[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Capo
Forum Index » Profile for Capo » Messages posted by Capo
Message
@ionionut

Fertilizarea am facut-o la inceput, pentru o perioada destul de scurta de timp, nu am vazut nici o evolutie si am lasat-o balta. Plus ca fertilizam doar cu feropol si din ce am mai citit pe ici pe colo, trebuie facuta fertilizare atat macro cat si micro. Prima problema a plantelor a fost gaurirea frunzelor. Tarziu am citit ca s-ar putea sa fi fost de la carentele de fosfati. Algele au aparut mai tarziu, dupa ce am oprit fertilizarea. Acvariul nu a fost neglijiat absolut deloc, nu am fost plecat pe nicaieri in concediu si asta datorita pandemiei Gresala mare a fost ca nu am reactionat mai repede cum am facut cu melcii neritina (am cumparat 2 SAE care fac o treaba excelenta) si m-am apucat sa omor plantele cu easy carbo.

@Gabi

Cu lampa actuala am exact 0.33 w pe litru (lampa are 18w, acvariu 60L minus 7L de substrat, pietre si ce mai am pe acolo). Nu mai pun o alta lampa, raman o perioada asa si vad cu evolueaza lucrurile.

Repet, nu tin neaparat sa am un acvariu high tech si nici nu am alergat dupa cifre, doar ca fiind foarte ieftine adaosurile am zis ca nu am ce pierde. M-am tot gandit sa iau inclusiv sistem CO2 cu butelie, pe langa filtrul extern, dar am pus frana gandindu-ma ca am un acvariu de 60l in care chiar nu are rost sa investesc sume mari, pt ca sunt sigur ca se poate face mult mai mult cu mai putini bani si mai multa atentie si informare
Multumesc pentru informatii, o sa urmaresc evolutia si in functie de ea o sa mai fac modificari. Cu lumina putina, fara CO2 si fara fertilizanti am stat cu acvariu mai mult de jumatate de an. Facut curatenie saptamanal, schimbat 15L de apa tot saptamanal, pesti am destul de putini, parametrii apei in valori normale si totusi am facut alge (nu verzi, cele negre ca o barba), plantele nu au progresat si tot acvariu a regresat. Nu insist sa pun multa lumina, dar 900 lumeni, pe care ii avea avariu din fabrica mi s au parut mult prea putin. Conform celor spuse de Gabi, abia acum, dupa ce am montat noua lampa, ma apropii de normal. Stiu ca acvariile ajung la un echilibru prin incercari repetate si de aceea am decis sa schimb ceva.

Inistial am inceput cu CO2, dupa care mi-am dat seama ca pot pune acum si fertilizanti datorita CO2-ului pentru ca plantele cer mai mult in prezenta lui. Am stat cu lumina standard a acvariului vreo 2-3 saptamani si, nevazand nicio schimbare in bine, am decis sa pun alta lumina. M-am bucurat de perlare pentru ca pur si simplu este prima schimbare pe care am vazut-o in acvariu dupa ce m-am straduit sa creez toate conditiile.

De aceea am intrebat daca sa mai pun lumina, pentru ca nu stiam daca este suficienta sau nu. Acum am inteles ca este ok, multumesc, inca o data, pentru informatii. Cu biofilmul aparut dupa ce acvariu a stat fara capac, e normal, se poate face ceva (fara a mai pune skimere si alte tech-uri pentru ca nu mai am loc in acvariu ) sau e pur si simplu o coincidenta?
Salutare, nu am mai scris de ceva timp pe aici. Sa facem un update

- Am avut ceva probleme cu plantele, au fost atacate de BBA si, incercand sa le tratez cu carbo lichid, au decedat in proportie de 80%. Ce am reusit sa salvez le-am replantat.
- Am pus CO2, varianta chinezeasca, ce-a din aluminiu, cu acid citric si bicarbonat. Pana acum totul decurge ok, testerul permanent de CO2 este verde.

Buun, si acum incep oarecum problemele...sau intrebarile. Am cumparat o lampa led, 18w cca 2400 lumeni. Cea dinainte, cu care a venit acvariu si care era sub capac, avea doar 10w si 975 lumeni. De cum am schimbat lampa am vazut o imbunatatire a plantelor. Daca pana atunci nu perlau aproape deloc, dupa ce am scos capacul si am montat lampa noua, plantele au inceput sa perleze, dar timid. Stau si ma gandesc de ce totusi este perlarea asa slaba, de fertilizat fertilizez cu masterline I si II, lumina am adugat mai multa. Imi vine ideea sa trag lampa noua putin mai in fata si sa pun peste capacul acvariului cu lampa veche prinsa de el. Zis si facut, doar ca observ ca lampa noua a inceput sa se cam incalzeasca destul de tare (poti tine mana pe ea). Am pus niste distantiere din plastic sa stea putin capacul mai ridicat si parca e mai bine. De cand am pus si capacul cu lampa originala in interior, plantele au inceput sa perleze foarte tare. Incerc sa cresc si un covor, l-am plantat acum astept .Acum totul pare in ordine, doar ca urmeaza intrebarile:

1. De cand am scos capacul, se produce un biofilm la suprafata apei, incarcat cu mici bule de CO2, alb. Pana sa scot capacul nu aveam asa ceva, este posibil ca de la praf si alte combinatii ce se aseaza pe suprafata apei sa se creeze acel biofilm?

2. Este destul de inestetic cum arata acum cu capacul sprijinit. As fi vrut sa mai cumpar o lampa, tot 18w, 2400 lumeni dar oare nu este prea multa lumina in acvariu? nu se pot seta sa dea mai putina lumina. Exita posibilitatea sa iau acelasi model dar de putere mai mica (este putin mai scurta fata de cea pe care o am si are mai putine leduri, in rest sunt identice).

Ma gandeam ca daca mai iau o lampa, sa scot capacul de tot (cu tot cu vehea lampa) si sa pun deasupra un capac din plexiglas, de 2 mm.

Atasez niste poze, sper sa se inteleaga ceva

[img]




upload temporary image
[/img]
Daca vrei un filtru intern si nu unul extern, poti merge cu incredere pe JBL i80. Il am intr-un acvariu de 60L si face treaba exceptionala. Acvariu il poti vedea aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20/47049.page#top postul nr. 30. Am avut acelasi filtru Biobox 2 mini si l-am schimbat chiar in perioada ciclarii. Singura modificare pe care am facut-o a fost sa-i scot buretele din compartimentul de jos si sa-l umplu cu Eheim Substrat Pro 2. In compartimentul de sus am lasat burete. Este perfect pentru un acvariu de 60L. Filtrul il gasesti la hornbach cu pretul de 170 lei.
Da, chiar din a doua zi apa a devenit albicioasa de la bacterii. Daca te uiti la inceputul topicului am pus o poza din prima zi si una din a treia zi.
Salutare tuturor.

Revin cu un update al acvariului. Plantele au inceput sa se obisnuiasca destul de bine si, chiar daca nu am ados de CO2, vad ca se dezvolta destul de bine. Am introdus si 2 melci pomacea, pentru ca incepusem sa am puncte de alge verzi si, oricat le curatam, reveneau pe suprafata geamului si pe frunzele plantelor.

In alta ordine de idei, nu reusesc sa cresc plante in partea din stanga acvariului. E ceva ce nu le place in zona aia, probabil cum se formeaza curentul de apa sau poate are legatura cu faptul ca, in zona aceea, stratul de pietris nu este foarte gros, ca in partea din dreapta. Ce este acum acolo a crescut pur si simplu de pe urma plantelor vechi .

Exista legatura cu intre grosimea nisipului si cresterea plantelor?

IMG-20200703-124644
De aceea nici nu as vrea sa umblu iar la filtru si sa schimb buretele din primul compartiment.
Sa revin cu un update. Ma lovesc de problema plantelor, inca se mai "topesc", se fac maronii la varfuri si pare ca nu ii dau de cap. Am luat fertilizant si pun putin la inceput de fiecare saptamana. Momentan au trecut 2 saptamani de la prima aplicare si pare ca alte frunze nu s au mai alterat. Momentan intr o caseta de la filtru am substrat pro iar in cea de sus, inaintea pompei am buretele albastru cu care a venit filtrul. Ma mananca sa pun si acolo substrat pro in locul buretelui dar imi e frica sa nu se decicleze acvariu. Am senzatia ca este maxim ce poate sa duca filtrul asta si orice interventie asupra lui imi lasa impresia ca destabilizez acvariu. Avand in vedere vorba "daca ceva functioneaza nu schimba nimic, s ar putea sa l strici" l as lasa asa, cu burete in partea de sus.

IMG-20200507-203410

La momentul fotografiei apa era in ziua a 6-a. Uitandu ma in urma, sesizez diferente mari de nuante ale apei pe parcursul ciclarii. Ultima imi place cel mai mult
Ieri am primit 3 barbus tetrazona, donati de un amic care voia sa scape de ei. Citind pe net, aflu ca acesti pesti trebuie sa mearga in "gasca" si deci, ma duc la petshop sa mai iau cativa. Nu gasesc nimic de genul dar vad niste pesti colorati si sub ei scrie tetrazona. Zic, e clar, sunt din acelasi neam si cumpar 4. Ii aduc acasa, ii las cu tot cu punga in apa sa se obisnuiasca si le dau drumul in acvariu. Toate bune si frumoase dar nu se amesteca, stau separati.

Ciclarea pare ca s a terminat. NO2 = 0, NO3 = 18, ph 7, CO2 undeva la 15. Testul e facut cu JBL proscan. Stiu, rezultatele nu sunt de o acuratete nemaipomenita dar avand in vedere de cum se prezinta apa si faptul ca pestii sunt vioi nu mi fac probleme.

O sa i tin pana vor mai creste si, in functie de cat de mari se fac, o sa i donez sau o sa i pastrez.

IMG-20200414-164935-01
Dupa schimbarea filtrului, apa pare sa fie pe drumul cel bun dar plantele sunt, intr o oarecare masura, compromise. O sa incerc sa tai frunzele moarte poate le salvez pe celelalte. Daca nu, astept sa se limpezeasca apa din boomul acela bacterian, e laptoasa de ceva timp si o sa incerc sa plantez altele. Din ce am citit exista posibilitatea sa nu se fi adaptat conditiilor din apa iar dupa ciclare sa fie alta "mancare de peste".

Au aparut pe lemn niste pete albe, banuiesc ca sunt tot un soi de alge dar pana nu se termina ciclarea acvariului nu ma mai impacientez. Atasez niste poze poate imi dati ceva idei cu plantele acelea.

IMG_20200406_195746__01397052494f19b035.jpg
IMG_20200406_195755672510c231b39d27.jpg
IMG_20200406_1958134f02a7530e53aebd.jpg
IMG_20200406_1958285ab44b52e6ba2672.jpg
Am curatat din ei, acum arata mai omeneste. In alta ordine de idei am reusit sa "repar" filtrul jbl i80. Am comandat un rotor de schimb si abia asa mi-am dat seama care este problema. La rotorul nou, magnetul se misca foarte usor in jurul axului, la al meu se misca foarte greu. Am scos axul din al meu, l-am curatat putin, l-am montat si evrika, merge ca uns. Pacat ca a trebuit sa comand un rotor nou sa vad de fapt cum ar fi trebuit sa se miste. Acum am unul de rezerva . Am scos filtrul biologic din cel vechi, am completat cu unul nou (jbl-ul are o capacitate mai mare de stocare) si l-am pus in functiune. Momentan totul se prezinta ok, sa vedem cum evolueaza lucrurile.
Am curatat cat am putut din mucii aia albi. Nu m ar fi deranjat foarte tare dar s au catarat si pe plante si le transforma in "jeleu". Am schimbat 17 l de apa, si am aspirat cat s a putut de bine pietrisul.

IMG-20200331-160354-01

Ce semne sunt daca oxigenul din apa nu este suficient? Nu mi dau seama daca e suficienta miscarea de la suprafata apei facuta de filtru, adica daca este suficient de puternica.

Exista un alt motiv pentru care frunzele plantelor se transforma in "jeleu"?

Daca las mai mult intuneric in acvariu scap mai repede de mucii astia?

Imi cer scuze pentru sutele de intrebari
Porneste si daca l tin cu degetul si daca ii pun capacul, doar ca trebuie sa i dau un impuls cu degetul. Partea proasta e ca dupa ce il bag in apa in cateva zeci de secunde se opreste. Si eu tind sa cred ca are ceva rotorul, pe partea de magnetizare. Astept sa vina celalalt rotor si voi vedea.
Daca nu pun bucsa de deasupra nu se centreaza si nu porneste. Am comandat un rotor de pe net, sa speram ca merge cu ala
Am reusit sa l fac sa functioneze partial. Daca il ajut putin cu un impuls, rotorul incepe sa se invarta. Am incercat sa l bag in apa dupa ce l am pornit dar fara rezultate. Il pornesc manual cum s ar zice si pe urma il bag in apa. Merge cateva zeci de secunde dupa care se opreste. Cat functioneaza are debit ok. Nu mi dau seama care e problema lui.

IMG-20200329-171842

IMG-20200329-171832
Am desfacut rotorul de acolo. Pare ok inauntru. Rotorul se misca daca nu pun capacelul care il tine in partea de sus. Cum pun capacul acela sa l tina in loc, nu se mai misca, ca si cum l ar presa. Dar nu mi dau seama de ce, ca e totul pus exact cum trebuie.

O sa incerc sa pun niste poze sau sa fac un filmulet.
Ziua a 13 a si acvariu e plin de "muci" albi. Inainte s au format pe lemn, de curand au migrat pe plante si pe pietrisul de pe fund. O planta nu a rezistat, s au transformat frunzele parca erau topite.

Am schimbat interiorul casetelor, cele cu argila si carbune activ. Acum am 2 casete cu eheim substrat pro, una cu un burete albastru mai grosier si am pus sus pe unde vine apa un burete, nu foarte gros.

Astept sa vad daca am rezultate.

In alta ordine de idei am cumparat de la hornbach un JBL i80 si norocosul de mine l a primit nefunctional. Se aude un bazait cand il bag in priza dar elicea de la pompa nu se invarte.

Atasez o poza cu acvariu in ziua a 13a

IMG-20200329-145843-01

L.e. ajuta cu ceva sa las lumina mai mult timp sau sa o las mai putin timp?
Ok, nu pun burete dar pot sa pun, fiind 4 cutii, 2 feluri de material filtrant sau trebuie sa merg doar pe unu model?
Am desfacut sa curat filtrul pentru ca am vazut ca i a scazut debitul. Dupa cum spuneai mai sus vata aia s a colmatat, si am renuntat la ea. O veste buna e ca am reusit sa desfac cutia de la vata deci as putea sa pun ceva acolo. Nu am iesit din casa dar cu proxima ocazie o sa ies sa cumpar material filtrant sa schimb in toate cele 4 cutii.

Sa mai pun la inceput si un burete sau sa las doar material filtrant biologic?

https://imguh.com/image/6xZCK
https://imguh.com/image/6xrl8
Buna idee, o sa incerc
 
Forum Index » Profile for Capo » Messages posted by Capo
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com