Lemon wrote:Si pe asta mic il muti pe hol, nu? Ca tot ai o masa si acolo Spor la treaba.
Asta micul va ramane tot in zona, am montat in el filtru "de fabrica" intern sa se cicleze pana se usuca ala mare si filtru pleaca la ala mare, dar parca vad ca cel mare se va cicla cu un JBL e 1501
Eu zic ca e musai pt acvariul mare filtrul extern....JBL e1501 ar fi suficient. Il umpli cu matrxi si siporax si e f ok.
AdiA wrote:Va multumesc tuturor pentru sfaturi.
Dupa cum am calculat eu ar fi 150l nu 54l. Dar presupun ca pot afla sigur cand schimb apa.
Dar sa presupunem ca is 54l, atunci care pesti ar fi indicat sa i pastrez si la care sa renunt?
Pai ce e asa greu sa masori lungimea, latimea si inaltimea si sa le scrii aici. Atunci iti vom spune exact cati litrii are acvariul.
Daca are dimensiunile de 60x30x30cm atunci are 54L brut, deci cam 45 l de apa net. Dar masoara si vedem. Un alt site unde poti vedea este asta: https://www.aquadec.ro/calculator-acvariu
Eu as zice sa renunti pentru inceput la: 5 tetra, 1 zebra (cred ca fata) si 3 barbus. Apoi mai vedem.
Planteaza plantele in substrat, dupa ce il mai completezi sa aiba 4-5cm grosime....dar sa fie substrat/nisip de aceeasi culoare ca altfel arata urat.
Scoate afara repede cufarul, vaporul si scadandrul, nu sunt naturale si arata urat....explici copilului cum au mentionat colegii mai sus. In loc de astea pune ceva lemne naturale (mangrova, mopa, red moor etc) si ceva roci naturale (vulcanice)
Hai sa aflam dimensiunile exacte ale acvariului si apoi putem recomanda si un filtru extern adecvat.
Taz wrote:Eu tin de multi ani scalari cu geo si nu au niico treaba , nu sunt agresivi deloc. am chiar Scalari Rio Nanay si Manacapuru cu Geo Red Head Tapajos
Super atunci! Ma bucur sa aud asta
Oare plantele gen echinodorus si valisneria gigantea ti le au scos din nisip ?
Pana la urma au ajuns si geophagusii red head tapajos....sunt tare faini....am 18 in acel acvariu, dar 6 sunt al unui alt coleg acvarist din Cluj si vor merge catre el in saptamanile urmatoare...plus voi mai da vreo 3-4 din ei.
Asa ca, voi ramane cu vreo 8-9 bucati maxim pe care ii voi muta sus in acvariul de 450L
Ii tin in carantina 2-3 saptamani...apoi ii mut in acvariul mare.
Silviu Man wrote:Pentru 240-250 de litri, e700 este mult prea mic. Poate un e1501 sau mai curind un termofiltru de la Eheim, umplut la refuz cu Matrix sau ceva din aceeasi clasa de material filtrant.
Imi cer scuze, filtrul este un e900,o sa il umplu cu roca vulcanica, si ii montez si un prefiltru pentru filtrare mecanica.
Si JBL e900 este cam mic pentru 250L .... eu la 180L brut folosesc JBL e1501.....deci tie un JBL 1501 pe langa cel e900 care il ai deja ar fi idealsi foarte bine.
[quote=incepator]Am primit astazi si sticla, dar am o nelamurire.
Se vorbea pe anumite topicuri de grosimea stratului de silicon, maxim 1mm, conform calculatorului de pe aquadec lateralele sunt cu 4mm mai lungi decat fundul plus grosimea lateralelor, asa am si dat comanda.
Daca lipesc acvariul cu rost de 1mm, lateralele or sa fie mai in afara cu cate 1mm pe fiecare parte cum va arata,este ok?
Ca si silicon am decis sa cumpar acest silicon https://www.hornbach.ro/shop/Silicon-pentru-acvarii-Soudal-310-ml/8082792/produs.html [/quote]
Nu ma pricep cu lipirea acvariului.....dar ca si silicon ti-as recomanda dow corning...se spune ca e cel mai bun in domeniu.
Samy wrote:Buna ziua ,sa actualizez topicul putin:
Din pacate am probleme cu temperatura apei nu pot sa o scad sub 30 grade ,ajunge si la 33 grade la betta si algelor le place desigur. Plantelor nu Asa ca fac schimbari, voi scoate capacul si pun Twinstar RGB Light II CC 600(Clear Type).
Filtru intern il scot si el emana caldura. Voi pune un extern :Eheim Experience 150 primul sertar matrix si cel de sus substrat pro eheim si peste bureti albastri, si am dat comanda de in si out de inox cu skimmer.
In caz de critici idei etc le acept cu drag
Ceva nu bate aici.......ai 30 33 grade in acvariu si in casa 22 23....nu se poate sa fie asa mare diferenta. Eu cred ca termometrul care il folosesti nu e bun sau e defect.....
Si eu am 22 23 grade in casa dar mai mult de 25 26 gr nu am in acvarii....la toate am capac. Am mai mult doar unde am incalzitor, dar si acolo cam 27 grade. Si in unele acvarii am cate 2 filtre interne.
raul.tatulescu wrote:Alegi nisipul in functie de ce vrei sa obtii in acvariu. Daca vrei ciclide sau ceva specii de amazon este obligatoriu sa ai granulatie cat mai mica. Eu folosesc numai cu granulatie mica, chiar si la acvariile plantate cu gazon. Stiu ca sunt colegi care nu sunt de acord, dar eu pana acum nu am avut probleme cu radacinile plantelor. Marele avantaj este ca nu patrunde deloc mizerie in substrat, ramane la suprafata si este trasa de filtru. Nu aspir niciodata substratul.
In privinta filtrului eu zic ca este obligatoriu filtru extern, fie cum ai spus, tu, tras prin perete in alta camera fie modificat dulapul.
De acord total cu tine Raul, si eu doar nisip cu granulatie mica am......in toate acvariile (in afara de 1 unde am substrat dennerle pt creveti)
Sa stii ca nici eu nu aspir deloc substratul........adica ffff rar, cred ca de 1 an jumatate nu am aspirat.
CristiCiju wrote:Nu e cam mica granulatia de 0.2-0.6mm? Eu ma gandisem la asta https://www.hornbach.ro/shop/Nisip-pentru-acvariu-alb-25KG/4066913/produs.html .
Unde este acuma acvariul nu am loc deloc, nici in stanga/dreapta/spate, unde sa pun o canistra, si de modificat standul nu prea m-as apuca. O varianta pentru filtru extern ar fi sa dau gaura in perete si sa pun canitra in camera din spatele acvariului.
E bun si nisipul ala alb ce ai zis tu.........e mica granulatia de pe bej (cum imi place mie) nu este altceva......daca vrei sa faci ceva pe stil amazonian bejul merge ok, dar cred ca si acel alb (care da spre galben) ar merge.....alb ar fi mai mult pt ciclide.
Cum zic colegii...poate fi calitatea apei ca nu mananca.....filtrare etc.
Le place mult lemnul natural, mangrove sau altele Plus, cum a zis si colegii este mancare dedicata lor.......Tetra Wafer Mix ar fi mai accesibila dar sunt si multe altele....
Eu astea la folosesc......dar am avut si alte tipuri. Eu de exemplu dau exterm de rar castraveti, morcov sau dovlecel....f rar chiar si nu am avut probleme.
CristiCiju wrote:Da, nu incape un filtru extern. Unde este acuma acvariul nu am cum sa pun o canistra nici in spate nici in lateral (nu am loc). Sa vad poate ii gasesc alta locatie. Deocamdata am luat un filtru intern (provizoriu), l-am golit (acvariul), l-am mai curatat, tre sa iau niste nisip (probabil tot on line ca in zona sigur nu gasesc), de pus o priza in spatele acvariului, si mai vedem. Cred ca o sa renunt la craca din poza...
alinutz80 wrote:Arata bine! Frumos...succes cu noul acvariu. Cu acel mucus te ajuta ancistrusii sau melcii pomacea.
O singura mica observatie, acel incalzitor eventual sa il muti intr-un colt undeva sa nu iasa in evidenta asa tare
Nu am gasit melci sau ancistrusi in horbanch berceni ... Oricum trebuie sa mai astept, are doar 6 zile de cand este startat.
Legat de incalzitor, il voi muta in partea dreapta in statele acele tufe, dar nu ii ajungea firul si l-am lasat asa provizoriul.
Ok, perfect. Vezi poate au colegi pe aici pe forum melci si/sau ancistrusi.
Arata bine! Frumos...succes cu noul acvariu. Cu acel mucus te ajuta ancistrusii sau melcii pomacea.
O singura mica observatie, acel incalzitor eventual sa il muti intr-un colt undeva sa nu iasa in evidenta asa tare
Daca vrei plante in substrat, doar sa pui bolovani sau pietris mare peste zona plantata.
Vor sapa cu mare spor cand se apuc de depus, chiar daca depun pe geam, nisipul tot il "alearga" prin acvariu.
Ca idee, la mine unii bolovani nu mai au nisip sub ei, nu inteleg cum l-au scos, dar au reusit.
Cat despre ei si alti pesti,in principiu ce le incape in gura inseamna papa. Mi-au mancat ceva neoni mai mici, si ceva rummy nose acum cateva luni.
Agresivi sunt doar la depunere, a trebuit sa separ oscarul cand au depus ca se bateau destul de tare (oscarul avea boala pe ei, ca nimeni nu-i deranja doar el).
In rest is pesti foarte faini, n-ai nevoie de cory sau de aspirat nisipul, inoata destul de mult in tot bazinul, doar cand ii ia foamea merg spre fundul bazinului.
Mancare eu le dau orice, granule hikari, tetra diskus, granule tetra, blood worms, creveti, mananca orice. Si eu am cautat ceva pentru ei, dar orice mancare calitativa este buna.
Multumesc Lucian pentru detalii!
Sper sa nu imi deranjeze foarte tare plantele (valisneria si echinodorusi)....sa nu le scoata Am si eu neoni, dar sunt destul de mari si nu cred ca le incap in gura.....oricum si scalarii mi o mai mancat asa cate 1 neon
Asa arata acum acvariul si sper ca geophagusii sa nu l deranjeze prea tare: