[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Gabriel
Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Cristi - sub nicio forma. Ce am scos era un viemisor intreg. Ce am vazut asta noapte era ditamai sarpele

edyr - cel din imaginile de mai sus sigur nu este vinovat de niciuna din pagubele de mai sus. Celalalt ... hmmm ... nu sunt asa de sigur.
La concursul asta chiar daca m-ati descalificat deja - am cam pierdut oricum

25 euro fiecare ricordee care mi-a halit-o
25 euro fiecare colonie de zoanthusi
15 euro fiecare ciuperca rosie mancata
Mi-a muscat si coralul meu favorit - o goniopora rosie cu centru albastru sunt deja foarte nervos.

Dar tot nu inteleg ce a facut timp de o luna de zile?

Si de ce e atat de selectiv. Nu s-a atins de un rhodactis enorm aflat fix langa una din ricordee.
Nu s-a atins de o ciuperca albastra aflata langa cele rosii.

Mi se face rau gandindu-ma ca trebuie sa scot constructia mare pe care am alti corali care s-au incrustat.
Ma documentez la greu in privinta capcanei.
Vad ca mi-ati deturnat topicu

Poze cam defocusate trase din mana si nu prea stau bine cu "tremuratul"

Dar nuuuu. Nu. Nu este EL

Acest vierme este - cred - ultimul din stirpea lui ce mai exista la mine in acvariu.
Acum imi dau seama ca seara, cand hraneam coralii cu prafuri sau rotiferi, ieseau de sub pietre cu zecile iar in ultima vreme nu am mai vazut vreunul.

Pe EL l-am vazut asta noapte . Capcana asta e doar un spritz de vara Nu ar intra acolo ca NU ARE LOC.

Dupa estimarile mele depaseste 25 de centimetri. Coada ii statea in constructia din spate, se intindea in forma de L pe nisip spre constructia din fata
in care era bagat cu capul. Plat, maro roscat, multe segmente, multe "picioare" sau "peri" [ce-or fi], rapid.
Pana sa iau penseta mare sa incerc sa-l prind - pfiiuu - disparut.

Mi-am pregatit prosop si penseta mare si m-am mai trezit de inca doua ori dar nu l-am mai vazut

O sa bricolez o capcana pe masura cu un ciorap de dama. Fac poze bazinului in weekend - ashea pentru amintiri - pentru ca daca nu-l prind o sa trebuiasca sa dau
un hard reset bazinului sau sa scot constructia mare in care-si are culcusul.
Iulian,
Ala e nemernicu'

Am pus capcana deja.
Vom vedea daca este eficienta.
Multumesc Iulian. Sper sa am succes

Asta e capcana. Deocamdata am probleme in a curata eticheta de pe ea - o nenorocire de hartie autoadeziva.
O sa pun in ea un cub de hrana congelata.
Am un blister de Marine Quintet si am sa caut ceva creveti sau caracatita tocate intre cele 5 tipuri de cuburi
O leg cu ata de pescuit de agatatoarea de pe capac ca s-o pot scoate usor.
Am doua temeri. Una ar fi ca individul a prins gustul tesutului de coral iar cea dea doua ca melcii de substrat vor bloca intrarile care sunt cam de dimensiunile lor
Vom vedea.

Am crezut sincer ca am scapat.

Am vazut ieri o urma noua de muscatura pe un alt sarcophyt si mi-am dat seama ca nu am scapat.
Asta noapte undeva in jurul orei 3 m-am trezit si am luminat acvariul cu o lanterna mica. Nu am gasit nimic linga sarcophyton.
In schimb undeva mai in stanga se intindea pe nisip un vierme gros cam cat degetul mic de la mana si lung de vreo 10cm de culoare neagra sau
maro inchis. Nu stiu daca e acelasi sau e un altul. Ciudat este ca a fost pasiv timp de aproximativ o luna de zile.

Va las sa judecati singuri.

Sarcophyton-ul
image

Ricordeea
image

LPS muscat in centru
image

Nu cred sau macar sper ca nu e un eunicid pentru ca l-am vazut complet iesit din piatra.
Am sa incerc cu un trap pe care mi l-a cumparat Ciprian de la un hypermarchet local.
O sa pun o poza a acesteia putin mai tarziu.

@Ionut
Conceptul Red Sea de crestere rapida nu este fundamentat deloc in ceea ce priveste kH-ul foarte mare.
Au fost intrebati pe diverse forumuri unde activeaza daca utilizarea acestui kH mare se bazeaza pe vreun studiu stiintific si au raspuns doar vag.
Cred din ce in ce mai mult ca de fapt urmaresc doar doua lucruri - sa aiba un pH mare si sa evite o scadere a kH-ului sub 6.5 - ambele rezolvate prin kH-ul de
peste 12 al sarii RSCP.
Poti atinge o crestere rapida si tinand un kH intre 6.5 si 7.5 cu calciul ridicat peste 430 [dar pana in 450] si cu magneziul la 1350-1450
[desi unii vor sari si vor spune ca produci un dezechilbru ionic conform corelatiei dintre kh si Ca] dar este o chestiune de acuratete, precizie,
finete sau cum vrei sa-i spui pentru ca trebuie sa masori des kh-ul. O data coralii pusi "in viteza" cu cresterea kh-ul se duce repede
in jos iar consumul creste si el rapid.

@Iulian
Chestia cu sarea obtinuta prin evaporare este discutata pe unele forumuri si este cam controversata.
Iar reprezentantii Red Sea nu au putut aduce nici in cazul asta argumente.
Intrebarea persista - cat din elementele [macro si micro] necesare in acvariul nostru raman dupa evaporare in afara de NaCl??
Multi sunt deasemenea de parere ca prin evaporare ar ramane si impuritati nedorite.
Eu cred ca e doar marketing - D&D isi face sarea tot in fabrica RedSea din Israel
Mai cred totusi ca sarea "normala" de la RedSea este o sare buna din moment ce foarte multi o lauda.

@donpisote
Treci cu incredere la sarea normala. Nu am folosit-o [inca] dar daca intri spre exemplu pe forumul zeovit o sa gasesti acolo destui care o folosesc si care au numai
cuvinte de lauda. Iar zeoheads sunt foarte selctivi cand vine vorba de alta sare decat Reefer's Best

koala wrote:
Gabriel wrote:... Exact acesta este unul din motivele pentru care am renuntat la ciorapul filtrant.

Celalalt ar fi lenea care va impiedica sa schimbati/spalati ciorapu' la fiecare 2-3 zile... este ca am ghicit?

Pe aproape Motivul mentionat de tine este de fapt PRIMUL pentru care am renuntat la ciorap
Iulian,

Noul scape arata cu mult mai bine decat cel anterior.

Da-mi voie sa ghicesc . Judecand dupa piatra din dreapta te-ai gandit la Vocea Romaniei
viulian wrote:E eficient un perlon, dar depinde si ce fel de corali cresti... perlonul e un filtru si contra copepods si altor vietati care ar mai pluti prin apa, utile unor corali ...

+1.
Exact acesta este unul din motivele pentru care am renuntat la ciorapul filtrant.
Nu e nevoie sa lasi teava mai in jos si nici sa dai gauri la inaltimi diferite.
In sumpul 2 poti tine ce nivel vrei.

E acelasi lucru ca atunci cand ai 3 baffles la un bubble trap [urasc sa combin asa dar nu gasesc acum cuvintele in romana].
Apa trece peste primul baffle, coboara si trece pe sub al doilea si apoi urca si trece peste cel de-al treilea.
Primul si ultimul baffle au marginea de sus la acelasi nivel/inaltime.
Asimileaza asta cu teava ta si vei vedea ca in camera urmatoare poti tine ce nivel al apei vrei si nu neaparat egal cu cel
din prima camera de unde vine apa.

De aceea ti-am sugerat un diametru suficient ca apa sa curga liber prin teava.
In cazul asta capatul din primul sump nu trebuie scufundat total in apa si poti tine orice nivel vrei in sumpul 2.
koala wrote:Este clar ca teava de legatura intre cele 2 sumpuri va fi acolo, pe acel traseu din spate... se poate inchide frumos cu o bucata de PAL la culoare, asta nu e o problema. Chiar si asa, spatiul acela nu este vizibil in mod normal.

Depinde unde pui teava care le va conecta.

koala wrote: - de ce zici ca nu trebuie compartimentate sumpurile? Cum asigur nivel constant pentru skimmer?

Ti-am raspuns deja la intrebarea asta. Inaltimea la care pui teava va da nivelul din prima camera.

koala wrote: - daca folosesc reactor de pellete, n-as putea sa renunt la matrix?

Se poate dar e mai bine cu amandooua atata vreme cat matrix-ul nu este plin de detritus si produce NO3.

koala wrote: - unde 'reaku mai pun vazul de autocompletare?

Compartimentezi [un compartiment ingust pe o latura] sumpul in care vei avea pompa de retur.

Eh - m-as repeta daca as incepe cu fraza la care se asteapta distinsul nostru coleg dar ma asteptam la un moment dat la miscarea asta mai ales ca exista toate premisele
unei lucrari de calitate .

Daca nu vrei sa acoperi partea din mijloc asa cum iti sugereaza Lucian [desi asta ar fi ideal] poti sa mergi si pe cele 2 sumpuri.

Eu vad treaba cam asa:-
- cele doua sumpuri vor trebui sa aiba un perete gaurit
- le poti lega simplu print-o teava cu diametrul cat mai mare ca apa sa curga liber prin ea
- teava va trebui sa fie pusa la inaltimea la care vrei sa tii apa in primul compartiment
- unuldoi robineti cu mufa/mufe olandeze pe teava de legatura pentru ca sa deconectezi usor cele 2 sumpuri
- doua t-uri intercalate pe aceasta teava la care sa poti lega un eventual racitor sau doar unul pentru schimburile de apa
- nu trebuie sa le compartimentezi

In primul pui
- skimmer-ul - caruia ii trebuie nivel al apei constant
- un reactor [carbune, antifos, biopelete]

In al doilea pui
- un reactor [matrix, antifos, carbune]
- pompa de retur

Si mai fain ar fi sa faci un compartiment in cel de-al doilea sump [unde se va afla pompa de retur] pe care sa-l umpli cu matrix.

Oricum ai face-o va trebui sa maschezi cumva teava care va lega cele doua sumpuri si tot vei pierde spatiul din mijloc sau macar din aspectul lui.

Iulian,
Si eu cred ca ar trebui sa folosesti o sare despre care exista multe review-uri bune pe net.
In fond schimbi o cantitate mica de apa si chiar si cea mai scumpa sare tot nu ti-ar face o gaura mare in buget.
Mai ai si certitudinea ca adaugi acele microelemente care lipsesc aproape cu siguranta din compozitia unei sari ieftine.
Hi Rado,

This kind of overflow would be good for a freshwater tank but not for any kind of fresh water tank.

For planted tanks for example you would not want it because it increases the gas exchange and you don't want to waste the CO2 injected in the water.

Overflows in general [not only this particular one] are used for tanks having a sump. If you don't plan to have a sump or if you plan to keep a planted
tank I would not advise you to use an overflow box.
Si mie mi se pare putin un cub pe saptamana.

Din pacate chiar dezghetat si scurs sau chiar clatit in apa de osmoza cubul de mancare congelata tot va adauga nutrienti in apa bazinului in aceeasi masura ca atunci cand il adaugi
direct in bazin. Eu am renuntat sa il mai dezghet/scurg/clatesc cu multa vreme in urma si nu pot spune ca parametrii s-au modificat.

Totul tine de exportul si consumul nutrientilor.
E cool intr-adevar sa ai optiunea dimmingului dar cred ca nu ar trebui sa fie chiar imperativa.

Am vazut o gramada de bazine magnifice fara dimming [unele doar cu T5-uri, unele cu halide].
Banuiesc ca nu ai copii din moment ce ai apucat sa vizitezi si locuri interesante

Arata exceptional. Am vizitat in 2010 Cineaqua [fix linga Trocadero si aproape de turn - ca numai asa am reusit sa ajung la el - in rest 5 zile consecutive la Disney care m-au imbatranit cu 5 ani ] dar bazinele nu aratau sub nicio forma cum arata cele vazute de tine la Port Doree.

Nu cred ca o sa vedem prea curand asa ceva in Constanta [sau cine stie ]
Hermitii nu se ating de bubble.
Ti-ar trebui un Emerald Crab dar ti-as sugera sa citesti despe el inainte de a-l cumpara si introduce.
Inainte de toate e bine sa stii cum sa deosebesti un Emerald Crab adevarat de un crab verde vandut adeseori ca Emerald dar care nu este tocmai reef sefe.
Apoi e bine sa-i stii obiceiurile "culinare".
Ai facut bine ca ai scos viermele din bazin. Arata a bristle worm dar ne-ar trebui un biolog [marin] sa ne confirme asta.

Eunicid-ul de obicei isi lasa ultimele segmente "ancorate" in piatra pentru a se retrage rapid [si este extrem de rapid]. Nu l-ai fi putut prinde si nici extrage intreg.
Ultimele segmente ar fi ramas in bazin si s-ar fi regenerat intr-un nou vierme.

Forum Index » Profile for Gabriel » Messages posted by Gabriel
Go to: