Plm, noi vorbim de eficienta filtrarii... nu de faptu' ca jetu' de apa iti culca Vallisneria la pamant si-i ia polenu' de pe floare. Omu' are un bazin cu carasi.
adiio wrote:... de ce nu faci gauri in capac, asa poate scapi si de ventilatoare.
- Nu rezolva nimic asa, deoarece condensul ramane tot acolo... plus caldura.
- In cazul in care lampile sunt izolate corect si caldura nu te deranjeaza, atunci capacul poate fi lasat asa cum este.
- Da' noi am plecat de la plangerea ca "bah, imi curge apa pe lampi".
Da bah, cred ca io am, oarecum ashea, o intelegere mai "speciala" asupra realitatilor vietii. Poti sa zici ca n-am dreptate vis-a-vis de filtrarea biologica si strigatul "merge bandaaaa!" ?
1) N-ai tu treaba, ca nu vorbim de kilometri de teava!
2) Nu inteleg stresul asta general, de pe forum, legat de debitul canistrei...
- tre' sa te doara-n cur de debit, atata vreme cat pompa merge.
- ideea este ca bacteriile sa fie "spalate" de un flux de apa... usor, lejer, ca ele sa aiba timp sa proceseze materialul.
- cu cat "speli" bacteriile intr-un flux mai tare / mai rapid de apa => cu atat scazi eficienta filtrarii biologice (si o cresti pe aia mecanica).
- ele, bacteriile, tre' sa aiba timp suficient ca sa "manance"...
Gandeste-te la bacteriile alea ca la Charlie Chaplin, in filmu' "Modern Time". - atata vreme cat banda mergea cu viteza decenta, Charlie isi facea treaba,
- atunci cand banda de productie a inceput sa mearga din ce in ce mai repede, Charlie a pierdut batalia.
- cam asa scade si productivitatea coloniilor de bacterii, odata cu cresterea debitului de apa care le "spala".
PS: La mine, pompa de 9,000 litri/ora este setata pe prima treapta (cea mai de jos)...
lukitza wrote:- lasi IN-ul si OUT-ul pe aceeasi latura spre perete
- duci returul pe sub capac, pe deasupra luciului apei
Asta e solutia!
- OUT-ul se scoate pe deasupra apei... nu se vede in acvariu...
- mergi cu el pana in celalalt capat al bazinului (ala vizibil)... ii faci un cot de 45 grade si lasi apa sa curga chiar "la rasul suprafetei"... o sa ai oxigenare 100% si spargerea biofilmului.
- daca vrei pompa de valuri, o pui tot pe latura de la perete!
Later edit: Am dat pagina in spate si ti-am "ciobanit" fotografia aia:
- cu rosu = OUT ... teava de 20, trasa pe langa marginea de sus.
- cu verde = IN ... sorbul canistrei
- cu albastru = pompa de valuri
Gabi C wrote:Ce ma dispera este ca am comandat filtru ala eheim de vreo 8 zile . Normal trebuia sa vina in 5 zile si inca astept.... Cred ca o sa anulez comanda si aia e.
Magazinul ala, unde l-ai comandat, era cumva fro' filiala din Nigeria sau Burkina Faso?
Calinb wrote:Si atunci sa folosesc si fitru acvariului sau ju isi mai are rost daca iau extern. Cel extern de cat trebuie sa fie?
Filtrul intern va ramane cu scop strict de filtrare mecanica.
Pentru filtrarea biologica o sa ai nevoie de un filtru extern... o canistra... cu cat mai mult material de filtrare biologica.
Sau, lasi deocamdata acvariul asa cum este si ai mare grija sa faci schimburi de apa de 50% / saptamanal.
Este normal sa apara condens, pentru ca acolo ai o suprafata mare de apa pe care acum ai acoperit-o... pe langa condens, o sa constati ca iti creste si temperatura cu cateva grade.
- sigur ca poti sa folosesti ventilatoare "de calculator", la 12V... ia din alea mari, 120x120 mm.
- eu, la un bazin de 2 metri lungime, am folosit 2 ventilatoare "puternice" (la 220V) - model 120x120 mm... situate la capetele acvariului... unul BAGA aer, celalalt SCOATE aer!
- pentru bazinul tau (care e mai lung), eu as folosi 3-4 ventilatoare... pe centru as monta ventilatoarele pe IN (ca sa bage aer), iar pe laterale le-as monta pe OUT (ca sa scoata aerul de sub capac).
- Carbunele activ este un material care "absoarbe" chimicalele din apa... ca, de aia se si numeste "activ".
- In momentul in care ajunge la saturatie, el devine inert dpdv chimic si nu mai este bun de nimic... se arunca. NU se refoloseste, NU se "resusciteaza", NU nimic de felul asta!
- In functie de cantitatea de carbune si in functie de chimicalele din apa, perioada de utilizare difera.
- Nu conteaza unde il asezi, in acel filtru... ideea este sa fie "spalat" de apa, adica sa treaca apa prin el.
In cazul tau, ti-as recomanda sa-l lasi acolo cateva zile... maxim o saptamana, pana la urmatorul schimb de apa.
PS: DA, carbunele activ nu face casa buna cu fertilizantii... deci, renunta la fertilizare in aceasta perioada.
Deja o dam in alte discutii, da' parerea mea este ca un forum e mult mai util, pe termen lung:
- ai ocazia sa primesti mai multe sfaturi,
- ai ocazia sa auzi mai multe pareri,
- ele, sfaturile si parerile, raman scrise acolo... le poti reciti si dupa ani de zile.
- toate astea sunt utile si altor colegi, care se pot lovi candva de o problema similara.
Din cauza asta, eu refuz intotdeauna sa dau sfaturi pe PM / telefon / YM / Whatsapp etc.
Evident nu ma refer la urgentele "de grad zero", adica la "Bah, mi s-a ars pompa de recirculare... unde gasesc repede una, chiar si de imprumut?".
- toate procesele biologice din acvariu se bazeaza pe niste colonii de bacterii... astea descompun resturile chimice in produse din ce in ce mai putin toxice.
- rahatul si urina => amoniac (mortal)
- amoniacul => nitriti (foarte toxici)
- nitritii => nitrati (aproape inofensivi, pana la un anumit prag)
- nitratii ii scoti prin schimb de apa, in proportie matematica... daca schimbi juma' din apa acvariului, atunci reduci si nitratii cu 50%.
- fiecare etapa d-asta e facuta de anumite bacterii... alea care-ti trebuie tie (si noua) sunt ultimele care apar si colonizeaza bazinul... au nevoie de 3-4 saptamani, ca sa se inmulteasca si sa colonizeze mediile de filtrare.
- aceste bacterii stau doar pe suport solid (substrat, pietre, lemne, filtru, etc)... ele NU stau in apa!
Et moi aussi! Nici macar nu incerc asta, pentru ca mi se pare un chin fantastic... pana si Whatsappu' l-am trecut pe varianta "web", ca sa scriu de pe computer.
Calinb wrote:La ciclat te referi la faptul ca sa stea apa cateva zile pana bag pesti?
Pai si daca pun nisip fin, cand trag cu furtunul nu vine si nisip? Filtru momentan este intern cu care sunt dotate acvariile de la ju..l.
- poti sa scrii Juwel, ca nu luam foc. - cu "ciclarea"... ori citesti articolele de pe forum, ori te rogi de Porcu sa-ti faca un instructaj scurt... da, bazinul tre' sa stea fara pesti, o perioada de 3-4 saptamani. Cu toate acareturile mergand.
- daca pui nisip fin va trebui sa ai grija cum apropii furtunul de substrat... si daca tragi ceva nisip, el ramane in galeata si-l pui inapoi.
- daca pui pietris mare, toata mizeria pestilor se va strange intre "boabele" alea si va strica calitatea apei.
- Pentru completarea profilului personal, ai link de "My profile"... chiar in meniul de sus, de pe mijlocul paginii.
- Pentru adaugarea de poze in postare, ai buton de "Attachments" chiar in casuta in care scrii mesajele... apesi pe ea si se deschide optiunea de "browse" (unde poti selecta poza dorita).
- Ai posibilitatea sa pui 5 poze / postare (cu "add another file")... cu recomandarea de a nu depasi 1200 pixeli pe lungimea pozei (ca sa nu stricam paginatia forumului).
- O alta posibilitate este sa incarci pozele pe un server extern (colegii folosesc plici.ro). Tot asa, nu pune poze foarte mari!
- carasii sunt pesti nepretentiosi, dar care fac multa mizerie... ce filtrare ai?
- probabil ca bazinul nu e ciclat, asa ca asteapta-te la apa tulbure si mirositoare.
- poti sa le pui inauntru ce vrei tu, ca pe ei nu-i deranjeaza nimic. Vezi ca au obiceiul sa haleasca plantele, asa ca nu te chinui cu asta.
- practic, eu iti recomand un strat subtire de nisip fin... ca sa-ti fie usor "la aspirat". Nu le pune pietris mare!
PS: Completeaza-ti profilul cu orasul de resedinta (My Profile - Location).