Porcu wrote: o fi de vina invazia de constanteni, nicidecum batrinetea mea . Sint praf™.
Da , sigur, de parca a mai vazut cineva tanar Bannat sau nu, pesti tot am sa cresc , cu ierburi sau fara, cu alge sau fara .
Ca sa revin asupra subiectului, ma intrebam , pomi , in legatura cu algele inteleg ca dau bine pe backround si pe pietre dar presupun ca apar si pe sticla totodata, , pe nisip, supraftete ce trebuies curatate, nu ? Ca doar n-or hali pestoii si de pe geam Care ar fi poportiile M+F si numarul posibil de Elongatus si Caeruleus la un bazin de 300 litri ?
Nu va mai intreb de backround, o sa caut maine cu folositorul buton search , ca am vazut ca sunt multe diy pe aici .
Mai am intrebari pe care le pregatesc pentru domniile voastre , ca de, de-aia e forum de acvaristica
Discusi si scalari in plantat am si eu si ii hranesc cu artemie si viermi congelati dar le pun mancarea intr-un cosulet care sta lipit cu o ventuza de geamul acvariului si baietii manaca de acolo, pe masura ce se topeste iese cate putina printre ochiurile cosului .
Vezi aici acvariul :
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/17788.page se observa in partea stanga sus, un cosulet mic alb, sub capacul acela galben, pe acolo le dau mancarea fara sa ridic capacul .
Ma gandeam eu ca o sa apari si tu nea pomi, multumesc de interventie, la mai multe ! Il astept si pe bobesku ( ca si el e african) cu indicatii pretioase .
La africani nu conteaza w/litru, poti sa pui cate neoane vrei.
Ideea era ca sa nu pun prea multe astfel incat sa favorizez aparitia algelor .In legatura cu lumina doua tuburi T8 AquaGlo de 120 cm/40 w ar fi suficiente sa inteleg ?
In primul post, la punctul 2 am pomenit de ce specii m-as apuca , sunt pretentioase, se preteaza pentru incepatori in africani, daca da, care sunt speciile recomandate? Sa spunem pentru 150x50x50 - 375 litri minus fo 50 substrat si pietre . Apropo de substrat, de care sa fie, nisip alb , am mai vazut prin unele acvarii negru, ceva granulat, care este recomandarea vis-a-vis de intretinere, curatare usoara, etc.
Nu vad cum ai putea scapa fara bann dupa o astfel de fapta abominabila ?
Marite faraon, de furia ta imi era frica , dar , ca sa te linistesc, deocamdata sunt la capitolul documentare. Si pe deasupra, inca detin acvariul vechi de 90 litri care zace pe o polita in debara, se pare ca voi muta acolo "ierburile" .
Dar mai am pana atunci . Acum :
1. cu inltimea, ok, o sa fie de 55 !
2. AquaGlo, ok, dar cati watti pe litru, ca pana acum calculam pentru plante undeva la 0,7 watt / litru, acum ca nu mai am plante , nu e prea mult ?
3.Ok, calcaroase, la mine aici in Constanta vorbesc cu Ciprian sa imi trimita ca eu sunt din Calarasi 4.Cu geamul si filtrarea este inteleasa treaba, sticla de 10, gasim la Cristal Brad, inca o canistra daca se poate mai mare .
5. Calculul volumului de apa in functie de lungimea pestilor se face tot asa ? :
- Extras din postul unui membru banat :
"
~ pentru pesti pana la 5 cm -> 1,5 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un neon [4 cm] are nevoie de 1,5x4=6 litri)
~ pentru pesti de 5 - 9 cm -> 2 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un xipho [6 cm] are nevoie de 2x6=12 litri)
~ pentru pesti de 9 - 13 cm -> 3 litri de apa/cm de lungime; (ex.: un ancistrus [10 cm] are nevoie de 3x10=30 de litri)
~ pentru pesti peste 14 cm -> 4 litri de apa/cm de lungime. (ex.: un astronotus [35 cm] are nevoie de 4x35=140 de litri ) "
6. Care ar trebui sa fie parametrii apei, duritate, ph ?
7. Ciclarea se face banuiesc la fel, doar ca la plantate bagam neste cory la fo doua saptamani , aici ce mai bag ?
8. Schimburile de apa cum se fac, ce cantitate , si la cat timp ?
9. Si nu in ultimul rand, daca am devenit stresant, niste link-uri despre setup-ul unui acvariu de africani, ca nu gasesc decat despre rasele lor, despre reproducere, despre compatibilitati .
Ma tot bate gandul sa trec la africani, sa renunt la plantatate, dar am nevoie de ajutorul vostru . Cateva intrebari :
1.se da o suprafata de 150/50 cm , dulapul de sub acvariul din imagine :
- de ce inaltime este nevoie minim sau maxim pentru a asigura volumul de apa necesar cresterii africanilor ?
2. o sa ma intrebati de care si cati . pai, din ce am vazut pe ici pe colo, ar fi ca specii,
- elongatus mpanga
- caeruleus
si pentru a schimba putin cele doua culori , poate un Iodotropheus Sprengerae Sper ca am scris corect denumirile . Intrebarea este cati pesti se pot pune in functie de volumul de apa stabilit la intrebarea anterioara .
3.De ce iluminare au nevoie aceste specii pentru a li se pune in evidenta culorile ?
4. Substrat recomandat si pietroaie de care , calcaroase sau nu sau de amandoua ?
5. Filtrare minima . ( detin un tetratec ex700 momentan ), oxigenare apa, valurire, etc....
6. Grosime sticla in functie de volumul apei, intarituri , fund dublu....
florinank wrote:eu te voi ajuta la toate doar cauta-ma tiam dat pm (private messages)
Daca ai sti cat ma bucur ca a mai aparut un african in Piatra neamt, era f greu singur
Pfui, si io care asteptam instructiunile pentru ciclide... . Continuati oameni buni pe forum ca de aceea v-ati inscris aici PM-ul e pentru alte minuni
Se vinde acvariul de 90 litri marca Juwel, are mici zgarieturi , fundul a fost schimbat, capacul are trei neoane , e modificat de mine.
Pret : 200 ron .
Sunt din Calarasi, il pot aduce in Bucuresti, pentru alte rute prin tara discutam despre posibilitati .
prima poza este giar de la un setup, a doua la cateva luni .
Explicati-mi, va rog, urmatoarea ecuatie:
- am un acvariu si trebuie sa plec de acasa 2 saptamani
- pt ca nu exista cineva care sa vina sa-mi hraneasca pestii achizitionez un hranitor automat (sa-i zicem H)
- din capac se scoate o bucata si se monteaza H care functioneaza frumos
- fiind totusi o mica gaura in capac, viteza de evaporare a apei creste; astfel, in 2 saptamani nivelul apei (N) va scadea mult sub nivelul limita permis de filtrul de apa (F)
- astfel, desi exista H, folosirea acestuia va genera o problema si mai mare
Cum pot rezolva situatia?
b) aditional, inca o intrebare: pompa de aer (P) scoate niste bule mici; astfel, pas cu pas, intra mici particule de apa in H umezind mancarea si facand-o, in 2 saptamani, aproape ca un ghem
Si da, imi vand acvariul.
Salut , viteza de evaporare a apei este determinata de curentii de aer din acvariu, care , sunt destul de mici prin fereastra H-ului, ea creste insa datorita pompei de apa, motiv pentru care te sfatuiesc sa o opresti ., pot trai pestii si fara asta . Astfel, reducand evaporarea, nu se mai umezeste nici mancarea din H . Si ca o solutie la evaporare, daca crezi totusi ca exista, se poate pune o sticla de sticla plina cu apa, cu gura in jos cu gura la suprafata apei, astfel incat atunci cand scade nivelul apei datorita evaporarii gura sticlei sa ramana in aer astfel incat sa poata da drumul apei . Incearca intr-o galeata de apa intai . Problema este sa poti fixa sticla sas stea nemiscata . Dar mai spune-ne despre acvriul tau poate mai gasim solutii .Succes!
Revin cu cateva imagini dupa trei zile de sterilizare cu lampa uv, un mic filmulet, aparatul foto este acelasi de proasta calitate, scuze !
Am continuat cu fertilizarea pe timpul utilizarii lampii, iar acum, dupa trei zile , am pus-o pe o priza programabila , 3 ore pe noapte .
Folositi cu incredere lampa uv, are efecte care merita toti banii!
Ei, dragii mei, am avut o surpriza in sensul ca cel de la care am luat lampa mi-a dat un PM prin care spunea ca becul din interiorul lampii este de fapt de 9w. Eu nu a fost curios sa vad ce are in lampa, daca am vazut ca se aprinde si pe capac scrie ca este de 5w, am luat-o ca atare .
Trecand peste asta, evolutia este surpinzator de buna, poate si pentru faptul ca becul este mai puternic, dar cred ca si datorita schimbului de apa pe care l-am facut inainte de a porni lampa uv. Dupa cum asteptam, au aparut asadar rezultatele considerabile deci , Alber, sper ca scap de black-out
Dom` Porc, multam de sfat, azi am sarit fertilizarea, de maine o reiau .
Sfat pentru cei tineri - daca nu ai un batran, sa-ti cumperi! - cunostintele vaste despre acvaristica sunt inca odata dovedite, , multam imparatiei !
alber wrote:Ca si cauze ale aparitiei, ai putea lua in calcul lumina (prea puternica sau o schimbare brusca a tuburilor) sau un dezechilibru al nutrientilor
Pai sa vedem...120w/180litri = 0,6 w/litru , din cate stiu eu nu e mult....in legatura cu lumina ...
Singurul dezechilibru a aparut la co2 cand a luat-o razna reductorul, mi-a bagat co2 la greu, pestii erau cu boturile la suprfata dupa aer, in cateva zile remediat problema si revenit la 1bula/sec.
Fertilizarea o fac zilnic, deci aco a intuit bine . aco, imi plac acvariile plantate, de aceea incerc sa cred ca discusii cresc in natura, nu in acvarii sterile, fapt pentru care ma experimentez cu ajutorul vostru in a creste discusi in acvariu plantat .
Alber, ma doare tare de tot sa ii las in bezna trei zile, era o solutie si fara lampa uv, care dupa ce am citit pe aici ar da rezultate, am preferat sa mai investetsc ceva money si in asta, asa ca lasa-ma sa incerc trei zile fara black-out si daca nu da rezultate considerabile, o sa ii las in lumea umbrelor pe cei din apa Iar in ceea ce priveste debitul, dupa cum spune producatorul la tetratec ex700, ar fi de 700 de litri pe ora , daca ar fi sa il cred pe jumate, tot ar fi de 350 litri, deci suficient ?
LE : intradevar, dupa tabelul de la jbl, ar correspunde filtrarea , ma gandesc ca poate este prea mare, acolo zice ca o lampa de 5w este pentru un debit de 200-400 litri pe ora, iar daca asta al meu face cum zice tetratecul, 7ool/h, sa nu fie prea mult, oricum e o discrepanta undeva
Buna la baieti, mai deschid un topic intrucat cel mai nou topic despre lampile uv era de acum doi ani.
Deoarece mi s-a inverzit apa, am acizitionat o lampa uv-c de 5w, pentru acvariul meu de 200 litri. Cateva intrabari:
1.este suficienta puterea lampii pentru volumul apei?
2.cat sa las aprinsa lampa , pana se limpezeste apa, non stop, sau cu program?
3.dupa ce se limepzeste apa, mai las lampa in functiune? daca, da, cat timp?
4.pe timpul functionarii lampii, continui cu fertilizarea? (ferropol + 24)
Mentionez ca acvariul este populat cu sase discusi , 10 neoni , doi ramirezi, si doi sae , co2 1/sec, lumina 2x30w Osram Warm White , 2x30w Osram Fluora, o ora dimineata si sase seara , filtrare tetratec 700.
Bineinteles, ar mai fi o intrebare cruciala : de ce a aparut apa verde ? - vrea sa va spun ca nu este foarte verde, daca te uiti frontal, nu pare prea verde, daca o faci din lateral, e verde tare, abia daca se intrezareste celalt capat .
Foto vedere din fata
http://imageshack.us/f/268/p1070055ad.jpg/ ,
Mai baieti, nu inteleg un lucru ! De mult timp imi pun o intrebare . In primul rand eu sunt cu plantatele, poate deaia sunt mai greu de cap ! Boby stie . ( ca sunt cu plantatele ) De ce algele acelea care apar pe pietre nu apar si pe nisip ?
Noutati am sa va spun :
1, Acizitionat skimmer JBL care se pare ca isi face treaba, am scapat de scum-ul de suprafata cu el.
2, La difuzorul de co2 jbl taifun, am adaugat o extensie de inca cinci etaje
3. Hranitor automat la ora 10.30 ziua, cand nu e nimeni acasa ( pana la ora 16.00 ) papica- tetra discus .
- probleme -
1. Unul dintre cei doi discusi blue diamond, sta mai mult ascuns, nu il vad never la masa, el stie ce si cand mananca.( care sa fie expilcatia ?)
2. La Heteranthera zosterifolia si Eustralis Stellata am foarte multe radacini adventive, am urmat sfatul lui mr. PORC care spunea intrun topic mai vechi ca plantele mutate dintrun acvariu in altul, se topesc si varfurile se replanteaza.
Revin la sfarsit de saptamana cu poze "profi" - sper eu .
Revin cu partea a doua a acestui post, poate de data asta mai norocos. Am lipit alt bazin, diferenta fata de primul este doar ca are sticla de 8 mm fapr pentru care nu am mai pus intaritoarele in H , care oricum se dovedisera ca incurca mult la "menaj " .Hai sa vedem ce a iesit :
Poza 1 - umplerea
Poza 2 - ciclarea ( mai scurta, cam 10 zile, deoarece aveam canistra ciclata )
Poza 3 - ansamblu
Poza 4. Locatarii, inclusiv ununl dintre cei doi Blue Daimond, noi achizitionati .( Sunt cam speriosi, stau bagati pe dupa tufe, sunt si mai mititei )
Poza 4- partea dreapta, cu reactorul co2.
Deocamdata cam atat, ma gandesc sa iau un protein skimmer ( ceva sfaturi in privinta asta ? ) , de la mancarea congelata pentru discusi, se face o pelicula la suprafata apei.
Calitatea pozelor nu este ca cea a celor facute de Ciprian , nici acvariul ca al lui Mosu , dar sper sa va placa .
Dom Boby, imi pare rau de nereusita cu butelia, asta e, invatam din greseli cum am facut si eu acum . Cu parere de rau va anunt ca a cedat la un colt acvariul , cred ca a avut o mica ciobitura la care nu am dat importanta , deh, cu atatea intarituri am sperat si eu ca inecatul ca o sa reziste ...
Mai departe am urmat sfatul lui Alex si am luat sticla de 8mm de la Cristal Brad din Bucuresti si iata-ma de la zero cu lipitul . Cel putin acum nu mai pun atatea inarituri .... si mi-am perfectionat si mana la lipit ( poate fac o afacere din asta cum zicea alex.b ) . Si pentru ca domnul faraon sa stea linistit ( oricum nu se nelinistea maria sa din cauza mea ) nu o sa renunt in veci la plantate, ma uit acum la sterilul in care tin discusii pana e gata " ala mare" si e foarte anost fara ierburi pe acolo, asa ca .... plantat sa fie! Revin cu poze de la " facere "
bobesku wrote:Hai dom`le, ce naiba, fa acvariul ala mare sa se incadreze direct pe stand cu grosime adecvata a sticlei si lasa jucariile astea mici
Eventual arunci niste ciclide africane acolo, si termini cu boschetii
sunt din ce in ce mai transparent se pare, sunt pus la o grea incercare , mi-a fost cultivat cultul plantatelor de catre oameni ca alber, sandu, the , ciprian , val si alti impatimiti ai boschetelor de pe aici ( ordinea nu conteaza ) drept dovada ca imi este greu sa renunt la ierburi . Dar toate la timpul lor ! Piei satana! Dovada plantatul cu discusi , nu ?