[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: flo77
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Message
Arata bine! Ascute foarfecele ca in curand trebuie sa le folosesti!
LE: tabelul cu CO2 nu e eronat. Este folosit in mod gresit! Daca as fi curios de cat CO2 este in apa cred ca as folosi metoda cu fenolftaleina si titrare cu solutie de NaOH. Cred ca Hanna are un kit la un pret cat de cat rezonabil.
Ma tem ca am fost inteles gresit in ceea ce am afirmat. Mai incerc odata :
1. Am spus ca pH scazut nu se datoreaza DOAR aditiei de CO2. In afara de CO2 si kH sunt si alti factori care influenteaza pH-ul. Din acest motiv eram curios cam cat CO2 injectezi(cantitatea de bule) ,si daca faci pauza noaptea.
2. Exista o modalitate sigur gresita de a citi tabelul CO2-kH -pH. Avand in vedere ceam spus la pct(1), daca faci o singura citire de kh si pH si cauti valoarea CO2 corespunzatoare in tabel vei obtine un rezultat complet eronat. Cazul particular cu valorile postate de samy sunt o dovada clara. Deoarece ai vietuitoare care inca traiesc, sub nici o forma nu injectezi 247 ppm CO2. Eu zic ca injectezi destul de mult astfel incat sa-ti afecteze intr-o mica masura vietuitoarele ,dar in nici un caz ceea ce citesti din tabel.
Cei de la 2hr aquarist au un articol foarte bun in aceasta privinta.
3. Sub nici o forma nu sugerez ca ai facut ceva gresit si mai ales nu sugerez sa faci o schimbare sau sa faci vreun experiment pentru a ne comunica cat CO2 injectezi. Ai muncit destul pentru a aduce acvariul la un echilibru si esti multumit de cum merge. Nu trebuiesa iti modifici rutina doar pentru a da un raspuns la intrebarile mele.
Mult succes in continuare, astept cu nerabdare savadcum evolueaza.
Poate te ajuta cu ceva:
https://buceplant.com/blogs/aquascaping-guides-and-tips/6-types-of-aquarium-pests-how-to-get-rid-of-them
Banuiesc ca pH scazut nu se datoreaza numai prezentei CO2, caci altfel toate vietuitoarele ar fi pe spate.
De aici vine si intrebarea: cam cat CO2 bagi?(bule/sec). Deasemenea ai incercat sa calculezi cati ppm(mg/l)CO2 ai?
Mie mi se pare ceva ciudat: puncte albe care dispar relativ rapid de la aprinderea luminii. Daca ar fi doar puncte albe(statice) as putea zice oua de neritine. Dar asa, habar nu am ce ar putea fi. Melci albi ar putea fi ivory snails dar aia nu-s mici. Poate nu sunt melci ceea ce vezi tu.
Poti sa pui niste poze/video?
De obicei otocinclus pe care ii gasesti sunt wild caught, deci destul de sensibili la parametrii apei. Daca adaugi si timpul petrecut inpungi in timpul shippingului si faptul ca de cele mai multe ori nu sunt carantinati de intermediar, sansele de supravietuire nu sunt prea ridicate. De aceea as recomanda sa cauti unvanzator local.
Cu rabdare am reusit sa sectionez si roca vulcanica. In afara faptului ca este mult mai dura si structura si dimensiunea porilor este diferita pentru roca vulcanica.
Daca n-ai avea caini si pisici ti-as recomanda sa folosesti bilele intr-un filtru deasupra acvariului in care sacresti plante terestre iubitoare de umiditate si care sunt mari consumatoare de nitrati. Din pacate majoritatea plantelor de acest gen sunt toxice pentru pisici si caini.
dan.pavelescu wrote:
flo77 wrote:Ce probleme ti-a creat purigenul?


Am uitat sa-ti raspund.
Primul semn - picura reactorul pe la stuturi, am rezolvat cu niste coliere de neam prost.
Al doilea - dupa ce 2 zile purigenul se balanganea intr-un mod placut ochiului, a inceput sa se "cimenteze". S-a si inchis brusc la culoare, probabil datorita taninului din apa (a iesit ceva maroneala din lemne, n-a fost jucarie).
Mai scuturam reactorul, se mai sfarama blocul de beton, mai mergea un pic. Finalul a fost blocarea totala a flow-ului, moment in care l-am desfiintat si gata. O sa-l folosesc probabil la micul marin, il promovez la functia de reactor de zeolit, gfo, etc.
Purigenul il voi regenera si il voi pune in filtru, la prima curatare. Chiar daca in saculet nu e la fel de eficient, dar sa fie acolo.
Taninul din bazin l-am elimitat intr-o saptamana cu un filtru HOB Aquael fzn3, plin cu carbune activ.

Multumesc pentru informatie. Imi pare rau ca nu ti-a mers jucaria, chiar mi-a placut cum functiona in video-ul pe care l-ai postat.
Multa bafta in continuare!
Felicitari, un start up promitator! Sfinteste-l sa alungi demonii(algele) si introdu noii locatari. Ai ramas tot la caridina?
Ce probleme ti-a creat purigenul?
LE: am incercat sa sectoonez o roca vulcanica pentru a compara porozitatea utilizand aceeasi scula. N-am avut nici o sansa.
Am acordat credibilitate producatorilor din motive strict economice((ca de exemplu materiilor prime perlita sau argila). Nu contest ca bilele ar putea fi obtinute dinalte materiale, dar nu vad justificarea economica.
Pana la urma nu este important dince sunt facute. Important este cum pot fi utilizte si daca sunt eficiente in modalitatea de utilizare.
Eu daca ar fi sa le utilizez, nu cred ca le-as pune in canistra.
EverSad wrote:Pai, cand erea' bilele in cada: se facea spalarea. (si au fost spalate in 4-5 'ape')

_______________________________________________________________________________________
Ca tot a fost confirmat:...

Este roca vulcanica, acoperita cu un strat subtire de argila: treaba, devine curioasa din punct de vedere 'marketing'... (se vinde produsul: bile da' argila)

Personal, as cumpara roca vulcanica in forma sferica... (dar: neacoperita de praful de caramida)

Cum structura rocii vulcanice, nu permite modelarea (facila) in forme sferice: ma taraie' neuronul in directia ideii ca nu este roca vulcanica.

Concluzie/rezultatul sinapsei: NU este roca vulcanica. (este Perlit "spoit" cu praf de caramida)

Pam Pam ! Si ploaie da' stele. (plm)

LL Edit: bine ca nu am apucat sa bag bilele la stiulau' (cu marketingu' asta dubios, risti sa ai imbunatatiri corporale cu materiale neconforme)


Din pacate nu a fost cnfirmat nimic. Trebuie sa recunosc ca am fost influentat atat de aspectul interior al bilei sectionate cat si de parerea unor colegi de forum.
dupa mai multe analizari inclin sa cred totusi ca ceea ce spun diferitii producatori este adevarat: este argila supraincalzita(care explodeaza gen popcorn si devina poroasa). Habar n-am ce-i cu stratul rosiatic de la suprafata si ce rol are(in afara de a da dureri de cap si de a colmata prefiltrele).
Am dat de galeata cu bilute. Ale mele erau mai vechi asa ca doar una plutea, restul s-au dat la fund. Am taiat una si tristu avea dreptate, sunt defapt roca vulcanica invelita intr-un strat subtire de argila tratata termica. De pe ale mele nu se ducea praful, probabil ca si ale tristului se vor curata. Ale mele sunt vechi, dar ar fi interesant daca cineva ar masura GH, KH inainte si dupa ce se folosesc bilele. Spor la treaba.
Am inteles ca restul de 2% au cont pe acvariu.ro
Sunt ioni pozitivi gen K+, Ca2+, Mg2+ etc, te uiti si tu la pictura lui Mendeleev si iti faci o idee.
Intr-un acvariu cu creveti am folosit ca substrat un material inert cu CEC mare, un fel de argila tratata termic ceva asemanator ca structura(nu si forma) cu bilele tale. Totul a mers frumos vreo doi ani pana cand creveti au inceput sa dispara. Cand am verificat TDS-ul sa cad pe spatevreo 4-500 ppm si nu imi explicam de unde(apa la robinet moale, cam 50-60 ppm, adaugam eu regulat cam 100 ppm minerale la schimb de apa, dar nu justifica o asa crestere a TDS). Nu sunt 100% convins dar este posibil ca substratul sa fi acumulat cationi in timp pe care plantele nu le-au consumatsi acum sa se fi reversat procesul. Nu este nimic sigur, dar ai putea lua in considerare acumularea de minerale in filtrul tau. Doar o ipoteza, asta nu inseamna ca sunt contra folosirii bilelor....in canistra.
Cum se comporta bilele? Plutesc?
Draguti copiii, incetul cu incetul intra si in ei microbul acvaristicii. Dar orice ai face, ai grija sa nu-si faca cont pe acvariu.ro
De acord cu @alinutz80. Schimbarea substratului este o operatie care afecteaza pestii din acvariu. Pe creveti cu atat mai mult. E destul de riscant ceea ce vrei sa faci, dar banuiesc ca ti-ai facut temele deja.
Daca nu ai vazut pana acum, pe youtube Mark's shrimp tank are un video cu schimbarea substratului(Akadama).
Mult succes!
EverSad wrote:cplmsf? nam' ceplmsf: BP si MM (acronime pentru proceduri acvaristice)

Nu am scapat da' portzalane ca nu o ajunsara rubinetii. (aia de separare a canistrelor)

Da bilele: este belea' ...
image

Sunt asa misto incat cred ca pastrez ~30 de bucati sa le pun la stiulete.




Ma intrebam cat o sa dureze pana o sa spui asta. Misto este ca isi maresc intr-o oarecare masura volumul in contact cu apa.
Si ca sa nu existe confuzii, nu am pus la indoiala eficienta bilelor si nici nu am intentionat sa compar preturile. Doar ma intrebam daca nu sunt acelasi lucru cu cele hidroponice.
EverSad wrote:Nu cred!

Sunt nescaiva bile de argila, tratate termis ca sa nu se sparga/spele'.

Argila: fiind in esenta, poroasa pare numai buna pentru filtrare biologica.


Pai cu ce difera de alea de care ziceam eu?
https://plantcareforbeginners.com/articles/what-is-leca-why-useful-for-growing-plants#what-exactly-is-leca
Nici un comentariu negativ, pot functiona ca mediu filtrant deoarece sunt foarte porose. Sunt si foarte usoare, trebuie sa te asiguri ca nu plutesc. Eram curios daca nu sunt acelasi lucru, ca s-ar putea sa mai am vreo 15-20 l de biliute din alea.
Nu sunt bile din alea care se folosesc in culturile hidroponice pentru controlul umiditatii solului?
 
Forum Index » Profile for flo77 » Messages posted by flo77
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com