Poate fi pana cand o sa se hotarasca la annubias si buce, din momentul acela pa, oricate lemne ar mai pune. Nu mai bine niste echinodorus din arealul lor, frumoase, fara fite mari.Uite asta are pe putin 70 de cm(bazinul are 50)
flo77 wrote:...
1. Ce pietris/substrat te-ai gandit sa folosesti?
2. Ce inaltime va avea substratul?
3. Ce plante vrei sa folosesti/
4. Vei face fertilizare suplimentara? (micro+K)
1.Ca pietris stratul de jos pe gratar are sa fie siporax cam 10-15 litrii(nu mai stiu exact cat am) peste el va fi matrix amestecat cu ponce vre-o 10 litrii, mai am ponce pe undeva numai trebuie sa-l gasesc(soproane, pivnita etc), vasul in care vine bog-ul e mai marisor are 45,5 litrii din care turnul cu buretii ia 5 litrii
2. Inaltimea "substratului" va fi de 23 de cm, daca o sa consider in timp pot sa schimb vasul cu unul mai mare(sumpul are 115/56/51 cm)
3.Sincer la plante inca nu m-am gandit, dar posibil ceva ce ii place cu "picioarele" in apa: spatiphyllum, monstera, sau ceva de iaz, daca ai ceva recomandari..
4. Nu fara fertilizare, dar am o idee de mai demult cu un recipient prin care la debit foarte mic sa curga peste o anumita argila un curent usor ce merge inapoi in sump. Asta e de la miracle mud-ul de la marine
flo77 wrote:...@ocean Adevarul este ca am cochetat cu principiile unui filtru de tip bog .... Plus ca ar mai fi si alte probleme legate de acest tip de filtru(intretinere dificila, acumulare materiale organice si compusi toxice, volum/suprafata relativ mare, posibilitate de inundatii destul de ridicata, evaporare mai ridicata(nu prea poti sa-l acoperi. Daca vrei sa continuam discutia despre cum vedem fiecare posibilitatea imlementarii unui astfel de filtru laacvarii putem continua pe privat sau in alt topic.
Eu o sa integrez unul in sumpul ce il fac acum; spatiu e pentru ca are 300 de litrii, il modific /imbunatatesc un pic pentru ca inainte de el pun un turn cu bureti,din acesta apa intra la baza bog-ului si iasa in rezervorul mare de unde o preia recirculanta, inundatie exclusa doar daca se infunda overflow-ul acvariului. La fel daca se colmateaza buretii(sa spunem) apa iasa pe desupra turnului tot in rezervor, iar bogului in cauza i-am prevazut dedesupt un gratar cu o teava de iesire verticala la care sa pot cupla o pompa pentru inversarea flow-ului in asa fel incat sa poata fi aspirata acumularea de dedesupt
De acord cu Dan "mult zgomot"(spatiu) pentru putin, cu bureti si/ sau mediu biologic ai mai bune rezultate. Cand ma refer la bureti nu ma gandesc la cei folositi pentru bolborositori ci la placi mari cu 3-4 marimi de porozitate(T10, 20, 30, 40). Mai ar fi de luat in considerare asa numitele filtre Bog folosite cu rezultate deosebite la iazuri mai putin in acvaristica si care facute cum trebuie impaca cu succes capra cu varza: buget cu eficacitate
Multam, galgaitul ala e de la faptul ca jos deocamdata e doar un butoi prin care curge apa si trece si printr-o cutie cu plasa ce retine particolele grosiere de cocos pisat ce l-am folosit la decor si s-a mai desprins(asta e prima apa ca sa zic asa), nu am putut sa-l curat pe tot; din cauza cutiei furtunele nu ajung in apa asa ca de acolo galagia. Pana scade apa la inceput si furtunele mai sunt in ea e liniste si pace . Legat de sump cam asa o sa si fac: niste cutii cu material fitrant spalat de apa ce trece pe acolo, probabil chiar ladite mai vad ce gasesc
Dat la apa, mai vreau maine sa maresc gaurile la spay bar, mai am de lucru la sump acuma jos e doar o improvizatie pentru verificat circuitul. A sumpul e doar un rezervor de plastic de 300 de litrii, inca lucrez mental la tot felul de proiecte cu interiorul acuma e in functie si de ce gasesc
EverSad wrote:Aha! (nu conteaza ca nu arata bine... functional sa fie)
Banuiesc:
1: Cotul inclinat, este supraplinul.
2: Mai exista un cot pozitionat orizontal la teava/gaura din spate. (pe acolo se scurge apa)...
..Am priceput?
Cam da, in rest coturile interioare inclinat/orizontal sunt mobile te poti juca cu ele cum vrei/consideri, la fel si cu punctul 4. obturezi sau nu tevile mici verticale pentru vacum eu nu am incercat inca pentru ca merge si asa , probabil in cazul unui debit de retur mai mare de 3000 sa fie nevoie, asta daca o sa consider sa mai iau o pompa de 3000 l/h ca ies mai bine asa cu doua de 3000 debit total 6000 consum=20 de W, pe cand daca mai iau una mai mare de exemplu 3600de l/h consumul e deja de 20 de W doar la ea(plus inca 10 de la cea anterioara)
Otzara tiganos, ca imi curgea asa ca am pus la adeziv cu caru si pozitia e cam nasoala, returul vreau sa-l schimb cu din acela reglabil dar acum putin pauza cu monetarul. La mine problema a fost cu teava de 25 ca nu am gasit T-eu pentru ea si a trebuit sa improvizez, asa ca orienteaza-te la o dimensiune mai mare la care gasesti tot ce iti trebuie la tevaraia de PVC, deocamdata sa-l vad odata ca functioneaza
Am folosit overflow de tipul asta multi ani de zile(9 mai exact la doua marine la firme diferite) era de firma Aqua Medic avea si pompa pentru amorsare si tot se intampla sa mai se ude podelele din cand in cand asa ca gauritul e un must be in opinia mea
Cred ca pentru 5000 iti trebuie macar de 32 flansa, eu pentru 3000 am pus doua de 25(gaura de 35) inca nu am apucat sa incerc pompa la capacitatea maxima pentru ca am avut niste prelingeri la lipituri astept sa se intareasca poxipolul, maine urmeaza proba, dar daca duce bine sunt sanse sa cresc debitul la recirculare nu de alta dar sumpul va avea 300 de litrii. Nu stiu daca cunoasteti marca, pentru mine e ceva nou dar pompa asta Waldbeck Lagoon, nemteasca, are un consum de 10 W la 3000 de litrii/h, in timpurile aste conteaza, eu am incercat-o numai la jumatate deocamdata, dar are si rude mai puternice:3600, 4500, 5200, 6200 asta ultima are consum de 90 de W. Oricum maine o sa stiu cum duce scurgerea cei 3000 de litrii/h. Legat de overflow nu am avut rabdarea si timpul sa fac bean animal eu am doua gauri cu t-uri la iesire, galgaie un pic dar daca pun doua capace pe partea de sus nu mai suna asa tare si oricum la mine acvariile sunt jos intr-o incapere(man cave) unde nu deranjeaza clipocitul
Eu am dat fara ghidaj(intradevar acesta ajuta sa nu-ti fuga din pozitia initiala), masina era cu viteza reglabila din butonul de la mana asa ca maream sau scadeam dupa simt dar viteza nu era mica(candva am lucrat in sticlarie si printre altele am gaurit in serie niste abajururi pentru export, bine alea erau gauri mici in diametru-se facea la viteza mare si cu jet de apa)
Din pacate acvariul a fost facut mai demult am avut discusi in el initial de abia dupa ceva timp am avut oportunitatea si de altumi pe care i-am crescut tot in el, dar asa cum am mai spus trebuie 70 inaltime, 65 nu ajunge au avut ei(altumii) peste 30 cm inaltime, dar erau sub potentialul lor, asta e morivul pentru care nu mai vreau altumi pana nu am casa corespunzatoare pentru ei
Exact ca cea postata mai sus de cel trist am si eu doar ca am cumparat-o ca si carota pentru faianta, cele special pentru sticla sunt prohibitive ca pret. Eu am gaurit cu ea sticla de 12 mm doua gauri de 35 mm fara probleme cu acvariul in pozitie normala in plan vertical cu simt, masina buna(fara vibratii mari) si un flacon de apa cu pompita, spreiezi din cand in cand apa pe gaura; incepi gaura cu carota intr-o parte si o rotesti incet pana face urma circular, usor continui miscarea si in timpul gauririi, grija la iesire sa nu rupa-deci fin