| Message |
|
|
|
|
 |
|
|
|
acum imi cer scuze daca gresesc dar ,din cate am inteles,parca Anubiasul este o planta care nu traiaste doar sub apa ci si la suprefata atata timp cit are umezeala la radacina..
de fap ,care e ideea... daca e adevarat,eu as planta un anubias,nu stiu de care e,,, care se antinde dealungul suportului.. adica nu creste in inaltime... l-as planta pe creanga care vine de sus si nu i-as tunde radacinile.. le-as lasa sa atarne de pe creanga..
In stinga sus,radacina se imparte in 3 iar una din ramuri , cea mai subtire . Acum nu stiu daca nu o deranjeaza lumina
|
 |
|
|
a sa nu uit.. astazi am mai primit ceva,datorita voua celor care va postati problemele cu bazinele sau proiectele si ,normal,si datorita celor care dau idei,raspunsuri si solutii...Da datorita voua am avut cunostinta sa pot da informatii unui om care si-a facut un bazin intr-un perete despartitor...Omul e foarte multumit de ce a iesit si datorita informatiilor pe care le-am dat..si mi-a facut un cadou...zice ca e alcool traditional italian... PALINCA ITALIANA....
https://img.plici.ro/image/mYE
sa aveti sanatate,liniste si pestisori sanatosi.Nu mai conteaza daca sut printre ei si pe invers... sanatosi sa fie
ape limpezi colegii...
am sa revin cu rezultatele testelor
|
 |
|
|
salutare.. Astia de la Amazon.fr sunt de coma.... mi-au spus ca livrarea se va face pina in data de 24 paraca..no si astazi ma trezesc cu cutiuta de teste pentru apa... muult mai repede....e super asa... deci,in seara asta ma fac chimist.. am sa fac niste teste la apa de la retea si teste la apa din bazin dupa aproximativ 56 h de la ultimul schimb de apa.. normal maine dimineata trebuie sa fac schimbul
si citeva foto...imi cer scuze pentru prima, va cam suceste gatul dar nu stiu cum sa o intorc... nu gasesc setari pentru asta pe plici
https://img.plici.ro/image/mYx
https://img.plici.ro/image/mYT
https://img.plici.ro/image/mYu
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
eu zic sa nu ai mai muti de colo colo .. las-i acolo pana termini treaba si ai pui la locul lor.. ai stresezi mai tare... asa lasa-i sa se linisteasca
|
 |
|
|
cum mi-a spus si silviu.. am GSA.. asta nu e la fel.. sa se imprastie pe toate cele in bazin.. ?
oricum am de gind sa schimb substratul... vreau sa bag mai nisipos... am mult pietris si vad ca plantele nu reusesc sa se fixeze in substrat si mai ales ca nu il pot aspira cum trebuie... trebuie sa il scormonesc bine si deranjez bacteriile.. dupa fiecare schimb vreo 2 ore am apa albicioasa......
Nu stiu ce sa zic ,cu Anubias-ul se pare ca e ceva ciudat...zici ca iti scoate frunza cam la 2 luni..nu am urmarit exact dar cam tot asa scoate si la mine plus ca cel mic,care e si in poze cu floare, anul asta e a 2-a oara cind infloreste iar acum am unul mare care are 3 flori din care 2 sunt inflorite si urmeaza sa infloreasca si a 3... as vrea sa prind toate 3 florile pe el .. chiar daca una v-a fi cam trecuta
Deci am inteles... fertilizare micr+macro_carbon.. indiferent de plante .. chiar daca sunt easy... asta ca sa le fie bine....
Deocamdata vreau sa merg pe plante easy ca sa invet cat de cat ce imi spun ,deocamdata ele imi arata cea nu le este bine dar nu inteleg o iota ce imi spun...
Si acum ca tot a venit vorba de plantate.. vreau sa incep cu un nano.. dar deocamdata sa vad daca isi revine alternatera in el ,cu lumina nu imi fac probleme , doar daca au cerinte mai speciale decit un neon ,spoturi sau lampa led,, deci ma refer la cromatica...dar m-ar interesa ce plante se preteaza cu anubiasul... ca plante easy si medii, genul alternatera...pentru ca am inteles ca ar fi si o problema de zona unde cresc...chiar daca sunt easy nu se potrivesc ca madiu de viata...
|
 |
|
|
|
nu mai fac nimic doar ca astept sa imi vina testele... sa vad cum stau cu chimia... ca ,poate draq,la apa asta de aici ,mor melcii.. ..cu testele care le am nu e nimic concret...le folosesc sa vad doar daca aapar schimbari... deocamdata am teste de la gbl 6in 1 .. cred ca nu e o problema daca mai astept citeva saptamani sa vad clar cum stau cu apa
|
 |
|
|
la astia la pet de unde mai cumpar produse nu am gasit melci... totusi am sa astept pana imi vin testele sa vad cum stau cu apa nu vreau sa iau melci ca sa calc pe ei sau sa gasesc doar cochilia...
si totusi..pot sa fac ceva intr-un nano sa pun cateva plante ,sa le fertilizez micro,macro si adaos carbon... fara aditie CO2.. ma intereseaza plante easi...
daca fac ferilizare micro,macro si carbon,la plante easi ,e problema daca ai doar substrat inert asta fiind nisip 1-2 mm?
Liv.. uite cum zice Coala parca si mai e cineva care a confirmat solutia cu bba.. sa scufunzi planta in spirt medicinal,2-3 sec,o clatesti bine in apa de la robinet,poti sa o lasi intr-un bol cu apa curata vreo ora si apoi zice ca se inroseste alaga si dispare .. nu mai stiu in cat timp
cred ca asta ar trebui sa faci cu toate... si cu radacinile si ornamentele...asta daca nu e o prostie ce spun.. cred ca alga se depune cam pe toate suprafetele....si pe radacini si pietrele de ornament.. cred
daca e o prostie asta e. daca nu spun raman cu prostia.. daca spun ,cineva o sa imi dea un par si asa se schimba ideea...
|
 |
|
|
|
chestia e ca am plante easy si la astea trebuie fertilizare N,P,K? singura,din cite stiu eu care e cu pretentii medii este alternatera reiniki,asta din ce am eu in bazin... am anubias ,alternatera 4 care sunt... vai de ele saracele.. de aceea as vrea sa le scot si sa le pun intr-un nano,citeva lilaeopsis brasiliensis si inca 2 care nu stiu cum se numesc
lilaeopsis brasiliensis si alternatera as vrea sa le pun intr-un nano sa vad daca isi revin...
luna asta trebuie sa imi vina testele.. le-am cimandat de pe net, nu sunt 5in 1 ca am si stiu ce e de capul lor.. mi-am facut comanda de un testlab de la GBL
astea sunt testele care imi intra in cutie..
tipul de teste din set sunt Test pH de la 0,3 la 10
Test KH :
Test NO2 :
Test NO3 :
Test NH4 :
sa vad cind o sa imi iau si PO4 si fe.. ca asta nu le are
|
 |
|
|
"Una peste alta, daca nu va plac particulele in apa, nu va uitati la poza "
lasa ca mai vin si ploi din cand in cand... dar se pare ca a fost furtuna la tine..  )
e foarte fain si asa...
|
 |
|
|
|
Nu stiu daca e vreo problema daca amesteci materialele filtrante,problema ar fi daca sunt de densitati diferite si diferenta ar fi mare,cum ar fii, cum am eu lava vulcanica substrat dar si siporax...normal ca nu le amestec
Daca te-ai uitat pe topicuri,majoritatea folosesc mai multe tipuri de mdii bio... acum cred ca depinde de fiecare si de buget
|
 |
|
|
|
cred vca stiu de unde am alga...in primul rind,cind am adus bazinul (era in folosinta cind l-am luat,dupa cum am spus in celalalt topic),nu am facut o "dezinfectie" a tuturor ornamentelorpe mopanul care e in picioare este un anubias.. nu stiu de care dar care se catara pe el...acest mopan,de fapt toate mopanele cu anubias pe ele nu leam tratat cu nimic,doar le-am clatit si aveau ceva negreala pe radacini si pe frunze.. iar pietrisul l-am reutilizat ca sa am doar o deciclare partiala. si cred ca asa m-am pricopsit cu alga..dar am facut un test..Am scos 2 anubias si le-am curatat cu apa calda si cu o perie de dinti... nu fortat normal..in limita simtului.. aia care o am eu... si am indepartat frunzele foarte afectate.. s-a curatat destul de bine sa zicem.. a mai ramas ceva pe la baza frubnzelor si si pe frunze dar nu mult...
Le-am pus inapoi si am redus lumina... am utilizat doar 2 proiectoare adica doar 120W.. petele negre nu s-au extins inca si floarea se pare ca incepe sa isi reia si forma la frunze... nu mia sunt asa ondulate pe margine
As vrea sa scot alternatera reiniki si lilaeopsis brasiliensis si sa le pun in bazinul mic... de 20 lpoate isi revin.. dar nu stiu daca va merge .. deocamdata nu am substrat fertil.. merge daca pun doar nisip si fertilizez cu feropol?
|
 |
|
|
|
imi place cum arata...
e albicioasa apa sau mi se pare mie....
|
 |
|
|
|
eu cred ca ar trebui sa ai lasi in bazinul lor pina iti rezolvi treaba.. e vorba de o luna si..poate 2... la carasi poti sa lasi bazinul doar cu substrat si pesti sau pui acolo si un mopan sau ce aveai...nu e nevoie de un aranjament special dar nu ai stresezi... al doi-lea avantaj,, filtrul itoi v-a fii ciclat sau iti ramane cilat si cind v-a veni momentul... cit v-or sta in alt bazin sau ceva mai restrins...?3-4 ore pana aranjezi bazinul.. eu cred ca asa eviti mult din stresul la care pot fi supusi
|
 |
|
|
|
eu cred ca ar trebui sa ai separi...ce pesti mai ai pe langa ei?.. poate ca poti sa separi cu o plasa sau un plastic itre ei .. si mancarea cumva sa nu se imprastie..
sau pune-i in alt bazin
|
 |
|
|
deci bazinul in care sunt ei acum , nu a fost folosit sau nu a avut pesti in el cind ai pus carasii
fa o poza la ala care s-a inverzit...
Poate s-a facut verde de draci ca trebuia sa depuna nevasta si ai schimbat locul..
eu zic totusi sa faci un schimb sau 2 de apa 50% 2 zile la rind.. poate ai spalat cu ceva bazinul si nu l-ai clatit bine
|
 |
|
|
|
noul bazin in care stau... a fost populat sau l-ai dat jozs din pod?
|
 |
|
|
|
gata.. montat si cele 3 ventilatoare... dar... deocamdata nu le-am facut testul ca nu am la ce...s-a racorit vremea si temperatura in bazin e la 22 C... Cel din centru trage afara si 2 laterale imping aerul inauntru...sper sa functioneze
|
 |
|
|
|
citeste despre ciclul azotului si iti vei da seama ce se poate intampla daca dureaza mai mult de o saptamana pana faci schimbul de apa..
2 cine o sa le dea de mancare in perioada cind esti in concediu?..
3 daca vrei sa stai cat de cat linistit ca nu faci schimbul de apa inca aproape 2 saptamani ,te sfatuiesc ca, cu 2 zile inainte sa pleci sa intrerupi si hranirea lor... pana cand te intorci.. asa nu o sa ai asa multe dejectii.. deci nu o sa cresaca prea tare nici nitratii .Nu te gandi ca moe de foama.. nu.. nu vezi tu pesti morti de foame...dar v-or fi slabiti..
Te sfatuiesc sa gfaci schimburile de apa odata pe saptamana cite 25-30% din volumul bazinului
|
 |
|
|