Deci, scenariul pentru mine ar fi asa:
1. Cautat si gasit buget pt noii pesti
2. Cautat si eventual gasit buget pt un acvariu carantina. Aici as opta pt unul de plastic, deoarece acest acvariu va fi temporar folosit, iar unul din sticla lipit cu silicon nu cred ca ar suporta cicluri repetate de “dat la apa” si uscare. In timp ar putea aparea surprize cu siliconul. In plus cel din plastic poate fi folosit ca si spatiu de depozitare in perioadele de repaus.
3. Anuntat in casa surpriza: noi pesti in acvariu.
4. Inainte de anuntul cu necesitatea unui acvariu de carantina, citez: “cateva rugaciuni inainte de marea prezentare, o cina extravaganta + sa depunem un extra mic efort prin casa si sa facem ceva ce nu faceam inainte (sa dam cu aspiratorul sau cu mopul) si apoi vine marele discurs de ce e bine sa fie inca un acvariu mic dar suficient de mare in casa “. Desi toate acestea pot reduce din bugetul initial. Aici as mai adauga ca nu e bine sa dezvaluim bugetul propus.
4.1 Munca de lamurire nu functioneaza, sar direct la punctul 8 de mai jos.
4.2 Munca de lamurire functioneaza.
5. Achizitionez acvariu de plastic, cu filtrare strict mecanica, linie de aer si decor din mufe-coturi PVC. In filtru as prefera perlon schimbat cat de des. Teste pentru no3 si nh4, ca sa stii cand e cazul sa faci schimb de apa
6. Ajung pestii/pestele, facem aclimatizare cu apa din acvariu de carantina.
7. Tinem sub observatie 2-5 zile.
7.1 Daca totul e ok urmeaza expunerea treptata timp de 2 saptamani la doze de apa din acvariu vechi si eventual testul cu pestele de sacrificiu pentru eventualitatea “cross contamination”, citez: adica expunerea nou venitului sau a rezidentilor la un tip de bacterie (microorganisme) la care purtatorii sa nu fie afectati iar ceilalti neavand imunitate sa dea coltul. Atentie: Cross contamination se poate produce/transmite(se intampla destul de rapid dupa introducere) si daca bazinele sunt in vecinatate apropiata prin stropire, ustensile acvaristice folosite in comun, mainile noastre, prosoape etc. Exista situatii in care pot fi afectati si pestii noi veniti si cei mai vechi, dar de obicei noii veniti trec fara probleme peste cross contamination, in schimb cei pe care ii avem deja pot fi foarte afectati.
7.2 Daca pestele se hraneste si e vioi, atunci se face preventiv un tratament pe baza de cupru, ca sa fim siguri ca nu ducem gris in bazinul mare.
7.3 Daca pestele nu e ok se incepe tratamentul specific simptomelor prezentate. Aici as mai adauga si o alta metoda de tratament: hiposalinitate, doar ca trebuie facuta ca la carte si nu de incepatori ca si mine:
http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1991470
7.4 Dupa 6-8 saptamani de tratament si observatie pestele e "bun de display".
7.5 Cand muti pestele e bine sa il muti in 2 trepte ca sa fii sigur ca nu cara cu el ceva cupru. Prima data il pui intr o galeata cu apa din carantina si faci aclimatizarea cu apa din bazinul principal. Apoi il muti intr-o alta galeata cu apa din bazinul principal si il lasi acolo 5min si abia dupa il pui in bazin. (asta recomanda cei care folosesc tratamentele cu cupru)
8. Daca munca de lamurire de la punctul 4 nu functioneaza, zicem cateva rugaciuni si ne riscam sa introducem pestele in acvariu dupa o aclimatizare “ca la carte”. Aici eu as adauga un tratament preventiv cu Herbtana pentru tot acvariul. Modul si dozajul nu imi sunt inca clare.
9. Daca totul e ok dupa cateva saptamani/luni, ne bucuram in continuare de acvariu.
10. Daca nu e ok si se intampla o catastrofa

, incepem din nou de la punctul 4, si eventual dezvaluim si gaura in buget.
Daca nu am inteles bine, va rog sa corectati/adaugati.