Message |
|
otetul e bun da e posibil sa influenteze um pic ph ul vodka si zaharul nu influenteaza ph ul,daca bagi otet te uiti sa vezi cate grade are ,daca are 5 grade acetice inseamna ca tre sa bagi de 8 ori mai mult decat vodka care are 40 de grade,zaharul are carbon 100 la 100 e egal cu alcoolul de 99 grade,dezavantajul dozarii de otet zahar sau vodka comparativ cu biopeletele este ca biopeletele actioneaza doar in reactor pe cand restul actioneaza in acvariu si e posibil sa alimenteze cyano,poti sa cauti volumul de dozaj pentru vodka si calculezi in baza la cate grade are otetul sa torni cantitatea de carbon care trebuie,neaparat trebuie un skimer care sa mearga non stop cand torni carbon sa scoata bacteriile
|
 |
|
avem multi invadatori din america  chiar si pastravul curcubeu si fantanelul sunt considerati invadatori ca nu sunt nativi si pot sa ameninte oarecum specia nativa de pastrav indigen (pastravul cu cea mai buna carne da care nu e de interes comercial deeoarece creste de doua trei ori mai incet ca pastravul curcubeu sau fantanel),pestele de mai sus e un sturion are schelet cartilaginos asemanator cu rechinii si atinge maturitatea sexuala greu dupa vreo 14 ani deci nu cred ca o sa creeze probleme ecosistemelor romanesti,mai pun inca o poza cu pestele 
|
 |
|
este vorba de polyodon spatula sau pestele vasla originar din america din fluviul missisipi a fost introdus si la noi in tara in scop comercial relativ de curand,se hraneste cu plancton la fel ca si novacul si nu se poate pescui la undita,un peste interesant prin aspectul sau ciudat,inoata cu gura deschisa ca sa filtreze plancton ,seamana putin cu rechinul balena 
|
 |
|
ma asteptam sa fie lumea mai civilizata in nordul tarii da din ce am citit din comentul tau sunt braconieri si pe acolo,in ultimul timp a scazut drastic numarul lor cel putin pe dunare da tot mai sunt astia care pescuiesc electric si fac ravagii plus ca am auzit ca pestii curentati devin sterili,si daca nu se reproduc in cativa ani sa raresc de tot,unde ma duc eu la pescuit pe dunare un colonel cu cativa acoliti de ai lui obisnuiau sa pescuiasca cu explozibil pana relativ de curand ,la noi in buzau mai sunt lipani si pastravi salbatici trutta fario da in raulete de munte si sunt mici de tot ,da specie pura cum erau odinioara,lostrita ar putea sa fie in lacul siriu da n am auzit pe cineva sa prinda ,bine nici nu sunt prea multi pescari de pastrav si alte salmonide la noi in judet
|
 |
|
cu placere,daca mananci pastrav ,aia crescuti in turcia in marea negra sunt mult mai buni la gust si mai hranitori decat pastravii crescuti la noi in apele de munte,orice peste crescut in mare sau ocean fie el si hranit cu pelete e mai hranitor decat astia de apa dulce(hraniti tot cu pelete) ,contin omega 3,lumea ar evita sa cumpere pastrav crescut in mare si mai ales din turcia ,ar zice ca nu e bun dar adevarul e ca este mai sanatos si mai ieftin ala turcesc,se mai gaseste pe la supermarketuri, lostrita de la noi care e somonul european este somonul cu cea mai buna carne din lume,ala din alaska e praf comparat cu lostrita care e si mult mai salbatica ,se aseamana oarecum cu pastravul indigen salbatic ,in slovacia aia cresc lostrite in pastravarii ca sa l vanda in supermarketuri pe cand la noi e un peste pe cale de disparitie
|
 |
|
pastravul curcubeu poate trai si in ocean (se numeste steelhead cand traieste in ocean si de fapt curcubeul e mai mult un fel de somon de atlantic decat pastrav) nu conteaza salinitatea traiesc si in oceane si in marea noastra care e salmastra si daca vrei sa stii exista pastrav salbatic fario trutta (brown trout) care traieste nativ in marea negra si asta e cel mai salbatic pastrav posibil doar ca sunt rari si nu a auzit lumea de pastrav prins pe dunare sau pastrav prins in marea negra
|
 |
|
ma refeream la faptul ca pesti de recif precum damselii suporta nitriti si nitrati in cantitati de zeci de ori mai mari decat pestii de apa dulce,gasisem undeva niste studii in care se comparau cu pastravul spre exemplu da chiar si pastravul e un peste rezistent pentru ca traieste si in mare(turcii au pastravarii in marea negra),ar fi interesant de inteles de ce pestii astia de recif unde sa zicem ca e o apa curata sunt asa de rezistenti in apa murdara,multi cicleaza acvariile marine cu damseli spre exemplu si pestii nu mor in apa aia imputita,inca un caz experimentat de mine de data asta,am prins pe dunare in zona braila un ac de mare(prins cu o capcana mica pentru pesti cu care prindeam puiet sa ii folosesc ca momeala pentru salau somn etc)l am bagat intr o sticla de 5 litri cu apa din dunare in care tineam pestii de momeala,carasei ciortanasi obleti etc,multe specii,in cateva ore toate speciile de pesti de apa dulce mureau ,mai ales ca era si un soare puternic afara si canicula apa nu ere chiar curata din moment ce zeci de pestisori murisera in ea,acul asta de mare a supravietuit 2 zile in sticla aia de 5 litri in soare ,si i am dat drumul inapoi in dunare la plecare,m a impresionat cat de rezistent a fost
|
 |
|
filtrul toba e un cilindru cu o sita prin care e filtrata apa din bazin,se roteste si are nist duze cu presiune in pertea de sus care curata sita de impuritati astfel ca la intrarea inapoi in apa pe filtrare e desfundata si curata.doc in oceane si mari este intradevar mai mic da sunt total diferite ca spre exemplu pestii de apa dulce sunt mult mai sensibili ca cei marini la nitrati nitriti amoniac in unele cazuri chiar de zeci de ori mai sensibili
|
 |
|
acum cativa ani stiu ca au fost niste oameni acolo si au pus bolovani in apa ,au facut gropi si au vorbit si cu unii de la un baraj din amonte sa ,,deschida robinetul mai mult,, ca raul avea debitul doar la 5 la suta din normal ,l au facut la 10 la suta.ma gandesc cand s o colmata barajul ala si or trebui aia sa dea drumul la baraj,cand or veni torentii aia de noroi lichid ,nu se duce la vale cu tot cu aspreti? bineanteles ca doar legal se poate incerca inmultirea lui in captivitate sper sa nu fi facut o greseala cu postarea asta si sa se gaseasca vre un nebun sa pescuiasca aspreti ca sa i tina in acvariu iin speranta ca se vor inmulti  ,e o specie pe cale de disparitie ,eu deja am un pacat dupa ce am impuscat din nestiinta cand aveam vreo 14 ani o bufnita rara pe cale de disparitie ,mai erau doar 6 exemplare la noi in tara ,auzisem si eu de niste acvaristi din SUA care aveau in acvarii o specie de coral care a disparut intre timp din natura da cu aspretele e altceva
|
 |
|
cum spune si titlul cel mai rar peste din lume traieste la noi in romania,e un fel de ghibort care traieste pe raul valsan doar pe 1 kilometru de rau,este monument al naturii protejat de lege nu mai stiu daca cineva se ocupa cu inmultirea lui la noi,asa ar trebui 
|
 |
|
e cel mai bun design de skimer,in apa sarata tre sa mearga de rupe daca in apa dulce merge asa de bine,am unu mai mic in beci cand o sa pun icre la eclozat o sa l scot si pana eclozeaza icrele i as face o proba in apa sarata da n am acvariu mare (skimeru din beci e cat acvariul meu marin) da sunt absolut convins ca merge bine si la apa marina si la un acvariu mai mic,e pur si simplu genial prin simplitatea si eficienta sa,in general chestiile astea se cam tin secrete dar am zi sa aduc vorba de el pe forum,eu caut sa nu folosesc filtru toba si sa filtrez apa cu el in pastravarie,un filtru toba pentru un acvariu marin e vreo 10 mii de dolari
|
 |
|
biopeletele sunt la fel ca si nopox sau alte chestii dinastea minune,toate se bazeaza pe introducerea de carbon in sistem sa hraneasca bacteriile anaerobe,otet alcool sau zaharuri in cazul biopeletelor tot carbon e,se pot folosi impreuna si biopelete si nopox(trebuie neaparat un skimmer bun) sau otet vodca,zahar,e ca si cum ai turna in acvariu alccol amestecat cu zahar si otet (nopox  ) daca e calculat bine carbonul nu ar trebiu sa fie vreo problema,eu studiez chestiile astea la nivel industrial in apa dulce
|
 |
|
nisipul daca era live sand nu trebuia spalat da eu as renunta la live sand doar ca sa am un nisip curat,chiar am schimbat un acvariu din cauza asta ca nisipul era compromis si acum folosesc ca substrat nisp de marmura alba(mozaic cernut si spalat bine adica aragonit doar ca nu am vrut sa dau o gramada de bani pe denumirea de ,,aragonit,,  ,apa care se evapora trebuie completata cu apa dulce fara sare in ea iar acvariul e ciclat in momentul cand vezi ca ai 0 nitrati viermii si alte animale dinastea mai nedorite pot sa supravietuiasca unei ciclari
|
 |
|
un sfat ar fi sa folosesti o sare buna gen red sea coral pro si ai scapat oarecum de viitoarele aditii de calciu magneziu potasiu etc si iti creste si coralina ca sarea asta are kh ridicat, skimerul il lasi sa mearga ca e bun dar daca te deranjeaza zgomotul poti sa l opresti pe timp de noapte sau sa l folosesti cand hranesti intensiv,ti ar trebui un sistem de completare a apei ,eu as desfiinta compartimentul unde vrei sa pui matrix ul(oricum il pui degaba ca ai multa piatra si nu ai nevoie de matrix) si as face loc pentru un bidonas cu apa dulce folosit pentru completarea apei,in rest e bine sa folosesti antifosfat (preferabil dinala din oxid de fier ,ala din oxid de aluminiu am auzit ca e periculos pentru anumite specii de corali) ,borcanasul arata bine ar iesi ceva frumos daca il aduci la viata
|
 |
|
s ar putea sa ai dreptate si sa fie leptastrea ,polipii sunt la fel de mici ca la micromussa,succes la omorat aiptasia ,nu tre sa te grabesti sa o omori eu am una la fel intr un frag de zoantus de vreo 2 luni si nu s a inmultit inca
|
 |
|
asta cu superglue se numeste metoda saracului
|
 |
|
bine ai revenit pe forum
|
 |
|
incearca sa i faci o baie (intr un borcan) in care zdrobesti o pastila sau chiar doua de furazolidon(2 e supradoza da furazolidonul e cam insolubil) tine l vre o 20 de minute dupaia spala l in alt borcan cu apa curata (sa nu transferi furazolidon in acvariu ca iti omoara bacteriile benefice),gasesti la farmacia umana si e chiar ieftin omoara cam toate bacterrile si gram pozitiv si gram negativ si e si antifungic,ii faci vreo 2 bai dinastea intr o saptamana si cred ca ai scapat de problema,eu am tratat corali si pesti cu medicamentul asta si am scapat de multe belele
|
 |
|
daca o zdrobesti o sa elibereze larve in acvariu ,o metoda usoara sa scapi de ea ar mai fi ;faci o poza ,scoti piatra afara (o sa se retraga intr o gaura din piatra) te uiti atent unde se ascunde,usuci piatra unde e aiptasia cu putina hartie igienica si dupa aceea pui superglue deasupra ei,preferabil superglue gel ,dupaia gata ai scapat poti sa bagi piatra cu superglue in acvariu chiar daca nu s a intarit ca nu e toxic,daca aiptasia e intre polipii de zoantus e um pic mai nasol,tre sa nu dai cu mult superglue pe zoantusi,sa folosesti manusi de cauciuc si ochelari ca zoantusii sunt otravitori contin palytoxina,iar coralul ala care ziceam eu ca e micromussa vezi ca nu ii place prea multa lumina si trebuie hranit din cand in cand daca vrei sa o duca bine,daca incep sa moara din polipi sa incerci sa l pui mai jos in acvariu sau intr un loc mai umbrit(nici chiar in umbra da sa aiba lumina mai slaba)
|
 |
|
e chiar aiptasia
|
 |
|