[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: alex08
Forum Index » Profile for alex08 » Messages posted by alex08

Realizez ca nu am mai sters de ceva timp praful de peste acest jurnal. Lipsa de timp si unele mici probleme (alge) si-au spus cuvantul.
Dar, tot raul spre bine, acvariul a revenit la normal, culorile sunt la locul lor, doar tufele nu sunt, pentru ca a devenit o jungla in toata regula.
Cum se apropie sarbatorile, zic ca nu ar strica o tunsoare ca la carte, sa incheiem anul in "forma".

Sa incepem Jurnalul de bord :

Najas roraima, primita de la colegul Petre (@petre 79), merge foarte bine, cu un ritm de crestere mediu si un colorit din ce in ce mai accentuat :
image

Cum mai stam cu fertilizarea?
Ca deobicei, nu m-am putut abtine si m-am jucat cu doza de Vimi micro, atat inainte de tunsori, cat si dupa. In paralel, am uitat si de curatarea filtrelor (prost obicei, recunosc).
Rezultatul a fost aparitia hair algae.
Am trecut la treaba si am curatat filtrele, am redus doza la cat o avusesem initial (cand mergea totul bine si nu aveam batai de cap) si am marit un pic doza de Vimi accelerator.
Astfel, dupa ce ajunsesem cu Vimi micro la 14 ml/zi, am scazut doza la 8 ml/zi, in perioada de dupa tunsoare si maxim 10 ml, in perioada dinainte.

Fertilizare zilnica actuala :

-VIMI Micro 8 ml
-PPS-Pro 12 ml
-VIMI Accelerator 12 ml

De curand am inceput sa folosesc si Prodibio Bio Digest, atat in acest acvariu cat si in cele mici.

Ludwigia sp. "Super Red", plina de pui si se pare, o planta relativ usoara, odata ce-i sunt facute poftele (lumina din plin, fertilizare si CO2 la discretie) :
image

Phyllanthus fluitans, o planta de suprafata de care nu ma mai satur, am pus-o in toate acvariile. Coloritul difera de la acvariu la acvariu se pare, in functie de nivelul de nutrienti pe care il gaseste in apa.
image

image
high resolution
Stefan, urmeaza pozele din concurs. Cu ocazia aceasta, daca nu se supara Alex (si mai ales daca urmareste jurnalul), l-as ruga sa posteze ceva impresii, atat ale lui cat si ale celorlalti jurati, daca le-a aflat cumva. Multumiri anticipate!

Sper maine sa am timp sa fac un update la zi.
image

Multumesc, Stefan.
koala, am inteles, nici o problema. Am crezut ca se iscau discutii doar daca se vorbea despre fertilizantii DIY.
Eu nu am avut in gand sa fac reclama, doar am specificat ce gesturi au facut, atat el, cat si Mihai.
Fata de mine au fost fair play. Cand vine vorba de colegialitate si de pasiunea asta pe care o avem in comun, am incercat sa ma inteleg bine cu toata lumea.
Parasim subiectul...

image
Multumesc mult, Anca. Abia astept sa aflu ceva critici de la juriu.

Stefan, DSLR am. Obiectivul mi l-am luat cu ajutorul cuponului de la F64 (am mai pus 250 lei parca).
Povestea din spatele DSLR-ului este frumoasa rau. L-am primit cadou de la DOMNUL Mihai Micu (@clonitza pe forumuri).
Am tinut cat de cat legatura cu el si in toamna m-am trezit cu un mesaj in care imi zicea ca imi trimite unul din aparatele lui, pe care nu-l mai folosea de mult, vazand si stiind ca aveam nevoie de mult de acest upgrade.
Am subliniat domnul pentru ca, alaturi de ..., mi-au oferit o sustinere enorma in ultima vreme. Practic, setup-ul acesta a reprezentat Romania, prin intermediul lor.

image

image

Voi mai folosi si aparatul Benq pentru ca deocamdata DSLR-ul nu-mi ofera un macro asa bun. Obiectivul macro este urmatorul pe lista, poate prin vreo minune il aduce Mos Craciun.

by koala: Ti-am editat topicul si-am sters referirea la celalalt domn. Exista o problema cu el, dar nu e legata de tine.
Mai jos va arat ceva poze facute cu DSLR-ul, un CANON 450D, cu obiectiv EF 50mm 1:1.8. M-am jucat atat cu lumina din background, cat si cu setarile aparatului :

image

image

image

Pozele acestea sunt facute inainte cu cateva zile de inscrierea in concurs, mai aveam cate ceva de bibilit prin el.
Rezolvasem si cu "cararea" la acel moment. Pentru a o "introduce" in peisaj, am confectionat un mini "jgheab" din plastic (provenienta bidon apa plata de 5L), exact in forma dorita.
L-am umplut cu nisip si l-am impins usor in pietris, rezultatul fiind cel din poze.
Un fel de DIY, fara batai de cap, realizat cu usurinta, chiar daca acvariul era deja plantat si umplut cu apa.

Va urma...
Stefan, unul din ele e ca nu eram hotarat cum sa o fac, daca observi schema postata in descriere.
Al doilea motiv era ca nu gasisem nisipul pe stoc si a trebuit sa mai astept un pic (in comanda cu nisipul erau si lemnele pentru celalalt setup, Forest Temptations).

Dar, nu m-a incuracat prea tare treaba asta si am rezolvat usor cu "amplasarea" "cararii".
Dupa ce am terminat de adaugat cele trei plante de gazon, M. sp. 'Monte Carlo' si Elatine triandra (in partea din fata), dar si Eleocharis sp. mini (in partea din spate).

image

image

In urmatoarele poze o sa apara si "cararea" (din mai multe motive ea nu a fost facuta de la inceput, o abordare mai putin "ortodoxa").
Multam de pont, "o" notasem de mult, dar n-am mai vazut sa posteze asa ceva la vanzare.
Si asa sunt 2 persoane care au scos asa ceva la vanzare la noi, ma pune un pic pe ganduri, o fi asa pretentioasa?
catalin_, este banalul autocolant alb, translucid am pus la acvariul Dennerle, Trees of desire, pentru a scoate efectul de apus.

ocean, nu am de ce sa ma supar. Daca arunci un ochi si la celalalt setup al meu, Trees of desire, o sa vezi ca si acolo am cararea tot cu nisip alb. Dar in ultimele poze, albul n-o sa mai fie asa alb, pentru ca daca bate lumina in el, cam prinde tenta aia de bej.
Deci, vreau, nu vreau, albul se "pierde" in timp.

Referitor la "carare", mai am mult de lucrat, mai am de pus pietre, mai pot sa ma joc cu pietrisul/nisipul, plus plantele ce vor veni in acea zona, deci e prea devreme sa ma pronunt.

Si ca tot vorbim de concursuri, posibil in subconstientul meu sa fi devenit obsedat de "carari", dupa ce le-am vazut in toate concursurile de anul acesta la care am participat (sau nu) si in cele din anii precedenti si am vazut ca se si "castiga" ceva cu ele.
Soarele a apus peste setup-ul The Good Side, dar lasa loc unui nou setup la care lucrez de ceva timp.
Forest Temptations se vrea un setup in aceleasi tendinte nature, ca si Trees of desire.

Dotarile :

*Acvariu*
Aquael Econoline 54L , 60x30x30cm
*Iluminare*
-Lampa DIY cu 2x18 w (830+865)
*Fundal*
-Autocolant alb
*Filtrare*
-Tetratec EX 400
*Incalzitor*
-Nu
*CO2*
-Nu (deocamdata)
*Substrat nutritiv si pietris*
-JBL Manado 8 kg
-Nisip alb 2 kg
*Fertilizare*
-VIMI Micro, VIMI Accelerator
-PPS-Pro
*Flora*
Eleocharis sp. mini, Anubias barteri var. nana 'petite', Microsorum pteropus needle leaf, Heteranthera zosterifolia, Pogostemon erectus
Elatine triandra, Myriophyllum mattogrossense, Cryptocoryne wendtii brown, Cryptocoryne wendtii green, Littorella uniflora
Ceratopteris thalictroides, Cryptocoryne parva
*Fauna*
Neocaridina davidi var. Orange, Caridina babaulti var. green, Caridina multidentata (Amano shrimp)
*Schimb de apa si solutii folosite*
10L saptamanal + conditioner Aquili in doza recomandata
*Hrana*
Dennerle Shrimp King (Mineral, Complete, Protein, Color), New Life Spectrum Crustacean Formula
*Temperatura*
25 de grade
*Hardscape*
Lemn Red Moore, Seiryu stones

Aranjamentul in prima zi, dupa pozitionarea lemnelor :
image
Am venit apoi cu pietrele Seiryu :
image
Primele plante adaugate :
image
Si o poza de ieri, plantat in proportie de 70% :
image

Mai am de adaugat niste pietre si sa termin plantarea in partea din fata. Imi tot face cu ochiul Elatine hydropiper, dar vad ca e cam rara pe la noi.
Sper in cateva zile sa rezolv si partea de CO2, pana acum am mers doar cu Acceleratorul.

Va urma...
Lumina multa se pare ca e putin spus, avand in situatia de fata 45w la maxim 35L de apa net.
Combinatia de plante pe care am facut-o imi pune si ceva probleme, deoarece nu pot merge prea departe cu lumina (as compromite Microsorumul si Anubiasii), dar pe de alta parte nici nu-mi vine sa renunt la ea, pentru ca mi se pare frumos aranjamentul asa.
Nu-mi ramane decat sa tund, fie si de 2 ori pe saptamana si sa o tin jos.

Micranthemum sp. 'Monte Carlo' este in schimb o planta foarte cuminte, nepretentioasa, care se pare ca nu are de gand sa se inalte nici cand mai scapa umbrita pe ici pe colo, de plante plutitoare sau de tufele din jurul ei.
Cateva poze dupa ce am adaugat o parte din Elatine triandra, o planta dependenta de cat mai multa lumina si spatiu in jurul ei.
Daca este inghesuita, are prostul obicei sa se duca in sus si ajunge sa fie "sora" lui H. glomeratus.

image

image

image

image
Un 'Rock's for life' imbunatatit, cu aranjamentul asa sigur urcai mai mult in top.

Mai urmeaza sa completez cu plante extremitatile si crengute mai subtiri dar mai incolo

Ai cumva in plan sa te intinzi cu "copaceii" pana in stanga spate? Nu stiu de ce, dar eu asa as vedea padurea aia acolo.

Alte comentarii cred ca ar fi de prisos, dupa cele spuse de Alex.

Cred ca este cel mai bun acvariu pe care l-am vazut anul asta in Romania.

Inca doua poze cu ansamblul la momentul respectiv (in asteptarea gazonului) :

image

image
Rotala macrandra red sp. mini - pearling
image
high resolution
qwerty, mai mult in partea din spate, in panta, pentru a asigura cat de cat plantele stem de acolo. In coltul din stanga fata fiind in mare parte fernuri si alte plante usoare, am lasat mai putin.
Am folosit Dennerle FB1 Substrat Start.

Sa continuam povestea.

Am venit apoi cu pietrele Seiryu :

image

image

Si cu primele plante :

image

image

Peisajul mi se parea ca se schimba radical dupa fiecare completare facuta.
Urmau sa apare plantele de gazon, Micranthemum sp. 'Monte Carlo', Elatine triandra si Eleocharis sp. mini.
Cu detalii despre ele, intr-o postare viitoare.

P.S. : Apar cu pozele ceva mai greu din lipsa selectiei facute la momentul respectiv, astfel ca amd e frunzarit cateva sute de poze.

P.S. 2 : Va multumesc pentru aprecieri, tineti aproape!
Asteptam continuarea

Azi revin cu urmatorul set de poze. Tine aproape.

De ce ai renuntat la Scaper'S Light?

Am mers in prima saptamana cu ea. Lipsind cea de-a doua lampa (eu asa vad un astfel de acvariu sa mearga cu ce plante am folosit) din lipsa de fonduri, am fost nevoit sa improvizez.
Cu 24w sunt slabe sanse sa mearga bine M. monte carlo si mai ales Elatine triandra, care e ditamai fitoasa la lumina.

Cum e la replantare? Tulbura apa?
Si cum ti s-a parut din punctul de vedere al plantelor? Stiu ca in celelalte acvarii nu ai substrat fertil parca, nu?

Are o luna si un pic, nici nus tiu daca s-a activat bine. De tulburat, slabe sanse, pentru ca am ditamai stratul de pietris deasupra. Pana acum nu am avut probleme.
Ce sa zic, toate plantele pe care le-am pus in el merg bine, cu exceptia unei fitoase, Ludwigia sp. super red, care in padurea actuala normal ca nu mai are lumina din belsug si da inapoi.

Iti mai lipseste V30-ul

Eu stiu ca esti sarbatorit azi si te iert.
Cum spuneam, acum am : Dennerle V30, Dennerle E15, Dennerle PG7.
Sa zicem ca imi lipseste S7.

Radacina din stanga mi se mare mai buna decat cea din dreapta.

Da, initial am zis si eu la fel, dar pe masura ce s-a dezvoltat, totul a iesit bine.
Bine v-am regasit!

Povestea din spatele acestui jurnal a inceput undeva prin primavara, dupa ce s-au afisat rezultatele concursului Scaper's Tank Contest (http://all4aquarium.ru/en/events/scapers-contest).
Ca orice concurent ce dorea un "impuls" si abia astepta sa intre in posesia unui set complet DENNERLE Scaper's Tank Complete 50l, am sperat la un loc bun.
Din pacate, clasarea pe locul 12 m-a indepartat de lista celor ce intrau in posesia unui set cadou (top 10 din fiecare regiune a Europei).
Am zis asta e, data viitoare fac un setup si mai frumos si imi mai incerc o data norocul (pentru ca, sa recunoastem, e si un "gram" de noroc strecurat acolo, pe langa o tona de inspiratie, creativitate si pasiune).
Dar se pare ca sansa a venit mai repede. Dupa afisarea rezultatelor, am fost contactat de catre Cristi Ionescu, care mi-a zis ca i-a placut setup-ul si ca ma sponsorizeaza sa intru cu un set complet in etapa a doua a concursului.
Astfel ca in toamna m-am trezit la usa cu un DENNERLE Scaper's Tank de 50L :

image

Ce aveam de gand sa fac cu el? Ma gandisem deja la un proiect. Aveam in plan setup-ul Trees of desire (nume ce face trimitere la dorinta pe care am avut-o si s-a implinit).

Presat un pic de timp, am luat masuratorile de rigoare si am inceput sa frunzaresc internetul in cautarea elementelor de hardscape (lemne, pietre).
Gasit, placut, cumparat, primit!
Am pus ceva pe hartie, dar avea sa fie modificat mai tarziu, din mers :

image

Sa facem un inventar cu cele folosite :
__________________________________________________ ____________

*Acvariu*
Dennerle Scaper's Tank 50L , 45x31x36 cm (Lxlxh), grosime sticla : 5mm

*Iluminare*
-Initiala : Dennerle Scaper‘s Light, 24 w / 4x8000 K / 1440 lumeni
-Actuala : Lampa DIY cu 3x15 w

*Fundal si iluminare fundal*
-Autocolant sablat
-Lampa cu 1x105w 2700k (bec economic)

*Filtrare*
-Dennerle Scaper‘s Flow
-Aquael Minikani 80

*Incalzitor*
-Nu

*CO2*
-Presurizat, 1 b/s, cu Dennerle Flipper

*Substrat nutritiv si pietris*
-Denerle NutriBasis 6in1 2.4 kg
-Pietris negru Evidecor 12 kg

*Fertilizare* (pentru moment arata in felul urmator, urmand ca pe viitor sa fie Dennerle 99%, Acceleratorul insemnand 1%)
-VIMI Micro, VIMI Accelerator
-PPS-Pro
-Dennerle V30, Dennerle E15, Dennerle PG7

*Flora*
Microsorum pteropus mini, Microsorum pteropus 'needle leaf', Cryptocoryne parva,
Littorella uniflora, Elatine triandra, Micranthemum sp. 'Monte Carlo', Myriophyllum mattogrossense,
Pogostemon erectus, Ceratopteris thalictroides, Java moss, Anubias petite,
Najas roraima, Hemianthus glomeratus, Ludwigia sp. 'Super Red', Rotala rotundifolia,
Phyllanthus fluitans (scoasa in general la sedintele foto si folosita pentru a oferi ceva umbra in zonele unde se afla Microsorum si Anubias petite)

*Fauna*
Otocinclus affinis, Caridina sp. 'Hummel'

*Schimb de apa si solutii folosite*
10L saptamanal + conditioner Aquili in doza recomandata

*Hrana*
Dennerle Shrimp King (Mineral, Complete, Protein, Color), New Life Spectrum Crustacean Formula

*Temperatura*
25 de grade

*Hardscape*
Lemn Red Moore, Seiryu stones

Bun, am pus acvariul pe pozitie, am pus si punga de Dennerle Nutribasis 6in1 in el :
image

Dupa ce am spalat pietrisul in cateva ape, l-am pus peste Nutribasis :
image

Am inceput sa aranjez pantele si am pus lemnele pe pozitie :
image

Acvariul vazut stand in picioare :
image

Detaliu cu copaceii :
image
image

Va urma...
Foarte buna ideea cu 2 lampi. Nu ai cum sa dai gres.

Sunt curios cum l-ai facut, hardscape, ce plante ai ales... ;)

Forum Index » Profile for alex08 » Messages posted by alex08
Go to: