Pentru ca in curand o sa imi refac mobila de bucatarie, vreau sa las loc pentru un acvariu de 50L (oricum daca dau gres, incape un coptor cu microunde ceva, gasesc io :-) ). Si iata, am cateva intrebari:
a) cat costa pe an (timp si bani), sa detii un acvariu nepretentios?
Nepretentios = cativa pestiuti colorati, energici, cateva plante 'low maintenance'. Cel mai mult imi doresc apa sa fie foarte curata deci probabil voi investi in sisteme de curatare. Cat costa apa (cam cati L trebuie schimbati anual, cat e consumul la tot acvariul avand ceea ce e necesar, cat costa mancarea pentru pestiuti, etc).
b) la cat se ridica investitia initiala ?
Am vazut in piata la Gorjului un magazin cu acvarii; unul 'la pachet' (cu 'de toate' isi facea reclama vanzatorului) de 60x30x30 e vreo 250RON. Aici pe site am citit ca e nevoie de timp pentru 'ciclarea' acvariului, etc. Ma rog, nestiind cum e cu sistemele de curatare a apei si cat de usor sa poate face 'modding' la un acvariu ca sa ii pui un sistem ceva mai bun, iata deci si intrebarea - cam la cat s-ar invarti acest 'start-up', estimativ? Repet, ceva modest, curat. De la acvariu, la substrat, la pestiuti ?
Am avut la fostul loc de munca niste broscute testoase intr-un acvariu - erau terorizate cand dadeam drumul la filtru. Orice faceau, cand dadeam drumul se strangeau brusc in carapace si multa vreme ramaneau asa.
Pestii tolereaza mai bine aceasta 'galagie' facuta de toata aparatura necesara mentinerii ecosistemului ? Vibratiile de la transormatoare de exemplu ?
Lasand la o parte aspectul placut al unui acvariu intretinut - pe scurt as vrea sa stiu la ce ma inham
si sa stiu sa nu chinui bietele animale, daca imi dau seama ca nu sunt in stare...
Multumesc pentru raspunsuri,