[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: ocean
Forum Index » Profile for ocean » Messages posted by ocean
Thereau wrote:In 90% din cazuri algele ne anunta ca avem un bazin sanatos si stabil

Ce ne mai anunta algele e mai ales ca avem silicati(cu astia nu ai ce face doar daca ai osmoza cu cartus special pentru ei-sunt in apa de retea), ca avem fosfati :organici si anorganici(testele -cele bune, ca majoritatea la fosfati sunt varza; ii detecteaza doar pe unii-cred ca sunt cei anorganici, pe ceilalti nu, ca mai avem nitrati, o nu prea buna circulatie a apei, o incarcatura biologica crescuta(aici putem mentiona si filtrarea) si o lumina nu prea grozava sau nu bine pozitionata. Toate astea sunt strans legate/interconectate
Asta cu pacu in Sena pare mai degraba o stire alarmista, dar in apele din sudul Frantei cred ca ar rezista:acolo in decembrie erau fluturi si randunici(de acolo nu migreaza) dimineata pe 1 ianuarie am mers sus pe stanci(zona carstica Saint Bauzille de Poutois) in tricouri cu maneca scurta-acolo localnicii faceau catarare in prima zi din an. Revenind la Pacu treaba cu vanatul oualor la inotatori a fost valabila in Noua Guinee unde a fost introdus- i-au placut conditiile, a crescut mai mare si a devenit agresiv
Asa de azi ca sa mai fie on topic culori si pistrui
Thereau wrote:
ocean wrote:Incearca la petra ca au cateva zeci de specii de gheo
Nu prea stiu cum e cu ei, trimit in Romania? Stiu ca cei de la Nevertebrate cel putin o parte din marfa de acolo aduc(si G. sveni mei de acolo vor veni)-mai pun si ei adausul lor si preturilr iasa babane, daca as pute comanda direct cred ca as iesi mai bine, da sincer inca nu stiu cum se fac importurile de pesti(veterinar, taxe,daca se poate face la orice aeroport... etc.) am mai adus de cateva ori dar prin interpusi(care si ei si-au pus plusul lor )
Inca un geophagus care mai nou imi place mult desi nu-mi placea de loc mai demult; are asa un aer de salbaticie primara curata nealterata si provine din bazinul Orinoco alaturi de altum, fernandezyepezi din rauri black water: Atabapo, Inirida, Vichada, partea superioara a Rio Negro Casiquare si altele care nu le-am retinut, Satanoperca daemon https://youtu.be/dhRTUjWZtpA?si=o8W0_CwBceW2Fg5M
Asa cum am spus e "de tip bog" nu chiar bog pentru ca l-am adaptat la ce aveam nevoie, cat despre plante am chiar destule in acvariu cat si deasupra cu radacinile in apa-terestre si iubitoare de apa: Spatiphyllum,astia si echinodorusii mari din acvariu care mai iasa cateodata si deasupra (am mai taiat din ei ca i-a ars lampa iar pe cei mai frumosi i-am bagat in apa)consuma bine nitratii
Pai in vasul acela e materialul filtrant(lava,matrix etc.),asa oblig apa sa urmeze un anumit traseu prin spatiul populat de bacterii(avind in vedere volumul marisor de 300 de litrii nu pot sa-l umplu tot sau suficient cu material filtrant, totodata asa e mai usor de intervenit/curatat filtrul propriu zis), dupa ce trece in spatiul liber unde preluata de pompa. Poti compara daca vrei cu traseul sinuos dintr-un sump cu forma regulata multicameral, aici avind in vedere forma cu fete usor rotunjite a rezervorului era mai greu sa fac asa ceva
Ce mai vroiam sa adaug e ca la tipul asta de filtru daca e dimensionat cum trebuie: volum si debit -in cazul iazurilor, dupa ce incepe sa functioneze~6 saptamani nu e mai nevoie de UV, iar apa ramane clara
Na pai am incercat sa fac o schita pe telefon la ceea ce e in bidon, tipul de filtru se cheama Bog si e foarte bun la iazuri-nu ai probleme cu alge/apa verde/tulbure plus ca e foarte buget frendly. La cat de reusita e schita necesita si niste explicatii: deci apa vine din acvariu printr-un prea plin pe furtun care intra intr-un turn care are 3 straturi de burete grosier-prin fundul turnului(care sta pe un gratar de plastic) trece in spatiul de sub gratar si neavand alta cale urca/trece prin roca vulcanica(pietre mai marisoare), apoi siporax si matrix. Ideea e ca granulatia se pune mai mare jos si apoi scade spre suprafata. Tot ansamblul asta de filtrare interioara e intr-un vas de plastic care are nivelul mai jos decat nivelul apei din bidon, apa vine prin roca iasa pe la suprafata ei si se amesteca cu continutul intregului, aici din spatiul comun e preluata de pompa de recirculare si dusa inapoi in acvariu, sper ca am fost destul de explicit
Si mult asteptatul schimb de apa https://www.facebook.com/100001394120342/videos/866538271511351/
Nu coboara decat cel mult 2 cm dupa vre-o gaza ce le scapa, altfel aristocrati
Si una cu filtrarea:sump plus extern cu prefiltru-4000 l/ ora
A sosit si filtrul(5 microni), asa ca am putut face schimb de apa dupa o pauza de saptamani timp in care mi-am permis doar sa completez evaporarea
Or veni si conditionerii, dar nu din bugetu de anul asta
Fain si util, dar mai putin relevant la apa voastra de Cluj pe care sunt tare invidios. Tampitii astia de la noi s-au apucat sa bage masiv clor in apa de izvor atat de tare ca nu mai pot schimba apa(acum astept sa-mi vina unn filtru cu trei cartuse, unul de carbune pentru clor), tot ce am putut acum sa fac a fost a completez 60 de litrii de evaporare din sump cu o apa ce am pastrat-o in alt acvariu vre-o patru zile, apa pe care am adunat-o seara caind nu putea asa tare a clor
Sexul e prea devreme ca sa fi sigur, inca mai au de crescut, am patit-o odata: am facut un troc cu un acvarist renumit de la noi-avea niste masuli de expozitie, am zis ca ii dau 5 femele(eu am tinut doua) pe el, omul a acceptat, dupa cateva luni s-a dovedit ca toate femelele pe care i le-am dat erau masculi(li s-a ascutit dorsala) la fel si ale mele . Dar intradevar Leeri(la noi ii mai spunea mozaic) ca adulti sunt deosebit de frumosi, dupa mine cei mai frumosi gourami ar merita un biotop
Vezi ca Tropical sau nu mai stiu care are ceva hrana din insecte, o solutie ar fi ca pe langa miscarea la oglinda apei(spraybar orientat in sus..) eventual cu un furtun/tub subtire sa faci curent de aer pe hrana care pluteste poate mananca, mai ai posibilitatea sa faci/mentii o cultura de musculite nezburatoare de otet(sau char zburatoare-se aduna la niste borhot facut intr-un borcan, dupa ce apar acoperi, mai greu cu recoltarea lor) mai demult aveau la Nevertebrate,chiar si greierii tiner ii mananca, altfel mai ales acum iarna crapa, atunci cand am avut si ai mei pana la urma de inanitie au murit: i-am cumparat toamna, dar in iarna nu am mai avut ce sa le dau, nu prea erau alternative in 1991
Sveni scrie ca se fac de 16,5 cm, mai lejer fata de altifrons(desi imi plac mult): 22-28 cm

Forum Index » Profile for ocean » Messages posted by ocean
Go to: