Message |
|
Un acvariu superb!
|
 |
|
Salutare!
- citeste despre ciclare, pentru ca e cel mai important fenomen care guverneaza viata orataniilor noastre: http://www.acvariu.ro/ciclul-azotului
- nu te grabi cu achizitiile de niciun fel!... nu te lua dupa vanzatorii de la pet-shop-uri!
- parca ti-am mai spus (scuze daca fac o confuzie), da' carasii sunt pesti care mananca mult, fac multa mizerie si au nevoie de multa apa si de o filtrare puternica/solida. Acvariul ala mic este nepotrivit.
- pe fundul bazinului tre' sa ai nisip fin, ca sa poti sifona mizeria... pietrisul acela mare (negru) pe care l-ai pus tu nu este bun. Mizeria va intra printre pietrele alea si o sa "strice" apa.
- carasii mananca plantele, trag de ele si le distrug... ai nevoie de plante rezistente.
- dimensiunea maxima a pozelor pe forum ar trebui sa se limiteze la 1200 pixeli pe latura (ca sa nu "strici" formatul paginii).
Ca idee generala, fa-ti timp si citeste pe aici... avem o rubrica de sfaturi si articole: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/24220.page
- uita-te peste topicurile colegilor si fa-ti o idee despre CE si CUM,
- intreaba-ne orice iti este neclar... nimeni nu s-a nascut invatat si nu este nici o rusine sa nu stii. Cu totii invatam inca, niciodata nu stim totul!
Bun venit pe forum!
PS: De unde esti, din ce oras?... intra la tine in profil (My Profile - Location) si completeaza corespunzator.
|
 |
|
Wow, ce ciortaneala e acolo!
|
 |
|
A venit marfa la Coralis... atasez lista primita pe mail.
|
 |
|
MihaiF wrote:Buna am si eu un acvariu de 54 L efectiv , din ei cred ca vreo 10 sunt ocupati de substrat , nisip , pietris...
Intrebarea mea este simpla . E mic acvariul meu pentru 2 carasi ? In viitor intentionez sa mai introduc in acvariu 2 pestisori sanitari cat mai mici si poate 2-3 melci. Va fi suprapopulat acvariul in aceasta echipa ?
Buna!
- acvariul tau este suprapopulat inca de acum.
- carasii sunt pesti care mananca mult, se caca mult, cresc mari si au nevoie de un volum mare de apa... as zice ca 30-50 litr/apa/peste.
- acvariul nu este potrivit pentru carasi... apa o sa miroasa urat si o sa se tulbure.
|
 |
|
Artur wrote:... De ce nu e ok sticla neslefuita?
Ti-a raspuns deja scorpionul.
Ai vazut cum se repara ciobiturile din parbriz?... se "slefuieste" gaura si apoi se umple cu o rasina.
Daca intrebi mesteru', o sa-ti zica ceva de genu' "dom'le, tre' sa slefuim bine de tot, ca sa nu fuga spartura... dupa aia injectam rasina in gaura si o sa te tina o viata!"
In cazul acvariilor, principalul inconvenient al marginilor neslefuite este acela ca acolo sunt "potentiali" concentratori de tensiune.... adica, geamul poate plesni si la un simplu zgomot de frecventa inalta / lovitura usoara.
|
 |
|
Tati, citeste aici, ca doar n-am scris degeaba  : http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page ... ai si desene si explicatii.
- de silicon, nu stiu ce sa zic... lumea zice ca DowCorning e "the best". Practic, eu am avut bazine facute cu Bison si n-au avut nici pe reaku'.
|
 |
|
aerosv wrote:Si inca cateva nelamuriri, cum rezolvati problema umiditatii in stand ?
Ventilatorul e sfant.
|
 |
|
Artur wrote:... @Koala, stiu acvariul tau  si toate jurnalele de altfel, cap coada, pagina cu pagina  ok, deci asa voi pune si eu intaritoare. Cat de late ar trebui sa fie? 4, 5 cm ajung?
Da, ale mele au 4-5 cm latime.
- prima intaritura este lipita "pe interior", la marginea de sus a sticlei... "la fata", cum ar veni.
- a doua intaritura vine pe deasupra, lipita "peste marginea de geam". Nu stiu cat de clar am reusit sa fiu.
|
 |
|
Artur wrote:... Oricum o sa ii fac si intaritoare sus, inca nu stiu daca fac si intaritoare H sau doar sus pe buza, atat pe lungime cat si pe latime...
Bazinul meu are cotele 200x50x55 (lungime, latime, inaltime):
- geam de 12 mm
- fund dublu, incastrat,
- intaritoare longitudinale duble... adica, 2 fasii de sticla (12mm) lipite pe lungime. NU am intaritoare transversale!
Gasesti detalii si poze aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/60/5503.page
|
 |
|
Bah, s-au calmat... au zile cand "se iau de bot", au zile cand se ignora... unul (ala mare) tot da nisipu' la o parte, pe langa piatra aia.
Practic, nu prea par a avea de gand "sa faca treaba".
In weekend le-am schimbat iarasi toata apa (90%) si le-am mai aranjat lemnele pe-acolo... nu stiu ce sa zic, barem sunt multumit ca se inteleg si ca sunt frumosi.
|
 |
|
NU folosi sticla "securizata"!!!... tu ai nevoie de geam normal, obisnuit.
- ca grosime a geamului, sticla de 10 mm este buna pentru bazine cu inaltimea pana in 50 cm.
- doar inaltimea acvariului conteaza, atunci cand alegi grosimea geamului.
Te poti orienta dupa calculele care rezulta de aici: http://www.theaquatools.com/building-your-aquarium
- bagi cotele (cm) acvariului si o sa-ti "rezulte" niste cifre... la "Safety factor" modifici tu valoarea in 3.8 ("very safe").
- grosimea recomandata a sticlei se va modifica corespunzator cu noul factor de siguranta (adica 3.8).
|
 |
|
AntonioAndrei wrote:Cred ca ar fi un pic cam multa lumina pentru ciclide ( sa ma corectati daca gresesc ), iar movul cu ce te ajuta, sau ce scoate in evidenta ?
Cat despre radiatoare ai pus ca este nevoie sau ca ti-a fost mai comod ?
Mersi!
- smecheria cu ledurile este sa nu le tii aprinse 100% si sa fie foarte bine racite (au viata mai lunga astfel).
- de aceea am pus radiatoare mari si multe leduri... ca sa le aprind "mai putin" si ca sa le racesc "mai bine".
- movul a fost luat ashea, ca in vorba aceea "sa fie si cu putin de mov"
|
 |
|
Bolovanii aia par a fi destul de grei, nu cred ca poa' sa-i darame frun' peste.
|
 |
|
AntonioAndrei wrote:... Ideea este ca nu stiu cati metri sa cumpar pentru un acvariu de 190 cm x 40 cm x 50 cm inaltime. Ma tenteaza sa iau albe simple si sa mai bag albastre separat pana o sa imi placa la ochi lumina.
Uite cum arata "lumina" acvariului meu: 200x50x500.
- Am 2 radiatoare de cate 1 metru lungime si 15 cm latime... sunt "full".
- Am folosit leduri albe + leduri albastre + leduri mov.
Gasesti explicatii si poze in topicul meu de aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/320/27689.page (tre' sa ai rabdare, ca e un topic stufos).
|
 |
|
Me too!... arata misto, sa-ti traiasca!
|
 |
|
Dap, ultima varianta este castigatoarea clara a concursului "Bolovanul de rau, CINE, UNDE si CUM?"
|
 |
|
OK!  ... asteptam pozele, ca sa ne convingem de adevarul spuselor noastre, ref. colantarea bazinului. 
|
 |
|
NU se poate taia din sticla, o fasie de dimensiuni asa de mici (de ordinul milimetrilor)... exista "un minim" la care lucreaza diamantul ala de taiat sticla.
Poti sa incerci sa te chinui cu slefuitul, dar o sa fie o munca titanica si inutila... parerea mea este sa lasi sticla asa cum este, sau sa cumperi alt geam.
|
 |
|
De obicei, atunci cand vrei sa lipesti autocolant pe geam, trebuie sa uzi sticla... cu un "puf-puf" d-ala de spalat geamurile, sau asa ceva.
Daca geamul este ud, poti sa "manevrezi" autocolantul si sa-l "asezi" bine pe pozitie... se usuca dupa aia si ramane lipit acolo.
|
 |
|