Buna ziua tuturor si La multi ani! Acum ceva timp, vrand - nevrand m-am ales cu un acvariu de 60 l, adus cu tot ce trebuie ( filtru de apa, termomentru , pietris, ceva plante si decoruri si un peste sanitar extrem de mare pentru ceea ce imi imaginam eu sau vazusem inainte). Am petrecut o zi intreaga cautand informatii pe net despre ceea ce trebuie facut, cum trebuie intretinut ...etc. Cand am crezut ca am cel putin suficiente informatii le-am pus in practica. Totul a fost ok o perioada ( mentionez ca il am de trei luni) , si inca este pentru cativa din pestisorii mei, dar marea mea problema este ca stiu ca ceva nu fac bine pentru ca din cand in cand mai moare cate unul. Am citit mult, dar si pareri contradictorii si de aceea va rog sa imi raspundeti la cateva( putin mai multe

) intrebari. In primul rand am inteles ca apa se inlocuieste in proportie de 25 % in fiecare saptamana, apa nu trebuie fiarta si tratata in prealabil cu Aqua Saffe ( sper ca am inteles bine); problema mea este ca am plante care nu sunt naturale...acestea cum trebuie intretinute? Mai mentionez ca apa este foarte murdara de reziduri obtinute de la resturile de mancare depuse , precum si de la pestisori ( am cam 10 pestisori micuti - max 5 cm , pe care recunosc ca i-am ales dupa frumusete fara a ma gandi ca pot sa nu fie compatibili, 2 sanitari micuti si sanitarul cel mare care a venit la pachet)...chiar curatata cu o pompa si schimbata o data pe saptamana. Exista ceva substante care pot fi puse in acvariu pentru a ajuta in a creea un mediu cat mai natural lor? Majoritatea pestisorilor care au murit se duc in prealabil langa filtru, dupa care mai traiesc cateva zile si mor...doi dintre ei au murit din cauza unor boli de piele; exista ceva substante care sa previna aceste boli? Cred ca "scrisorica" mea deja plictiseste, asa ca voi incerca sa fiu mai concisa, in speranta ca voi gasi pe cineva dispus sa citeasca si sa ma ajute cu ceva sfaturi.
1. cata mancare trebuie sa le dau pestisorilor intr-o zi? care este cea mai indicata?
2. cat trebuie sa tin lumina( neon-ul) aprinsa pe zi?
3. daca vad ca se imbolnavesc trebuie sa-i scot din acvariu? ii pot trata eu sau trebuie sa merg undeva anume cu ei?
4.exista anumite substante care pot fi folosite pentru a imbunatatii calitatea apei sau a prevenii bolile de piele ale pestilor?
5. exista posibilitatea ca sanitarul cel mare ( are in jur de 15 cm) sa fie cauza mortii pestisorilor? ( are o barca de decor si iese afara doar 1 ora pe zi maxim..)
6.pestisorii trebuie scosi din acvariu atunci cand se face inlocuirea apei? filtrul trebuie spalat in fiecare saptamana , odata cu inlocuirea apei?
7. totusi nisipul si plantele artificiale trebuie fierte si spalat tot acvariul la un moment dat...cum pot face acest lucru fara sa schimb toata apa? si la cat timp trebuie sa fac aceasta operatiune?
8. este obligatoriu ca perechile sa fie toti masculi sau femele?
Stiu ca sunt multe nelamurilile mele dar sunt foarte suparata pentru ca stiu ca ceva nu fac bine si de aceea incerc sa gasesc ceva raspunsuri concrete. Am avut doi pestisori care au venit tocmai de la Buzau si nu au avut nimic timp de 2 luni...acum ceva timp unuia dintre ei a inceput parca sa-i cada coada si a murit in 2 zile; celalalt nu are nimic...; unui caras i-a aparut o pata alba pe coada( ca o bubita), era la fel de vioi, manca, se juca cu celalalt caras, pana intr-o dimineata cand l-am gasit mort...mai sunt trei pestisori micuti pe care ii am de la inceput si nu au nimic; astazi dimineata am observat ca unul din ei nu se mai ridica la suprafata si sta jos langa filtru...ceva se intampla cu el, iar perechea celui care a murit pentru ca i s-a dezintegrat parca coada incepe sa aiba aceleasi semne... va rog ajutati-ma cu un sfat. Citind in acest forum am descoperit o parte din greselile pe care le-am facut si sper sa gasesc raspunsuri si la nelamuririle mele.
Va multumesc anticipat!