opincarul wrote:La cum caca poarcele astea de testoase se colmateaza mediul filtrant in maxim o saptamana. Schimburi de apa
Confirm, am avut testoase 22 de ani: am inceput cu una in 1991 care s-a dovedit a fi mascul cand a crescut, la putin timp sora mea s-a debarasat(la mine) de a ei pentru ca s-a facut cat China=era femela, ei si astia doi in timp s-au impuiat au facut cateva serii de oua si cred ca din a doua am reusit improvizand un incubator sa scot pui si din urmatoarea tura. Era fain de urmarit cum isi sapa cuibul in pamant , depunea si apoi le acoperea cu grija, dura multe ore. Ideea e ca orice filtru am incercat intr-o saptamana era varza si trebuia sa reiau schimburile asa ca fii pregatit
Ca ai lumina slaba sau nu cauza posibila poate fi ca nu ai lungimea de unda(frcventa?!) care trebuie. Uite ca si exemplu la mine nu reusem prea grozav cu plantele am mai si fertilizat o perioada oricum dupa un timp se duceau incet. Am schimbat lumina cu o lampa led rgb si au inceput la cateva zile ca Fat-Frumos sa creasca vizibil, s-a schimbat conformatia frunzelor, verdele. Cand le-am mutat in bazinul mare am mai suplimentat si cu led normal dar si cu un alt proiector rgb(pentru ca lampa era cam mica)acum am un echinodorus de 80 de cm, iar planta mica vine tare din spate, cea mare a inflorit si are o gramada de tije cu pui pe ele, stiu ca nu e o planta de pe lista celor cu pretentii(dar pentru tendintele mele de biotop sudamerican e perfecta) si am mai avut si eu, dar asa monstruleatza nu am mai vazut
Nu as crede sa mai creasca, primesc 4 feluri de hrana de 4 ori pe zi(3 feluri de congelate plus fulgi Tropical), la schimburi au parte de 300-400 de litrii saptamanal, aspirat substrat etc., azi perechea nr. 2 a depus iar, pur si simplu cred ca sunt soiul mai mic de Nanay(exista si cat Manacapuru, probabil aceia sunt cei mai putin colorati)
Deocamdata ii las in pace primele depuneri in speranta de da de reusesc sa-i scoata in bazinul mare, mai incolo mai vedem, daca e cerere o sa mai le mosesc eu
Acum are loc cea de-a patra depunere se pare ca sunt 4 perechi. Prima pereche depunatoare are cel mai generos teritoriu, cea de-a doua pe aproape dar totusi mai mic, in a treia parte doua perechi isi impart un spatiu echivalent cu cel de la a doua pereche(noroc ca e plin de frunze si crengi) iar la asta la mijloc e zona de conflict frecvent
Adoua pereche si mai e inca o parte ocupata de o alta. Acvariul e impartit in trei zone iar cei doi ramasi dau frecvent in teritoriile astorlalti, unul tot incearca un menaj a trois cu prima pereche(inca de cand au depus, apropo dupa aprox~40 de ore icrele au disparut, alba a fost una singura) femela il mai tolereaza nu e si cazul masculului