[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: omega-man
Forum Index » Profile for omega-man » Messages posted by omega-man
Message
anyone? anything?
Am un Fluval Edge I de 20 l in care am 20 blue shrips. Ca plante doar doua Anubias nana si pe deasupra moos fixat pe pietre. Am iluminarea standard cu LED-uri si totul merge bine. Pe nisip insa mi se dezvolta o alga - asa a fost de la inceput - mai mult in centru (probabil unde iluminarea e mai puternica - sistemul avand prin constructie o iluminare dezechilibrata). Nici asta nu ma stresseaza prea mult - crevetii si cei cativa melci care sunt inauntru mananca din ea......si una peste alta toata lumea e multumita. Problema e ca uneori - inca nu am reusit sa leg de nici un factor declansator - am parte de un mini-boom si alga se catara si pe pplante (pe varful lor - lumina ) si pe peretele din spate. Testele de apa sunt exemplare ..... nu pot nimic imbunatati. Asa ca m-am gandit la lumina. Pentru noapte (si pentru estetica ) exista doua leduri albastre - blue moon. Le las in general de pe la ora 21-22 pana a doua zi dimineata. Poate fi asta cauza cresterii algei? Sau cauza sa fie legata de iluminatul diurn? (12-14 h lumina). Sa sting lumina alba mai devreme si sa las ledurile albastre? Cam dupa 10 h? Sau sa le las si pe astea oprite? Sau cum?....
Am bagat in nanoaquarium-ul meu 4 melci ca sa-mi curete algele aparute in perioada ciclarii. E vorba de 3 Neritina sp. negru - nu stiu sincer cum se numeste in Romania - si un clithon diadema. Pot zice ca am fost entuziasmat de activitatea lor: intr-o saptamana mi-au lasat acvariul cristal. Acum insa, incep incet-incet sa-mi fac griji cu privire la nutritia lor. Multe alge nu cresc in acvariul meu si, oricum, pentru 4 cred ca oricum nu e suficient. Pot melcii muri de foame? Vor incepe sa manance moss? Sau sa incep sa le cumpar ceva de mancare pentru ca - pentru cel putin o saptamana - nu voi avea in curand crevetii in acvariu (si implicit mancare)....?
Salut!
De o luna m-am apucat de un nou proiect - un Nano de 23 l (Fluval Edge) cu ceva moos si creveti. De o saptamana am incheiat ciclarea si acum ma pregatesc de cumpararea crevetilor. Problema sunt insa testele de apa - si mai precis duritatea. Ceea ce mi-as dori e Blue Tiger Orange Eye shrimp / Caridina cantonensis sp. "Blue Tiger" si peste tot am gasit o KH recomandata de 4-8 gr si o GH de 6-10. Eu am KH~8-9 si o GH de 13. As avea acasa un sistem mai vechi de osmoza cumparat pentru un acvariu mare pe care nu-l mai am. Problema e ca nu l-am mai folosit de aproape 1,5 ani. Ce parere aveti? Mai sunt ok membranele? Si daca nu....se poate face ceva sau trebuie cumparat un altul? Produsul pe care il am e urmatorul: http://www.ebay.de/itm/like/141447019447?lpid=106&chn=ps&ul_noapp=true
Multumesc tuturor...
Referitor la filtru - am 3 compartimente: burete, carbune si filtrare biologica
Salutare tuturor!
Am inceput de vreo 2 saptamani un nou proiect si, din pacate, am deja niste probleme. E vorba de un nano de 23 l - pachetul complet Fluval Edge I. Am inceput, dupa cum ziceam, proiectul cu aprox. 2 sapt. in urma. Fara substrat - nu am intentia sa cultiv plante - nisip alb granulatie marunta, 3 bucati lemn fosilizat pe care am fixat ceva moos si Anubias. Am lasat acvariul la ciclat dupa ce am turnat inauntru o fiola cu bacterii de activare filtru - deasemenea inclusa in pachet. Am monitorizat indeaproape nivelul nitritilor din acvariu - teste de nitrat nu am facut, recunosc, dar stiam din experienta ca atat timp cat nitritul e ridicat masurarea nitratilor nu e asa importanta. Ei....nitritii au tot crescut - azi am o valoare de 0,6 mg/l - deci, acvariul nu e inca ciclat. Apa e cristal de curata, plantele cresc frumos, moos-ul deasemenea insa de vreo 4-5 zile a aparut o problema. La inceput am vazut niste punctisoare maronii pe nisip - fiind alb se vede orice punct - ca si cum o pulbere caramizie ar fi fost aruncata in acvariu. Apoi in doar cateva zile am vazut ca punctele s-au marit si a mai aparut si unul verde. In plus, pe geamul din spate - dar numai pe acela in mod curios - au aparut niste pete circulare maronii - diametrul 0,5-0,7 mm. Am bagat un spalator de geamuri in acavariu si am curatat sticla acum vreo 2-3 zile insa azi am vazzut ca s-au refacut ba sunt prezente si pe cateva frunzulite de la Anubias. In plus din punctul ala verde s-a dezvoltat o retea ca un mucegai pe nisip cu un diam de aprox. 1 cm si, intre timp au mai aparut inca doua. E posibil sa mai fie inca o zona de-asta pe una din pietre.....Ce sa fie astea? Alge....ciuperci??!! Si de ce au aparut? Acvariul e situat pe un hol in care nu patrunde nici un pic de lumina solara - loc special ales. Sa aiba legatura cu faptul ca in prima saptamana pentru a stimula dezvoltarea plantelor am lasat cateva zile lumina aprinsa continuu? Insa apoi am trecut la un program zi-noapte....Nu stiu ce sa fac....Are cineva un sfat pentru mine? As pune o poza insa nu stiu cum sa fac asta....
Dupa ceva ani de acvaristica petrecuti in compania diversilor pesti micuti si putin pretentiosi (gradual Guppy, Neoni, Scalari....samd) am otarat sa incep un acvariu mai mare cu discusi. Am inceput deja documentatia, dar vrea sa mai am si ceva sfaturi de la voi. Pentru inceput am sa va spun ca doresc sa incep un acvariu plantat. Cunosc temperatura ridicata la care discusii traiesc insa, sincer, pesti intr-un cub de sticla steril imi repugna. Deci mergand pe ideea asta: temperatura ridicata, metabolism al plantelor accelerat ajung la prima intrebare:
Considerand ca voi folosi plante nu tocmai pretentioase - vezi link de mai jos - trebuie sa folosesc totusi un sistem de CO2 pe langa o linie scumpa de fertilizare? Si in ceea ce priveste iluminarea bazinului, cam ce mi-ati recomanda?

http://europadiscuscenter.de/diskus-haltung#europadiscuscenter-1/0/Alexander_Paulus_Diskusfische_1-1024x401.jpg
Deci discusii maturi vor manca crevetii Amano? Ce sa pun atunci? Si ce e cu somnii de sticla?
La sfarsitul lunii o data cu schimbarea domiciliului am hotarat pentru un nou acvariu. Si cum de mult timp ma gandesc la discusi, am considerat ca dupa cativa ani de acvaristica a venit timpul si pentru asa ceva. In principiu ma gandesc la un bazin in jur de 200 l in care voi avea discusi, neoni si creveti Amano. In actualul acvariu mai am cativa somni de sticla -Kryptopterus bicirrhis. Prima intrebare:
1) Pot convietui in liniste cu discusii si cu neonii in noul acvariu.....sau mai bine nu?

Continuand, nu sunt inca decis daca acvariul va fi plantat sau nu. Am intalnit zeci de pareri pe net - pro si contra. Unii zic ca obligatoriu acvariul trebuie sa fie steril, altii ca dimpotriva, discusii fiind foarte sensibili la schimbarile de chimie a apei, un bazin plantat va necesita mai putine schimburi de apa decat unul steril, asta ducand la un fluctuatii mai mici de pH. Sincer nu mai stiu ce sa spun.....am vazut bazine de discusi plantate super si pestii pareau a se simti foarte bine....Sincer nu as vrea un bazin numai sticla si pesti. Si aici e a doua intrebare:
2) E ceva adevar in faptul ca discusii se simt mai bine in acvarii sterile? Sau daca nu...cat de plantat poate fi bazinul? Am vazut unele complet plantate si altele doar cu cateva plantute...si alea in ghivece (by the way....am citit si parerea asta...daca se baga plante....alea sa fie in ghivece.....de ce - nu am inteles ).

Cam atat pentru acum.....pe masura ce voi inainta cu proiectul va voi mai deranja cu intrebari
Humbert:
Sa dau cu seringa peste zona afactata.....IN ACVARIU FIIND......??!....sau sa scot buturugile afara si sa le tratez cu seringa?
Aceeasi intrebare legata de H2O2....
Am de ceva timp - poate cateva luni....poate chiar mai mult BBA in acvariu. Era o prezenta sporadica.....si pentru ca aveam probleme mult mai mari cu lipsa de crestere a plantelor, nu ma deranja foarte tare cele cateva ''smocuri'' razlete de alga de pe radacini. Fertilizam la greu cu toata linia de Dennerle.....bagam si ceva CO2, dar acvariul meu era ''inghetat''. Intre timp am reusit cresterea luminii cu 50% - am inlocuit tubul normal T8 de 20 Watt cu o lampa cu LED-uri de 30 Watt. Am scos toate buturugile din acvariu.....am curatat mecanic zonele cu alge.....am mai prins ceva plante pe ele....am si plantat 2 plante....schgimbare de 50 % de apa....and i fired it up. La 2 luni de la acest eveniment pot spune ca plantele cresc bine....insa algele - in speta BBA - si mai bine. S-a extins pe multe plante si aproape ca a acoperit o fata a unei buturugi. Am dat cu Algol la 2 saptamani - fara vreun rezultat vizibil asupra algei sau a plantelor - si apoi am cumparat 7 SAE. Ii vad, impreuna cu crevetii Amano pe care ii aveam deja in acvariu, ca mananca ceva de pe frunzele plantelor, insa incet-incet alga se tot extinde. Nu mai stiu ce sa fac. De fertilizat nu am mai fertilizat cam din momentul ''schimbarii''. Am citit pe ceva forumuri germane ca alga e destul de greu de invins...si ca prea multe solutii nu ar exista
Aveti ceva idei ....?
Multi recomanda - in mod ciudat Easy Carbo si Seachem Flourish Excel in concentratii duble sau triple. Ati auzit de metodele astea.....cum naiba pot niste fertilizanti sa omoare algele?
Daca aveti o solutie....va rog sa-mi scrieti....sunt incet-incet invins de alga asta
PS: Hranesc pestii cu un automat o data pe zi - cu o cantitate de mancare as zice eu - chiar minima
Multumesc de raspunsuri.....
Nu sunt nici incepator...si dupa cum am mai spus....nu problema banilor e primordiala pentru mine. Linia Dennerle am mai folosit-o si de aceea am intrebat. Am si citit ca ar fi una dintre cele mai bune linii de fertilizare. Elixirul despre care vorbiti l-am vazut pe aici si vroiam deja sa-l cumpar.
Ramane problema CODOIULUI, dupa cum scrie Alex
Trebuie sa bag asa ceva la plantele mele si la fluxul redus de lumina? Intreb pentru ca mai multi prieteni m-au lasat sa inteleg ca ar fi cam fara rost
Sunt, intr-adevar firme care fac capace complete de acvarii la comanda, dar acvariul meu nu are dimensiunile standard. Pe scurt, nu am gasit nici o firma care sa comercializeze capace de dimensiunea care imi trebuie mie. Imi pot face unul la comanda...dar pretul ar fi cam de 250 €. Acum banii nu sunt o problema...dar 250 € ar fi mai mult decat tot acvariul meu. Sa construiesc singur un capac.... ....nu am skill-ul necesar
In ceea ce priveste o lampa....nu mai e loc intre tubul meu si nivelul apei pentru nimic altceva. M-am gandit deja si am tot masurat.
Acvariu fara capac nu vreau....consider ca modifica mult caracteristicile aerului din incapere.
As dori insa ceva raspunsuri la intrebarea mea, va rog
Am un acvariu de 96 l (dupa ce scadem nisipul, plantele, 2 buturugi...samd poate mai raman....stiu eu?!...poate 80-85 l) la care am foarte putina lumina. Capacul nu imi permite instalarea inca a unui tub, prin urmare am doar 20 W. Inauntru am Echinodorus bleheri, Anubias barteri, Microsorium pteropus, un pic de Riccia fluitans si Javamoos. Am incercat sa adun ceva plante care necesita mai putina lumina. Nu am CO2 pentru ca am inteles ca in lipsa luminii nu-si prea are rostul. Acum as dori sa va intreb ceva: Traind in asa conditii grele plantele mele au nevoie de fertilizant?. Si daca da...cat de complex si mult? Adica....sa bag ceva Ferropol, sau e nevoie de ceva mai complex....de exemplu linia Dennerle? Nu se pune problema banilor...as vrea doar sa fac maximul care se poate ca plantele mele sa o duca optim in aceste conditii.
Multumesc.....am scos Ancistrus-ul si dupa doar doua zile plantele arata altfel.....incredibil.
In ceea ce priveste lumina......asta e o problema mai veche la mine. Structura capacului cu care a venit acvariul nu permite amplasarea inca unui tub, sa mi se faca pe comanda pentru dimensiunile acvariului ma costa cam cat un acvariu nou (peste 200 €), iar sa-mi fac singur un capac......din pacate nu sunt destul de priceput ca sa construiesc ceva care sa arate si bine ...Asa ca....ma concentrez pe low-light aquarium
Problema fiind rezolvata, acest topic poate fi inchis din punctul meu de vedere
Nu am mai pus poze pentru ca situatia a depasit nivelul de frunze perforate. La cateva plante nou cumparate si plantate am observat pur si simplu ''peste noapte'' - la propriu ca o intreaga frunza - si vorbesc de una de aprox. 2 cm2 nu de o frunzulita minuscula a disparut. Ramuri intregi ale plantelor mai firave sunt smulse. In 24 de h o planta care arata bine poate fi doar un schelet. Presupun ca doar Ancystrusul poate avea capacitatea de a face asa ceva. Mai am insa si 4 creveti Amano care sunt destul de maricei si pe care ii vad tot timpul pe plante. Sa ''rontaie'' si astia la plante?
Nu mai stiu ce sa mai fac....sincer....Ma chinui enorm cu plantele astea pentru ca nu am lumina....bag bani buni in fertilizanti scumpi si vad de la o zi la alta cum nu mai ramane nimic din ele.
Please...some help here....
Multumesc pentru raspuns. Sa o luam in ordine:
Poza am sa incerc sa pun...poate maine...acum sunt inca la serviciu si voi ajunge tarziu acasa. Acvariul meu e 85/30 si e cred 35-40 cm inalt. Tubul e - nu mai stiu exact marca pentru ca am tot incercat in ultimul an mai multe - in nici un caz unul ieftin si e realizat pentru o lumina de zi de pe Amazon. Nu pot pune T5, desi mi-as dori, deoarece sistemul din capacul meu e pentru T8. Si la 61 cm nu am gasit tuburi mai mari de 20 w....nu cred ca exista. Nu pot pune - iar DIN PACATE - inca un tub, desi MI-AS DORI ENORM, pentru ca nu mai am loc in capacul meu...Am vrut sa cumpar altul de la Juwel - vand asa ceva online - dar capacul lor e pe dimensiunile 80/35.....care se par ca sunt mai des intalnite decat ale acvariului meu. Whatever...poate voi face un alt capac...e pe lista mea de prioritati
Substrat am, de asemenea...nu e doar nisip si pietris
Cand am scris de ''bomba'' nu m-am referit la una facuta in casa. Am exact sistemul de care vorbesti tu - e o sticle de plastic de la Dennerle cu ceva gel in ea care se umple cu apa calduta. Functioneaza bine.....am bule destule...si cand nu mai merge o schimb. Un indice colorimetric nu am....am avut insa....o sa cumpar din nou. Ma enerva sa vad de fiecare data la cateva zile de la pregatire caseta aia plutind rasturnata in acvariu
Fertilizarea. M-am interesat de schema si dau schema completa cu cele 3 produse basca un produs zilnic basca Planta Gold
Iar Ancystrusul meu are vreo 4-5 cm...mi-e greu sa zic pentru ca in momentul in care intru in camera mai apuc sa-i vad doar coada strecurandu-se dupa vreo buturuga
Am un acvariu in care de ceva vreme - poate chiar de la realizarea set-up-ului - am probleme cu plantele. Mai precis, aproape la toate pe rand frunzele se perforeaza si se faramiteaza. Mentionez din start ca am putina lumina in acvariu - un tub de 20 W undeva cam la 80 l, insa plantele sunt toate alese pentru dimmlight. In plus bag ceva CO2 - dintr-un sistem asemanator unei bombe - si fertilizez cu Dennerle. In acvariu am neoni, ceva Indian glassfish si un Ancystrus (marisor ).
Care sa fie problema? Lipsa luminii?....dar de la inceput am avut la acest acvariu o iluminare slaba si la alte set-upuri au mers mult mai bine plantele
Le mananca - dezradacineaza - pestii - in speta Ancystrus-ul, care e si mai mare?
Chiar nu mai stiu ce sa mai fac.....bag bani incontinuu in plante si in fertilizanti....si vad in fiecare zi cum le merge tot mai prost
Multumesc, baieti......
Inca o intrebare: Acvariul meu e de 96 l - fara nisip, plante, buturugi si pesti....poate 85 acum...ceva de gen. Sa schimb filtrul pe care il am cu ceva cu circulere mai rapida.....flux mai mare...sau e ok asa?
 
Forum Index » Profile for omega-man » Messages posted by omega-man
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com