petrutz2003 wrote:
Acum incerc sa mi dau seama de ce tot fac biofilm si apa pare uleioasa.... si ce pot face in privinta asta
In primul rand, felicitari. Sincer, ma gandeam ca bazinul nu apuca nici macar 3 luni, dar ai reusit
Referitor la biofilm, ce este si de unde apare. Biofilmul este o colectie de bacterii combinate cu alge, organisme multi si uni-celulare, fungi, etc.
Apare de la hrana pestilor, de la dejectiile vietuitoarelor, de la frunzele descompuse, de la nutrientii din sol.
Desi are un aspect dezgustatori, biofilmul in sine nu este periculos dpdv al compozitiei (este chiar hrana pentru anumite specii de creveti), dar reprezinta totusi un pericol datorita faptului ca pelicula formata nu permite schimbul de gaze.
In bazin se vor acumula cantitati periculoase de CO2, care vor conduce la axfisierea vietuitoarelor.
Iti propun urmatoarea scula, care iti va rezolva doua probleme: inlocuieste mini pompa tunze (sau ce folosesti acum) cu un mini surface skimmer.
Vei avea si curenti in masa apei, si un luciu impecabil.
Cat lipsesc de acasa exista doar automatizarile (ph controller, ato, dozare). Nu prea vad cine sa faca schimburile de apa
Acum ca am fost acasa, am facut 2 schimburi de apa - mai mult pentru sifonare, se stransese mult cacutz. Am curatat echipamentele, am recalibrat sonda ph, am facut plinul la pompa de dozare si la co2.
CO2 nu se stie de cand nu mai avea, fertilizantii s-au terminat la o luna dupa ce am plecat. Alge nu prea sunt, doar pompa de curenti facuse BBA Ce este foarte curios - sticla e impecabila, n-am mai curatat-o de multa vreme.
Nu stiu cum trebuie sa arate floarea deschisa la maxim, am mai facut azi niste poze.
Eu ti-am zis in ideea ca te poate deranja apa usor colorata. Daca se intampla asta, poti pune un saculet cu Seachem Purigen in filtru si se rezolva, crystal clear.
Ah da, sa faci teste kh/ph la apa din bazin inainte sa pui tormec si apoi la 2-3 zile, sa vedem daca a dat rezultate.
Uite aici si un mic tutorial, care contine si sfaturi foarte utile (cum ar fi sa rulezi instalatia initial fara membrana)
Nu trebuie sa o montezi neaparat asa, poti sa tii osmozorul in cada si sa-l cuplezi la bateria de la chiuveta (necesita si un adaptor de la perlator la 3/4)
https://www.hornbach.ro/p/adaptor-gardena-perlator/10208299/
Am gasit un post unde spune ca e din Cluj.
Foarte ciudat, acolo apa e moale, ce ai tu in testele alea e piatra lichida.
Cum zice si copilul, o instalatie de osmoza inversa ar face treaba (fara remineralizare, combini cu apa de la chiuveta pana obtii un Kh decent pentru plante si pesti, gen 4-5-6-7 apoi tii minte proportiile)
O alta metoda, un pic riscanta, ar fi sa folosesti buffere din comert. Dar cu grija, cand folosesti un buffer sa scazi Kh, acesta transforma Kh in Co2. Daca scaderea e prea brusca, risti sa pierzi toate vietuitoarele.
O alta metoda, pe care am aplicat-o si eu in trecut, este sa pui in filtrul extern 1-2 saculeti de JBL Tormec activ. Acest material scade duritatea apei si creeaza un echilibru frumos intre Kh si Ph. Atentie, apa capata un aspect (in functie de cantitatea de Tormec folosita) de blackwater (nu arata rau, impiedica si formarea algelor, dar na.. dupa gusturi..)
Frunzele de cattapa ajuta si ele intr-o mica masura, nu strica sa le ai.
RizZa17 wrote:
Microsorumul l am aruncat deja , daca poti sa imi d ai ceva idei de plante pe care sa le lipesc de piatra sa maschez prefiltrul si incalzitorul
Eu modificasem instalatia la chiuveta din baie, am pus un T si un robinet suplimentar, instalatia ro-di era prinsa de masca chiuvetei (intre masca si cada, nu deranja pe nimeni).
Pentru apa reziduala, am pus un Y la teava de evacuare a chiuvetei si un dop gaurit pe masura furtunului de apa reziduala.
Initial duceam acolo butoiul la umplut, apoi am tras furtun direct pana la acvariu si am adaugat dupa robinet o electrovalva. In acvariu aveam 2 sensori de nivel cuplati la un releu. Releul si alimentarea electrovalvei erau controlate de o priza smart - nu le tineam alimentate in permanenta, din motive simple de siguranta.