| Message |
|
|
skija wrote:Merci de info , mi-am luat in cele din urma un Eheim Skim 350 , merge bine , "suge" si pe minim foarte bine biofilmul , face un pic de zgomot pe maxim si baga si aer , nu cred ca e nevoie in vreun acvariu sa-l pui la maxim ....
Dar are fantele de absorbtie cam mari , imi este frica sa nu traga crevetii inauntru in el . Aveti careva o poza cu ceva improvizatii facute la sorb sa nu intre crevetii , pesti gen neon in el ?
Daca aveti , va rog o poza daca se poate .
Merci
In caz ca se mai intreaba cineva... Din ce am gasit si eu pe net:

|
 |
|
|
Prin copilarie tineam niste scoici in borcane. Mi se pareau interesante. Nu-mi placea ca filtrau apa cat o filtrau, dupa care evacuau resturile filtrate, nedigerate sau produsele de excretie sub forma unui mucus. Urat, urat. N-as tine asa ceva in acvariu  Poate doar de Halloween
|
 |
|
|
Cred ca vreau ceva precum "Nemo's house" al lui Koala  Mic, simplu, elegant. Si pentru initiere ar fi ok.
|
 |
|
|
CristiC wrote:Daca nu vrei skimmer,il tii din schimburi de apa.
Filtru canistra colmateaza repede.
Vezi ca ai la sectiunea Discutii generale un sticky(al doilea) cu magazine,site-uri de unde poti lua mancare,vietati,piatra vie,etc.
Multumesc pentru avertizare si pentru link-uri.
koala wrote:
- un bazin de ~ 100 litri poate sa sustina 2 clowni si niste creveti... plus cateva ciupercute, GSP, kenya tree etc (corali nepretentiosi).
- canistra aceea trebuie umpluta cu material de filtrare biologica... eu am tinut bazinul mare, aproape 2 ani, cu 2 canistre Eheim.
- schimburi de apa, 15-25% lunar.
Multumesc pentru incurajare. Am vazut ca la al tau ai incalcat ceva conventii
L-am vazut chiar azi, dar pare ca filtrarea biologica e aproape inexistenta, te bazezi doar pe piatra/nisip.
|
 |
|
|
ionutlatcan wrote:Pana la urma, 1 kg clorura in 10 l apa, 1 ml din aceasta solutie cat iti ridica K la 100 l?
lucianvlad wrote:
1mL din solutia asta ar avea 52,5mg K+ asta inseamna ca 1mL de solutie creste K cu 0,525ppm / 100L apa din acvariu
(presupunand ca substanta nu are apa de cristalizare/nu e umeda)
|
 |
|
|
2smokes wrote:cea mai buna metoda de a intretine un acvariu marin in opinia mea e fara skimer(eu nu folosesc asa ceva decat in apa dulce la pastravarie cred ca detin cel mai mare skimer de proteine din romania  ,nu imi place in acvariu pentru ca e zgomotos) folosind algae scrubber,adica un ecran mic luminat cu leduri(poti folosi si banda de leduri (5050) pe care cresc alge si pe care le cureti in fiecare saptamana,nu mai faci teste de no2 NO3 NH3 NH4 si foarte importantul po4 etc ca nu mai are rost daca ai algae scrubber ,dai banii pe teste degeaba,nu mai cumperi skimer de proteine,reactoare de gfo si matrix ,co2 scrubber ,nu mai construiesti sump ca e inutil si poti sa tii acvariul overstocked daca ai algae scrubber ul in functiune cu mult mai multi pesti decat unu care are skimer,piatra vie e importanta ca se dezvolta bacterii in ea si mai e si estetic un acvariu cu multa piatra,eu in loc sa folosesc matrix sau alte medii de filtrare poroase as folosi in schimb mai multa piatra vie,e important daca te hotarasti sa folosesti algae scrubber sa nu mai utilizezi si alte pompe,reactoare ,skimer etc,lasi doar algae scrubberul sa faca treaba de filtrare ca sa mearga bine,nici macar carbon activ nu e recomandat sa folosesti dar se pot face exceptii in cazul in care ai corali care raspandesc otravuri in apa sa omoare alti corali din preajma lor,carbonul activ ajuta in cazul asta,se poate si doar cu piatra vie si DSB (strat de nisip gros) unde filtrarea e facuta de bacterii dar bacteriile descompun in felul urmator NH3,NH4 in NO2 apoi ai nevoie de alte specii de bacterii care sa descompun NO2 in NO3 iar apoi ai nevoie de alte specii care sa descompuna NO3 si PO4 daca o categori de bacterii o duce mai prost se strica tot echilibrul filtrarii pe cand algele decompun direct NH3,NH4 amoniacul si de asemenea si fosfatii (po4),sunt oameni care folosesc algae scrubber si n au facut un schimb de apa de 10 ani in acvariu,doar adauga calciu ,magneziu etc,ca sa ai o idee despre cat de eficienta e metoda asta;daca iti faci acvariu marin DOAR cu algae scrubber iti trimit eu sare sa ciclezi acvariul si posibil si niste corali ,piatra vie cu copepode si amfipode, viermi penati asterine ,britle stars si macro alge in viitor(ciclare inseamna sa recoltezi alge de 3 ori dupa ecran)
Too Long, Didn't Read.
O sa citesc cand o sa ne convingi ca ai acvariu marin. Pana atunci astept sugestii de la oameni care si-au impartasit experienta cu ai lor colegi de forum.
|
 |
|
|
|
Prea ma uit pe la acvariile marine. As vrea mai multe informatii inainte sa ma decid sa fac nebunia. Sa spunem ca as vrea ceva cat mai simplu pentru inceput. 1-2 pesti, un crevete si niste corali ceva mai nepretentiosi... Se poate fara skimmer? Pot folosi filtru extern tip canistra? De unde achizitionez nisip, piatra vie, vietati, mancare...
|
 |
|
|
|
In pauza de 7 zile ai reusit sa faci macar o poza cu telefonul la celebrul acvariu misterios? Prietenul meu imaginar zice ca e superb!
|
 |
|
|
|
Pozei ii lipseste terminatia .jpeg. Dupa ce am adaugat-o am putut sa o vad.
Nu cred ca ai testat corect. Nivelul apei ar trebui sa fie peste gradatia de 5 ml. Mai precis partea inferioara a suprafetei apei (meniscul inferior) sa fie exact pe gradatia de 5 ml.
|
 |
|
|
|
Sau... iti iei un filtru intern, care nu baga aer.
|
 |
|
|
edyr wrote:Si acum imi pare rau ca achizitionam carti contra orelor lipsite de la chimie..
Stiam eu ca greseau colegii cand spuneau ca acele ore de chimie nu o sa ne foloseasca deloc in viata
|
 |
|
|
|
Poti sa-ti editezi profilul ca sa iti apara localitatea.
|
 |
|
|
|
De exemplu pompa sodiu-potasiu (la oameni chiar), ionii de sodiu si potasiu intra sau ies din celula, clorul ramane pe loc. Excesul de ioni Na/K se elimina prin urina impreuna cu clorul aferent.
|
 |
|
|
Nu cred ca se elimina gazos, altfel iti mirosea prin casa a toaleta publica
As zice ca organismele pentru care aditionezi acele cloruri isi trag din apa cationii necesari (in cazul asta ionii de Mg, Ca, K, Sr), eliminand alti cationi (de exemplu amoniu), iar o parte din anionii de clor raman in apa si se acumuleaza pana la schimbul de apa.
Se aditioneaza sub forma de cloruri pentru ca e nevoie de o sare solubila si e nevoie de o sare care sa nu afecteze echilibrul deja existent. Puteai foarte bine sa pui azotat de magneziu, dar crestea concentratia de NO3. Sau fosfat de magneziu, dar acela nu e foarte solubil  Pe cand clor ai in abundenta in acvariul marin, un pic de clorura aditionat nu afecteaza echilibrul chimic.
|
 |
|
|
lucianvlad wrote:Am tot cauta o reteta pt o solutie de clorura de potasiu si nu am gasit. Asa ca incerc sa fac niste calcule din putina chimie pe care o cunosc:
Masa moleculara a K este 39.1g/mol iar a Cl este 35.5g/mol => K=52,5% => 1 Kg KCl = 525g K+ si 475g Cl-
Daca dizolv intreaga cantitate in 10 Litri apa de osmoza => o concentratie de 52500 ppm/litru
1mL din solutia asta ar avea 52,5mg K+ asta inseamna ca 1mL de solutie creste K cu 0,525ppm / 100L apa din acvariu
Cum eu as vrea sa cresc undeva la 5-10 ppm / zi inseamna ca ar trebui sa adaug 10ml solutie/100L zilnic
Intrebarea este cat de solubila este clorura de potasiu?
Daca sunt greseli in calcule va rog sa ma corectati.
Calculele par corecte. Clorura de potasiu (ca orice sare alcalina) este foarte solubila in apa (percloratul de potasiu se considera slab solubil din ce imi amintesc). Calculele vor duce la concentratia corecta doar daca respectiva sare nu e cristalohidrat: daca KCl are si apa de cristalizare atunci trebuie adaugata si acea apa in calcul (de obicei pe eticheta mentioneaza de genul KCl x 10H20 sau ceva de genul).
Ca o corectie nu poti spune ppm/litru, ppm e deja o formula pentru concentratie echivalent cu 1mg/litru de solutie apoasa).
Edit: am cautat pe net, solubilitatea KCl este de 390g/l apa la 25 grade Celsius, deci in 10 litri se pot dizolva fara probleme cele 1000g.
|
 |
|
|
Naparlit + un ou.

|
 |
|
|
Foarte interesant acest micro/nano/pico sau ce e
Abia astept sa vad ce iti iese 
|
 |
|
|
|
Banuiesc ca mai sunt de actualitate aceste informatii si pot ajuta pe cei care au nevoie.
Imi poate spune cineva ce program au cei de la centrul din Navodari?
Edit: mi-a scazut presiunea in butelie... Asta ar fi semnul ca s-a epuizat CO2 lichid si trebuie sa reincarc?
|
 |
|
|
2smokes wrote:imi rectific greseala ,focsani e in judetul vrancea nu in buzau
Tare asta.
|
 |
|
|
|
Salut. Crevetii red cherry se pot incrucisa cu cei mentionati de tine, fiind din aceeasi specie, Neocaridina. Ai scris acolo si de poze, dar nu se vad, daca ai incercat sa pui.
|
 |
|
|