| Message |
|
|
Dragos, m-am pierdut in calculele tale asupra amoniacului...  Ai dus acvaristica la un nivel matematico-informatic care ma depaseste... Revenind la probleme strict acvaristico-aquascape-iene, piatra din fata si mie imi pare ca nu isi are sensul, sta total aiurea in colt. Iar cu piatra din spatele cioatei, ce e cu ea? O tii sa stea cioata in apa sau nu "prind" eu spilul?
Scuze, dar laude ai tot primit, si ca realizare si ca investitie, acum mai vin si astia de-alde mine cu critici.
P.S (cu tente rautacioase, spre sa nu te superi) Daca mama-natura facea atatea calcule "amoniacale" la un petec de apa de cativa litri din miliardele de metri cubi ai Terrei, nici pana azi nu termina de aranjat "scape-ul" actual al planetei albastre.
|
 |
|
|
Microsorum, muschi ceva la schimb cu alte plante...? Agasez forumul aici intrucat la "schimburi" nu mi-a aparut nimic de azi dimineata
|
 |
|
|
|
Dau Echinodorusi - 2 buc., Rotala rotundifolia - multe, Crytocorine cateva fire cu 5-6 frunze maricele si mari si cateva tufe de Blyxa. Vreau muschi, anubias si microsorum
|
 |
|
|
Apropo de plante, spun si aici poate vede vreun bucurestean: schimb (URGENT  ) 2 Echinodorusi, multe fire de Rotula si cateva tufe de Crypto si Blyxa pe ceva Microsorum (nu am deloc !!!) si niste muschi, sa umplu cioata.
|
 |
|
|
Asa face baiatu', mersi de sfaturi. Legat de penseta si plantat, imi trebe exercitz, ca sa zic asa...
|
 |
|
|
Salut. Intai de toate, treci pe rubrica "Despre noi" prezinta-te sa stim si noi cu cine vorbim, zi cate ceva despre experienta anterioara/sau nu in ale acvaristicii, spune in mare cam unde vrei sa ajungi cu el, ce vrei sa ai in el, cat esti dispus sa bagi, pe ce termen si alte amanunte, astfel incat sa poata lumea sa te ajute mai repede si mai bine.
Faptul ca ai intrat in lumea asta e deja un pas bun, asa ca "te duci bine". Vedem pe parcurs ce mai e de facut.
P.S. Intra si in stanga sus pe site si "baga" un ochi la link-urile despre ciclarea acvariului si alte notiuni de inceput. Ca sa intri in paine cat mai bine  . O zi buna si rabdare multa la proiect.
|
 |
|
|
Maine am alocat toata ziua pentru acvariu (mai da-l naibii de serviciu  ). Am sa scot cam toate plantele, sa le reorganizez in functie de inspiratia "cioatei". Probabil voi avea plante de donat, ca nu am cum sa pastrez toate speciile. Apropo de plante si plantarea unora, in special stemuri si Marsilea. Mai, nu ma pricep deloc cu penseta, la modul "fir cu fir". E prea mare pietrisul la granulatie 2-3 sau e penseta proasta sau proprietarul acvariului e prost. Stemurile doar cate 3-4 fire pot sa le plantez. Iar la Marsilea avand cateva fire de cate 6-7 cm, cu cate 4-5 plantute pe fir, le-am "apasat" incet cu degetele la capete. Normal ca nu au cum sa ajunga in substrat, ca inseamna ca le-as ingropa de tot. Io sper ca plantez bine asa, ma gandesc ca daca le merge bine isi "coboara" ele radacinile si mai jos.
Filtrul intern sa il mai las macar pana duminica in paralel, pana se cicleaza externul. Cred ca ajunge...
Daca las mai putin de juma de bazin plin cu apa, ca sa manevrez plantele mai usor, risc sa il deciclez?
|
 |
|
|
:Habemus Tetratecum"!!! S-a intors magaoaia de la Aricesti, bine mersi, se pare ca avea ceva la capacul cel mare, plus intrerupatorul stricat. Acum merge, e totul ok, functioneaza la "juma" de robinet, intrucat la "full" balansau Blyxele prea tare. M-am mai innoit cu ceva plantute, ca eram cam "chel"  Si anume cateva fire de Staurogyne, 2 anubiasi pe o cioata mica, inca niste Rotala rotundifolia, Hygrophila difformis, un echinodorus cordifolius, inca niste bacope, una bucata Cryptocoryne wendtii brown, niste marsilea hirsuta (ceva inedit petru mandea) si niste java moss pe care l-am proptit de o piatra, cioatele lipsindu-mi in totalitate momentan.
Apropos de marsilea, nu ma pricep la plantat cu penseta, asa ca am apasat-o cu degetele incet pana am bagat-o putin in substrat, sper sa se prinda...
Maine SPER (sigur imi iese  ) sa fac rost de ultima piesa, si anume CIOATA, pentru ca spre sfarsitul saptamanii sa rearanjez noul setup (si final, macar pentru o vreme mai lunga). Poze cu "inghesuiala" din holandez nu pun, ca Tetratecul nu a limpezit apa dupa noile amenajari, tunderi, plantari etc..., iar modul macro, cum ziceam, nu il stapanesc nici eu, nici aparatul.
P.S. Am incercat vreo 10 poze la mossul plin de bule care arata ca un brad cu globuri, dar nu mi-a iesit nimic de doamne-ajuta. Poate maine, daca se va vedea mai bine. Comme d'habitude, o seara buna, o noapte linistita si o saptamana productiva la toata suflarea acvaristica si nu numai.
|
 |
|
|
|
Muschiul e cel special pentru acvarii, il gasesti pe "el" si alte plante pe siturile dedicate, gen www.aquaticplantcentral.com sau www.plantedtank.com. Ai liste complete acolo in care gasesti informatii despre toate plantele si iti poti alege.
Endlerii sunt un fel de guppy, cand sunt mici nici nu vezi mari diferente intre ei. Deci fiind prolifici, s-ar putea intr-o luna-doua sa te trezesti cu o droaie de mini-endleri prin acvariu.
|
 |
|
|
Salut tizule (scris invers  ). Pentru creveti trebuie sa te invarti de niscai plante gen muschi, ferigi, sa le prinzi de o cioata mica sau de o piatra, sa aiba unde sa se ascunda. Acvariul e insa mic, cum zicea si colegul, ca sa bagi mai multi pesti. Poti incerca un Betta, cred ca merge cu crevetii, sau un grup mic de neoni, brigittae, gertrude sau, cum s-a zis mai sus, microrasbora. Plante ai o plaja larga, dar la fel, iti trebuie plante mici, gen Blyxa, Staurogyne, niste fire de Bacopa, microsorum. Trebuie inca si pe astea sa le "cerni", daca nu mai bagi si CO2 (si reactorul acela va lua din spatiu).
|
 |
|
|
|
Numaratorul apare in poza de pe pagina 1 a topicului si asa e, pe unde intra bula e un spatiu cat o gamalie. Logic ca bula mare care pana sus ajunge mica conteaza, asa ziceam si eu. Acum am cam lasat aproape 2 pe sec., se dizolva bine ca sus ajung mici. Ziua nu pot observa o eventuala perlare, dar am rugat bona care sta cu junioarea sa se uite la 2, cand opreste lumina si mi-a zis ca ies bule mici de prin plante. Seara io dand lumina abia la orele 19-20, cam pe la 11-12 seara incep sa vad bule iesind de pe sub frunze (nu, nu sunt acele bule care ies ocazional din cioate de stemuri, imediat dupa taiere). Deci sa zicem ca intra codoi destul.
Extensia sa mai astepte, am un pachet de plante, niste cioate si un test de CO2 de luat uichendul asta... Alti bani, alta distractie.
|
 |
|
|
|
Eu ti-am mai zis parerea mea... la 100 de litri doua filtre externe puternice... cam prea mult. Adica nu oi avea 1000 de plante si 100 de pesti ca sa ai nevoie de asa filtrare. Iar cu 6-700 de ron, sa imi fie iertat, iti mai faci un acvariu de 120 cu de toate in el. Iar daca zici ca vrei sa mai faci un acvariu de 60 de litri si sa pastrezi un ditamai externul pentru el, iar mi se pare risipa... Dar na, fiecare cu bugetul si investitiile lui. Tu stii mai bine ce nevoi ai.
|
 |
|
|
A, da? In lista nu le aveai trecute si in poze se vedeau cateva, dar mai era loc. Ok, le pastreaza mandea atunci
|
 |
|
|
|
Mda, si asta e o idee, desi la cate teste am... da na, ce mai strica inca unul? ideea e ca mie asa mi se parea normal, sa "numar" bulele care intra/urca/ajung sus la reactor.
|
 |
|
|
|
Iaca, ca mi s-a nascut inca o intrebare care ma sacaie. Sintagma "intra 1/2/3 bule pe secunda" se refera cate intra alea mici in numarator sau cate intra prin "fundul" reactorului? Ca io de pilda las in numarator sa intre cam 3-4 pe sec., echivalent a 1/secunda in taifun. Daca as lasa 1/sec sa intre in numarator, bulele din reactor ar fi mult mai rare. Deci care sa fie varianta corecta ?
L.E. Din ce am vazut io prin filmulete de profil, in reactoarele respective bulele se invarteau de numa-numa, deci mi-e greu sa cred ca era doar o bula/sec in numarator. Zic bine sau casapesc campii ?
|
 |
|
|
Salut si bine "ti-ai" revenit inapoi inspre ale pestilor  Butelii de codoi de doi litri gasesti daca ai rabdare pe forum, la "vanzari", mereu apare cate una la vanzare, sau in alte locuri. Instalatie de codoi arunca un ochi aici, poate iti place raportul calitate/pret
http://www.ebay.co.uk/itm/Aquarium-Dual-Gauge-CO2-Regulator-Solenoid-Magnetic-Val-/370393120693?pt=UK_Pet_Supplies_Fish&hash=item563d267fb5, daca nu, tot asa, pe forum sau prin magazine de specialitate.
Cu neoanele, daca o sa vrei plante, iti vor trebui macar 4x18 osram, ca sa ai un 72 de w la un 100 de litri net. Deci un capac home-made cu patru neoane ar fi cel mai indicat, daca ai unde si cum sa il faci. Bafta.
|
 |
|
|
|
Mda, cine are ochi are bre, ce sa ii zici Pharaonului cand are dreptate... E Hygrophila Polisperma. Nu ziceam ca e ea, ca mai am Hygrophila Polisperma sunset, care e cu rosu pe la varfuri. Dar iata ca ea e...
|
 |
|
|
|
Pacatele mele, de ce sa ne suparam? Pentru ca poti si iti permiti sa iei toate alea si vrei sa faci ceva frumos cu ele? As fi nebun sa zic ca nu vreau si io sa fac la fel...
|
 |
|
|
|
Colegul Alex, cand m-oi apuca de setupul acela la care incep sa visez, ala final, in care toate vor fi la locul lor pentru placerea ochiului meu, ti-am rezervat niste tufe de Blyxa. Daca le vei vrea, bineinteles.
|
 |
|
|
Desi am mai spus cuiva mai demult tot pe forum, am sa ma repet: "bai nebunule care esti tu nebun in ale acvaristicii", pai ai facut acolo un paradis de gadgeturi pentru nano ala  Ca sa incerc sa nu ma lungesc, cum mi-e firea si deformarea profesionala, cand un pasionat/patimas/nebun/sandilau la modul cel mai frumos in ale pestilor/acvaristicii se intalneste cu un buget ca al tau, adica mult peste medie si situatia de "criza" aparenta in Romania, nu poate decat sa iasa ceva mai mult decat frumos, frumos despre care spune si mandea alaturi de ceilalti membri ai comunitatii: hai cu pozele alea sa mor de oftica!!!
P.S. Stii ce as face daca as dispune de finantele tale in ce priveste bolnavicioasa noastra pasiune? Ghici dintr-un sfert de incercare... Exact ce ai facut si tu  Hai, bafta si sper ca nu te deranjeaza "invectivele" cu care m-am adresat tie. Imi intelegi entuziasmul lingvistic si acvaristic deopotriva.
|
 |
|
|
|
|