Revin cu o alta problema. Nu am mai scris de ceva timp, asa ca precizez statusul actual al acvariului meu:
- 6 neoni - 4 Paracheirodon innesi si 2 Hyphessobrycon herbertaxelrodi. Mi s-a zis peste tot ca formeaza impreuna un grup, fara probleme. Nu e chiar real...dar....

. Am sa expplic mai jos cum s-a ajuns la aceasta 'echipa'
- 6 Hasemania nana - Kupfersalmler in germana.....nu stiu care e denumirea 'populara' in romana
- 1 Ancystrus matur si 10-12 pui
- 1 Vittina coromandeliana
- 1 Pomacea
Acvariul este de 96 l ( teoretici...probabil undeva in jur de 90 l apa), plantat
La origine am avut 6 neoni rosii, intre timp au aparut insa probleme. Prin septembrie unul din neoni (care era tot mai subtire....parca ramasese doar scheletul de el, desi burta o avea umflata...toate astea desi manca normal impreuna cu ceilalti) a inceput sa fie tot mai putin prezent in acvariu - statea tot prin colturi - si ulterior l-am gasit mort. Pe la inceput de octombrie un altul a inceput sa prezinte aceleasi simptome. Pot spune ca parea sa siba si probleme cu mentinerea pozitiei in apa - uneori statea usor pe o latura si cu capul in jos - nu vertical, normal...undeva la 30 grade. La sfatul multora de pe forum l-am scos din acvariu desi nu aveam acvariu sau incalzitor pentru o 'carantina'.

. Am taiat un PET si l-am tinut in preajma caloriferului verificand temperatura apei constant, ca sa o mentin in standarde acceptabile. Oricum...din cauza starii de sanatate sau datorita conditiilor in mai putin de 48 de h a murit
Ceilalti 4 erau perfect sanatosi. Intre timp am cumparat Kupfersalmler-ii si pe cei 2 neoni negri - gandindu-ma ca fiind specii diferite (apartinand unui alt gen) ca poate vor avea alta rezistenta. Acum de vreo cateva zile vad ca un alt neon e separat de grup....sta uneori in spatele filtrului si nu sunt sigur (daca sunt paranoic sau nu) daca nu incep sa apara si la asta probleme de inot
Cam asta ar fi 'filmul'. Dupa cum multi probabil se gandesc, suspectez Pleistophora. Problema e ca nu-mi explic urmatorul lucru: daca am parazitul in acvariu....deci 'molima', cum se face ca nu se imbolnavesc toti odata.....cum de trece cam o luna pana cand apare un nou caz?. Si daca este deja parazitul in acvariu...presupun ca e deja fara sens daca mai scot pestii bolnavi din acvariu sau nu....nu? Si in final...daca am intr-adevar acest parazit in acvariu....se vor imbolnavi si ceilalti pesti (celelalte specii) sau doar neonii?
Oricum...mergand mai departe mai am o problema: cu un NH3/NH4, NO2 normal, am o concentratie mare de NO3 in acvariu - undeva intre 25-50 mg/l in cea mai mare parte a timpului, chiar la scurt timp dupa ce schimb 10-15% din apa. Ce semnificatie are combinatia asta - NH3 si NO2 normal si cu NO3 mare?