Message |
|
Liv wrote:@giberica
Citi lumeni au benzile care le-ai pus acolo? Poti sa nu tii cont de cele cu care a venit acvariul - ca oricum sint prea putine.
Daca e sa ne luam dupa producator (ca nu am posibilitate sa le masor personal) ar fi 1725 de lumeni lumina rece si 585 lumina calda. Deci undeva la 2300 ce am pus eu, plus macar un 200 acolo cea originala. Repet, daca producatorii dau valorile reale si nu le umfla...
|
 |
|
adrian09 wrote:Si te inseli, lumina este un factor foarte important, fara lumina adecvata, o planta nu poate sa realizeze fotosinteza.
Nu am zis ca nu e importanta dar cum iti explici ca toate plantele cu radacini in substrat (cel putin 4 specii) merg bine si nici o planta fara radacini nu o duce bine, cu atat mai mult cu cat unele ca ca Najas sau Egeria sunt considerate de multi acvaristi (si nu numai) drept "buruieni" care cresc in mai orice conditii. Chiar asa sa fi nimerit conditiile de lumina potrivite pentru alea cu radacini si nepotrivita pana si pentru buruieni?
|
 |
|
Am intradevar 3 tipuri de lampi, una originala (rece + albastru si rosu) si cele doua puse de mine, una cu lumina calda ci una cu lumina rece. In rest nu pot sa te contrazic ca nu am destule date. Pana la urma watii sunt mai putini relevanti mai ales cand vorbim de marfa chinezeasca, cum sunt majoritatea benzilor led. Cred ca nici watii si nici lumenii care spune ei ca i-ar avea o banda nu corespund si din pacate nu am aparatura sa masor lumeni sau PAR. Dar problema e alta...
Inainte sa am lampile astea am avut altele, mai slabe ca intensitate (era vizibil cu ochiul liber). Plantele fara radacini su dus-o prost si cu lampile alea (si asta a fost motivul pentru care am cumparat altele, m-am gandioty ca nu fac destula lumina). Problema e ca nu s-a schimbat nimic. Plantele fara radacini au mers prost si inainte, si acum, indiferent ca plutesc, sunt pe fund) sau suspendate in mijloc.
Pe de alta parte, plantele cu radacini au mers bine si inainte si acum. Bacopa am primit 1 fir, rupt de pe o planta cand am cump?rat niste creveti. L-am bagat in substrat si a facut radacini, a crescut vizibil. Limnofila la fel, s-a dublat in inaltime si a inceput sa se imprastie prin acvariu (in curand o sa trebuiasca sa tai din ea). Si mai am vreo 2 pe care le-am bagat odata cu Najas ( nu stiu cum se numesc  ) care nu pare ca o duc rau...
Aseara am infipt in subsctrat cateva fire de Najas. Sunt curios daca prind radacini si isi revin. In cazul asta eu zic ca ar fi clar ca problema e cu apa, desi nu pot sa garantez ca lumina e cea mai potrivita. Sper sa treaca pe aici si "taticii" sa ne lamureasca. Plantele mele le multumesc in avans
|
 |
|
adrian09 wrote:la cate plante ai acolo, si din cate vad, plante easi,ar trebui sa fie bine si fara fertilizant si CO2, doar cu apa de la robinet si schimburile partiale saptamanal
Schimb cam 20l (adica undeva la 30%) din apa saptamanal
Parerea mea, in primul rand lumina , cred ca este prea puternica, da mai multe date despre lumina...
As vrea sa am mai multe date...
Sunt 30 de leduri in lampa originala din care 6 rosii si 6 albastre despre care nu stiu nimic. Am cautat codurile care sunt pe lampa dar nu am gasit detalii.
Mai sunt 60 de leduri lumina rece ( https://ledhome.ro/banda-led-acvariu/1865-banda-led-rigida-cool-plant-smd7020-7500-8000k.html) si 39 de leduri lumina calda/naturala ( https://ledhome.ro/banda-led-acvariu/1610-banda-led-natural-plantsmd5630.html).
Pe cine am mai intrebat mi-a zis ca sunt la limita cu lumina chiar si asa. Nu imi dau seama cum ar putea fi prea puternica si in acelasi timp la limita...
si iarasi cred ca o problema ar fi cu circulatia apei in bazin. Acele despartituri, chiar daca sun gaurite, cu siguranta iti ingreuneaza circulatia apei. Nu am idee cum ar trebui realizata circulatia apei in 3 compartimente...
Daca te referi la un ceva de genul din poza, asta etse filtrul cu care a venit acvariul. Am 750ml de Eheim Substrat in el, acoperit de vata perlon. Nivelul apei era mai sus pana sa pun plantele plutitoare dar l-am lasat mai jos tocmai ca m-am gandit sa nu fie prea aproape de lumina (care degaja ceva caldura).
Temperatura apei: ~26C (pentru betta)
|
 |
|
Salut
Vreau sa deschid si eu un tipic separat pe problema asta, poate are cineva idei ce fac gresit sau ce sa fac altfel. Am un acvariu de 85l net (75 brut), substrat Aquabasis cu pietris negru peste, lumina 144 de leduri (ca in poza) care merg cam 9 ore pe zi (8-12, 15-20). Fertilizant nu pun, doar easy carbo, cam 2ml/zi (prospectul zice 1ml la 50 de la, eu am 75 asa cam am rotunjit la 2)
Inca de la inceput am plantat niste Lymnofilla aquatica, 2 fire de Bacopa si am lasat sa pluteasca niste Egeria densa, luate de la petshop. Am mai pus in acvariu cateva anubis petit (cel putin asta cred ca este) legate de niste pietre de lava si niste riccia moss tot pe o piatra de lava.
Ce am observatt?
Plantele cu radacina au dus-o bine si au crescut frumos (zic eu). In schimb plantele fara radacina o duc rau... Riccia e mai mult galbena decat verde (prima poza). Anubis e si el cam palid si are unele frunze gaurile. Egeria pus si simplu s-a topit, devenea din ce in ce mai maro si ii cadeau frunzele, desi incerca sa faca lastari. Asa ca am scos-o si am bagat niste Limnobium levigatum si Najas guadalapensis, care e o planta easy si a fost crescuta doar cu apa de la robinet. Si asta a inceput sa se faca maronie (ultima poza) ca egeria si nu cred ca o mai duce mult... Limnobim parca s-a ingalbenit si el (foto)...
Zilele trecute am facut un test la picatura:
Gh: 2-3 (e greu de zis ca s-a facut aproape direct verde apa, nu am vazut sa fie rosie cum ziceau ei in test ca trebuie sa se faca initial)
Kh: 10
Ph: ~7.5
Fe: <0.02 (practic nu s-a schimbat deloc culoarea la apa dupa ce am pus reactivul)
Are cineva vreo idee ce se intampla si ce as putea face?
Sa fie lumina prea putina? (ca intensitate sau ca timp).
Sa fie din cauza lipsei de fier si a sarurilor de calciu sau ce presupune un Gh mic?
Nici una sau poate ambele de mai sus?!
|
 |
|
Betta 2 nu exista si probabil nici nu va exista. In PRIMA zi cand a ajuns betta 1 a evadat si a ajuns in compartimentul din mijloc. Daca nu il vedeam probabil peste noapte avea timp sa ajunga la betta 3
Si nu mai mult 10 minute in urma si betta 3 a incercat sa evadeze dar prostul a ramas intepenit intr-o gaura de la despartitor. Am reusit sa il imping inapoi dar e cam avariat  . A ramas fara ceva piele/solzi de pe "ceafa" si zona laterala dupa branhii dar sper ca doar atat... Momentan pare socat, sta la suprafata si doar respira, dar e pe verticala, nu culcat ca si cum ar trage sa moara... I-am pus ceva mancare si s-a "activat" pentru scurt timp.
|
 |
|
Pana una alta, am bagat locatarii...
|
 |
|
Azi am facut un test la picatura pentru Fe, Gh, Kh si Ph. Rezultatele pentru mine nu sunt deloc surprinzatoare, desi majoriotatea celor cu care discut problema spun ca este imposibil...
Gh: 1-2 (e greu de zis exact pentru ca apa din eprubeta nu s-a facut niciodata rosie cum spunea testul. A fost sa zicem un pic roza la prima picatura iar la a doua deja verzuie)
Kh: 10
Ph: 7.5
Fe: <0.02 (practic detetectabil de testul de la JBL, apa nu si-a schimbat culoarea absolut deloc)
Date find valorile de mai sus, aparent si CO2 este deficitar, conform unui tabel tot de la JBL ar fi undeva in jur de 8 mg/l.
Creti ca ar fi cazul, spre binele plantelor sa incep sa pun niste Ferropol sau Profito (din cate stiu si asta e pe baza de fier)?
Ce alternativa am (daca am) ca sa scad Ph si Kh fara sa adaug CO2 gaz?
|
 |
|
adrian09 wrote:se pare ca informatiile difera... eu am vazut pH pana la 7,5 in fine...
Probabil diferenta vine din faptul ca unele surse dau valoarea optima iar altele dau valorile limita... Oricum, si limitele difera mult in functie de specie...
Name # Optimal pH # Limits
Bamboo shrimp # 6.5 – 7.5 # 6.0 – 8.0
Caridina cf. babaulti # 6.5 – 7.5 # 6.2 – 8.0
Snowball shrimp # 7.0 – 7.5 # 6.0 – 8.0
Crystal red shrimp # 6.6 – 6.9 # 6.2 – 7.2
Ghost shrimp # 7.0 – 7.4 # 6.5 – 8.0
Amano shrimp # 7.0 – 7.4 # 6.5 – 8.0
Cherry shrimp # 7.0 – 7.5 # 6.0 – 8.0
Cardinal shrimp # 7.8 – 8.2 # 7.3 – 8.5
Blue tiger shrimp # 7.2 – 7.4 # 6.5 – 8.0
|
 |
|
adrian09 wrote:pH este cam la limita maxima
cauta pe google la RCS sau neocardine si ai sa gasesti mai multe date si explicatii
Am tot cautat dar din ce am gasit eu plaja cel putin pentru Ph e destul de mare (6.5- 8). Cu un 7.2 as fi chiar pe la mijloc
|
 |
|
Moygefu wrote:Ceva nou? Au venit betta ?
Maine e ultima zi de Algexit. Totul pare in regula asa ca o sa il mut pe Giberica in weekend cred (sau mai devreme daca am timp).
adrian09 wrote:La crevette si la merlci atentie la duritatea apei si pH,mai ales daca ai variatii de pH....vezi daca ,solutiile pe care le utilizezi nu iti schimba valori
Nu o sa pun inca nici o solutie, in afara de algexit, care mai am o doza maine. Cum ar trebui sa fie apa pentru creveti si melci referitor la duritate si Ph? Eu am Gh mic si Kh mare, Ph deasemenea destul de mare (7.2 conform laboratorului)
|
 |
|
Humbert wrote:Iei o instalatie de osmoza cheala si un cartus separat de reminalizare (el costa max 50 lei) si folosesti doar la acvariu.
Instalatiile de osmoza pt baut sunt mai scumpe pt ca au pompa sau/si rezervor sau/si baterie, nu pentru ca au cartus de remineralizare, iar la acvariu nu ai nevoie de chestiile astea.
Dar nu stiu daca ai nevoie de cartusul ala de remineralizare.
Poti sa iei instalatie cheala, sa combini apa de osmoza cu apa de la retea si sa mai adaugi direct in acvariu ce iti lipseste (de ex. fier pt ca cartusul ala de remineralizare oricum nu o sa-ti adauge fier suficient pt plante).
iar cartusul de remineralizare mai si creste ph-ul apei, ceea ce de obicei nu ne dorim la un acvariu.
Am inteles, multumesc. Cred ca as prefera orice varianta in care nu adaug si apa de la retea pentru ca asa cum ziceam, e ciudata rau. Am sa fac saptamana viitoare niste masuratori la picatura sa vedem ce iese si am sa postez aici rezultatul...
Silviu Man wrote:Daca te ajuta informatia, eu am o instalatie cu pompa si remineralizare care produce 8 litri pe ora. A costat 840 de lei dar cred ca merita. In toate acvariile folosesc numai apa produsa de instalatie. Si pentru consum. Dupa un an nu observ nici o problema cu plantele. Acuma ... depinde si de plante. Cea mai mare problema este cu melcii si crevetii. Acolo unde am, adaug saruri de la Dennerle.
Multumesc. Am si melci (pomaceea) si creveti, plus betta (care stiu ca e mai pretentios doar la temperatura). Ai putea sa imi spui cam ce parametri are apa dupa remineralizare? Ce saruri/parametri ar fi nevoie pentru melci si creveti?
Din cate am citit melcii au nevoie de o apa putin mai dura, casa nu aiba probleme cu cochilia. Intrebarea mea este, care parte din duritate e importanta, Gh, Kh sau ambele? Ca la mine prima e 2-3 iar a doua 14-15 si nu pot nici sa scad nici sa cresc una fara cealalta.
|
 |
|
Ma bate gandul sa imi iau un sistem de osmoza. Nu am decat un acvariu de 84L brut dar as vrea unul mai mare pe viitor. Partea proasta e ca din cate imi dau seama nu ma ajuta apa de la retea mai deloc (Gh mic, Kh mare, Ph mare, fier f putin, etc... am mai scris si cu alte ocazii)
Stiu ca exista 2 variante de osmoza, cu si fara remineralizare. In acvaristica de obicei se foloseste fara remineralizare, ca sa se poata apoi remineraliza dupa necesitati iar varianta cu reminerealizare este folosita la instalatiile casnice, pentru apa potabila.
Daca iau un aparat fara remineralizare e investitie mai mica initiala, dar nu il folosesc decat pentru acvariu. Daca iau unul cu remineralizare e mai scump dar pot sa il folosesc si pentru apa potabila (pe care acum o cumpar pentru ca sotia mea nu are incredere in apa de la retea  )
"Problema" este ca nu am vazut la nici un aparat casnic parametrii apei dupa remineralizare... Gh, Kh, Ph... continut de minerale, etc... Scriu ei pe acolo ca se adauga minerale si diverse, dar cam atat.
Intrebarea mea este, e suficienta remineralizarea apei facuta de osmozor sau ar fi de preferat sa iau unul ieftin si sa o remineralizez "manual" ? Chiar daca e mai scump cel cu remineralizare, nu il cumpar doar pentru asta, asa ca nu intra la "bani aruncati pe acvariu" si nu am de dat explicatii 
|
 |
|
Moygefu wrote:Cum decurge ?
Au ajuns locatarii ?
Salut, inca nu au ajuns aia principali, sunt acolo doar crevetii RCS (teoretic 9 ca unul a decedat, dar nu am numarat niciodata mai mult de 7), 2 pomaceea si 1 neritina. Celelate 2 neritine care la un moment dat pur si simplu s-au inchis au decedat intre timp. Le-am tinut asa inchise in speranta ca isi revin si le-am gasit cu "usita" cazuta. Sa le fie tarana usoara.
Maine e a 3-a doza (din 4) de Aglexit si incerc sa nu mai bag vietuitoare pana nu le termin. Partea buna e ca chiar ajuta contra algelor (radacinile de la Egeria care pluteste pe acolo erau pline de alge, acum sunt curate curate), partea proasta e ca desi ei spun ca nu afecteaza vietuitoarele, dupa 1 crevete si 2 melci eu cred ca e posibil sa afecteze totusi si nu vreau sa risc...
In alta ordine de idei, plantele tot nu prea imi palce cum arata... parca sunt asa... mai mult maronii decat verzi. Lumina le dau din 3 tuburi x 36 leduri cam 9 ore pe zi, cu pauza la pranz. Saptamana viitoare imi iau un kit de testare apa la picatura si fac niste teste, sa vedem ce iese...
|
 |
|
Humbert wrote:lasa egeria aia in pace, nu stiu ce vrei de la ea
Stiu ca e un fel de buruiana, tocmai de aia am si luat-o. Nu vreau decat sa o duca bine, sa fie si ea verde  .
pentru plantele pe care le ai acolo e suficient sa faci schimb de apa saptamanal, 20%-30%, nu e nevoie de fertilizare
Pai asta ar fi problema... apa, nu plantele. Ca daca e apa e cum e, plantele saracele doar supravie?uiesc... la limita.
Ultima analiza a apei (de laborator, afisata pe site-u companiei de apa) arata
clor 0.1
fier < 33
mangan < 10
Ph 7.6
Gh 1.06
Kh nu este dat de laborator dar testele mele cu benzi arata 11-15
|
 |
|
DanielManciu wrote:Mi a zis cnv ca betta ar manca red cherry...
In mod normal pot manca orice fel de creveti, atata timp cat nu sunt destul de mari sau de rapizi. Eu am acum un betta intr-un acvariu de 15 litri cu 2 creveti galbeni si 2 amano. Initial au fost 3 amano dar unul care era foarte mic a... disparut. L-o fi mancat, o fi iesit din acvariu si cine stie unde o fi aterizat... habar nu am ca nu l-am mai vazut. Cei 2 care erau mai maricei au supravituit, acum se ignora reciproc.
Am sa mai adaug plante in toate compartimentele ca sa aiba unde se ascunde iar partea din mijloc este gandita ca un refugiu pentru creveti. Pot trece prin gaurile care sunt in separatatoare (pentru circulatia apei) destul de usor asa ca sper sa fie in stare sa se pazeasca singuri. Care nu.. ghinionul lui... legea naturii...
adrian09 wrote:nu e rau deloc dar, fii atent la neritine, sunt foarte plimbarete si daca nu ai capac, s-ar putea sa le gasestu pe langa acvariu.... sau sa nu le mai gasesti daca este un loc unde sa cada si sa nu il vezi
Multumesc. Am citit ca si pomaceii sunt cam plimbareti. Am capac si sta inchis in permanenta, mai ales ca luminile sunt pe el. Chiar ma gandesc ca la vara ar putea sa fie nevoie sa ii bricolez un sistem de racire ceva (sau sa instalez AC in camera aia  )
Humbert wrote:din ce am mai citit eu pe forumurile de afara, plexiglass-ul se dilata un pic cand e bagat in apa si poate sa duca la craparea acvariul sper ca ai lasat niste milimetri acolo pentru dilatare
Nu stiam asta si am incercat sa il fac cat mai fix, dar din fericire nu mi-a iesit  . Pe fiecare laterala sunt 3-4mm distanta fata de sticla. Mi-a fost frica sa nu isi faca loc pe acolo vreun betta mai razboinic si am pus pe capete un profil/bagheta tip U care se foloseste de obicei la policarbonat, ca profil de etansare. Practic plexiglasul se poate dilata in interiorul acelui U in timp ce separatorul per ansamblu se lipeste perfect pe sticle.
Totusi, cu Egeria aia are cienva vreun sfat? Sa o las sa lupte pentru supravietuire? Sa ii curm suferinta si sa o inlocuiesc? Ceva fertilizare dupa ce trece perioada asta de algexit? Cum aflu cam ce ar trebui?
|
 |
|
DanielManciu wrote:Cum merge acvariul ?
Mai poti pune poze ? E foarte interesant proiectul acesta.
Salut. Nu sunt mari diferente de la ultimele poze. Inca nu am adus "locuitorii" principali dar am bagat 3 neritine (din care cu 2 am probleme, cum am scris pe alt topic), 2 pomaceea marisori si 8 creveti red cherry (cam mici dar sper sa creasca)
Egeria face lastari noi dar frunzele vechi parca se tot ofilesc. Am zis ca poate au prea putina lumina asa ca am dat mai multa, dar am dat in altele... au inceput sa apara alge asa ca am inceput un tratament cu Algexit de la Easy Carbo, maine trebuie sa pun a doua doza saptamanala (din 4).
|
 |
|
Parametrii apei mele sunt destul de ciudati, am mai scris despre asta... Dupa toate aparentele este dedurizata industrial cu rasini, asa ca are un Gh mic (4-10) si Kh mare (10-15) si Ph cam 7.4-7.6. Asta atat bazat pe testele mele cu benzi cat si pe testele obligatorii de laborator afisate pe site-ul firmei de apa si canal. CO2 nu ar trebui sa am in exces dar e adevarat ca am folosit Easy Carbo (1.5ml la 75 l apa, conform prospectului) si pusesem Algexit cu o zi inainte (prima doza din 4 saptamanale), ca incepusera sa imi apara alge verzi pe plante si pe geamuri. Prospectul spune ca nu afecteaza plantele si animalele dar acum na, eu stiu...
Mai am un acvariu mic in care este acum betta. Maine ii schimb apa si o sa iau apa care o scot amestecata cu una pusa la declorinat de azi si le mut intr-un recipient cat de cat maricel.
|
 |
|
Cu gura in jos le tin, cum ar sta ele in mod normal. Nu s-au miscat deloc de 2 zile una si de 5 alta...
|
 |
|
Marti am luat 3 neritine de la un magazin de animale. La momentul respectiv erau lipite de geam si deci erau vii/active.
Cand am ajuns acasa le-am aclimatizat putin cu apa (am completat cu apa din acvariu peste apa in care erau ele cate putin, pana am umplut punga) si apoi le-am pus in acvariu. Doua din ele au inceput sa mearga prin cvariu imediat, una a ramas inchisa. Vineri seara inca una s-a inchis si a ramas asa de atunci. A treia e activa si merge pe acolo...
Din ce am citit neritinele se pot inchide si ramane nemiscate pentru o perioada fara sa fie insa moarte. Dar cat de mare e perioada? Sa le las in acvariu sau sa le scot intr-un borcan ceva (cu apa din acvariu)? Le-am mirosit in fiecare zi si nu miros urat, dar nici nu par sa reactioneze cand sunt atinse usor pe "usita", care e stransa bine. Nu as vrea sa moara acolo si sa imputa apa pana le evacuez...
Acvariul (84l brut) face 3 saptamani peste 2 zile si de cateva zile mai are 8 creveti mici si 2 pomaceea care par sa fie ok. Apa are 27C (o sa gazduiasca si betta asa ca incerc sa o tin cum am citit ca le place lor, peste 26 dar nu prea mult)
|
 |
|
|
|