| Message |
|
|
Samy wrote: .Chiar ai recreat o parte din natura
Ei ar ma fi de facut, deocamdata ma deranjeaza filtrul ca se vede, dar o sa gasesc eu o solutie(de extern inca nu poate fi vorba  ). Oricum multumesc, asta e intentia sa semene cu mediul natural, detritus inca nu am intentia sa am, dar mai stii cu timpul..
|
 |
|
|
Na inca un video care pe telefon arata chiar bine, incarcat youtubea iesit nasol https://youtu.be/9Hc_wDFfcSc
|
 |
|
|
|
Jonglez cu idea si eu de ceva timp, nu de alta dar mi-e cam frica sa gauresc sticla de 12 pentru un sump normal, bazin 546 l
|
 |
|
|
EduardB wrote:(cade tensiunea si se opreste canistra ori cele doua canistre, 12 ore => resetare de bazin daca nu ai piatra de aer)
Apropo am avut odata o situatie de ganul asta: 26 de ore de pana de curent, nu tu pompe/filtre nu tu incalzire, temperatura a scazut la 21 de grade(bazin de 546 litrii-open top, in casa erau 17-18). Periodic asa cam odata la ora sau la doua vanturam suprafata cu ajutorul unui vas de plastic, am facut asta si in timpul noptii. Pesti 6 discusi la 18-20 de cm(doar femelele erau mai mici) plus 10 altumi care noroc ca erau tineri inca erau la 20+ cm(pe verticala). Norocul meu a fost ca pana de curent a inceput inainte de a da prima masa in ziua respectiva. Dupa revenirea curentului ma asteptam la deciclarea fitrului-nu s-a intamplat! Filtrul(un over top filter cu 20 de litrii de siporax si ponce) si-a facut treaba ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic
|
 |
|
|
EduardB wrote:Exact si foarte bine punctat: Discusi si douasnoua de grade. (a se citi: douazecisinoua)
La temperatura aia: (29) oxigenarea adaugata, este: necesitate. (sa nu ne cacam pe noi, retoric)
In 1991 reproducem discusi(si am facut treaba asta timp de 7 ani), din 2016 am avut iarasi timp de trei ani(i-am pierdut la o mutare, i-am dat cuiva sa-i tina..), asa ca stiu cam cu ce se mananca, treaba cu oxigenarea depinde de tipul de filtrare, volumul filtrului, capacitatea pompei(litrii/ora), incarcatura biologica, igiena. Adaugarea de pietre cu aer e cea mai usoara/comoda dar nu o "necesitate", temperatura poate fi si de 30 de grade la perechile reproducatoare. Asa ca la un bazin ornamental cu discusi in care vrei sa fie vizibil cat mai putin echipament, un flow suficient de suprafata, dar sa fie de suprafata nu 5 cm sub, poate si chiar o face cu mai mare succes(zic eu), inlocui pietrele cu aer
|
 |
|
|
|
O sa ma opresc aici(i-am poluat destul topicul la om), dar despre discusi exista videouri cu populatii salbatice de discusi ce traiesc in curenti(parau) atat de puternici incat culcau plantele pe substrat, eu am folosit doua pompe de curenti ce bateau la suprafata intr-un acvariu de 400 de litrii(cu discusi bineinteles) iar asta nu producea nici un deranj in adancime
|
 |
|
|
alinutz80 wrote:Eu voi folosi pompa in acvariu de apa dulce pt ca nu am miscarea apei buna prin acvariu, si aceasta pompa ma ajuta.
Asa da, ma miram la ce iti trebuie in bazin de apa dulce impulsuri sa-ti faca valuri, desi cum spunea cineva prin ele se poate reproduce mediul unor cichlide(pentru cei ce prin termenul de cichlide inteleg doar africane, si in Africa exista cele din Marile Lacuri si cele vest africane de rau) chiar si americane care traiesc in lacuri in apropierea malului unde se resimte efectul de val.
|
 |
|
|
|
Pana la urma astea(Tunze) sunt de valuri sau de curenti, pentru ca eu sunt obisnuit de la marine ca cele de valuri sa functioneze cu impulsuri, in timp ce alea de curent merg in flux continuu. Nu am vazut specificata treaba
|
 |
|
|
 Da, ideea de baza e ca recomanzi acelasi lucru "valurire" in detrimentul pietrelor de aer
|
 |
|
|
Fadds wrote:
ocean wrote:Oxigenarea apei acvariului se face cel mai bine prin valurirea suprafetei prin curent de apa
Nu stiu de unde ai auzit chestia asta..
10/11/2021 13:14:41
Fadds wrote:Nu este necesara adaugarea unei pietre de aer daca teava de iesire a filtrului extern este pozitionata astfel incat sa agite cat mai bine suprafata apei, adica sa se formeze niste mici valuri ("valurire")
|
 |
|
|
|
Dane am folosit si de stejar, de fapt cu alea am inceput, dar sunt prea evidente ca-s de la noi(made in zona temperata) asa ca am cautat ceva frunze mai neutre ca forma, mai greu recognoscibile ca zona de provenienta. Cele mai durabile sunt cele de par sunt mai groase si mai tari(uscate si fierte elibereaza si ele tanin)
|
 |
|
|
|
Eu la asta mic(140 net) si la ce pesti am si am avut in ultimul an si jumatate, mi-am permis sa testez tot felul de lucruri. Testate la mic sa le pot aplica la mai mare
|
 |
|
|
|
Frunzele sunt de par-astea sunt mai tari si groase; celelalte sunt de mar si prun, dar la noi in livada nu folosim chimicale, nu doar in livada nici in gradina de zarzavat, nici macar clasica "piatra vanata". Am vorbit cu multi vecini sau alti posesori de gradini si foarte multi sustin asa ca ei nu folosesc chimicale "doar niste piatra vanata"(care cum pe rosii, struguri, etc.), cand le spun ca sulfatul de cupru la inventarul de laborator e trecut ca otrava fac fete/fete(dar nu par convinsi), ei asa au crescut cu piatra vanata- aia nu poate fi rea
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Inca una
|
 |
|
|
narcis wrote: Am avut o pereche, avea cam 3 ani cred ca in vara asta. Luna trecuta am pierdut masculul, femela este ok.
Chapeu bas daca i-ai avut 3 ani, mai rar traiesc atat. Multumesc de apreciere privind acvariul
|
 |
|
|
|
Na atunci imi aminteam eu gresit de Tapajos
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Ti-am spus cu ramirezii e de lucru, eu spun ca sunt mai sensibili/pretentiosi decat discusii: cu schimburi de apa, Igiena, temperatura, filtrare. O sa vorbesc cu Harry, apropo puii tai de la el cum s-au facut(forma, culoare-asta e cam devreme sa te intreb?). Chiar azi am vazut pe facebook niste Santa Isabel foarte frumosi ca si coloratie, dar cu ventrale si dorsale scurte probabil de la cosangvinizare prelungita in timp
|
 |
|
|
 Sunt pe schema, doar ca Santa nu am gasit, Nanay mai mici as lua ca pana cresc o sa fie gata "nava mama", ramirezii imi plac dar implica munca cu schimbatul constant de apa si acum o perioada nu avea cine ca de abia statem in picioare(covid) asa ca la rami ma mai gandesc
|
 |
|
|