[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Mi-am permis un mic colaj, unde se poate vedea evolutia acestor minunati pesti... aprilie - octombrie!
Si la mine s-a topit Pistia, de la caldura de peste vara... am ramas cu un singur exemplar, cu frunze arse, vai mama lui.
Am mai zis si o repet: Faini rau baboii tai!
in 26 septembrie, koala wrote:Bazinul arata fantastic de misto!... felicitari...

Mda, nu am nimic de modificat in cele de mai sus!
- Daca-l prinzi in suruburi si "rigidizezi" structura, atunci nu vor fi probleme!
- Du-te si ia "pres de cauciuc", de pe la magazinele gen Dedeman, Hornbach, plm... se gaseste la "metru", e in role din care cumperi cat ai nevoie... decupezi bucati iguste (cat latimea profilului metalic) si le lipesti pe baza suportului.
- Nici eu nu as pune suportul acvariului direct pe podea, indiferent din ce e facuta podeaua aia.
- Tu crezi ca eu am pastrat vreo cutie? ... cartusele alea zaceau la mine in camara de vreun an de zile. Erau ambalate in ceva plastic transparent (o tzipla, asa ceva).
- Cartusul de sterasyl arata (dupa aproape un an de zile) oarecum "galben si murdar"... avea pe el o pelicula (ca un film bacterian) care s-a curatat imediat cu pasla aspra a unui burete d-ala de bucatarie.
- Cred ca mizeria din apa se filtreaza destul de mult pana sa ajunga la el... probabil ca si filtrul de carbune mai opreste cate ceva. Nu stiu ce sa spun.

PS: Eu am carcasa aia (unde sta cartusul de bumbac) transparenta... vechiul cartus era negru si "umflat", dar inca mai permitea apei sa treaca destul de bine.
Plm, de un' sa stiu eu cati microni are saracia aia?... nu m-a interesat aspectul asta.

- la mine, cartusul de Sterasyl este montat ultimul (adica, dupa "bumbac" si dupa "carbune").
- robinetii sunt necesari doar ca sa pot sa pastrez filtrul "umed" in permanenta... eu il tin depozitat (ascuns de ochii soacrei ) si-l "pun pe pozitie" doar atunci cand fac schimburi de apa.
- atata vreme filtrul nu e folosit, tin robinetii "pe inchis" si astfel apa care ramane inauntru nu se evapora.
- asa, empiric (adica fara sa ma bazez pe ceva), eu cred ca nu e in regula ca acele cartuse sa se usuce.

Uite aici, a explicat colegu' Andrei: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/40235.page
Lucian wrote:... Vezi ca aia cu furtunul de dus se poate repeta daca inchizi din greseala iesirea

Plm barbosule, o data e mireasa fata mare.

+1
Am luat alt furtun de dus, asa ca azi am continuat "marea denitrificare".
Alaturi de mine, in aceasta grea incercare, este binecunoscutul "numarator de bule": cotoiu' Fitzi.
dan-iulian wrote:... Ma caut si eu de o tripleta de aia. Am avut ceva probleme la ultimele 2 schimburi de apa.

Bah Dane, nu tre' sa cumperi alte filtre... e suficient sa faci un by-pass, cu niste "T"-uri si robineti.
- cand vrei apa de osmoza, treaba merge ca si pana acum.
- cand vrei sa scoti doar apa filtrata (pentru acvarii), atunci inchizi "intrarea" spre cartusul de osmoza... si lasi sa curga apa filtrata direct spre bazin.

Uite cum era facut setup-ul meu pe vremea cand aveam nevoie si de apa de osmoza (pentru bazinul marin):
image

- apa intra in baterie (prin partea stanga) si trecea prin: filtru mecanic + carbune activ + sterasyl
- iesirea din circuit era prevazuta cu un "T" (bifurcatie), asa ca apa putea sa intre in continuare in cartusul de osmoza (situat deasupra),
- daca nu aveam nevoie de apa de osmoza, atunci jonglam din cei 2 robineti montati pe bateria de filtrare (blocam intrarea in "osmoza") si lasam sa curga doar apa filtrata "normal".

Legenda
:

- furtunul galben = alimentarea cu apa de la retea... apa strabate toate cartusele filtrante (si membrana de osmoza),
- furtunul albastru = apa reziduala a instalatiei de osmoza,
- furtunul negru = apa de osmoza / sau apa filtrata.

In functie de pozitiile celor 2 robineti (stanga si dreapta), pe furtunul negru curgea apa de osmoza / sau apa filtrata.

dan-iulian wrote:... Cu baboii nu-i nicio graba. Cand decizi ca vrei sa imputinezi, atunci sa fie! Pachetel 5+5, numa sa stiu, apoi vin dupa dansii.

Ok, atunci considera ca ai 10 bucati la mine si ca o sa-i primesti tot atunci cand ii aleg si eu pe ai mei... probabil cam intr-o luna de zile, dupa cum ii vad eu.

DACA mai sunt colegi care vor pui de Synspilum, sa faca bine si sa imi spuna din timp.

Later edit: Din ce vad eu acolo, Dan are si cartus de reminalizare... deci apa aia se poate bea fara probleme.
Vorba poetului anonim, nedumerirea-mi face casa buna cu nestinta!

- la ce plm iti trebuie sa folosesti apa de osmoza? Evident ca aia curge incet, pentru ca moleculele de apa tre' sa "penetreze" membrana osmotica.
- cand am avut bazin de apa sarata mi-a luat o saptamana sa umplu acvariul cu apa de osmoza!!! E adevarat, fara pompa booster.
- pentru noi (bazinele noastre) NU ai nevoie de "osmoza".
- eu am acolo doar 3 cartuse, mari si late:

1) Primul cartus, pe unde vine apa din retea (adica pe furtunul de la dus) = cartus d-ala de bumbac - filtrarea mecanica
2) Al doilea cartus = filtrarea chimica - cartus de carbune activ
3) Ultimul cartus = Sterasyl - pe asta l-am pus din cauza Sulfatului de Aluminiu!!!

Atat!
Bateria de filtrare functioneaza la presiunea apei din reteaua publica...

PS: Cu baboii se poate orice, CUM si CAT si CAND vrei tu... ziceam sa ti-i dau pe toti in ideea sa-ti alegi "varfurile". Daca vrei doar cativa, atunci o sa-ti fac un pachet de 10 bucati mixt (5 mari si 5 mici). Da' asta in noiembrie, cand ii aleg si pe ai mei. Atunci o sa golesc bazinul de tot si o sa-i culeg "ca pe cirese". Esti ok cu aranjamentul asta? Vrei mai repede?
Nene Dane,

- vezi matale saracia aia de piesa de alama, cu filet?... ei bine, aia se infileteaza pe capu' furtunului de dus.
- pe partea cealalalta este "iesirea apei filtrate", acolo se pune furtunul care duce apa la acvariu. Furtun subtire, "de osmoza".

- in ceea ce priveste puii, prin noiembrie vreau sa opresc vreo 10 bucati (5 mari si 5 mici)... restu' sunt de dat.
- te infiintezi matale la mine, cu o galeata corespunzatoare... si ti-i dau pe toti. Cred ca-s vreo 30-40 de pui, cu totul.

Pestii aia sunt chinuiti.
Nici nu e cazu' sa explic de ce.
Bazinul poate fi un exemplu de "Asa NU!"
Plm, cum e aia cu "Omu' cand n-are ce face isi cauta de lucru?"

- bagabontii au crescut simtitor, asa ca se caca ca la Vadu Lat.
- sunt nevoit sa le fac curatenie saptamanala, cu aspirat si schimbat apa.
- azi m-a apucat pofta de munca si am demontat bateria de filtre, ca se facuse aproape un an de cand nu inlocuisem cartusele...
- dupa multa munca si nervi si mui si plm (cacaturile alea de recipiente nu s-au desfacut "de buna voie" ), am reusit sa o fac bucati-bucati.
- aveam rezervele necesare (bumbac si carbune), asa ca aici n-am avut probleme.
- am frecat cartusul de Sterasyl cu un burete d-ala de bucatarie (cu pasla aia aspra)... l-am facut "nou"!
- am montat furtunul de la dus si-am zis sa schimb niste apa la acvariu.
- evident ca unul dintre robinete era "pe inchis", asa ca presiunea apei mi-a SPART furtunul de dus si-a udat toata baia.

Acu' muncesc sa adun apa de pe pereti.
Tre' sa ma duc la Dedeman sa cumpar alt furtun "de dus"... nevasta rade manzeste, copila rade de-a dreptu' cu toata gura, iar soacra-mea se uita la mine ca la un retardat.
Plm, firu' vietii!

Astia-s pestii, azi.

In pozele de mai jos aveti bateria de filtrare... cartuse noi, totu' "boboc".
adiradu wrote:Am dat in lucru completarea ...

Da' diagonale nu-i pui?
Sunt oua de melc si nu trebuie sa le faci nimic... la un moment dat, de acolo vor iesi muuuuti melci mici.
adiradu wrote:Il rog pe seful de la butoane sa faca modificarea in titlul postului. Multumesc !

Sefu' la butoane e ocupat, da' te-a servit baiatu' ala care face curatenie pe aici...
Bunicoooo, ce gura mare ai!
Eu personal nu sunt un mare amator de "peisaje terestre", dar asta e doar o chestie de gust personal... iar bazinul de fata este un exemplu remarcabil de maiestrie si rabdare.
Felicitari!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: