[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: adivb
Forum Index » Profile for adivb » Messages posted by adivb
Message
daca pui multe lemne si eventual niste frunze de catappa mai scazi nitel din PH. Doar ca iti va colora apa in genul "biotop amazon" si nu vei putea creste nu stiu ce plante la nivelul solului.
Vizionam zilele trecute pe Youtube, un nene care explica cum e cu substraturile. Imi cer scuze ca postez aici, dar zic eu ca se leaga cu subiectul de mai sus.
https://www.youtube.com/watch?v=Ama6t3Qem1Q
Mi se pare tare asta cu malul granulat, daca am inteles bine e mal/noroi natural uscat. Din intamplare, acum testez pt sump marin produsul "miracle mud" a celor de la Ecosystem si am vazut ca au si varianta pt freshwater. E "noroi oceanic" uscat 80% si restul aditii minerale. Au si lista intreaga pe site.
Dar daca gasim ceva autohton, cu atat mai bine. Am sa urmaresc acest jurnal pt acest substrat "made in Romania".
Cu metal halide te-ai descurca sigur
Pai cred ca deja exista lampi puternice. De la led-uri pana la metal halide. Acu depinde cat vrei sa-ti fie factura la Enel
Salut,
Dupa cum am zis si in "coltul incepatorului" in topicul user-ului ciubotaru, si eu am exact asa ceva. Inaltimea coloanei de apa 63cm..... la nivelul solului cresc foarte greu plantele, in afara de lotusi care se intind spre suprafata si echinidorus nu am reusit. Dar si am ciclide americane in acvariu. Eu m-am orientat spre led-uri puternice care par a strabate coloana inalta de apa. Vezi ceva diy sau pe ebay cele cu led-uri de 3w gen marsaqua, etc. Eu pe langa 20x3w full spectrum de pe ebay am mai adaugat si 2 lampi led facute de Dan Barabas si calculate de el pt a ajunge la destui lumeni. Cred ca doar o lampa are 40w. De abia acum pare suficienta lumina dar nu m-as aventura spre plantat si gazon.
Stau si ma tot minunez de raspunsul celor de la Coral Farm.... vorba filozofului: "normalitatea e diferita pt fiecare"
daca se poate si mai jos de 70cm nu o sa-ti para rau. Oricum la 70 neaparat intarituri longitudinale si transversale, fund dublu si inaltimea coloanei de apa niciodata sa nu depaseasca 61 cm, atunci poate ca te-ai descurca cu o sticla de 12mm. Asta conform "safety factor" 3.8 de pe calculatoarele cu grosimea sticlei.

...si tot din experienta proprie: iti trebuie ceva sa agite nitel apa pe toata inaltimea acvariului, altfel mizeria se aduna in vreun colt. Ori filtre cu pompa puternica, ori adaugi in plus o pompa de valuri. Te ajuta si la omogenizarea apei, mai ales pt ca banuiesc ca vei avea incalzitorul/incalzitoarele pe latura mica din spate. Nu vrei sa stii ce greu se incalzeste suprafata aia mare, mai ales daca alegi pesti "frigurosi".

Si eu recomand sa mai scazi nitel din inaltime...tot din experienta proprie . Eu am 1,90 m si nu ajung cu varful degetelor la fundul acvariului...asta cocotat pe o scara.
ma bag si eu ..pt ca detin un acvariu aproximativ asemanator cu inaltime de 70cm si latime de 39cm, la partea de lumini sa te orientezi spre ceva led-uri puternice..altfel la nivelul solului nu creste nimic.
Antiphos Fe Aquamedic. Doar ca granulele sunt mai mari.
dupa cautari prin nea' google, am gasit o asemanare cu Hidden Hermit (Calcinus latens)

trebuie sa ma uit mai atent la varful picioarelor, doar noaptea il prind
Stiti cumva ce specie de hermit este?
multumesc anticipat

image
image
aurecj wrote:
adivb wrote:adica "handle with care"


Asta da, dar nu sunt chiar asa de speriat cum cred unii... Totul este sa ai putina grija cand lucrezi cu ei, iar eu folosesc in principiu 2 metode:

1. manusi de latex cand am manevre mai multe si mai complicate cu ei (de genul scos din apa, etc)
2. inainte de a ma atinge de zona lor, dau cu mana putin pe deasupra lor, cat sa le fac un "curent de apa" si in momentul ala se inchid, iar atata timp cat nu-i scot din apa, nu mai reactioneaza si-i pot muta daca vreau.


O discutie despre Palythoa - Juian Sprung (Two Little Fishies)
https://youtu.be/sgolj7laZQY

Pe langa "handle with care" se aduce in discutie si ca fiind o posibila cauza pt deteriorarea "peste noapte" a unor SPS si LPS.
https://youtu.be/3_MfOHz_kxw
Din nou interesant de urmarit de la minutul 3 pana pe la 7
tot nu am gasit cum si daca sa procedez cu un tratament preventiv cu Herbtana daca aleg direct punctul 8
adivb wrote:
8. Daca munca de lamurire de la punctul 4 nu functioneaza, zicem cateva rugaciuni si ne riscam sa introducem pestele in acvariu dupa o aclimatizare “ca la carte”. Aici eu as adauga un tratament preventiv cu Herbtana pentru tot acvariul. Modul si dozajul nu imi sunt inca clare.



BTW: Herbtana Saltwater - zilele astea pe amazon.uk, sticla de 473ml, fix 100RON cu transport pana in Romania (la cursul bancii, nu al amazon, daca alegi moneda de plata GBP).
Deci, scenariul pentru mine ar fi asa:
1. Cautat si gasit buget pt noii pesti
2. Cautat si eventual gasit buget pt un acvariu carantina. Aici as opta pt unul de plastic, deoarece acest acvariu va fi temporar folosit, iar unul din sticla lipit cu silicon nu cred ca ar suporta cicluri repetate de “dat la apa” si uscare. In timp ar putea aparea surprize cu siliconul. In plus cel din plastic poate fi folosit ca si spatiu de depozitare in perioadele de repaus.
3. Anuntat in casa surpriza: noi pesti in acvariu.
4. Inainte de anuntul cu necesitatea unui acvariu de carantina, citez: “cateva rugaciuni inainte de marea prezentare, o cina extravaganta + sa depunem un extra mic efort prin casa si sa facem ceva ce nu faceam inainte (sa dam cu aspiratorul sau cu mopul) si apoi vine marele discurs de ce e bine sa fie inca un acvariu mic dar suficient de mare in casa “. Desi toate acestea pot reduce din bugetul initial. Aici as mai adauga ca nu e bine sa dezvaluim bugetul propus.

4.1 Munca de lamurire nu functioneaza, sar direct la punctul 8 de mai jos.
4.2 Munca de lamurire functioneaza.

5. Achizitionez acvariu de plastic, cu filtrare strict mecanica, linie de aer si decor din mufe-coturi PVC. In filtru as prefera perlon schimbat cat de des. Teste pentru no3 si nh4, ca sa stii cand e cazul sa faci schimb de apa
6. Ajung pestii/pestele, facem aclimatizare cu apa din acvariu de carantina.
7. Tinem sub observatie 2-5 zile.

7.1 Daca totul e ok urmeaza expunerea treptata timp de 2 saptamani la doze de apa din acvariu vechi si eventual testul cu pestele de sacrificiu pentru eventualitatea “cross contamination”, citez: adica expunerea nou venitului sau a rezidentilor la un tip de bacterie (microorganisme) la care purtatorii sa nu fie afectati iar ceilalti neavand imunitate sa dea coltul. Atentie: Cross contamination se poate produce/transmite(se intampla destul de rapid dupa introducere) si daca bazinele sunt in vecinatate apropiata prin stropire, ustensile acvaristice folosite in comun, mainile noastre, prosoape etc. Exista situatii in care pot fi afectati si pestii noi veniti si cei mai vechi, dar de obicei noii veniti trec fara probleme peste cross contamination, in schimb cei pe care ii avem deja pot fi foarte afectati.
7.2 Daca pestele se hraneste si e vioi, atunci se face preventiv un tratament pe baza de cupru, ca sa fim siguri ca nu ducem gris in bazinul mare.
7.3 Daca pestele nu e ok se incepe tratamentul specific simptomelor prezentate. Aici as mai adauga si o alta metoda de tratament: hiposalinitate, doar ca trebuie facuta ca la carte si nu de incepatori ca si mine: http://www.reefcentral.com/forums/showthread.php?t=1991470
7.4 Dupa 6-8 saptamani de tratament si observatie pestele e "bun de display".
7.5 Cand muti pestele e bine sa il muti in 2 trepte ca sa fii sigur ca nu cara cu el ceva cupru. Prima data il pui intr o galeata cu apa din carantina si faci aclimatizarea cu apa din bazinul principal. Apoi il muti intr-o alta galeata cu apa din bazinul principal si il lasi acolo 5min si abia dupa il pui in bazin. (asta recomanda cei care folosesc tratamentele cu cupru)

8. Daca munca de lamurire de la punctul 4 nu functioneaza, zicem cateva rugaciuni si ne riscam sa introducem pestele in acvariu dupa o aclimatizare “ca la carte”. Aici eu as adauga un tratament preventiv cu Herbtana pentru tot acvariul. Modul si dozajul nu imi sunt inca clare.
9. Daca totul e ok dupa cateva saptamani/luni, ne bucuram in continuare de acvariu.
10. Daca nu e ok si se intampla o catastrofa , incepem din nou de la punctul 4, si eventual dezvaluim si gaura in buget.

Daca nu am inteles bine, va rog sa corectati/adaugati.
pe de alta parte nici nu e bine sa stie toata casa cam cat e minusul in buzunar ...asa ca nici nu stii ce sa faci
asta cred ca e valabila la multi dintre noi . Saptamana trecuta intreband un magazin specific de ce nu ataseaza si pretul la listele din email, au raspuns "domnii nu vor ca doamnele sa stie tot"
 
Forum Index » Profile for adivb » Messages posted by adivb
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com