stefanp wrote:Multumim pentru informatii
Cateva dintre ele (informatii) sunt inexacte si.... pot duce in eroare! De aceea nu trebuie luat "litera de lege" doar din prisma faptului ca "este un text lung"....
Si eu eram "gicacontra"... adeptul "buteliilor dedicate" si huleam "stingatoarele"... pana a venit domnul Dan Dumitru cu o sinteza foarte CLARA a ceea ce inseamna RECIPIENT. Cum eu de obicei "nu cred vorbe" fara sa ma informez ulterior.... am ajuns la concluzia ca "omul are dreptate"!!!!
Asa ca Qwerty... asteapta putin
sa apara paranoicul de Pavelescu si te lamureste el cum sta treaba cu siguranta si paza buna. Si daca e si Bitanul prin zona sau stie cineva topicul in care a descris clar cum trebuie sau... cum se face o revizie de butelie.... va invit sa pune-ti linkul aici.
Si poate apare si domnul DanDumitru... sa repete ceea ce a spus mai demult.... poate astfel vei intelege, tu si restul de cititori, niste lucruri de baza:
-
butelia de Co2 indiferent de forma - culoare - marime.... este
UN RECIPIENT in care se depoziteaza un gaz.
- acel
recipient... este facut din 2 tipuri de material, de aici si diferentele dintre ele:
otel sau aluminiu. Dar ambele materiale... din proiectare,
trebuie sa reziste la o presiune de 250 atmosfere/bari...
-
REVIZIA:
nu o poate face decat un centru autorizat ISCIR. NIMENI NU ITI POATE PRELUNGI VALABILITATEA DOAR PE HARTIE!
- VALABILITATEA se prelungeste DOAR dupa ce butelia este supusa unor teste.... descrise foarte bine de Bitanu
-
Valabilitatea: initiala, din fabricatie... este de 10 ani, apoi.... in functie de tipul materialului de constructie.... valabilitatea se acorda pe 10 sau 5 ani sau... daca masurile impun: mai putin decat aceste perioade. Deci nu va asteptati ca dupa revizie sa aveti butelie valabila "inca 10".... in majoritatea cazurilor: nu se intampla asta.
-
NU CONFUNDATI revizia cu verificarea: Revizia sau inspectia se aplica RECIPIENTULUI, cum scriam mai sus (la Iscrir)... iar
VERIFICAREA... intradevar, o poate face orice centru PSI: se verifica daca recipientul face fata scopului propus! Adica pe romaneste....
se verifica daca recipientul (G) este FUNCTIONAL.... in caz de incendiu! Daca are Co2 in el, Daca se deschide robinetul.. etc. Chestii care se verifica si la cele cu praf.... De aceea se prelungeste ANUAL
Uiti Qwerty sa spui un "amanunt": in cazul in care te duci "la verificat" cu un recipient Tip G....
TREBUIE SA AI PARGHIE LA ACEL RECIPIENT.
Nici un centru de stingatoare nu o sa iti prelungeasca inspectia cu "cel putin 1 an" daca recipientul are robinetul schimbat si nu are parghia prevazuta din constructie sau robinetul specific (cu alt pas, fata de cel care il utilizam noi sau cei din domeniul alimentar)!
Prin schimbarea robinetului se schimba si domeniul de utilizare!
-
Presiuni CO2... ca citisem recent ceva discutii:
Presiunea maxima la care rezista butelia de CO2 =
250 at
Presiunea maxima admisa ca fiind "de siguranta" =
125 at (dupa acest nivel, intra in joc supapa de presiune care elibereaza gazul afara)
Presiunea "de incarcare" a buteliei CO2.... adica
CE VEDEM NOI PE CEAS LA REDUCTOR =
60 at
Presiunea "de lucru" in regim normal a unei butelii CO2... adica ce regleaza reductorul si ne ofera noua ca gaz =
1,5 - 2 at.....
In rest...... e ca in viata: ce ti se intampla tie..... poate sa nu mi se intample mie sau viceversa. Adica: daca ai avut "probleme" cu buteliile, nu inseamna ca toata lumea v-a avea probleme cu ele.