[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: cirotariu
Forum Index » Profile for cirotariu » Messages posted by cirotariu
Deci hai sa trecem peste momentul de sentimentalism, scurt, dar bun si sa trecem inapoi la trebile noastre. Ma tot framant si ma tot gandesc ce plante sa pastrez si ce nu. Am facut o lista cu biotop asiatic, pentru eventualele Brigittae sau surorile Gertrude: nu sunt pentru apa neagra, nici frunze prin acvariu, dar ideea de cioata cu Microsorumi, Cryptocoryne, Anubiasi, ceva gazonel, ceva Fern, ca imi plac mult, sunt ok. Dar mai sunt ok si nu niste plante gen Ludwigia Cuba, Limnophilla Sessiliflora, Didiplis Diandra, Heteranthera Zosterifolia, Hydrocotyle Leucocephala, Blyxa si bineinteles Didiplis Diandra. Asa ca, daca nu e "interzis", o sa incerc sa fac si pe tanda si pe manda, adica sa il impart in doua, jumate cioata cu cele dimprejurul ei, jumate un mic olandez cu restul plantelor. Nu stiu ce o sa iasa, dar nu pot renunta la niciuna din variante.
In alta ordine de idei, pun o poza cu Staurogynele si am doua intrebari:
1. Staurogynele se "indeasa" cat mai adanc in substrat, cat abia sa se vada una-doua frunzulite deasupra si astept sa iasa ea "de-acolo" ?
2. Plantuta/plantutele care se vad in prim-plan pe langa Staurogyne nu sunt altceva, gen Proserpinaca Palustris, varianta emersa, cum apare pe un topic al altui coleg ? http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/14591.page
Eu am substratul tropica si plant nutrition plus, ala cu N si P, si merita ca bani, acu ca realizari inca nu pot sa iti spun, ca e la inceput miscarea. Dar din cate se zice e bun, io pun zilnic portia saptamanala de 10 ml/100 de litri. Deci o sticluta de 250 ar trebuie sa tina teoretic 25 de saptamani si costa 40 de lei parca. Acu tu stii ce si cum...
Salut colegu. Hai ca se umple, se umple Tufa aia mare din care ai doua bucati, gen echinodorus, bag-o mai in spate undeva, zic eu. Iar bolovanii daca ii "iubesti" asa tare, fa-i gramajoara intr-unul din colturi si "mascheaza-i" cu plante, in felul asta dupa permutari vei mai castiga loc de cateva zeci de fire de plante. Sau poti sa ii scoti de tot (ca mare lucru nu produc ei acolo) si sa vii cu o buturuga, efectul va fi mai spectaculos. Asta dupa gustul si parerea care imi apartin...
Am sa incep reply-ul din seara asta scurt, desi va fi lung si pe alocuri off-topic, injurati-ma sau nu... (sunt melancolic si nu conteaza de ce...)
Nu am evolutie spectaculoasa de azi pe maine, decat ca e bine, merge ok... Ce vreau sa spun, si voi face o mare paranteza specifica celor "jurnalisti" si deopotriva celor pasionati/patimasi in ale acvaristicii, este DE CE imi place mie sa fac un jurnal dintr-un topic care pentru unii poate parea interesant, iar pentru altii "altu' care vrea sa se auda tastand si care se crede si el mare acvarist"...
1. Pentru ca imi place sa (va) scriu, sa (va) impartasesc o mica parte din pasiunea asta teribil de frumoasa care ne leaga...
2. Pentru ca oaresce persoane de-a lungul timpului mi-au spus sau au scris la topicul meu din motivul ca "au invatat ceva", fie ca am dat-o in bara si m-am enervat inutil, fie ca am avut o mica/mare realizare acvaristica.
3. Pentru ca asa mi-e firea, fie ca imi moare o planta/un peste, fie ca plantez sau imi perleaza acvariul, fie ca fac rost/cumpar/mi-e donata o planta, sun sau vorbesc pe mess cu prietenii apropiati, care sunt sau nu sunt pasionati de acvaristica, sau care vor sau nu vor pe viitor sa ni se alature.
4. (si nu in ultimul rand) pentru ca vreau sa continui o pasiune pe care mi-a "varat-o" in suflet cel mai bun mentor pe care un baietel il poate avea... Si anume, tat-so (in iarna lui 84 m-am electrocutat prima si ultima data in viata in balconul apartamentului alor mei incercand sa vad de ce nu merge unul dintre cele trei neoane facute DYI de tata, sau noptile pierdute cu "mut-o repede pe femela de molly ca mananca puii, hai, grabeste-te ). Care daca acum, la 20 de ani de cand nu mai poate vedea ce face fi-su, ar fi "prin preajma", ar zice: "bravo, ma, imi place cu ce te ocupi".
Intrebare de la unii care nu percep aceste sentimente, poate ieftine, de ce bre ciro o dai in sentimentalisme? Pen' ca acum ceva zile m-am intalnit cu un prieten (sper), acvarist, care printre altele mi-a zis, am sa citez oarecum inexact si pe scurt " Am refacut setup-ul, mi-a luat ceva ore bune ieri, dar m-a ajutat TATA"...
Asa, lasand la o parte sentimentalismele nascute din marea pasiune a acvaristicii, ca sa nu zica unii si altii ca poluez forumul povestind, am sa relatez pe scurt (pe bune) ce s-a mai intamplat cu setupul meu...
"Va salut, colegul antoniot m-a improprietarit cu un muschi foarte frumos, care si-a gasit locul printre criptocorine".

Multam, dom' doctor. Asa vom face, lupta de convingere a fost mai scurta decat ma asteptam, probabil ca am fost la unison cu consoarta. Si am scapat si de cooler, transformator, bricolaj, apa evaporata etc...
Teste ieftine si imprecise ? . Am testele dedicate de la JBl, cumparate la inceputul anului de la George. Daca nici astea nu sunt bune...
Off-topic... vorbeste tu cu jupanesele sa mai inchidem caldura, ca io asud in pantaloni scurti si in maiou, cu geamul de la balcon deschis seara si ele se simt ca in rai
Salutare, Dragos. Pai se numeste asa ca asa l-a denumit Nikonul, in mica lui cunoastere, iar je nu l-a mai schimbat, in graba. De aia zic ca nu imi place sa trimit link catre filmare, ci sa il pun direct, doar nu imi iesea. Incerc din nou, poate o nimeresc. Mersi de ajutoare
L.E. Gata, hai ca a mers, sa traiesti.
Fa si tu un test de Fier, mie acum 20 de minute mi-a iesit mic, sub ce as fi vrut, sau cel putin la limita minima. Didiplis da, merita facuta o tufa, e spectaculoasa. Codoiul si mandea e la inceput, nu ma pricep la valorile alea in ppm, ca nu am contabilizator pentru codoi sau nu inca. Valisneria ca sfat pe care l-am primit si eu mai demult, "renunta la ea". Se intinde pardon "ca o vaca", o tot tunzi si o tot tunzi, si nu face nimic spectaculos. Are radacini mari si se intinde in substrat, cam ca si Echinodorusii. Si cand vrei sa te debarasezi de ele, ia si taie imprejur cu cuterul, vorba lui Dom' Porcu. Macro poti sa incerci de pe site sa iei PPS-uri, ti le fac baietii pe masura acvariului, nu sunt scumpe si faci treaba cu ele foarte bine. Cauta pe site si o sa dai de numele celor care se ocupa, imi scapa acum. Lumina daca zici ca e 39 de W la 100 net, pare cam putin, mai baga ceva lumina (daca am citit io bine). Dragos zice bine ce zice cu linia macro, dar ce zice el "costa" mai mult. Daca banii nu conteaza, baga-te la o linie de macro completa. Daca nu, baga-te la "marfa facuta acasa". Dragos, "a nu te supara" ca am mentionat banii in discutie, stiind ca tu ai bagat sume colosale in acvariile tale. In rest, pleaca urechea la ce zic si cei mai "batrani" in ale acvaristicii.
P.S. Nu s-a suparat nenea "poku" pe tine, doar ca o fi si el ocupat cu ale domniei lui
Jurnal de Holandeza dupa o saptamana (jurnalistul din mine promite sa fie scurt). Nenea Poku' (cum ar zice ciro-junioara) am mesterit si a doua ventuza si reactorul s-a indreptat, ai dreptate, face bulele mai fine acu ca e drept, sau e doar o coincidenta.
Am facut teste profi de la JBL, care spre surpriza mea nu au expirat (abia la jumatea lui 2013 majoritatea, deci nu mai fac investitii ) care arata cam asa:
PH - 6,8 prima data de la "reapucare" cand il scad sub 7 Alber, in sfarsit am onorat promisiunea sa fie sub 7
Fe - 0,03-0,04, cam mic...
KH - 5, apa de Bucale e "numa' buna"
PO4 - 0,05
NO3 - cam 15, un pic cam maricel, aici voi sa imi spuneti de ce, probabil inca nu e ciclat acvariul, codoiul cu probleme, plantat tarziu, lipsa pesti etc...
NO2 - nu am test dedicat, deci pauza valori.

Alte discutii nu mai am, apa s-a facut cristal, drept pentru care ma incumet sa pun o poza, zic eu "mai bunicica" si o filmare. In filmare sa nu aud ca "se vede ba mana ta cu verigheta care filmeaza ca un ageamiu care esti" sau "se vede ba elasticul cu care ai prins a doua ventuza la reactor, tarane" sau... Desi criticile nu m-au deranjat niciodata, exceptie fac criticile neavizare sau pur rautacioase...
P.S. off-topic... Sa vezi nevasta venita de la "adormirea copilului" intr-o sufragerie unde caldura e la putere, un sot transpirat manevrand sticlute cu solutii colorate si mirosind a pucioasa (de la testul de fier sau PO4 probabil) zicand "io cand ti-am zis ca esti praf, nu glumeam..."

L.L.L.L.L.L.L.E. Habar nu mai stiu la ora asta cum sa fac sa se vada filmuletul aici, pe site, fara link catre youtube... Am uitat...
Andrei, despre neoni si bolile lor sunt pafarist, n-as putea pentru ca sa te ajut nicicum, dar cubul arata belea, imi place. Imi place culoarea lui "albastra" si linistitoare, plantele sunt foarte ok, cand o sa se faca si gazonul si o sa se inmulteasca flora o sa arate beton. Tu fa bine si fa-i bine pe pestii aia, ca sa completeze "Carpatina lui Andrei". Na, ca vin si cu mielu', ca ti-am botezat-o partial
Salut colegul stefan. Scriu si io la tine o parere, doua... La 124 net, 100 brut, adica, cam cat am si eu, un extern puternic e mai mult decat suficient. Nu ai nevoie de doua magaoi de filtre extern pentru 100 de litri. Referitor la plante, as "scapa" de valisneriile si celelalte care au crescut mari in spatele cioatei, daca am vazut bine, si m-as orienta cu ele spre dreapta, unde pare ca e cam "gol". Egeriile le mai tunzi si faci o tufa deasa din ele, sau pe parcurs le inlocuiesti cu ceva mai spectaculos, ceva mai "fistichiu", ca ele isi fac treaba la inceput cu ciclarea, apoi cresc "ca proastele" in nestire. Daca imi mai vin idei, te mai "vizitez". Toate cele bune in continuare.
Dom' donpisote, scrie in acest topic, ca si in celalalt vechi topic, si am mai raspuns deja la aceasta intrebare: filtrul extern este la REPARAT, la Aricesti, judet Prahova. Pana vine inca va functiona cel intern, "frate" . Doar nu ma crezi asa prost sa stau cu ditamai debitul de la Tetratec 1200 si sa mai tin si piticania aceea in acvariu... Motiv pentru care, in acest setup PROVIZORIU, reactorul sta mai in fata, ca in spate sunt echinodorusii si internul. S-auzim numai de bine.
Nenea Porcu', stiu ca ai dreptate, al doilea inel cu ventuza "s-a ratacit", de-aia sta putin oblic, ca sta intr-o ventuza
Este cald in casa de cand au reabilitat blocul, am undeva la 28-29, desi caldura nu da blocul decat seara. Nu pot renunta la confortul casei, ca fetitei ii trebe caldura, nah... Apa e de doua dejte mai mica decat ar trebui, deci mai departe de neoane. Deci cooler sau apa rece adaugata... Altceva nu vad momentan.
@alber Asa m-am gandit sa fac. Uichendul ce vine mi se pare prea aproape pentru "permutari" de plante si un nou look. Nu apuc sa imi fac o idee despre ce vreau sa pastrez. Asa ca as amana si bagarea pestilor inca o saptamana, sa fie 3 saptamani bune de ciclare. Si pana atunci, da, observatie, tundere, documentare si rabdare. Sper diseara sa apuc sa bag niste teste sa vedem cum stau valorile apei. Lasa salele mele, ca mi-s inca tinerel, mai fac inca fata. Si daca nu, e ok si spatele
@alexacv Blyxele erau surori, faceam o crima sa le despart. Pe viitor daca se inmultesc si nu am nevoie de unele din ele, le voi dona cu cea mai mare placere, sa "bucureze" si alte acvarii.

L.E. Ce nu imi place este temperatura apei, prea mare pentru plante, zic eu. Fara incalzitor si cu apa la un nivel scazut, si tot se face condens pe geamuri si pe neoane, iar apa are undeva la 28. Bine, si inca casa e foarte cald, dar nu ma gandeam sa fie asa cald si in apa. Tre musai un cooler, daca o tine tot asa. Sau adaugare zilnic de apa rece, macar 10 litri...
Asa, s-a facut oleaca de liniste in casa "recalcitrantului de Giulesti". Am strans, am desfacut, am strans iar, codoiul si-a revenit pe fagase normale, am aflat de la persoane avizate cum e cu valorile exacte de pe ceasurile mele, totul e ok acum, merge in parametri maximi. Am mai bagat "ceva" plante (domnu' jupanu' alber, sarumana pentru ajutor, iti multumesc si pe aceasta cale "virtuala" ), acvariul parca s-a mai "implinit", desi nu e full-house de plantat. Deocamdata plantele care compun setup-ul provizoriu, in ordine total aleatorie, sunt cam astea:
Ludwigia Cuba
Limnophilla Sessiliflora
Didiplis Diandra
Rotala Rotundifolia red
Staurogyne
Rotala macrandra mini (green)
Heteranthera Zosterifolia
Myriophyllum tuberculatum (red)
Hygrophila polysperma 'Rosanervig' (Sunset)
Hydrocotyle Leucocephala
Egeria densa
Cabomba (e ascunsa pe undeva)
Bacopa Caroliniana
Blyxa (fara numar, fara numar)
Cryptocoryne wendtii... multe
Una bucata Cryptocoryne Balansae uriasa, cat un sarpe

Atasez mai jos o poza cu holandeza de Giulesti, scuze de calitatea ei, apa nu se limpezise inca total, iar aparatul nu era setat "profi", sper ca poza sa "arate" cat de cat cum e de fapt bazinul. E pe calea cea buna, sincer sunt destul de multumit. O saptamana productiva si linistita tuturor.
L.E. in sfarsit, a intrat si poza...
Salutare dom' bobi. Coloritul arata senzational, ce sa mai adaug si eu la ce s-a zis... Parca ii lipseste cioata pe care o aveai acolo, unde e vivipara acum, sa iasa niste crengi printre frunze, pe deasupra parvulei. Parerea mea...
Salut, Claudiu, bun venit. Treci mai intai pe la rubrica "Despre noi" sa te cunoastem mai in amanunt, asa se cade Apoi profii de discusi te vor indruma mai mult ca sigur inspre ape limpezi cu discusi sanatosi.
Ok, sa zicem ca aveti dreptate si sunt io nebun (oricum sunt nebun, dar nici chiar asa). Daca dau drumul la robinetul buteliei destul de mult, probabil spre maxim, FASAIE destul de serios si destul de mult (cantitativ si ca timp) prin locul indicat cu sageata in poza de mai jos. Nu stiu cat dureaza fasaitul acela, intrucat nu am stat sa vad daca se termina sau nu. Cand fasaie asa tare, strang oleaca robinetul buteliei si se opreste. Deci nu stiu daca acel fasait se opreste sau nu, sau cand se opreste. E logic ca nu astept 5 minute ca sa fasaie ca la balamuc si sa ma ia aburii codoiului de cap
Poze nu prea am cu ce ma lauda. Am facut prima "tundere", am taiat din Ludwigia Cuba si din egeria si am replantat, nu e mare smecherie, poate maine sa mai bag niste plante, curatenie si inca o poza-doua. Pelicula de la suprafata se lasa greu dovedita, 4-5 servetele in fiecare seara... In rest am observat mici "chestii" maronii depuse pe frunze si pe pietris, ca un fel de rahatel de pesti. Nu mai stiu daca e o murdarie normala de inceput, sau nu. Plus fo 10-20 de melcisori comunitari, "nascuti" in acvariu. Cam atat.
Adica ce zici tu Dragos, ca acum dimineata incerc sa fiu mai calm, este ca eu dau banii pe o butelie buna, vanzatorul fiind sursa "sigura" recomandat, o umplu la Preciziei unde e program de comunisti, de la 8 la 16, deci faci juma de ora dus, apoi inca o ora jumate in traficul infernal, pierzi juma de zi de munca, ca sa ce? Ca sa fac inca un drum sa mi-o verifice unii care daca le vezi fetele nu i-ai angaja nici paznici la pepeni rascopti? Ca sa mai pierd jumate de zi de munca si sa aflu ca nu fasaiala era problema ci nu stiu ce altceva, care la altii nu exista, ci doar la mine, ca sunt io mai cu mot sau mai prost. In fine, parerea mea ca ma agit inutil si ma enervez asijderea. Multumesc oricum pentru ajutor si pentru bunele intentii.
Am discutat ce-am discutat de codoi, de paranoia si iata, surpriza (iarasi, culmea): de unde codoiul mergea bine de dimineata, vin acasa, gasesc ceasurile la zero, codoi canci. Ma uit ca prostul si imi amintesc de jupanul Alber "nu te mai enerva, nu deveni isteric, lasa frustrarile, ia-o incet, oi fi gresit tu pe undeva". Deschid si mai mult robinetul buteliei, ma gandesc ca poate era prea strans. Face "faaas", se aprind iar limbile ceasurilor, se opreste faaaasul, merge ok. Dupa 2 ore, se opreste iar, ceasurile la zero, ca si cum butelia ar fi inchisa. Deschid din nou robinetul, mai mult, fasaie iar tare, limbile ceasurilor iar cresc. Pe scurt, daca deschid prea mult robinetul (mult insemnand practic abia deschis) fasaie, daca il strang aproape de maxim, se opreste in scurt timp. Sincer, incerc sa stau calm, dar ma iau iar pandaliile. Mai intai maretul Tetratec se strica fara motiv, cu garniturile perfect intacte, acum se "strica" maretul sistem de codoi comandat la dracu-n praznic, la firma smechera, pe bani suficient de multi, pentru unii... Sincer, m-au apucat toate cele, am strans robinetul buteliei, am inchis reglajul fin, am inchis codoiul de tot. Si si mai sincer, decat sa nu dorm noaptea de grija unei butelii care baga codoi ca sa creasca niste buruieni, tata de copil mic fiind, mai bine inchid tot si ma /// aia in el de acvariu, pana voi gasi buba sau vreun cap luminat imi spune si mie de ce ceasurile alea o iau razna, de ce "rasufla" butelia si sistemul cele noi, sau unde am gresit eu facand totul ca la carte. Sau, poate cineva stie ce arata exact valorile alea de pe ceasuri, ca unii care au FIX acelasi sistem acasa, habar nu au avut sa explice "in plain romanian" ce fac ele, intre ce valori trebuie sa fie, cand e bine, cand e rau, cat intra, cat iese etc...
Scuze pentru limbajul de om nervos si de ora tarzie, dar cand muncesti toata ziua si ai si o casa de tinut si un copil de crescut, cam la orele astea iti permiti sa te ocupi de pasiunile astea. Si e frustrant sa vezi ca nu merge ceea ce toata lumea zice "a, e o joaca de copil, orice prost se descurca, iti ia 5 minute, costa putin, sigur ai gresit tu ceva, stai calm etc...".

Forum Index » Profile for cirotariu » Messages posted by cirotariu
Go to: