De ce zic ,ca Manado este bun pentru plante
Pai cu anii in urma sa fie vreo 25- 30 de anii baza era cuartitul ,acel nisip albicios luat de la statiile de filtrare a apei
Raportul de greutate per volum intre manado si quartit si chiar pietris de rau este in favoarea lui manado,adica este mai usor manado
Deci sa o luam pe puncte
In primul rind ai avantajul ca poti sa pui un substrat mai gros fara ca la fundul acvariului sa existe o zona compacta greu penetrata de radcinile plantelor
numai echinodorusii, si unele cryptocoryne , pot penetra adinc in sol compact
Dar ce te faci cu blyxa ,pogostemon,si alte plante cu radacini fine
In al doilea rind nutritia la nivelul radacinilor este mult mai buna intr-un sol aerisit decit in unul compact
Personal am avut sol de la Tropica (Tropica aqua care)adevarat eu l-am pus si gros de vreo 4-5 cm dar amestecat cu pietris ceva mai mare ca sa nu se compacteze lutul si pina lurma tot sa compactat
Radacinile plantelor era negru semn ca nu circula oxigenul pe la radacini ,deci substrat ne aerisit
La fel si solul lui Amano aerist radacinile il pot penetra usor ,avantaj ele
Mai ales ca poti sa-l si refolosesti daca doresti
Acuma ramine problema fertilizarii,trebuie sa folosesti si ceva fertilizare ca nu cresc plantele din piatra seaca
Sa nu uitam ca si Dupla are tot un asemenea substrat ,care trebuie fertilizat cu Dupla praf sau bile
Deci cred ca in curind va disparea din acvaristica Romaneasca pietrisul de rau si quartitul
ca prin afara vada ca incetul cu incetul dispare
Oricum ramine in testari MANADO