici, cand ii vezi au depus deja oua si nu foloseste culegerea lor, pentru ca oricum vor reaparea puii dupa cateva zile.
Nu mai scapi de ei si nu folosesc la nimic daca-s mici, ca nici nu sunt eficienti la curatat alge, decat daca sunt deja prea multi ca sa nu strice aspectul acvariului.
 
Forum Index » Profile for Ioan » Messages posted by Ioan
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com