[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adivb
Forum Index » Profile for adivb » Messages posted by adivb
Message
fara nici o suparare..incearca sa faci comanda
Vand incalzitor Boyu titanium 100W, sigilat in pachetul original - pret 70ron
a fost cumparat de pe fish street cu USD 24.68 http://www.fish-street.com/boyu_titanium_heater
am gasit.
Multumesc
Daca aveti Gorgonian fotosintetic si aveti si de dat... m-as bucura ...bineinteles contra cost. Mi-a atras atentia Pseudopterogorgia elisabethae ""Purple frilly", dar orice specie fotosintetica e binevenita.

Multumesc...
eu zic ca DA...iti da peste manutze daca incerci sa suprapopulezi. Bineinteles, daca esti acvarist cu experienta, poti ignora acest calculator
exact...dupa cum ziceam: "affordable to everyone"
kirucd wrote:
In plus, cel mai mare avantaj al unui skimmer in opinia mea, nu este doar exportul de nutrienti,
ci oxigenarea si pastrarea unui nivel acceptabil de CO2 dizolvat in apa si implicit a unui pH normal
cu ajutorul uni CO2 scrubber.


Am uitat sa mentionez ca de 2 saptamani folosesc si acele nano-bubles. Pare a avea aceleasi efecte ca si cele descrise in articol, in principal curatarea pietrilor de detritus si alge mai putine pe geam. CO2 scrubber inca nu am confectionat .
https://www.youtube.com/watch?v=ncg0io-nAfg
https://reefbuilders.com/2016/07/09/nano-bubbles-in-the-reef-aquarium/

Multumesc colegilor pt impartasirea experientelor...chiar imi sunt de folos.
kirucd wrote:

... asta e din prima postare. Si intrebarea este cum de cel mai de succes sistem bazat pe zeoliti, Zeovit, foloseste
obligatoriu un skimmer?


..nu stiu raspunsul la intrebare , dar ma bucur sa mai fur din experienta altor colegi acvaristi

Pe scurt, din ce am inteles eu si directia aleasa de mine:

dupa ce am inceput documentarea despre marine pe la inceputul anului, practic pornind de la acel articol din prima postare am ajuns la mai multe articole si filmulete legate de acest subiect "a skimmerless approach".Cateva mi-au atras atentia:

- initial am vazut experimentul lui Leng Sy (Ecosystem) cu miracle mud https://youtu.be/4iSW_GPP9ac
- am dat de filmuletele celor de la american reef si experimentele lui Mike Paletta https://www.youtube.com/watch?v=ncg0io-nAfg .. aici sunt mai multe episoade pe acelasi subiect Part I, II, III Elos Tank Project
- acvariul cu pesti Tang si corali (americanreef) folosing acelasi sistem cu miracle mud https://www.youtube.com/watch?v=To3u50L3c2k&sns=em . Ulterior a adaugat 2 skimmere mici (Tunze 9004) la un acvariu de 110galoane (416 litri).
- trebuie sa recunosc ca m-a impresionat acvariul "Peninsula reef" - Julian Sprung (Two Little Fishies), deocamdata fara skimmer, doar cu refugiu gen display si reactor GFO https://youtu.be/3_MfOHz_kxw
- un debate interesant: "refugium / vs no refugium" https://www.youtube.com/watch?v=h39VK-tNK30&list=FLzlPouFYDCtA7vjeKei0APw&sns=em . Din ce am priceput ambele parti au venit cu argumente solide, depinde de directia pe care o doreste fiecare . Aici la un moment dat din sala ia cuvantul si Leng Sy (Ecosystem), bineinteles in favoarea unui refugium, dar explica pe scurt ca nu incearca sa reinventeze roata ci doar sa faca acvariile reef "affordable to everyone".

Metoda "Ecosystem miracle mud" in principal este cu refugium si fara skimmer daca ai doar LPS, sau cu skimmer 6 ore pe zi daca ai si SPS. Acest miracle mud este nisip oceanic 80% restul fiind adaos de minerale si alte elemente. In principal pe langa faptul ca stimuleaza cresterea macroalgelor in sump (iluminat 24/7), reuseste timp de 1 an sa elibereze treptat elementele necesare unui acvariu cu LPS, pentru SPS fiind totusi necesare unele aditii.

Deci, pentru mine directia aleasa este aceasta cu refugium si "miracle mud", fara a avea pretentia la un acvariu de top . Marinul meu a inceput prin august-septembrie printr-o coincidenta vazand "Salty Bat" scos la mezat. La sfarsit de octombrie am reusit mutarea intr-un acvariu mai mare (180l brut), sump cu refugium (approx 70l iluminat 20 ore pe zi), reactor fosfati, fiji mud incorporat in substratul refugiului si ulterior pe la sfarsit de noiembrie am pus si miracle mud. E prea devreme pentru concluzii, dar observ crestere buna la candy cane, un leather coral, gsp, euphyllia, plus dintr-o radacina uitata pe pietrile Salty Bat pare a se ridica un plate coral, iar altul cred "birds nest" incepe a se ramifica usor. Recent am luat de pe forum (dragosch1) niste frag-uri de montipora digitata si milka. Skimmer inca nu am, estimez unul mic prin ianuarie-februarie (aquamedic evo 500 sau tunze 9004).



SOLD...
Multumesc
Din motive de upgrade la un acvariu cu ciclide, se scoate la vanzare o lampa led full spectrum, 20x3w, dimabila manual pe 2 canale, ventilator intern. Dimensiuni: 22x14cm. Lampa a fost cumparata de pe ebay ca si lampa pt marine. Pret 280ron.
Contact si detalii pe PM

image
image
image
image
image
Singura data cand am observat o crestere a consumului: am pus 2 incalzitoare de 300w intr-un acvariu cu ciclide americane (145x39x70) sa aduc temperatura la peste 30grade pt tratament. Nu prea am reusit datorita suprafetei mari de sticla exterioara plus un filtru extern de 70l in afara acvariului. in rest la 25-26 grade nu sesizez vreo diferenta. Intre timp am adaugat si marinul cu iluminare sump 20 ore pe zi si tot nu-mi dau seama daca a crescut cu mult consumul.
Atasat, un fisier daca vreti sa estimati consumul
Si eu ma lupt cu green hair algae. Interesant ca nu prospera pe pietrile noi, tratate, ci pe cele deja populate cu de toate cele din Salty Bat.

Pt ca nu am apelat la solutii rapide gen algaefix, in lupta am trimis urmatorii:
- melci trochus si astrea care le mai "gusta" un pic
- 2 hermiti care par a deranja nitel algele..mai mult ce se aduna intre ele si cu ocazia asta le mai reteaza din radacina sa-si faca loc.
- 1 goby v. sexgutatta care tot asa le curata de impuritati cautand vietati pt un snack.
- 1 zebrasoma desjardinii care le mai ciuguleste...ba chiar le si mananca pe cele desprinse si care plutesc prin acvariu.
- si Bacter Clean M care pare a avea ceva efect fiind o combinatie de bacterii si enzime, dar tot asa, pare a dizolva mizeriile de la baza algelor si parca se desprind mai usor

Bineinteles si reactorul cu antifosfati.

Cu solutiile de mai sus estimez un razboi pe termen lung


o sa merg pana in hornbach, e singurul magazin cu congelata sa vad daca gasesc ceva + o sa iau si fulgi si graunte, sa fie. inca nu sunt lamurit de care, Grotech - Nutrivital nu am gasit. mai studiez, mai am vreo luna la dispozitie.


Grotech daca nu ma insel aveau la Coralis. Cred ca poti face si comanda.
Eu pe langa congelata le dau si NLS granule 0,5 de la Tucradio. Le-au luat din prima zi si nemo, goby si un zebrasoma...plus cleaner shrimp-ul. Mai am si fulgi de la NLS si Ocean nutrition de la Tropheus...aici mai pe alese. Ambele site-uri trimit prin curier.
din ce mai citeam, acesti posibili "Calcinus latens sau guamensis" nu prea se gasesc prin pet shop-uri din cauza ca nu prea exista cerere, nefiind viu colorati... doar catre verde masliniu.
am reusit o poza mai detaliata.
image

dupa ceva cautari cred am gasit o identificare aproximativa:

Calcinus latens
http://www.marinelifephotography.com/marine/arthropods/hermit%20crabs/calcinus-latens.htm

sau Calcinus guamensis
http://www.marinelifephotography.com/marine/arthropods/hermit%20crabs/calcinus-guamensis.htm

par a fi ierbivori. Rontaie toata ziua la alge, sau mai bine zis noaptea.

Am 2 exemplare in acvariu. Povestea lor: un prieten care a fost recent in vacanta in Filipine, si-a cules niste "suveniruri", cochilii de melci aduse de valuri...si surpriza, dupa 3 zile cand a ajuns acasa a vazut ca misca cochiliile, in tot acest timp fiind tinute intr-o punga. I-am "salvat"
Pot aceste deteriorari subite sa fie efectul vreunei politoxine din palythoa?
https://youtu.be/sgolj7laZQY dupa minutul 25 in special la 27 Sprung vorbeste de asa ceva.
Dintre toate variantele de filtrare parerea mea este ca un sump este cea mai buna alegere pret vs calitatea filtrarii. Multi dintre acvaristi il fac in regim DYI. Mai intai studiaza vreun topic cu un sump pt africani, vezi review-urile, vezi cum vrei compartimentarea, cata filtrare mecanica / biologica iti incape etc...cine stie, poate vrei si un refugium pt export nutrienti, genul celor marine . Din cate am vazut gasesti toate detaliile tehnice prin topic-urile colegilor inclusiv preturi furnizori. Dupa ce stii clar configuratia, da un mesaj pe forum si sigur vei primi indrumari/oferte.

PS pt filtrul gen ADA: nu cred ca e usor de copiat filtrul ADA, inclusiv pompa. Sigur costurile vor depasi cele ale unui sump. Ce sa mai zic daca vrei sa umpli canistra cu Ada bio rio . Daca reusesti, e buna de pus in fata acvariului sa fie "vizionata", deoarece pe design s-a bazat si Amano.
In viziunea mea la volumul ala de apa plus ciclide, as face sump. O sa ai cel putin 100l in plus. Si cat mai multa filtrare biologica. Pe langa cele enumerate de tine as adauga si spartura de lava si ce mai vezi pe forumuri...poti chiar si matrix/siporax daca te tine bugetul. Eu am 400l brut cu ciclide americane cu un filtru diy din teava canalizare de 25cm, cu volum cred 70l. Si tot la sump o sa ajung.
Overflow bean animal e silentios. Vezi ca sunt multe discutii si scheme pe forum.
l0ngh0rn wrote:

In noua locatie spatele si o laterala mica vor fi aproape lipite de perete, fata si cealalta laterala mica vor fi prim plan. In locul unde va fi pus am apa pentru schimb la picatura si canalizare
Cum fac legatura intre bazin si sump fara a pune cutie externa?
Prin spate ar fi loc pentru tevi adica maxim 10 cm. Robineti pot pune doar in stand



Pai ar fi cutie interna si gaura in sticla pe unde ies tevile, sau "coast to coast overflow" intern din tevi pvc,
sau doar sifoane la tevile interne: https://www.amazon.co.uk/gp/product/B00CRIDNV6/ref=oh_aui_detailpage_o06_s00?ie=UTF8&psc=1
Depinde cat vrei sa fie de silentios.
adivb wrote:pentru cine e interesat, un experiment cu nano bubbles.
pe la minutul 7
https://www.youtube.com/watch?v=ncg0io-nAfg


cateva concluzii urmare a experimentului nano bubbles:
https://reefbuilders.com/2016/07/09/nano-bubbles-in-the-reef-aquarium/

PS: nu sunt expert in marine doar fac share la ce mai gasesc si mi se pare interesant. poate ajuta la ceva ...sau poate nu
 
Forum Index » Profile for adivb » Messages posted by adivb
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com