| Message |
|
|
|
E ciudat ca nu miroase a alge, e o senzatie foarte faina pentru ca mareea strabate cativa kilometri, asa ca nu se acumuleaza alge.
Acum vreau sa intreb de niste pesti pe care i-am prins in raul care sa varsa in acel golf: Gasterosteus aculeatus. Acestia sunt pesti de apa dulce si o englezoaica batrana mi-a zis ca se cheama stickleback si ca masculul are rosu pe burta si este foarte teritorial. A doua specie pare un fel de tipar, dar nu am identificat ce peste e.
Atasez poza:
|
 |
|
|
|
Planuiesc de mult timp un acvariu nou, mai mare decat cele pe care le am acum. Planul initial era sa mut totul din cele doua nano in acvariul nou.
In urma evenimentelor din acvariul fiicamii, am decis sa incep de la zero si sa o fac cum trebuie de data aceasta. Ca atare, voi evita sa transfer ceva din acvariile vechi in cel nou.
Voi face o exceptie in privinta unor nevertebrate, dar asta mai tarziu cand voi veni cu lista de livestock.
Ce vreau de la acvariu:
- sa aiba un cost decent
- va lua locul si va pastra aspectul lui Noemi's Reef
- volum mai mare de apa (dar pana in 300L display+sump ca sa ma incadrez la categoria corecta)
- voi renunta la a cumpara apa, voi incepe sa mi-o prepar singur
- acvariul va pastra proportiile celui vechi, deci ar putea fi un 800x400x400 mm (maxim 1000x450x400 mm)
- va fi un acvariu sistematizat cu overflow BeanAnimal CTC pe latura mica. Ramane sa ma lamuresc care este varianta cea mai eleganta de realizare. As vrea sa nu-mi fure din spatiul de mai sus, deci foarte probabil va fi intr-o caseta exterioara. De asemenea, trebuie sa las loc pentru pompe care vor fi localizate doar pe acea latura mica. In plus, mie imi place sa am apa pana sus, la buza acvariului.
- as putea considera closed loops pentru a suplimenta circulatia la capatul indepartat, le-as putea masca in aquascape.
- stand din profil metalic cu panouri prinse magnetic.
- nu stiu grosimea sticlei, dar as prefera una de compozitie mai dura in detrimentul claritatii (adica nu vreau low iron, optiwhite etc, cea cu tenta verde va fi ok)
- as evita pe cat posibil armaturile intre laturile mari, as putea trai cu cele longitudinale pe laturile mari dar as fi foarte fericit fara.
Voi reveni cu o schita concept cand o sa am timp.
Deadline pentru dat la apa 01/09/2014.
|
 |
|
|
Merci de incurajari, din fericire moralul nu e jos. Mi-am asumat anumite riscuri cand am sarit peste carantina si eram pregatit sufleteste pentru aceasta eventualitate. Eu zic ca a mers destul de bine pana acum.
As fi destul de ofticat daca se intampla in ciuda tuturor precautiunilor.
Eu am teoria asta despre adaugat pestii fara carantina/eventual tratament profilactic. Este ca sexul fara prezervativ. Merge pana nu mai merge. Uneori te alegi cu sifilis sau gonoree si le tratezi. Alteori cu o hepatita virala cronica sau HIV si nu mai scapi de ele. Macar cu acvariile poti sa o iei de la zero si sa fii mai atent data viitoare 
|
 |
|
|
|
Am ramas fara niciun cardinal. Iar clownul suferind pare sa fie aproape de sfarsitul suferintei.
Am tras o linie si concluzia e ca probabil am o boala pe care am mutat-o intre acvarii si la care pestii din cub sunt imuni sau asimptomatici. Avand in vedere aceste caracteristici, probabil ca este o boala parazitara.
Ce am facut ca sa incerc sa-i salvez: freshwater dip pentru 15 minute, tratament cu cupru intr-un acvariu separat pentru doua zile, tratament cu NT Labs Antibacterial la doza full afara din acvariu pentru doua zile si trei tratamente cu NT Labs Antibacterial la jumatate de doza (doza safe pentru nevertebrate) direct in acvariu. De asemenea, am crescut fluxul de apa in acvariu marind cantitatea maxima vehiculata de MP10 (reef crest mode).
Ce nu am facut: puteam sa-i izolez intr-un acvariu spital si sa-i tin pentru un curs full de tratament cu cupru (doua saptamani) si apoi la observatie pentru inca patru. Din pacate a fost imposibil datorita vacantei.
Ca linii de final:
- acvariul va fi considerat infestat cu o boala (cel mai probabil parazitara)
- pestii care nu prezinta simptome vor putea fi transferati in alt acvariu doar dupa un curs complet de tratament
- singura actiune pentru moment va fi sa scot pestii care mor si sa ofer o moarte rapida celor muribunzi (voi alege varianta cu apa rece de eutanasiere)
- in acest acvariu nu mai adaug pesti
- voi oferi pestii din acvariu pe gratis celor care au posibilitatea si dorinta sa-i adopte si sa ii trateze/carantineze corect. Daca nu le gasesc o casa adoptiva adecvata voi face asta personal si ii voi transfera intr-un alt acvariu dupa aceea.
- cubul e considerat sursa acestei boli parazitare si va fi tratat similar.
- pana la sfarsitul verii voi inchide ambele acvarii si voi trece la un acvariu de recif sistematizat (cu sump, overflow BeanAnimal CTC) cu un aquascape similar celui din acvariul lui Noemi. Voi folosi numai piatra uscata (voi tine in apa de osmoza piatra vie pe care doresc sa o folosesc din acvariile curente) pe care o voi curata in apa de osmoza schimbata in mod regulat. Toti pestii vor trece printr-un proces de carantina cu dip-uri si hiposalinitate care va dura sase saptamani. Asta inseamna ca voi adauga pesti o data la fiecare sase saptamani. Voi folosi o instalatie UV si voi suplementa cu bacterii nitrificatoare in mod regulat. O sa am nevoie de o multime de sfaturi la constructie. Planuiesc sa dau drumul la acest acvariu la inceputul toamnei, pana in mijlocul lui octombrie cand e ziua lui Noemi. Voi deschide in curand un nou topic pentru acest acvariu.
|
 |
|
|
|
Ieri seara, la venirea din vacanta am gasit acvariul ok. Toti coralii vii, insa cam zburliti si suparati.
La numaratoarea pestilor lipsea un cardinal din cei patru (l-am gasit in MP10, parea proaspat mort si fara semne evidente de boala) si unul din clowni inca respira greu si avea dificultati posturale. Celalalt clown si-a revenit complet.
Am mai pus o doza de NTlabs antibacterial si m-am culcat, eram frant dupa vacanta activa si drumul lung.
De dimineata, mai disparusera inca doi cardinali. Pe astia nu i-am gasit nicaieri in acvariu. Singurul supravietuitor avea o pata alba pe o parte. Clownul nu e mai bine.
Pesti fara simptome de boala:
- watchman goby
- tailspot blenny
- royal gramma
- pigmy gobies.
Toti crevetii par ok (sexy, cleaners, peppermint, pistol).
Azi o sa testez sa vad cum a migrat metabolismul azotului in acvariu (amoniac, nitriti, nitrati).
Pare ca acvariul va ramane fara pesti, ramane sa decid daca il mentin sau o iau de la zero cu el.
|
 |
|
|
|
Azi a fost o zi lunga pe plaja.
Am plecat dimineata (cand a inceput sa se retraga apa) si ne-am intors seara (ne-a gonit mareea).
Am prins o tona de peste, stele de mare, meduze, creveti etc.
Am adus tot sus (diferenta de nivel de vreo 200 m, vreo 2 km de pe plaja in camping, inca 2 km pe plaja) intr-un cos de rufe si am facut trei acvarii kiss - doar apa, pestii, cateva stelute, cleaner shrimps si meduze (vorba colegului, keep it simple and stupid). Ca atare n-am mai pus filtrul pe care l-am luat cu mine, ca nu mai era nici simplu, nici stupid.
In cosul de rufe am lasat o familie de shanny.
Acum pentru efortul eroic cred ca as fi meritat cateva sticle de bere.
Din pacate sub 15 ºC zic pass la bere.
|
 |
|
|
|
Sper ca 40 cm e inaltimea.
|
 |
|
|
E family site, asa ca o regula zice sa faci liniste cand nu mai e lumina afara. Dar aseara la unul din corturi vedeau un meci pe un televizor de vreo 70 de inch, deci e potential.
Faza faina e ca ai o cladire cu dusuri, toalete, spatiu de spalat vase si electricitate.
|
 |
|
|
koala wrote:Yeap, foarte misto! Mi-ar place 
E zona de camping, poti veni cu cortul, rulota sau poti inchiria o caravana. Azi noapte am dormit intr-un Volkswagen Campervan. Patul kingsize, am dormit pe diagonala ca sa incap. Fiicamea a dormit la etaj si experienta a fost sublima pentru ea.
Corturile au privelistea cea mai faina.
|
 |
|
|
|
Si o poza cu locatia:
Three Cliffs Bay, Swansea, Wales
|
 |
|
|
|
Starfish:
|
 |
|
|
|
Brittle star:
|
 |
|
|
|
Hermiti (afara din apa, ca sa se vada crabul):
|
 |
|
|
|
Anemone:
|
 |
|
|
|
Shanny:
|
 |
|
|
|
Una din distractiile litorale in UK este rockpoolingul. Este practicat de toate varstele, dar in principal de copii.
Locatia ideala e un litoral la o mare exterioara (cu maree) cu portiuni stancoase.
Materiale necesare: tide chart, incaltaminte aderenta pentru surfing, galeata de plastic de 10l, plasa de plastic cu coada lunga.
Ideal e sa ajungi cu cel putin doua ore inainte de low tide.
Cu rabdare, in ochiurile de apa ramase on urma mareei in gaurile din/dintre pietre, pot fi observate vietuitoarele marine specifice zonei intermareice: puiet de pesti (goby, blenny, scorpionfish etc), hermit crabs, melci, stele de mare, meduze, crabi, creveti etc.
Cea mai interesanta gaselnita a fost pentru mine un ciorchine de oua de sepie dupa o furtuna. Ouale au eclozat dupa vreo doua saptamani si sepiutele de ~0.5 cm erau capabile de inotat, schimbat culoarea, improscat de cerneala si hranit cu hrana vie.
Poze:
|
 |
|
|
|
Nu gasesti. Eu am Eviota pellucida si mi se par infinit mai frumosi decat Trimma cana. Ambii provin din Cebu.
Gobiodon albofasciatus n-am vazut nici pe aici.
10L e mai greu de intretinut decat un 60L.
|
 |
|
|
Salut, vin si eu cu broasca mea
Imi fac pozele cu un telefon Samsung Galaxy S3. Si filmele full hd tot cu el. Singura setare e scadere Exposure value, altfel imaginea apare arsa din cauza intensitatii mari a luminii din acvariu.
Alte ponturi legate de punerea in scena:
- curat geamurile cu multe ore inainte de sedinta foto, chiar si cu o zi inainte. Astfel evit coralii suparati, pesti prea excitati, lipsa melcilor pe geam etc.
- evit sa hranesc inainte pentru ca crevetii dau o tura pe la toti coralii si ii inchid
- aleg momentul pe la sfarsitul perioadei cu intensitate lyminoasa maxima
- daca pozez ziua, trag draperiile, ca sa reduc reflexia in geamul acvariului
- prezinta interes sa reduci intensitatea pompelor, creste expansiunea polipilor
- sticla se curata pe exterior cel mai bine cu o carpa uda cu apa calda ca sa dizolve sarea si apoi sters cu prosop de bucatarie.
Legat de camerele foto din telefoanele Samsung Galaxy, singurele care prind realist fluorescenta si nuantele de albastru sunt Samsung Galaxy S (care e lent dar face poze statice ok) si S3 (care respecta culorile, prinde fluorescenta si face poze in miscare decente).
Galaxy S2 face poze de slaba calitate, sterse si care nu respecta nuanta de albastru. Galaxy S4 e la fel de dezamagitor ca S2, l-am dat sotiei la schimb pentru S3-ul ei.
Am mai incercat si Samsung Galaxy S camera si rezultatul a fost similar (dezamagitor, nu reuseste sa reproduca corect fluorescenta.
Nu am testat Samsung Galaxy S5 si nici nu cred ca o sa mai continui cu restul seriei.
|
 |
|
|
|
Azi sunt pe litoral in Tara Galilor. Am pozat un shanny pentru tine. Asa arata al tau?
|
 |
|
|
|
Poti sa o legi cu ata de o piatra si sa-i plantezi mancare in raza de actiune.
|
 |
|
|