[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
incepatoare....  XML
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Author Message
Roxana Vesca
Unripe member

Joined: 06/01/2010 14:15:25
Messages: 3
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Buna ziua tuturor si La multi ani! Acum ceva timp, vrand - nevrand m-am ales cu un acvariu de 60 l, adus cu tot ce trebuie ( filtru de apa, termomentru , pietris, ceva plante si decoruri si un peste sanitar extrem de mare pentru ceea ce imi imaginam eu sau vazusem inainte). Am petrecut o zi intreaga cautand informatii pe net despre ceea ce trebuie facut, cum trebuie intretinut ...etc. Cand am crezut ca am cel putin suficiente informatii le-am pus in practica. Totul a fost ok o perioada ( mentionez ca il am de trei luni) , si inca este pentru cativa din pestisorii mei, dar marea mea problema este ca stiu ca ceva nu fac bine pentru ca din cand in cand mai moare cate unul. Am citit mult, dar si pareri contradictorii si de aceea va rog sa imi raspundeti la cateva( putin mai multe ) intrebari. In primul rand am inteles ca apa se inlocuieste in proportie de 25 % in fiecare saptamana, apa nu trebuie fiarta si tratata in prealabil cu Aqua Saffe ( sper ca am inteles bine); problema mea este ca am plante care nu sunt naturale...acestea cum trebuie intretinute? Mai mentionez ca apa este foarte murdara de reziduri obtinute de la resturile de mancare depuse , precum si de la pestisori ( am cam 10 pestisori micuti - max 5 cm , pe care recunosc ca i-am ales dupa frumusete fara a ma gandi ca pot sa nu fie compatibili, 2 sanitari micuti si sanitarul cel mare care a venit la pachet)...chiar curatata cu o pompa si schimbata o data pe saptamana. Exista ceva substante care pot fi puse in acvariu pentru a ajuta in a creea un mediu cat mai natural lor? Majoritatea pestisorilor care au murit se duc in prealabil langa filtru, dupa care mai traiesc cateva zile si mor...doi dintre ei au murit din cauza unor boli de piele; exista ceva substante care sa previna aceste boli? Cred ca "scrisorica" mea deja plictiseste, asa ca voi incerca sa fiu mai concisa, in speranta ca voi gasi pe cineva dispus sa citeasca si sa ma ajute cu ceva sfaturi.
1. cata mancare trebuie sa le dau pestisorilor intr-o zi? care este cea mai indicata?
2. cat trebuie sa tin lumina( neon-ul) aprinsa pe zi?
3. daca vad ca se imbolnavesc trebuie sa-i scot din acvariu? ii pot trata eu sau trebuie sa merg undeva anume cu ei?
4.exista anumite substante care pot fi folosite pentru a imbunatatii calitatea apei sau a prevenii bolile de piele ale pestilor?
5. exista posibilitatea ca sanitarul cel mare ( are in jur de 15 cm) sa fie cauza mortii pestisorilor? ( are o barca de decor si iese afara doar 1 ora pe zi maxim..)
6.pestisorii trebuie scosi din acvariu atunci cand se face inlocuirea apei? filtrul trebuie spalat in fiecare saptamana , odata cu inlocuirea apei?
7. totusi nisipul si plantele artificiale trebuie fierte si spalat tot acvariul la un moment dat...cum pot face acest lucru fara sa schimb toata apa? si la cat timp trebuie sa fac aceasta operatiune?
8. este obligatoriu ca perechile sa fie toti masculi sau femele?
Stiu ca sunt multe nelamurilile mele dar sunt foarte suparata pentru ca stiu ca ceva nu fac bine si de aceea incerc sa gasesc ceva raspunsuri concrete. Am avut doi pestisori care au venit tocmai de la Buzau si nu au avut nimic timp de 2 luni...acum ceva timp unuia dintre ei a inceput parca sa-i cada coada si a murit in 2 zile; celalalt nu are nimic...; unui caras i-a aparut o pata alba pe coada( ca o bubita), era la fel de vioi, manca, se juca cu celalalt caras, pana intr-o dimineata cand l-am gasit mort...mai sunt trei pestisori micuti pe care ii am de la inceput si nu au nimic; astazi dimineata am observat ca unul din ei nu se mai ridica la suprafata si sta jos langa filtru...ceva se intampla cu el, iar perechea celui care a murit pentru ca i s-a dezintegrat parca coada incepe sa aiba aceleasi semne... va rog ajutati-ma cu un sfat. Citind in acest forum am descoperit o parte din greselile pe care le-am facut si sper sa gasesc raspunsuri si la nelamuririle mele.
Va multumesc anticipat!
klauss74
Member
[Avatar]

Joined: 02/12/2009 18:48:46
Messages: 115
Location: bucuresti - titan
IP:
Offline



ne-ar fi de ajutor mai multe informatii gen :
1. ce specii de pesti nu ai enumerat ???
2. ce tip de mancare si cat le-ai dat pana acum ???
3. ce cauta plantele de plastic in acvariu ????
4. mai deti un acvariu micut 10 - 15 l pentru carantina ??? [ pesti noi , pesti bolnavi , plante noi ]

5. ai citit aceste informatii ???? http://www.acvariu.ro/ghid-incepatori ; http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15819?redirect=/generalitati; http://www.acvariu.ro/generalitati/-/asset_publisher/uA9v/content/15838?redirect=/generalitati ... arunca un ochi aici si daca mai ai neclaritati te asteptam .....

faNfaN
[WWW] [Yahoo!]
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Bine ai venit! :-)

Mai intii de toate, trece locatia la "My Profile".

Cam citi pesti ai intr-un acvariu de 60l? Ca parca ziceai ceva si de un caras si acesta cu sigurata nu are ce cauta acolo...sau daca il vei tine, va ramine doar el si atit.

Si pe linga ce ti-a recomandat Klauss 74 , ia de citeste cam toate posturile facute Stiky de la Coltul incepatorului. Si cam tot ce poti de pe forum. Unde ai neclaritati, intreaba si ti se va raspunde. :-)
Roxana Vesca
Unripe member

Joined: 06/01/2010 14:15:25
Messages: 3
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Thanks! Le-am dat Tetra Min Junior, cam 1 lingurita de 2 ori pe zi. Plantele de plastic au venit odata cu acvariul...sa inteleg ca nu au ce cauta in acvariu si trebuie sa iau unele naturale?!?! In ceea ce priveste speciile, din pacate nu sunt atat de bine informata, dar, cautand pe internet am gasit cam asa: am un caras, 2 neoni, 2 sanitari, un peste luptator ( bletta splendens)- este cel cu problema cozii, 2 Hyphessobrycon pulchripinnis / Tetra lamaie si inca trei pestisori micuti ( 2-3cm - nu prea au crescut de 3 luni) , galbeni si rosii, foarte jucausi si care au rezistat de la inceput dar nu am gasit nici o poza de a lor pe internet pentru a va spune exact.
Dolly
Dust in the wind
[Avatar]

Joined: 06/07/2004 10:53:13
Messages: 4562
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Roxana Vesca wrote:Thanks! Le-am dat Tetra Min Junior, cam 1 lingurita de 2 ori pe zi. Plantele de plastic au venit odata cu acvariul...sa inteleg ca nu au ce cauta in acvariu si trebuie sa iau unele naturale?!?! In ceea ce priveste speciile, din pacate nu sunt atat de bine informata, dar, cautand pe internet am gasit cam asa: am un caras, 2 neoni, 2 sanitari, un peste luptator ( bletta splendens)- este cel cu problema cozii, 2 Hyphessobrycon pulchripinnis / Tetra lamaie si inca trei pestisori micuti ( 2-3cm - nu prea au crescut de 3 luni) , galbeni si rosii, foarte jucausi si care au rezistat de la inceput dar nu am gasit nici o poza de a lor pe internet pentru a va spune exact.


Carasul si betta - out - un prim pas.

Neonii sunt pesti de cird - se tin in grupuri de min 6 exemplare. Daca sunt mai putini, nu se simt in siguranta.

Sanitari de care? Ca sunt "n" feluri? Ia vezi daca ii gasesti pe planetcatfish.com Si de ce sta in "barcuta"? Ai si asa ceva prin acvariu? Out si cu ea, ca e kitsch curat, la fel ca si plantele de plastic.

Hrana trebuie cit mai bogata si variata - a nu se intelege mai multe feluri la aceeasi masa. Tetra min Junior e doar pt pui. Ia-le mai multe tipuri si le dai alternativ. Doar cit maninca in 2-3 min, nu mai mult. 1 lingurita mie mi se pare foarte mult.

Daca vezi un peste mort, il iei imediat, nu il lasi acolo pt ca strica,,,,, calitatea apei.

Daca ai scoici sau melci de la Marea Neagra sau de la alte mari, nici astea nu sunt bune -cresc duritatea apei.


Succesuri! (Eba )
snakefishmike
Membru banat
[Avatar]
Joined: 13/09/2008 19:00:27
Messages: 487
Location: Bucuresti-Baba Novac X Cimpia Libertatii
IP:
Offline

Roxana Vesca wrote:Thanks! Le-am dat Tetra Min Junior, cam 1 lingurita de 2 ori pe zi.

Ce intelegi prin ... "o lingurita"
Roxana Vesca wrote:8. este obligatoriu ca perechile sa fie toti masculi sau femele?

In mod normal , logic , firesc si natural (si idoobitabil ar zice altcineva )... perechea se formeaza dintr-o femela si un mascul .
din DEX ...2) Grup de dou? persoane de sex opus aflate într-o anumit? leg?tur?; cuplu

Acum... ca mai nou se poarta si de acelasi sex la unele specii si specimene , asta-i alta poveste

This message was edited 1 time. Last update was at 06/01/2010 20:16:58

[Email] [WWW]
brawn
Membru de baza

Joined: 28/03/2009 09:22:52
Messages: 321
Location: cluj
IP:
Offline

1. Atat cat s-o termine in 2-3 minute. In functie de speciile pestilor, dar fara pureci de balta uscati sau pungute fara niciun insemn vandute pe la magazinele de cartier.
2. Intre 9 si 11 ore pe zi daca ai plante naturale.
3. Pestii se trateaza in acvarii de carantina. Nu am auzit de cabinete veterinare care se ocupa de pesti.
4. Depinde, dar cu siguranta exista substante care scad calitatea apei si sunt obtinute foarte usor de acvaristii incepatori.
5. Nu prea cred, dar un peste de 15 cm. nu are ce cauta in bazinul tau.
6. Nu. Nu, este foarte important ca acel filtru sa nu fie subdimensionat. Filtrul se clateste usor in apa scoasa din acvariu atunci cand se observa o scadere semnificativa a debitului.
7. Total eronat.
8. Ca sa se inmulteasca e nevoie de cel putin un mascul si o femela, dar sunt si o multime de exceptii (1 mascul - 2,3 femele; 1 femela -2,3 masculi). Ca sa se simta bine, depinde de specie (neoni - pesti de banc, betta splendens - 1 mascul intr-un bazin, s.a.m.d).
Exista ceva substante care pot fi puse in acvariu pentru a ajuta in a creea un mediu cat mai natural lor?

Asemenea substante nu s-au inventat, in schimb una din preocuparile majore ale membrilor acestui forum este asigurarea unor conditii cat mai aproapiate de cele din natura in bazinele pe care le detin. Ia la frunzarit fotumul si vei afla o multime de lucruri despre acvaristica. Cand ai nelamuriri, nu ezita sa intrebi. Spor la treaba!
Nilsen
Member
[Avatar]

Joined: 14/09/2009 15:03:14
Messages: 223
Location: Bucuresti-Ion Mihalache
IP:
Offline

Pentru inceput LA MULTI ANI! si bine ai venit

Este de apreciat ca in sfarsit gasesc pe cineva care s-a informat inainte de a incepe ceva si m-as bucura daca si alti viitori acvaristi ar urma exemplul tau.
Acum sa le luam pe rand ceea ce ai spus tu:
"problema mea este ca am plante care nu sunt naturale...acestea cum trebuie intretinute?"- scoatele din acvariu si pune cateva plante naturale care nu sunt pretentioase sa nu lipsesca pentru inceput egeria.
"Mai mentionez ca apa este foarte murdara de reziduri obtinute de la resturile de mancare depuse"-La schimbul de apa sifoneaza usor nisipul si pune hrana mai putina maxim de 2 ori pe zi dim/seara, atit cat iei in 2 degete
"am cam 10 pestisori micuti - max 5 cm , pe care recunosc ca i-am ales dupa frumusete fara a ma gandi ca pot sa nu fie compatibili, 2 sanitari micuti si sanitarul cel mare care a venit la pachet"- ai prea multi pesti pentru un acvariu de 60 de litri, schimba acvariul sau mai da din ei.
1. deja am raspuns
2. La acvariu steril nu conteaza. Dar daca pui plante naturale, pentru inceput 12 ore pe zi. Seara inchide lumina, plantele si pestii trebuie sa doarma.
3. DA se scot obligatoriu din acvariu si i tratezi tu separat in alt acvariu. In functie de boala se face si in acvariul de baza tratament.
4.Aici este o istorie mare de povestit, recomandabil din partea mea este sa nu intervi in a schimba proprietatile apei pe care o ai tu in zona unde locuiesti daca nu ai o experienta importanta, mai bine aclimatizezi pesti si plantele la apa care o ai.
5. NU, ti-am spus mai sus ai prea multi pesti pentru 60l iar 15cm este deja prea mult....apropo renunta la barcute, castele si nuci de cocos, mai bine pune niste pietre si buturugi, arata mult mai bine la final in plus lemnul te va ajuta pe viitor.
6.Pestii NU se scot din acvariu la inlocuirea celor 25%.Filtrul NU se spala saptamanal ci la 1 luna si numai in apa pe care ai scos-o din acvariu fara al stoarce.
7. Nisipul de care spui tu nu isi are rostul intr-un acvariu steril(aerare obligatorie permanent cu bule mici). Daca pui plante naturale atunci ai nevoie de substrat si nisip care daca vrei il schimbi la 1-2 ani si il sifonezi la fiecare schimb de apa, nu il speli niciodata. Asa cum am mai spus plantele de plastic poti sa le arunci, daca vrei sa faci ceva frumos.
8. In functie de rasa de pesti. De preferat sa fie si femele si masculi. Tu daca nu ai avea pereche nu ai fi stresata?


Sper sa te ajute ceeace vei gasi pe forum, usor usor vei reusi sa indrepti tot ce ai gresit, nimeni nu s-a nascut invatat.
Succes!

Viata are ORICUM dreptate!
[Yahoo!]
Roxana Vesca
Unripe member

Joined: 06/01/2010 14:15:25
Messages: 3
Location: Bucuresti
IP:
Offline

Va multumesc din suflet tuturor pentru raspunsuri. Cand m-am referit la "pereche" am vrut sa spun daca din aceeasi specie este obligatoriu sa fie una femela si unul mascul...sau pot fi doua femele, doi masculi..Oricum am inteles multe din greselile pe care le fac. Voi citi cu atentie informatii cu privire la compatibilitate, clar nu le voi mai da asa multa mancare, iar " plasticul" o sa dispara. Daca voi mai avea nelamuriri ( si sigur o sa mai fie ) o sa va mai deranjez cu ceva intrebari. Multumesc inca o data tuturor si va doresc o zi buna in continuare!
 
Forum Index » Coltul incepatorului (apa dulce)
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com