Multumesc ! Pentru mine e un pas important ca am reusit sa ii scap de boala.. mai ales ca sunt la primul acvariu. Chiar asa problematic e pietrisul ? Parca nu ma indur sa las doar apa si sticla...
Pestii sunt superbi, un proiect foarte reusit. Sa fie sanatosi ! Mai am putin si incep si eu pregatirile pentru noua casuta a Oscarilor, la o dimensiune ceva mai mica.
Pestii se pare ca au scapat de gris, cel putin pe ei nu se mai vede nimic. Chiar si cel mai mic care era plin nu mai are nimic acum. Am deja 9 zile de tratament ( sare + 30 grade apa + schimburi de apa o zi da una nu ). Incet incet, incep sa reduc salinitatea din apa si temperatura, probabil mai dureaza inca vreo 10 zile pana revin la normal cu sare 0 si temperatura la 25 grade. Decorul acum este unul simplist si cu siguranta asa va ramane inca vreo 2 luni pana se face schimbarea la noul acvariu. Deja am facut schita la stand, o sa merg pe modelul de lemn folosit si de colegul Artur,doar ca o sa fie ceva mai micut. In rest...pestii in 3 saptamani de cand ii am au crescut vizibil... ar manca non stop dar nu le dau exagerat ca prea mult nu cred ca e bine. Alternez mesele cu mini granule tetra pentru ciclide si mini sticksuri rupte pe jumate, inima de vita congelata mi-a fost frica sa le mai dau de cand s-au imibolnavit..am zis sa nu fi avut si asta o cauza.
Am reusit sa mentin temperatura apei la schimbul de apa prin incalzit usor inainte. Semnele sunt in continuare bune, grisul incepe sa dispara treptat de pe ei. Cel mic care a avut cel mai mult, acu cu disparitia bolii are o zona de piele nu foarte mare dar nici mica, unde parca naparleste si aripioarele acelea din fata care atarna la ei..la acesta sunt destul de mici fata de cum sunt la celalalt peste care este tot mai mic ca el. Sper sa fie ok. In rest toti patru sunt vioi si mananca ca spartii.
Am inteles, o sa incalzesc putin apa pana sa o pun in acvariu. O tin in recipient cu capacul deschis 48 de ore pana sa fac schimbul, dar normal ca nu trece de temperatura camerei.
Parca incepe sa se vada cum incepe grisul incepe sa se retraga de pe pesti, oricum o sa merg in continuare cu tratementul pana se fac 2 saptamani. Am eliminat decorul, la inceput pestii nu prea au fost incantati dar dupa o jumatate de ora nu mai erau suparati. Am facut schimb de aproximativ 40 % din apa si am completat cu sare ca sa mentin concentratia. Temperatura a scazut cu 2 grade la schimbul de apa dar in 2 ore era la loc la 30 de grade. Pana acum foloseam aqua safe la fiecare schimb, astazi nu am mai pus. E ok sa renunt sa mai pun sau e benefic cu adevarat si aqua safe-ul ?
Sare am pus 1 lingura la 10 litri de apa, temperatura sta la 30 de grade, pompa de are merge tot timpul. Buretele l-am curatat tot timpul in apa scoasa din acvariu. Daca il curat cu apa fiarta nu exista riscul sa distrug si bacteriile folositoare din el si sa deciclez acvariul ?
O sa iau in calcul si eliminarea pietrisului, cu toate ca parca un acvariu fara substrat nu arata prea bine. Filtrul este aqua zonic evo 2, are un cartus cu burete si pe interiorul lui un tub cu betisoare de carbon activ. Ma bate gandul sa iau un fluval U3 dar asa cum am spus nu prea as mai vrea sa investesc in acest acvariu ca oricum o sa il schimb. Dupa o zi de la introducerea sarii vad ca nu este nici o schimbare in bine dar nici mai rau nu e. Mai astept cateva zile, daca nu scot carbonul activ si incerc sa ii tratez cu verde de malachit. Sa imi spuneti care ar fi doza corecta.
De pietre pot scapa, am deja o radacina mai mare si una mai mica.
Incerc sa mai atasez un filmulet ca sa vedeti stadiul grisului.
Am citit biblia astronotusilor nu o data, de mai multe ori. Am vazut ca au o crestere rapida. Schimbul de 30 % din apa e cel putin o data pe saptamana, daca nu chiar de doua ori. Sper sa reusesc cat mai rapid sa trec la noul acvariu. Intre timp poate reusesc sa scap de gris ca tare imi e mila de ei cand ii vad asa plini de puncte albe cu toate ca sunt vioi de parca nu ar avea nimic. Jos palaria pentru tine, Koala, am multe de invatat din posturile tale. Mancare buna le dau, cu filtrarea nu prea mai vreau sa investesc acu pana la un filtru extern pentru noul acvariu. Chiar imi dau tot interesul pentru ei, nu i-am luat sa ii fac sa sufere.
De vreo 3 luni tot citesc si rasfoiesc acest forum. Multumesc pentru toate sfaturile bune pe care le-am gasit aici.
Sa va spun povestea mea si sper ca nu va plictisesc si sa nu aruncati cu pietre in mine .Totul a inceput de cand am vazut la cineva in birou la locul de munca un acvariu cu doi pesti oscari. M-am documentat, am intentionat sa achizitionez un acvariu de 40 de l si in cele din urma am cumparat unul de 63 de l cu tot achipamentul necesar ( sau nu ) inclus in pret. Bugetul si-a spus cuvantul in privinta alegerii. Cum am vazut ca Oscarii au nevoie de mult spatiu, m-am gandit sa imi cumpar ciclide africane... mai mici ... acvariul suficient pentru mai mult timp. Am inceput cu 4 demasoni , mancau dar stateau mai multi pititi sub pietre...am zis sa mai cumpar inca unul + 4 Labidochromis yellow, cred . In total 9 pesti, oarecum aceeasi situatie... mancau pe furis, se ascundeau tot timpul, mai ales demasonii. Aveam in plan sa le schimb acvariul cu unul mai mare, dar cum reclamatiile veneau de la sotie , ca parca am degeaba acvariul, ca stau tot timpul pititi.. m-am hotarat sa ii dau. Adevarul e ca nici mie nu imi prea placeau, gandul meu era tot la oscari. Precizez ca acvariul a stat la ciclat inainte.
In prezent am de 2 saptamani 4 pui de oscari aproximativ 5-6 cm, inca nu sunt colorati puternic. Acvariul este acelasi. Ii tin in acesta inca 3-4 luni si dupa aceea trec la un acvariu 250-300 de l, dupa e chestie de timp, in functie de crestere pana raman cu 2 dintre ei. Sunt constient ca si 300 de l este prea putin pentru 4 oscari.
Acum ma confrunt de vreo 6 zile cu problema grisului, pestii au fost aclimatizati inainte de introducere in acvariu, apa a stat constant la 25,5 grade dar tot au facut gris. Probabil cauzele sunt multiple. Cand am vazut ca au pete albe am ridicat la 28 de grade temperatura 5 zile, de 2 zile am 30 de grade si nu este nici o schimbare. Astazi am pus 6 linguri de sare dizolvata intr-un recipient cu apa din acvariu si dupa introdusa la loc in acvariu. Am achizitionat si verde de malachit. Daca sarea si temperatura nu dau rezultate o sa incerc si cu verdele de malachit. Pestii sunt vioi oricum, ar manca non stop daca le dau, dar nu le dau mai mult de 3-4 ori pe zi cate putin. Prea multa mancare din ce am citit nu e prea bine.
Odata cu cresterea temperaturii am achizitionat si o pompa de aer cu doua iesiri.
Sper ca grisul sa dispara si de abia astept sa imi achizitionez noul acvariul. Sunt limitat la latime, undeva la 45 cm maxim. O sa il fac pe comanda.
Arunca un ochi si pe aquariumprest, eu am gasit la 300 de lei un acvariu de 63 l echipat decent. Pentru un incepator si pentru cateva luni buna eu zic ca e alegerea perfecta.
Momentan nu vreau sa trec la filtru extern din urmatoare motive:
1.nu am un stativ cu usi inchise unde sa il ascund
2.am copil mic si daca il las in exterior nu prea e recomandat.
Imi puteti recomanda un filtru intern mai performant?
Sunt incepator, am un acvariu de 63 l de o luna si ceva cu filtru intern aquazonic evo 2. In cateva luni vreau sa trec la un acvariu mai mare, mi-a intrat microbul in sange.
Filtru actual are un burete cu un recipient cilindric pe interiourul lui plin cu carbune. Intrebarea mea este la cat timp se schimba carbunele si daca este recomandat sa se foloseasca carbune?
Rog sa se mute postarea in alt topic daca nu este locul potrivit aici.