Message |
|
Mersi mult Alin! Nu sunt planaria, stiu cum arata si din alea nu am. Am oricum 2 capsule de no-planaria pregatite, daca vad asa ceva dau imediat. Stau ca Kim, cu nucleara pregatita.
Sunt chiar rame, mai subtiri decat cele de pamant, ajung si la 10 cm lungime si ies din substrat foarte putin, max 1 cm. Daca aveam cory le haleau demult. Sunt sub control, nu sunt invazive si probabil sifoneaza detritusul. Cand e echilibru nu sunt deranjante alte specii. Dar fara planaria, pana aici
|
 |
|
Unde e dedicatie, o sa iasa si treaba buna. Sfatul meu, dupa ce stiti cat mai clar ce vreti sa cumparati si pentru ca oferta din Bistrita nu e foarte variata, aveti 2 variante: comanda la Animax si va aduce in magazinul de la mall sau un drum pana la Hornbach Cluj, dar cu telefon in prealabil sa aiba pe stoc ceea ce vreti si eventual cu rezervare. Hornbach are preturi bune si marfa multa. Varianta cea mai comoda e nevertebrate.ro, dar comoditatea e un pic mai scumputa
|
 |
|
A inceput sa se stabilizeze colonia, am reusit sa numar vreo 30 de pui de toate marimile, de la 2 mm la aproape 1 cm. PH ramane la 8, dar se pare ca nu e panica. Plantele merg bine, desi le dau mai rar fertilizanti de cand cu crevetii. Crevetilor am inceput sa le dau GlasGarten Shrimp Fit (beta-glutan si minerale) de 2 ori pe saptamana pentru sistemul imunitar.
In afara de creveti, mai sunte neritinele, ramshornii giganti care depun mereu oua dar nu supravietuiesc toate, limpets pe sticla, rar mai vad cate o hidra, niste copepode mici care sar pe geam, cate un detritus worm ratacit si ramele din substrat (mai scot cate una la aspiratie sau cu penseta cand am noroc, dar m-am obisnuit cu ele). O adevarat fauna, fara a fi deranjanta deocamdata, nici o specie nu a devenit invaziva. Cu exceptia crevetilor, care se babardesc cam mult.

|
 |
|
Seamana putin cu Billy Idol…
Foarte simpatic pestisorul si se incadreaza bine printre plantele rosii.
|
 |
|
O explicatie ar fi ca nu baga clor constant, ci in anumite perioade ale zilei, iar tu ai umplut acvariul fix atunci.
|
 |
|
|
 |
|
Da, deja e pe drum. Pai pune-l jos, nu mai sta cu el asa  )
Ever nu mai vrea?
|
 |
|
Uite aici modul clasic de umplere a acestui filtru. E toata instalarea in clip, undeva la jumatate incepe umplerea cu material filtrant. Poate ai gresit undeva la instalare sau la ordinea de incarcare cu material filtrant. Iar cand cureti furtunele, e bine sa le cureti si pe alea atasate de filtru si, daca ai, robinetii pe interior. Se mai aduna si acolo mizerie.
|
 |
|
Apa de Austria, bai nene. Pai ce, se compara cu Dambovita?
|
 |
|
Eu as vrea sa te ajut cu debitul filtrului, am trecut prin asta cu al meu Eheim 250 si stiu cat e de frustrant. Cel mai probabil ai o colmatare pe undeva, ori in materialul filtrant, ori in furtune. Sau in ambele. La mine s-a rezolvat doar dupa ce am curatat materialul filtrant bine in apa scoasa din acvariu si am spalat furtunele cu peria asta
https://www.nevertebrate.ro/perie-curatare-furtunuri-hobby-150cm-14590
Ce material filtrant ai in filtru? De aici incepem discutia.
Nu iti fie frica de plante, algele se fac de la apa murdara (mancare multa la pesti si schimburi rare de apa) si de la lumina prea multa (peste 9 ore pe si, sa zicem). Dar, cum spune colegul, se poate si fara plante, doar cu lemn si piatra. Naturale, evident, no more fuckin’ plastic!
|
 |
|
Nici eu nu le vad pe iphone, o fi vreo protectie pt ca nu e securizat forumul. Apropo, nu trecem pe https?
|
 |
|
Da, pai la creveti am 0 sau ma rog, aproape, nu cred ca exista chiar 0 barat.
Aici si testul de banda arata putin, iesea alb patratelul.
|
 |
|
Nu e mult 20, dar e de tinut sub observatie. La ce plante am, ma astept sa consume NPK, o sa mai testez sa vad evolutia. La acvariul de creveti a iesit galbena solutia, deci spre 0, dar acolo densitatea de plante e mai mare si de rahat mai mica.
|
 |
|
Aflam acum, am bagat ieri 5 ml in 52l de apa. Am facut acum un test NO3 si e undeva la 20 mg/l. Asta dupa schimb de apa ieri. O sa urmaresc comportamentul pestilor sa vad daca reduc doza sau las asa.
Ca o paranteza, foarte simpatici acvaristii care desfac testele de apa si ciordesc din ele, de exemplu o spatula de la testul de NO3. Ca ba… de ce sa nu furi, cand poti sa furi?
|
 |
|
O alternativa la piatra de aer lasata goala in bazin este instalarea unei pietre de aer intr-un filtru burete. De exemplu filtrul asta ieftin si bun:
https://www.hornbach.ro/shop/Filtru-burete-Bio-Sponge-Mini-Round/10477324/produs.html
Cu cateva modificari se poate instala in el o piatra de aer din aia mica. Ne invata chinezoaica asta cum se face:
https://youtu.be/BS7gIHUkhuo
Am aplicat treaba asta in acvariul de creveti, ca o filtrare-aerare in plus fata de filtrul principal, e foarte ok. Piatra bagata in filtru face si bulele de aer mai fine, altfel filtrele de genul asta bolborosesc ca vulcanii noroiosi.
|
 |
|
Foarte frumos arata! Skimmerul daca poti sa-l bagi doar cand ai nevoie de el si e perfect.
|
 |
|
Oare merg impreuna all in one cu npk booster? Am vazut ca AIO nu are macro.
|
 |
|
dan.pavelescu wrote:Imi place ca e super curat, se vede de la 10km ca ai grija de el
Nu-mi place ca e cam saracut in plante (mie imi place boschetareala)
Dar partea cu imi place e mai mare decat cea cu nu imi place
Multumesc frumos! Tocmai facusem schimbul de apa si curatat de furtune, daca tot am mutat out-ul. Si eu sunt fan varzarie, astept sa creasca plantele din spate. Dar cred ca mai bag ceva, mai fac o incercare cu pogostemon si poate o roscovana.
Fertilizare pun all in one de la Dennerle, dar cred ca am nevoie de macro-micro separat.
|
 |
|
Ceva tot mai lipseste, da. Au inceput sa creasca mai repede plantele, toate, dar tot nu e ca in acvariul de creveti, care are 1 an deja. Poate ar trebui si ceva fertilizare macro, pentru ca sunt zgarcit cu mancarea pestilor, in plus filtrul extern e mult mai eficient in reducerea nitratilor. Si ramane mai putin pentru plante. Mai astept, nu are nici 6 luni acvariul, dar e pe drumul bun ca echilibru biologic, asa il simt.
|
 |
|
Deci pana la urma unde merge? Ca m-am incurcat. EverSad, tu ai zis primul, pot sa trimit si prin curier. Am zis eu doar Bucuresti de lene, dar se pot face exceptii.
|
 |
|