Message |
|
Salut.
Marti sunt 2 saptamani de cand merge acvariul. Probabil nu e cea mai buna amenajare dar tineti cont ca in camera unui copil asa ca reflecta si ideile si dorintele ei (oricum eu nu aveam altele mai bune  ).
In partea din stanga e un lemn din comert pe care am pus niste Riccia si cu care am o problema (va spun mai incolo care) iar in dreapta e coliba lui Giberica cu niste Microsorum pe ea (nu stiu daca o sa se prinda) si un paravan de Limnophila heterophylla.
In mijloc am facut o "cabana" pentru creveti din inele ceramice Sintomec (mi-a intrat aproape o cutie de 450g). M-am gandit ca daca tot trebuie sa le fac cabana crevetilor barem sa folosesc un material util. Momentan tot acolo este si niste Egeria/Elodea densa (cu care am alta problema). Planul ar fi sa pui niste Najas Guadalupensis in zona aia si sa mai fac un paravan din Ceratophillum demersum in stanga, dar mai vedem... Ideea e sa se vada cat mai putin locuitorii celor 2 zone ca sa nu se streseze reciproc.
Ca lumini, se vede in poze, tubul led original de la acvariu care are si ceva leduri rosii + albastre si 2 tuburi facute de mine din banda rigida, unu cald si unu rece, 39 de leduri fiecare (teoretic cu ~25-30 lumeni/led, dar nu bag mana in foc). Din filtru a trebuit sa mai scot vreo 150-200 de grame de Eheim substrat pro si sa pun niste vata Symec peste el ca o lua apa pe unde nu trebuie. Sper sa compenseze Sintomec-ul ala din bazin..
Acum, problemele de care va spuneam..
1. Desi am fiert lemnul ala de vreo 3 ori (odata am si uitat de el) dupa ce sta in acvariu 2-3 zile face ca un mucus/mazga alba, semitransparenta pe el. Am citit tot pe aici pe forum ca e vorba de niste bacterii si sa il las in pace ca dispare. Dar parca tot imi sta pe creier. Cat sa il las in pace? Cand dispare? Trebuie sa astept pana dispare inainte sa pun betta?
2. Egeria/Elodea pare ca nu o duce prea bine. Desi apar ramuri noi pe trunchi, in unele zone s-au topit frunzele si a chelit. Sa o las in voia ei sau sa indepartez bucatile fara frunze, sa tai doar puii de pe ramuri si sa ii las pe ei sa se dezvolte?
Apa o tin pe la 27-28C in ideea ca asta ar fi ce le place la betta si din cate am inteles ar fi ok si pentru creveti.
P.S. Borcanul ala care pluteste in stanga nu e din decor, mai am putina riccia si o tin la dospit
|
 |
|
Multumesc. Inca o intrebare...
Ca substrat am Aquabasis acoperit de pietris bazaltic de la Aquael. Pentru filtrare am luat Eihem Substrat Pro ceva mai mult decat imi incape in filtrul acvariului. Pot sa il pun sub pietris, cat sa nu fie vizibil? Ideea ar fi sa compensez cumva filtrul nu prea mare adaugand material filtrant sub forma de decor sau in substrat.,
|
 |
|
Am un acvariu in care vreau sa bricolez niste adaposturi pentru creveti. Ma gandeam sa folosesc ceva tuburi dar mi-a venit ideea sa pun niste inele ceramice lipite intre ele (din care se pot face diverse forme). Intrebarea este... ar avea ceva rol in filtrarea apei? Evident, proportional cu cantitatea lor... Are importanta daca sunt intr-un filtru sau direct in acvariu? Dupa mintea mea, bacteriile care le populeaza nu prea stiu unde se afla, ele consuma elementele din apa care le inconjoara dar poate ma insel...
|
 |
|
adrian09 wrote:cu crevetii.. nu conteaza unde ai pui, ei se vor imprastia in toate 3 compartimentele
E problema lor... Daca vor sa fie mancati, sa se baga unde nu le fierbe oala  . Dar macar vor avea o zona unde sa se refugieze...
adrian09 wrote:cu amenajatul.. nu stiu ce sa spun, eu as incerca o amenajare ca si cum ar fi unul, nu 3 compartimente. daca ar fi sa iau separat fiecare compartiment,clar unul ar fii doar cu pietre si moss
Inteleg ce spui, dar separatoarele alea - si mai ales spatiul destul de ingust din centru) - limiteaza destul de mult optiunile. Daca era un singur compartiment, puteam pune o radacina mare si frumoasa pe mijloc, sau chiar intr-un colt, care sa se duca cel putin jumatate de acvariu... e mai complicat... dar probabil nu imposibil. Pentru cineva cu imaginatie 
|
 |
|
Am reusit sa mai avansez un pic cu ideea asta...
Una din probleme a fost insusi acvariul, mai exact forma filtrului. Nu mi-am dat seama la inceput cat de mult ma incurca si ca va trebui sa am niste panouri despartitoare care sunt mai mult decat niste dreptunghiuri. Cu un subler electonic, un desen in sketchup si unprioeten cu CNC, am reusit pana la urma
Acvariul momentat se prezinta ca in pozele de mai jos. Momentan are doar lumina cu care a venit echipat dar am pregatite inca doua tuburi DIY cu banda rigida LED de 50 cm (36 leduri) fiecare, unu cald si unu rece.
In filtrul lui a intrat fix 1 litru de Eihem Substrate peste care am pus un burete negru care cica face filtrare bio-mecanica nu doar mecanica ( https://www.aquariumprest.ro/burete-pentru-filtre/placa-burete-de-filtrare-32-5-x-11-25-cm-cu-grosimea-de-5-cm.html). E taiat pe jumatate in grosime, adica ~2cm, ca altfel nu aveam loc.
Substratul este compus din 5 litri de Aquabasis (cam 2-3 cm inlatime) si 10kg de pietris negru 2-4mm de la Aquael (4-6cm peste substrat, mai inalt pe margine unde nu am vrut sa se vada pamantul.
Sper ca e ok, macar la parteade jos ca nu as vrea sa ma apuc sa scot pietrisul ca sa mai pun aquabasis sau ceva de genul asta
Acum incepe partea grea, ca nu stiu cum sa il decorez/plantez
Am pe aici un lemn (dar nu prea imi place cum e taiat) vreo 2 pietre maricele (una se vede in poza) si niste Riccia. Maine ma duc pe la magazine sa vad daca imi sar in ochi ceva radacini, pietre mai micute, plante...
Im mijloc (unde ma gandeam sa pun si cativa creveti) ma gandeam la ceva dens, gen Cabomba, care sa ii impiedice si pe locuitorii din laterale (cate un mascul Betta in fiecare parte) sa se vada prea mult. In laterale... habar nu am... la capitolul imaginatie si estetica stau destul de prost. De fapt stau prost rau, sincer sa fiu  ). In principiu as vrea cat mai multe plante, ca sa suplinesc filtrul destul de mic. Evident ca trebuie sa fie si destul de putin pretentioase, ca nu am instalatie de CO2 si apa mea e destul de "ciudata"; are Kh si Ph destul de mari (~15, respectiv ~7.2) dar Gh mic (sub 4)
Acum sa vedem ce o iesi...
|
 |
|
In afara de Anubias, Microsorum si diferitele tipuri de muschi, ce alte plante pot fi atasate de pietre/lemne? Ma refer la plante cat de cat "uzuale", care se pot gasi in comert pe la noi sau macar la pasionati...
|
 |
|
Multumesc, e bine de stiut. Poti sa imi spui ce inaltimi are substratul in bazinele tale? 1cm, 2cm?
Matematic vorbind, la o baza de 60x30 sunt 1.8 litri pe fiecare centimetru inaltime (60x30x10 =1800 cm2= 1.8 litri) deci 2.4 litri de orice ar trebui sa acopere toata baza pe o inaltime de 1.3 cm. Acum singura problema e ca la Dennerle am vazut ca se da greutatea cutiei, 2.4 kg si nu volumul ca la JBL. Raname sa aflu ce volum are cutia aia.
|
 |
|
narcis wrote:Ca substrat fertil, iti ajunge o punga de 5 litrii jbl, denerle nu am folosit. Nivelul il poti calcula si singur pe viitor, L*l*h, deoarece punga de substrat este in litrii,nu in kg. 3 cm sunt prea mult pentru substrat fertil, nu uita ca trebuie sa îl acoperi cu altceva de minim 3-4cm. Spor!
Nu sa calculez necesarul e problema mea... Pe partea de calcule stau bine  . Ce as fi vrut sa stiu este daca 1.5cm de Dennerle DeponitMix ar fi suficienti pentru acvariul respectiv (60x30x47, 84L brut) sau ar fi de preferat peste 2cm, caz in care as fi obligat sa iau Aquabasis la 5 litri, ca nu as da banii pe 2 cutii de Dennerle in situatia asta.
Daca spui ca 3cm sunt prea mult si 1.5 ar fi suficienti as merge pe Dennerle, ca nu e mare diferenta de pret la cantitati asa mici si multi din cei cu mai multa experienta decat mine, care au folosit mai multe tipuri, par sa il prefere.
|
 |
|
Poti sa il pui si vrac dar cred ca pe termen lung te complici, e mai greu de umblat cu filtrul. Eu am sa incerc sa le amestec in ceva de genul asta: https://www.hornbach.ro/shop/Material-filtrant-JBL-Filterbag-Wide-2-buc/5603628/produs.html sau bricolez ceva dintr-un material asemanator.
|
 |
|
Am nimerit din intamplare pe topicul asta si am zis ca nu ar strica sa adaug si eu niste informatii dupa ce am cumparat acel model de acvariu dar pe alb.
Am facut asta perfect constient de avantaje si dezavantaje.
Avantaje: aspect si cost bun in raport cu echiparea minima. Eu am stat si am cautat variante si alternative iar concluzia mea a fost ca in aceea?i bani, poate cu 50-100 de lei mai putin, as putea scoate doar un acvariu cu capac home made. Un acvariu din Hornbach + un capac din comert sunt mai scumpe, fara sa luam in calcul termometrul cu sonda, filtrul si luminile (asa cum sunt ele, pe jumatate ok).
Dezavataje: Cele mentionate si mai sus.
Am adaugat o poza cu capacul deschis, fara ruleta insa ca nu se vedea oricum bine dar pot sa va scriu detaliile...
Volumul filtrului are pe masurate ~1.2 litri si vine cu niste cartuse cu carbune si vata. Cu putina insistenta si bricolat (prin ridicarea tevii prin care se scurge apa in filtru) se poate ajunge la ~2L. Eu m-am gandit sa pun Eheim Substrate Pro in filtru, eventual amestecat cu niste spartura de lava iar vata pentru filtrare mecanica sa o inlocuiesc cu un burete gen https://www.megapet.ro/burete-filtru-aquael-fan-mirko-2-buc-p1216/
Lumina este data de un tub led de 48cm care are 30 de leduri, din care 6 rosii si 6 albastre. Sigur insuficient pentru anumite plante dar daca se doreste este loc pentru montarea a inca cel putin 2 tuburi langa el. Posibil chiar sa poata fi legate la aceeasi sursa/controller integrat in capac. Nu l-am desfacut si nu sunt sigur, oricum nu asta e important.
Cam asta ar fi... Eu vreau sa il folosesc pentru un acvariu compartimentat in care sa tin 2-3 betta, asa ca sper sa nu fie probleme...
P.S. Un fapt care m-a determinat sa il cumpar a fost si experienta unui coleg de forum cu acvariul asta: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/41286.page. Pentru niste incepatori ca noi, arata destul de bine dupa 1 an, doar prin schimbarea mediilor filtrante si o lumina in plus.
|
 |
|
GreenLifeAquatics wrote:Acvariu din a 3-a poza pare ca il ai de mai mult timp si de desupt cred ca mai ai unu
Si mie mi se pare ca ala e mult mai "hight-tech" decat lasa sa se vada. Oricum sper ca s-a inteles ca toate acvariile din poze sunt cam ceea ce imi doresc sa fac, nu ce am deja  . Eu inca astept sugestii inainte sa ii dau drumul...
|
 |
|
Tocmai ce am intrat sa verific daca am ceva raspunsuri si am recitit ce am scris. M-am speriat de cate greseli de scriere/exprimare am facut si imi cer scuze. Presupun ca eram doar prea entuziasmat... nici macar nu bausem nimic  .
|
 |
|
Postez si eu aici un fel de pseud-jurnal, ca nu ma simt pregatit sa il pun pe aria de jurnale. Orice sfat sau chiar critica e binevenita, doar sa fie constructiva
Povestea pe scurt e asa: fiica'mea a vrut un pestisor asa ca am luat un betta si un acvariu mic de 15l, cu filtru samd. Pentru mine a fost pretextul perfect, ca oricum voiam un acvariu. Acum mai vrea un betta, sau chiar doi.
As fi putut sa mai fac un "nano" sau doua, dar mi s-a parut ca ar fi bani aruncati aiurea (3 bazine mici, 3 filtre, 3 incalzitoare cu care nu ai mai fi putut face mare lucru in viitor).
Evident as fi putut sa ii spun si ca nu ne mai trebuie inca un peste dar am am avut pretextul perfect de a cumpara un acvariu de 84L ( https://www.aquariumprest.ro/acvarii/acvariu-83-litri-boyu-em-600-alb.html). M-am oprit la modelul asta pentru ca am vazut chiar aici pe forum un coleg multumit de el si am considerat ca are un pret decent pentru echiparea standard. Momentan voi schimba doar mediile de filtrare cu Siporax si niste spartura de lava, amestecate in niste "saculeti" de la JBL. Daca va fi nevoie, voi mai adauga o lampa suplimentara pe capac sau submersibila.
Ideea mea a fost sa fac un "split-tank" iar daca va fi nevoie, l-as putea folosi pentru orice altceva. Momentan sper sa imi iasa ceva de genul pozelor atasate. SPER
Dupa cum vedeti sunt plantate (unul e chiar super-plantat, neavand filtrare) asa ca prima mea problema este substratul.
Cat si de care?! In bugetul alocat pentru as avea 2 variante:
1. Dennerle DeponitMix 9in1 2.4 kg (ar ajunge pentru un strat de ~1,5cm)
2. JBL AquaBasis Plus 5L (suficient pentru strat pana la maxim 3cm)
Peste substrat as pune ceva de genul asta: https://www.maxi-pet.ro/aquael-substrat-natural-sub-forma-de-pietris-pentru-acvarii-2-4mm.aspx (daca nu aveti sugestii mai bune/convenabile).
Stiu ca o sa ma intrebati ce fel de plante, daca o sa am CO2, daca fertilizez, etc.. asa ca raspund anticipat
- Nu stiu exact ce plante, unt deschis la sugestii  . In principiu ce gasesc la maxipet, hornbach sau prin alte parti, mai putin online (in cazul plantelor, nu stii niciodata ce primesti cand cumperi online). As vrea macar cateva de genul Bacopa, Helanthium, Micranthemum sau Hemianthus, niste Pistia sau Limnobium pentru suprafata, un pic de Java moss pentru lemnele din decor.
- Nu cred ca la acvariul asta voi avea instalatie de CO2 dar pot folosi EasyCarbo si Profito (deja pun in acvariul mic si parca plantele se simt mai bine)
Cam atat pentru moment... pana ma hotarasc la substrat, desenez modelul pentru separatroare. Din punctul asta de vedere acvariul asta nu a fost idee inspirata, pentru ca trebuie sa il fac in asa fel incat sa ocolesc filtrul fara sa las spatii prea mari.
|
 |
|
Pana ma lamuresc ce si cum cu apa, ma documentez in legatura cu straturile "de jos", ca sa zic asa...
A folosit cineva https://www.aquael.pl/en/produkty/aquaristics/substrates-gravels/bazaltowe/ si/sau https://www.aquael.pl/en/produkty/aquaristics/substrates-gravels/h-e-l-p-advanced-soil/ ?
O fi chiar activ substratul asa cum spun ei? Ca la pret pare ca e mult sub produse asemanatoare...
|
 |
|
Silviu Man wrote:Nu. Exista sisteme cu remineralizare. E altceva.
Stiam ca cele cu remineralizare sunt de obicei "casnice", pentru apa potabila. bine... apa potabila e buna si pentru pesti/plante, dar presupun ca in functie de tipul lor poate fi necesara o tratare suplimentara. Oricum e mai putin relevant... Pana la osmoza o sa incerc totusi fintrarea cu turba, ca e ieftin si simplt de testat..
|
 |
|
Silviu Man wrote:Nici modul de schimb al apei nu are relevanta decit daca apa de schimb trebuie conditionata.
Daca folosesc apa de osmoza, va trebui conditionata, ca e "cheala".
narcis wrote:Testele tale e posibil sa nu reflecte realitatea. Incearca teste la picatura inainte de alti pasi. E de notorietate ca testele gen 5in1, 6in1 nu sunt ceea ce trebuie.
Am si un test la picatura pentru Gh, tot de la JBL. L-am incercat de mai multe ori cu acelasi rezultat: Gh foarte mic. Pentru Kh nu am test la picatura dar am sa iau unul, desi ma indoiesc ca o sa arate altceva.
|
 |
|
Eu nu m-as considera chiar asa norocos, se pare ca este exact cum e mai rau
Cum ziceam, Gh e mic, dar Kh e mare. Ceea ce nu e nici normal (cum s-a sugerat si mai sus) si nici de dorit dar se pare ca e posibil. Dupa ce am facut mai multe sapaturi am gasit un topic aici cu cineva care avea aceeasi problema: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/11064.page
Deci e posibil atunci cand apa este dedurizata printr-un anumit procedeu ca Gh sa fie f mic si Kh mare. In cazul meu dedurizarea se face direct la statia de pompare, deci nu pot interveni in nici un fel. Solutia in topicul de mai sus se pare ca a fost injectarea de CO2 si adaugarea de apa de osmoza, dar acolo era vorba de un acvariu mare spre foarte mare (peste 400l), unde apa se schimba la picatura, etc.
Nu imi ramane de inceput decat as incerc cu niste filtrant pe baza de turba, fie in filtrul de la acvariul meu mic cu Betta fie sa le pun direct intr-un bidon cu apa, sa vad daca se intampla ceva cu parametrii apei.
|
 |
|
paradoxx wrote:te duci la titlurile de baza din stanga,gen "coltul incepatorului" sau "plantate" sau ce fel de acvariu vrei tu sa ai,si dai new topic. Inca sunt curios de piranha aceia.
Cred ca ai vrut sa dai reply in alt topic. 
|
 |
|
Silviu Man wrote:Foarte simplu. Bagi CO2 la greu (adica la limita supravietuirii animalutelor, evident) si astfel scazi pH-ul.
Am uitat sa mentionez ceva. Conform testului de la JBL si KH are o valoare destul de mare, gen in jur de 15 (de unde incepe linia rosie la ei). Mai e valabila solutia asta?
Pe de alta parte, ce parere aveti daca pun in filtru niste "SERA Super Peat Turba granulata". Din cate am citit e un mod de a scade atata ph cat si kh. Probabil mai greu de controlat parametrii decat la o instalatie de CO2, dar si la alte costuri (la cat costa, pot zice ca e gratis  )
Silviu Man wrote:Eu folosesc apa de osmoza cu remineralizare si asta ...
E si asta o varianta.
|
 |
|
Ai dreptate, dar am doua probleme cu apa de la robinet (sau ma rog, asa inteleg eu situatia).
1. Apa nu e moale ci foarte moale. Conform tabelului de pe cutia Easytest de la JBL duritatea totala ar trebui sa fie macar 3, iar eu am 1.
2. In mod normal apa moale este si usor acida, deci pestii/plantele care prefera apa moale prefera si un pH mai mic. Eu am duritate mica dar pH mare (7.6). Adica am apa moale si bazica.
Cum impac capra cu varza?
|
 |
|