kirucd wrote:
... asta e din prima postare. Si intrebarea este cum de cel mai de succes sistem bazat pe zeoliti, Zeovit, foloseste
obligatoriu un skimmer?
..nu stiu raspunsul la intrebare

, dar ma bucur sa mai fur din experienta altor colegi acvaristi
Pe scurt, din ce am inteles eu si directia aleasa de mine:
dupa ce am inceput documentarea despre marine pe la inceputul anului, practic pornind de la acel articol din prima postare am ajuns la mai multe articole si filmulete legate de acest subiect "a skimmerless approach".Cateva mi-au atras atentia:
- initial am vazut experimentul lui Leng Sy (Ecosystem) cu miracle mud
https://youtu.be/4iSW_GPP9ac
- am dat de filmuletele celor de la american reef si experimentele lui Mike Paletta
https://www.youtube.com/watch?v=ncg0io-nAfg .. aici sunt mai multe episoade pe acelasi subiect Part I, II, III Elos Tank Project
- acvariul cu pesti Tang si corali (americanreef) folosing acelasi sistem cu miracle mud
https://www.youtube.com/watch?v=To3u50L3c2k&sns=em . Ulterior a adaugat 2 skimmere mici (Tunze 9004) la un acvariu de 110galoane (416 litri).
- trebuie sa recunosc ca m-a impresionat acvariul "Peninsula reef" - Julian Sprung (Two Little Fishies), deocamdata fara skimmer, doar cu refugiu gen display si reactor GFO
https://youtu.be/3_MfOHz_kxw
- un debate interesant: "refugium / vs no refugium"
https://www.youtube.com/watch?v=h39VK-tNK30&list=FLzlPouFYDCtA7vjeKei0APw&sns=em . Din ce am priceput ambele parti au venit cu argumente solide, depinde de directia pe care o doreste fiecare . Aici la un moment dat din sala ia cuvantul si Leng Sy (Ecosystem), bineinteles in favoarea unui refugium, dar explica pe scurt ca nu incearca sa reinventeze roata ci doar sa faca acvariile reef "
affordable to everyone".
Metoda "Ecosystem miracle mud" in principal este cu refugium si fara skimmer daca ai doar LPS, sau cu skimmer 6 ore pe zi daca ai si SPS. Acest miracle mud este nisip oceanic 80% restul fiind adaos de minerale si alte elemente. In principal pe langa faptul ca stimuleaza cresterea macroalgelor in sump (iluminat 24/7), reuseste timp de 1 an sa elibereze treptat elementele necesare unui acvariu cu LPS, pentru SPS fiind totusi necesare unele aditii.
Deci, pentru mine directia aleasa este aceasta cu refugium si "miracle mud", fara a avea pretentia la un acvariu de top

. Marinul meu a inceput prin august-septembrie printr-o coincidenta vazand "Salty Bat" scos la mezat. La sfarsit de octombrie am reusit mutarea intr-un acvariu mai mare (180l brut), sump cu refugium (approx 70l iluminat 20 ore pe zi), reactor fosfati, fiji mud incorporat in substratul refugiului si ulterior pe la sfarsit de noiembrie am pus si miracle mud. E prea devreme pentru concluzii, dar observ crestere buna la candy cane, un leather coral, gsp, euphyllia, plus dintr-o radacina uitata pe pietrile Salty Bat pare a se ridica un plate coral, iar altul cred "birds nest" incepe a se ramifica usor. Recent am luat de pe forum (dragosch1) niste frag-uri de montipora digitata si milka. Skimmer inca nu am, estimez unul mic prin ianuarie-februarie (aquamedic evo 500 sau tunze 9004).