[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
... Sa zic ashea, cam asta-i treaba cu baboii. Acu', la sfarsit de martie.

Sper ca nu va ganditi la ceea ce ma gandesc si eu... pentru ca o sa va banez.
- Am luat cei 3 astronotusi... sunt varianta "Red", undeva pe la 12-14 cm lungime... grasuti si prietenosi.
- Am profitat de ocazie, ca sa fac o "reducere de nitrati".
- Tre' sa marit "baboii"... tre' sa spal nisip... tre' sa pregatesc lemnele alea. Plm, sunt disperat numa' cand ma gandesc la toate astea.
in 18 MARTIE, scary wrote:... De data asta nu mai fac cum am facu cu cel de 54 L. Am sa il las fara pesti timp de o luna de zile. In timpul asta introduc anumite substante.

si
dupa cateva zile, in 26 MARTIE, scary wrote:Asa arata acum acvariul. Am 7 ciclide, 1 rechin, un sanitar si o meduza

Salut,

Asa cum ti s-a mai spus deja, NU te grabi!... colegii ti-au indicat niste linkuri cu materiale pentru citit, da' se pare ca n-ai avut nici timp si nici rabdare.

- poti sa renunti la "perdeaua de aer", deoarece oxigenarea apei o face teava aia cu gauri din prima poza.
- scoate decorurile alea de plastic... daca tot bagi mana in acvariu, arunca si plantele alea de plastic.
- "rechinul", "sanitarul" si "meduza" sunt din alt film...
- completeaza-ti orasul de resedinta, in My Profile / Location.
Dan P wrote:...Oricum dupa ce cresc nu mai mananca asa ca spartii.

Da, asa este!
S-au facut frumosi, sa-ti traiasca!... daca nu se bat, atunci chiar e in regula!
Referitor la mancare uscata, uite ce le dadeam eu:
- http://iazuri-acvarii.ro/mancare-pentru-pesti/hrana-uscata/hrana-ciclide/hikari-cichlid-staple-medium-250-g.html?limit=100
- http://iazuri-acvarii.ro/mancare-pentru-pesti/hrana-uscata/hrana-ciclide/hikari-cichlid-gold-sinking-medium-342-g.html?limit=100
Cu cat sumpul este mai complicat, cu atat mai greu iti va fi sa-l tii curat si cu atat mai mult spatiu util vei pierde...
- am modificat schita si-am eliminat 2 peretii: in camera pompei si-n primul compartiment.
- Compartimentul 1 = filtrare mecanica = bureti, pasla, ciorap, etc
- Compartimentul 2 si 3 = filtrare biologica = eu as pune doar Siporax (in saculeti de plasa, ca sa fie usor de manevrat).
- Nu ne-ai spus cum o sa realizezi scurgerea apei din bazin in sump... doar cu o teava?... daca DA, atunci o sa fie ceva "galgaiala si clipoceala".

PS: Intra in My Profile / Location si seteaza orasul in care locuiesti.
Mda, ala e "treaba"... la mine o sa fie asa, un fel de tiganie romaneasca (din cauza peretelui de piatra).
Da' asta e situatia si n-am ce sa fac.
- E vorba de cele 2-3 buturugi mari pe care le am deja... le poti vedea in pozele mele mai vechi.
- Am luat de la Hornbach un profil "patrat" de aluminiu, pe care vreau sa-l tai in mai multe bucati - la dimensiunea potrivita (exact cat "latimea" bazinului, ca sa le pot sprijini pe intaritoare).
- Voi incerca sa prind lemnele, cu "capul in jos", de acele tije de aluminiu... cu soricei, cu sarma, cu plm... vad eu.
- Ideea de la care am plecat este aceea ca lemnele puse PE/IN nisip aduna mizerie pe sub ele... asa, daca le tin "atarnate", atunci nu mai am probleme cu mizeria.
- Un alt factor este "umbra"... lemnele atarnate o sa faca niste umbre, ceea ce va da un plus de "naturalete" bazinului. Ma rog, asa cred eu acum.
feraruflorin wrote:... daca este asa cum zic eu...

Ideea este ca treaba NU e asa cum zici tu. In rest e corect.

Serios vorbind, tu ai inteles ceva da' nu te-ai dus pan' sa sfarsitu' cartii.

- "ciclarea" e un fenomen firesc si normal, care se intampla in orice acvariu... fie ca pui bacterii, fie ca nu... fie ca pui creveti/mancare de pesti, fie ca nu.
- bacteriile alea exista in apa (in mod nativ) si ele incep sa se dezvolte din clipa in care tu umpli acvariul... mai repede sau mai incet, in functie de anumiti factori externi.
- practic, vorbim de niste "colonii (diferite) de bacterii" care se stabilesc / inmultesc pe ORICE fel de suprafata SOLIDA din acvariu: pietre, nisip, pereti, lemne, plm.
- ele, bacteriile alea, sunt responsabile cu transformarea "cacatului" (dejectii, mancare neconsumata, frunze moarte, mortaciuni, etc) in nitriti... si cu transformarea nitritilor in nitrati.
- daca esti jmeker, ai si bacterii care transforma nitratii in azot atmosferic, da' deja depasim tema zilei.
- sticlutele alea de care pomenesti tu sunt asa, cum sa zic, "doar de samanta"... ala e un "cocktail" de bacterii pe care le pui "ca sa fie bine si sa nu fie rau".
- dupa ce torni bacteriile alea in acvariu, ele incep si se inmultesc... si se inmultesc... si se tot inmultesc. Pana cand ajung la numar care este suficient de mare incat sa neutralizeze "cacatul".
- practic, un acvariu "ciclat" este un acvariu "stabilizat"... acolo unde procesul ala de transformare este complet si poate fi dus pana la capat. Acolo unde exista un echilibru intre cantitatea de "cacat" care trebuie neutralizata si numarul efectiv de colonii bacteriene care se ocupa de asta.

- daca tu pui pestii intr-un bazin neciclat, atunci "cacatul" ala nu este procesat pana la etapa finala... pentru ca-s prea putine bacterii si ele "nu fac fata"... vei ramane cu nitriti (care-s toxici)... apa e tulbure, pestii mierlesc pe capete, bazinul miroase urat si, in general, toata treaba e nasoala.

Acu' ai inteles?
Amenajeaza bazinul dupa plac... pune apa in el si lasa-l asa, vreme de 3-4 saptamani. Cu filtrele mergand NON-STOP!... aia e tot!

Salutare!

Vezi ca forumul nu recunoaste diacriticele si le afiseaza aiurea... deci, "fara diacritice" aici.
In rest, bun venit!
- Mda, am vazut anuntul ala si "m-a sagetat la inima"... asa ca am pus repede mana pe telefon si-am antamat baboii.
- Saptamana viitoare ii aduc acasa. Va trebui sa-i dau pe "speriatii" aia de Vieja...

Am un plan cu niste lemne "suspendate" care "coboara" in apa... am luat tijele de aluminiu, am lemnele pe balcon.
Tre' sa spal niste nisip si sa-mi fac curaj sa muncesc o zi intreaga.
Salut,

- Bazinul tau este mic, si nu ma refer la volumul de apa ci la "suprafata" lui... in mod normal, eu nu as tine mai mult de 2 perechi acolo.
- Daca il umpli de pietre, lemne, radacini, ghivece, etc. (ca sa le oferi "refugii"), atunci ai putea tine acolo 2-3 masculi si 6-7 femele.
- Nigro e un peste agitat si destul agresiv... masculii cresc pana pe la 12-13 cm lungime. Nu vei avea liniste acolo niciodata.
- Treaba cu "hai sa tin mai multi, ca le diminuez agresivitatea" merge doar in anumite conditii si doar cu anumiti pesti.
Viitorii mei pesti... am zis, ce plm!
feraruflorin wrote:... ma gandesc si la varianta acvariilor de 3m completate cu dulapioare, dar parca tot tu ai spus ca nu se poate pune filtu extern la acelasi nivel cu acvariul sau gresesc?

Hmm, hai ca incepe sa se "lumineze-n sat"... parca, parca intrevad o solutie.

- DA, filtrele externe (asa numitele canistre) trebuie sa fie situate SUB acvariu si nu la acelasi nivel cu el.
- din ce-am inteles eu, tu ai o camera de 8 metri lungime care e impartita-n doua nivele... la mijlocul camerei e o scara care urca/coboara de pe un nivel pe celalalt. Corect?
- tu vrei sa pui bazine de-a stanga si de-a dreapta aceste scari... corect?
- eu presupun ca "zona de privire" va fi cea de jos... pentru ca de pe nivelul de sus nu prea o sa ai cine stie ce "view".

Daca tot ce-am zis pana acu' se potriveste, uite propunerea mea:

- bazin de 3 metri lungime... langa el, pe acelasi nivel, un "sump" de 1 metru. In felul asta ai "umplut" deja o jumatate din spatiul disponibil.
- cele 2 bazine (acvariul si sumpul) vor fi asezate unul langa celalalt si vor fi interconectate... pompa scoate apa din sump si o arunca in acvariu.
- e o solutie sigura si fiabila, fara riscuri... evident, sumpul ala trebuie imbracat in ceva mobilier, pentru ca o sa arate ca dracu'.
- o sa incerc sa caut niste poze cu astfel de sistem, ca sa intelegi ce-am vrut sa spun.
- partea "de sump" o poti pune "la perete", in asa fel incat bazinul sa fie "langa" scara.

Incearca sa faci bazinul de cel putin 40cm latime.
feraruflorin wrote:Humbert
am crezut ca esti un tip de treaba, dar am impresia ca ma cam iei peste picior! ...

Dragule, tonul tau nu e cel mai potrivit pentru un forum de pasionati. Zau ca nu e!
Aici glumim, facem misto, ne hahaim... nimeni nu este rau intentionat si toata lumea este dispusa sa ajute cu sfaturi si pareri.
Sincer iti spun, fa-ti putin timp si rasfoieste forumul... ca sa-ti dai seama CE si CUM.
E pacat sa te certi cu lumea, degeaba, pentru nimic.
Am vazut acum pozele si am inteles...

- daca esti decis sa folosesti "partea de jos" a sufrageriei pentru "dulapioare de filtrare", atunci situatia se schimba.
- daca vrei sa faci capace pentru "lumina", uite aici o sursa de inspiratie: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/28399.page
- gandeste-te la 3 bazine de 250 x 40 x 50 (lungime, latime si inaltime).
- fa bazinele din geam de 12mm, pentru ca pozitia aia "pe podea" e "predispusa" la lovire...
- daca ai alimentare cu apa si canalizare pe-acolo, totul e in regula.

Una peste alta, e un proiect oarecum realizabil. O sa muncesti ca Berila, la mentenanta...
Te-ai gandit la un singur bazin? de 2.5-3 metri lungime?... si in restu' spatiului sa fie niste "dulapioare"?

PS: De unde esti, in ce oras? Modifica la "My Profile / Location".
Parerea mea este ca aia "nu e treaba"!

- bazinele vor fi asezate pe podea... asta inseamna ca filtrarea nu se poate face cu canistre externe / sump.
- dimensiunile sunt atipice si aiurea dpdv "estetic"... nici nu stiu daca se gaseste foaie de geam la 4 m lungime.
- iluminarea bazinelor va fi o provocare tehnica, tinand cont de estetica incaperii (living room).
- daca vrei bazin "plantat" ca lumea, atunci ia in calcul butelii de CO2 si alte socoteli... unde o sa le ascunzi, ca sa nu se vada?

Nu vreau sa te descurajez, ci doar sa te aduc "la realitate".

- o sa ai nevoie de "canalizare" si "alimentare cu apa"... te-ai gandit la acest aspect?
- la o lungime (toala) de 8 metri cu latime de 30cm si inaltime de 60cm = vorbim de aproape o tona si jumatate de apa. O sa cari apa cu galeata?
- daca tii musai sa faci bazinele alea, incearca sa te limitezi la o lungime de pana in 3 metri... foile standard de geam au 3 metri.
- asa cum ti s-a spus deja, latimea aia de 30cm este o tampenie... incearca sa te duci pe la 40-45cm latime.
- daca faci bazinele inalte de maxim 50cm, atunci poti folosi geam de 10mm grosime... daca inaltimea > 50cm, atunci alege geam de 12mm grosime.
- ai zis ca vrei bazine plantate... ce lumina o sa folosesti? Cum o maschezi? Pe unde vii cu cablurile electrice?
- filtrarea va fi o problema... filtrele interne sunt "de jucarie", asa ca nu te baza pe asa ceva.

Una peste alta, exista solutii tehnice pentru toate problemele de mai sus... intrebarea este "Cat de mult iti doresti aceasta bataie de cap?"
A doua intrebare este "Esti atat de pasionat incat sa te ocupi de intretinerea bazinelor?" (ma rog, sau sa platesti pe cineva care sa faca asta?).
Bazinul meu are 200x50x55... geam de 12mm, fund dublu... stativ metalic... am si sump.
Stau la etajul 2, iar "coafura" rezista de 10 ani!
Nene Dane, precum vorbiram si la telefon:

- vreau severumul ala galben,
- nu vreau biocellatumul ala mare,
- iti aduc 6 exemplare de Vieja Synspilum (3 bucati la 8-10 cm + 3 bucati la 5-7 cm)... poate alegi o pereche.
- iti mai aduc o punga de mancare, Hikari Cichlid Staple (medium size): http://www.hikari.info/tropical/t_15.html

Cum se potoleste vremea asta, trag o fuga pan' la tine la Targoviste. Tre' sa prind un weekend in care nu-s plecat pe nicaieri.
Multam' fain!

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: