Mno..... am citit 13 pagini pe "nerasuflate"... nu am facut schimbul de apa la pesti.... m-am apucat de fumat in casa (prima data in 5 ani)...... si? Constat cu stupoare ca am pierdut timp pretios din viata. Dar... semnatura mea e reala.
Nu imi iese din minte 2-3 aspecte:
1- replica data de Alex parca la "faza cu 100ron"..... Apoi ma gandesc "virtual": sa stau sa ma calicesc si sa impun un pret derizoriu.... in timp ce "desfac" si "ma joc" cu skimmere si reactoare de sute de €? Ceva nu se pupa! Plus, tot virtual: Eu... is ditamai doctorul.... cum dracu sa stau cu tevaraia aia in casa ca un copil de 15 ani care isi face primul acvariu din alocatie?
Cu scuzele de rigoare... dar nu insinuez nimic, e doar gandirea mea bolnava si nu bat apropouri domnule Bogdan, sper sa intelegeti.
2- faptul ca Dragos are 3 luni de cand "inca" posteaza pe aici ;)
3- faptul ca eu sunt un "zero barat" in ceea ce priveste acvaristica marina +... paralel sau comparativ vorbind: nu ma pot compara cu domnul doctor sub nici o forma la nivelul de termeni folositi, el e undeva sus departe, vorbeste pentru mine "la nivel de NASA" (in sensul bun, nu e caterinca) DAR..... naibii de treaba: la niste chestii LOGICE si ELEMENTARE.... "il bat detasat"!
4- daca la inceputul topicului eram captivat si "ma facusem mic" citind.... pe la jumate deja ma umfla rasul... iar pe final, vorba unui coleg: "vazand acvariile".... Ideea e simpla: in momentul unui "upgrade" ai 2 posibilitati: ori pui in practica cunostintele "acumulate"... ori apleci urechea la ce spun altii ;) Colegul nostru, cercetator fiind... a preferat varianta 3: faci de capul tau! Are un noroc "imens": macar nu o face total pe banii lui....
5- daca eu ca un nestiutor 100% stiu deja un lucru esential, STIU DEJA ceea ce colegul 2smokes a explicat in
postarea 246 si 249... ma intreb: HBOT de ce nu intelege? Sau... cat ii i-a pana intelege aceste "minim necesar"??? La teorie vad ca este foarte bun, astept sa vedem la practica.
Sa nu se inteleaga ca "nu am inteles" ce doreste sa faca".... dar e mult mai simplu ca spuma incarcata biologic, care vrea sa o foloseasca in alte directii fara sa o piarda... spuma respectiva se "scoate" cu ajutorul unui skimmer clasic si se face un sistem care sa o deverseze in T2 de exemplu (ca tot am vazut ca se folosesc termenii). In felul asta T1 e "cu treaba lui"... T2 e functional datorita lui T1 care "produce" si... si tot asa. Sa controlezi "productia de bacterii" mie unul mi se pare mult mai greu de monitorizat (da, stiu: laboratorul).
Doua intrebari pentru HBOT:
- dat fiind ca "le aveti cu bacteriile".... intreb:
care este durata de viata a unei bacterii anaerobe?
- prescurtarea
KISS... o stiti? 7 tone de apa si? Eu unul, daca tot voiam "sa ma joc la servici"... faceam naibii 5 bazine separate si gata: puneam in fiecare pe caprarii ce "balauri" doream si ii studiam pe indelete.
Mi-a venit in cap a3a intrebare si ultima:
In fond.... ce vreti sa faceti acolo? Un acvariu placut ochiului/privitorului.... sau "o masinarie"?
Ps: daca tot doriti sa vedeti cum se utilizeaza 7 tone de apa in mod EFICIENT... cu o intretinere la 6 luni.... si un aport zilnic de a hrani de 2 ori.... si mai important: ACASA... la nivel hobbyst... si 100% DY... va rog sa urmariti clipul de mai jos... ca tot zicea "cineva" ca e bine de postat...
Sugerez sa dati sonorul pe "Mute"... dar daca aveti nevoie de explicatii va stau la dispozitie.
http://www.lemmikkimedia.fi/lemmikkielaimet/pasi-haillan-merivesiakvaario