[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: Lucian
Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
nicu.laita wrote:Are legatura si cu ce am scris aici

VS
nicu.laita wrote:Exista o explicatie logica: in filtru exista JBL Silikatex care in afara de silicat absoarbe si fosfati.
O sa iau in weekend un test PO4 JBL pentru verificare...

Ne verifici vigilenta sau tinerea de minte? Te rog ca alta data sa nu mai faci afirmatii fara acoperire. Daca ai alte motive expunele si le discutam, dar in cazul de fata revi la un post in care ti-ai raspuns singur.

Flavius, solutia EL Fosfo contine si alte substante pe langa cea care elibereaza PO4, substante care asigura stabilitatea solutiei. Un efect direct este ca impiedica reactia cu fierul din apa care alfel precipita (pierzand astfel si fierul si fosfatii). In afara de asta esti sigur de compozitie si nici nu este scumpa. Pe de alta parte ceea ce se cumpara in pungute la coltul blocului, nu iti garanteaza nimeni de puritatea si calitatea produsului. Am auzit de curand ca solutia vanduta ca fiind Easy Life Carbo vrac la litru ar fi o solutie de dezinfectare din spitale, care intr-adevar contine Gluteraldehyda dar in alt procent si se pare ca mai contine si alte substante...
Nu exista contraindicatii la supradozaj de potasiu (K) in limite normale (60-80ppm), oricum se recomanda aditii suplimentare de potasiu. (daca te vei uita ce contin unele solutii minune de la ADA vei vedea ca una din ele este doar de aditie de potasiu ). Potasiul cu care vine suplimentar orice solutie de macrocomponente nu prezinta pericol pentru plante (ba din contra, face parte din trioul de aur N-P-K)
Eu nu vad telefonul de care tot vorbesti smilie

Super curentii facuti de pompele alea!
dar tie ce iti trebuie radacina, ca doar nu este morcov, patrunjel sau alte radacinoase Ele se hranesc din coloana de apa si nu au nevoie de radacini ca sa traiasca (altfel nici nu ar creste).
nicu.laita wrote:La mine EL Fosfo nu functioneaza foarte bine.

Detaliza nitel ca sa nu ramana doar o vorba aruncata in vant.
flavius2308 wrote:Eu nu stiu cum fac cei care au acvarii mari si trebuie sa faca miscarea asta tot din 2 in 2 saptamani.

Eu daca nu tund saptamanal am mari probleme, asa ca raspunsul corect este: cosim des
Colegul nostru pavdan si-a schimbat nickname-ul si devine dan.pavelescu
Si sa compari valorile citite in serie. Nu pot diferi mai mult de x% doua citiri consecutive. Trebuie sa faci un algoritm de validare a datelor pentru a prinde si elimina datele eronate...
Le scoti din substrat, rupi varful 15-20cm si replantezi varfurile...
Humbert wrote:da, cu siguranta depinde si de plante si de apa etc
eu nu am schimb la picatura, prin "automatizat" am vrut sa zic ca am un furtun conectat la robinet si care continua in sifonul chiuvetei ), furtun prin care mai intai evacuez si apoi umplu acvariul, dar schimb fac si eu 1 data pe saptamana

Asta este tot o automatizare Te scapa de o gramada de munca
Si eu am instalatia de schimb apa la picatura . Dupa testele de anul asta m-am stabilit pe schimbul masiv o data pe saptamana decat pe schimbul continuu la picatura. Rezultatele in cresterea plantelor este mai bun asa. Nu stiu cat rezulta la tine 1ml de micro/macro la galeata dar eu cu concentratii de 0.5ppm Fe, 10ppm NO3 si >1.5ppm PO4 nu au fost probleme. Poate depinde de plante, apa, etc.
si o lectura interesanta: One Way to Design a Planted Tank LED Light

LE: Si aici:
- http://www.buildmyled.com/xb-series-very-high-output-1/
NightOwner wrote:Lucian , m-ai nenorocit ...
de azi dimineata am reusit abia sa schitez un capac cu colturi rotunjite in sketchup
vrei sa spui ca se poate simula si conul de lumina !!??

Si pe mine m-a nenorocit Koala Dupa ce termini proiectul asta o sa ti se para usor
La mine functioneaza in felul urmator: la fiecare schimb saptamanal de apa din bazin pun deoparte o galeata cu apa de 15l pe care sotia o utilizeaza in saptamana care urmeaza la udatul ghivecelor cu flori din balcon restul de 200 litri ii arunc la canalizare. Vara scot furtunul si ud gazonul si plantele de langa bloc si se vede o diferenta de la cer la pamanat intre zona udata doar cu apa si cea la care ajunge apa din bazin (mai ales cand mergeam pe suprainjectare si depaseam si ratiile recomandate la EI )

Am mai citit despre sisteme semiinchise - bazine piscicole - culturi hidroponice iar conceptul este super.
Asa se procedeaza mai ales la acvariile marine, cu lampi suspendate care sunt la o inaltime mai mare de luciul apei. Este o solutie care iti da flexibilitate fata de dimensiunile acvariului. Cand studiezi vezi unghiul de acoperire iar distanta dintre lampi trebuie calculata astfel incat la cel mult 10cm sub nivelul apei cele doua fluxuri luminoase trebuie sa se intersecteze (pentru a nu vrea conuri de umbra). La fel trebuie facuta o simulare a suprapunerii conului de lumina pe fundul bazinului pentru a nu exista zone moarte - acelasi lucru l-ai fi aplicat si la lampile MH
Eu mi-am permis si l-am pus in index-ul de ARTICOLE

Multumim!

LE: si am schimbat link-ul din final cu link-ul dat de Dragos
Uite aici gasesti tabla de aluminiu de care vrei: http://www.depozit-online.ro/shop/tabla-aluminiu/tabla-de-aluminiu-2-0x1000x2000
Google SketchUP este foarte bun pentru ca vei vedea 3D constructia.
Parerea mea este sa incepi de la lampa/radiator cu Led-uri si dupa asta o imbraci...
Aluminiul de 1 mm nu poate sustine singur capacul si ii trebuie o structura solida de care se prinde si tot va face onduleuri daca e prins de structura nealiniata. Aluminiu de 2mm este mai ok. Si nu trebuie neaparat sa fie din aluminiu...
Nu trebuie sa faci tu constructia, tu trebuie sa faci doar planul. Si eu am facut multe lucruri la profesionisti, pe scule profesioniste - colegul Shibi mi-a executat multe din "visele" mele
In functie de sistemul de iluminat ales se alege si ventilatia. Daca alegi sistemul cu led-uri iti vor trebui niste radiatoare de aluminiu, pe radiatoare se prind led-urile. radiatoarele sunt ventilate deasupra de niste ventilatoare - pentru a asigura racirea eficienta trebuie sa fie intr-o incinta inchisa care sa forteze curentul de aer sa se plimbe in lungul radiatorului si sa iasa afara. La fel partea de jos, dinspre acvariu, trebuie acoperita antistropi.
Urmeaza partea de alimentare, comanda si control a led-urilor - unde vrei sa fie, in exterior sau in capac (pentru numarul tau de led-uri iti vor trebui vreo 2-3 surse de tensiune si tot ce tine de partea de alimentare cu curent constant => minim 5Kg cu totul).
Lucian wrote:Lumina alba este o lumina completa din punctul de vedere al spectrului. In functie de temperatura de culoare sunt mai accentuate spectrele reci sau calde ale luminii. Plantelor le trebuie un amestec de lumina cu preponderenta din spectrul cald... Cum vrem sa arate acvariul este o alta discutie pentru ca ochiul omenesc are alta sensibilitate si percepe culorile altfel.
Combinatii posibile in functie de numarul de neoane ar putea fi (notand cu R=rece; C=cald)
- 2 neoane 1xR + 1x C
- 3 neoane 1xR + 2x C
- 4 neoane 2xR + 2x C
- 5 neoane 2xR + 3x C

Lemon wrote:Intreb insa, este neaparat sa fie si din gama 4-5000 k?

... calm...
R=rece=neon cu temperatura de culoare >5000K
C=cald=neon cu temperatura de culoare <3500K

si totusi inainte de a pune intrebari citeste ce ti se recomanda
Foarte interesant. Cum mentii concentratia de nutrienti?
Lemon wrote:Din ce am citit, nu doar temperatura de culoare conteaza.
Spre exemplu, pentru un plantat, ce neon este recomandat sa fie folosit, 927 sau 965?

pai diferenta dintre ele este tocmai temperatura de culoare. Ultimele doua cifre reprezinta temperatura de culoare; X27=2700K iar X65=6500K
Prima cifra reprezinta CRI (Color Rendering Index) respectiv 8xx= CRI este 80% iar 9xx => 90%
Mai multe detalii despre aceste marimi gasesti aici http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/23751.page care este traducerea articolului asta: http://www.americanaquariumproducts.com/downloads/AQUARIUM%20LIGHTING.pdf

Lemon wrote:De asemenea, am citit pareri cum ca programul de iluminare ar trebui sa imite pe cat posibil natura, respectiv fara pauza de-a lungul intregului program de iluminare, dar si pareri care spun ca fractionarea programului de iluminare si introducerea unei pauze de 1,5 - 3 ore ajuta la limitarea dezvoltarii algelor.

Algele sunt mult mai adaptate decat plantele pentru a rezista in conditii mai precare de lumina. Cei care sustin asta vor realiza doar micsorarea perioadei de iluminat...
Lemon wrote:Ma gandisem la un T5-uri, dar nu am gasit mai mari de 21 w (850 mm), dar mi se par prea mici ca lungime.

Unde ai cautat? La hypermarket???
Lemon wrote:La 1400 x 550 x 550, ce neoane as avea nevoie si ce temperatura si mai ales, cate?

Esti la mijlocul dintre dimensiunile neoanelor 1200 si 1500mm Poti utiliza neoane de 1200 intretesute dar pe margini vei avea o iluminare mai slaba sau cate doua neoane mai mici puse in prelungire.
Lemon wrote:Am vazut ca cele dedicate, "tropicale" sunt sub 5000K dpdv al temperaturii de culoare, ex 4700, 4900. Tinand cont de asta, 2700 e prea putin, este lumina prea rosie ca sa faca bine plantelor? Ar trebui sa fie o combinatie intre 850 / 865 si 827?

Lumina alba este o lumina completa din punctul de vedere al spectrului. In functie de temperatura de culoare sunt mai accentuate spectrele reci sau calde ale luminii. Plantelor le trebuie un amestec de lumina cu preponderenta din spectrul cald... Cum vrem sa arate acvariul este o alta discutie pentru ca ochiul omenesc are alta sensibilitate si percepe culorile altfel.
Combinatii posibile in functie de numarul de neoane ar putea fi (notand cu R=rece; C=cald)
- 2 neoane 1xR + 1x C
- 3 neoane 1xR + 2x C
- 4 neoane 2xR + 2x C
- 5 neoane 2xR + 3x C

Numarul de neoane este in functie de ce plante vrei sa ai in acvariu... sti calculul ala empiric cu watti per litru de apa la tine ajungand pe la 400W ca sa poti creste orice planta pretentioasa.

Forum Index » Profile for Lucian » Messages posted by Lucian
Go to: