| Message |
|
|
|
Duritatea mi se pare cam mica, aici cred ca e ceva in neregula ... pH-ul e normal ...
|
 |
|
|
Al doilea schimb de apa, de cand am pestii ... circa 40 % din volumul bazinului, o ora de munca si 2 beri "rase"  ... am facut de curiozitate si un test al apei, dupa reumplerea acvariului ...
pH : intre 7,5 si 8
KH : intre 7 si 8
... unde 'reaku e greseala ? ...
Pestii se simt foarte bine, mananca cu mare pofta si au crescut in mod evident ...
|
 |
|
|
Ca idee generala [ si apoi ii las pe baieti la mansa  ] sa stii ca discusii sunt niste pesti foarte sfiosi / speriosi / cuminti ... ca atare, daca au un loc unde sa se ascunda [ adica dupa / intre plante ], pai sa fii sigur ca numai acolo vor sta ... o sa-i vezi "la fata" doar noaptea, cand in camera e intuneric ... si vezi, clipeste incet si rar, sa nu sperii pestii 
|
 |
|
|
Bun re-venit  ! ...
|
 |
|
|
|
Intr-un acvariu de 110 cm incap foarte bine tuburile T5 de 45 Watt [ 895 mm lungime tubul ] ... insa ai grija ca se cam incing ... lampile Juwel Multilux sunt duble - ai 2 tuburi pe lampa ... si le poti lasa mai jos, asa cum a zis Porcu' ...
|
 |
|
|
g.g wrote:lipsa de antrenament ...
... din partea pestelui, evident  ...
@viulian :
... nu, acvariul nu este "conectat" la instalatia de apa a apartamentului ... am un furtun lung de 10 metri, prevazut cu mufe rapide [ din acelea de gradina ] pe care il folosesc, atat pentru golire, cat si pentru umplere ... ajunge din baia de serviciu, unde am bateria de filtre : mecanic + chimic, pana la acvariu ... cand vreau sa scot apa din bazin il folosesc asa cum bunicii nostri scoteau vinul din butoi  [ la capatul din acvariu al furtunului este mufata o teava in forma de "U" care asigura "securitatea" procesului de golire ] ...
... bazinul are o nefericita pozitie, este pozitionat oarecum in mijlocul camerei si nu are niciun "perete ud" in apropiere ... nu am avut cum sa trag tevi pentru schimbul automat de apa, asa ca fac totul manual ... nu e totusi o nenorocire, mai fac miscare, mai imi dezmortesc incheieturile  ... toata treaba asta [ golit 1/3 din volum si umplut ] imi ia o ora ...
|
 |
|
|
Multi pesti / putina apa / prea putina apa schimbata saptamanal ! ... probabil ca acei 90 litri - reprezinta volumul brut al acvariului - tre' sa scazi volumul dislocuit de nisip / pietre / etc. ... cam asta ar fi verdictul in ceea ce ma priveste ...
- as scoate de acolo : neonii / ramirezi / zebrele / xifo
- as schimba saptamanal un volum de cca 25-35 % volumul bazinului
... in bazine mici, si al tau face parte dintre ele, eu as tine viviparii [ guppy, molly, platy ] grupati "pe familii" - adica 2 masculi si 4-5 femele ... sper ca sanitarii sunt de genul corydoras sp. si nu vreun Hoplosternum  ...
Citeste articolul acesta si o sa poti calcula singur cati pesti "suporta" acvariul tau : http://www.acvariu.ro/forum/viewtopic.php?t=220
|
 |
|
|
Primul schimb de apa, prima victima
... o femela mica de L. caeruleus s-a lasat aspirata in tubul cu care faceam schimbul de apa ... desi am fost destul de prevazator si am pus un ciorap pe tub, totusi forta cu care apa iese din bazin a fost suficienta astfel incat sa imobilizeze pestele ... l-am vazut imediat si l-am eliberat, insa era prea tarziu, i-a fost rupta coloana vertebrala ... ma gandesc deja la un sistem-sita, care sa stea la o distanta de ~ 1 cm fata de tubul propriu-zis ...
|
 |
|
|
|
Pai dragule, nu prea se poate si cu burta plina, da' si cu slana-ntreaga in pod ! ... vrei calitate, tre' sa platesti ! ...
|
 |
|
|
Porcu wrote:... Si cind ii spui asta unuia cu 50 pesti in 50 litri ....... iti spune ca te dai profesionist si "jmeker" si-ti pomeneste rudele apropiate  .
... in plus, iti mai si umple frigiderele cu produse sanatoase, din carne macra  ... sunt oameni carora le este greu sa vada peste drum, daramite sa mai poata intelege succesiunea fireasca a unor lucruri ...
|
 |
|
|
|
Intr-un bazin mare ai mai putine sanse sa "darami" echilibrul chimic ... ecosistemul este mai stabil si-ti permite mai multe greseli ...
|
 |
|
|
Mai nea' bondo, uite ce zic eu ... vorbeste cu George [ pe PM ] si te vei lamuri in ceea ce priveste pestele ala ... 50 litri mi se par a fi "cam la limita" pentru un singur peste ... hai, poate si-o anemona  ...
... daca nu ai experienta acvaristica, atunci este indicat sa iti iei un bazin mare, nu unul mic !!! ...
|
 |
|
|
@viulian :
... hehe, nu credeam sa fie cineva ca sa stea si sa citeasca semnaturile userilor  ...
... da, sigur ca ma pot abtine ... "ciorba" este o caracteristica a celor pasionati de plante, iar aglomerarea respectiva se naste din dorinta de a avea cat mai multe specii cat si din teama ca altadata nu vor mai gasi planta mult dorita ...
@bilti :
... Marea Sefa a Clanului a supervizat indeaproape totul ... iar cand zic : " am vrut", tu tre' sa citesti : " ea a vrut, iar eu am executat"  ... bazinul este amplasat oarecum in mijlocul livingului si se vede inca de la intrarea in apartament, asa ca am inteles dorinta ei ca acvariul sa arate foarte bine ...
... ce-ai facut cu LED-urile alea ? ... asteptam un feedback ...
|
 |
|
|
|
Da-ne cat mai multe date despre acvariul ala ... ce marime, numar de pesti, frecventa si volumul schimburilor de apa, hranire, etc., etc. ...
... asa, "la o prima strigare", as zice ca ai apa acida ... mancare multa / pesti multi / bazin mic / fara schimb de apa corespunzator ...
|
 |
|
|
|
Multumesc tuturor !
... bazinul este facut cu dorinta de "a bucura ochii si sufletul" si nu se doreste a fi un etalon in materie de africani ... trebuie sa indeplineasca doar cateva cerinte :
- pesti care sa aiba culori vii / comportament interesant / firea curioasa ...
- pesti care sa poata fi "stocati" ... imi place "miscarea browniana" ...
- pesti rezistenti, dinamici si putin pretentiosi ...
- bazin usor de intretinut / hardware simplu, puternic si eficient ...
- decor simplu dar in acelasi timp spectaculos, cu impact vizual puternic ...
- plante rezistente si nepretentioase la conditiile de mediu ...
Mi s-a parut ca cichlidele africane se preteaza cel mai bine acestui deziderat ... oscarii ar fi fost spectaculosi ca si pesti, stiu asta, dar decorul ar fi avut multe de suferit [ bazinul este in primul rand un "tablou viu" ] ... cichlidele sud-americane "razboinice" ar fi fost o alta alternativa, insa e greu de mentinut un echilibru intre diversele tabere ... modul de viata "gregar" al africanilor este singurul care "se muleaza" pe cerintele mele ...
|
 |
|
|
@fipilica :
... background-ul are culori "de pamant" ... tiramisu i-au spus Titi si Dragos atunci cand mi l-au facut si intr-adevar, asa arata ... poti vedea pozele pe paginile anterioare ... acum au inceput sa se depuna alge pe el, la fel ca si pe celelalte elemente din bazin ... probabil ca, in cateva luni culorile se vor uniformiza, iar diferentele de cromatica dintre pietre si background se vor mai estompa ...
@Lofty : ... multumesc de urari, iti doresc aceleasi lucruri ! ...
... hmm, si eu cochetez cu ideea de a-i hrani de 2 ori pe zi, insa asteptam si un impuls exterior  ... e cineva pe forum care vinde H. lifallili, abia m-am abtinut  ...
|
 |
|
|
Cateva poze surprinse aseara :
... aici sunt celelalte poze : LINK
... pestii s-au acomodat perfect cu bazinul si ciugulesc cu frenezie algele depuse pe buturuga si pe pietre ... mananca si din frunzele Vallisneriei, sper sa n-o termine pe toata  ... le dau de mancare o singura data pe zi, dimineata ...
program de lumina [ cu prize programabile ] :
- cele 4 tuburi T5 : 06.00-09.00 si 17.00-24.00
- moonlight [ bec Philips cu 9 leduri albastre ] : 24.00-01.00
|
 |
|
|
In seara asta mi-am luat fata si am trecut pe la Marius [ Lofty ] ... copiii s-au jucat intre ei iar noi am cascat gura la acvarii si am vorbit despre pesti ... la plecare, ca sa nu ma duc acasa cu mana goala  , Lofty mi-a pus in brate vreo 25 de pui de Labidochromis caeruleus ...
... am ajuns cu bine acasa iar acomodarea lor la apa din acvariu a decurs perfect ... acum se plimba, impreuna cu puii de elongatus, prin tot acvariul ... o sa incerc ceva poze zilele urmatoare ...
Situatia sta astfel :
bazin :
- g.g : constructie & echipare tehnica
- matrix & titronix : background
decor :
- g.g : nisip & buturuga
- Marius Schier : pietre
plante :
- chitron : Vallisneria gigantea - rubra & Microsorum pteropus
pesti :
- matrix : ~ 25 buc. Pseudotropheus elongatus - mpanga
- Lofty : ~ 25 buc. Labidochromis caeruleus
Tuturor acestora vreau sa le multumesc inca o data !
|
 |
|
|
matrix wrote:Da' greierasii unde sunt! ce-ai facut cu ei? 
... am fost la Dragos impreuna cu fetele mele ... cea mica [ the atomic girl ] s-a jucat cu niste greieri pe care-i creste matrix pe balcon ... si i-a stresat ingrozitor cele cateva pasari - amandina scuturandu-le puternic colivia ... si a ciocanit energic un melc Pomacea, tragandu-i de capacelul care acopera cochilia  ... am plecat la timp, inainte sa faca vreo daramare serioasa  ...
|
 |
|
|
|
@dreammer :
... pe scurt, la canistre nu exista pericolul ca apa sa curga "pe covor" decat daca se strica garnitura care asigura etanseitatea capacului ... cantitatea de apa care intra in filtru este egala cu cantitatea de apa care iese din el ... e un fel de "circuit inchis", care permite filtrului sa-si reia functionarea si dupa o oprire a curentului electric ...
... la filtrele w/d, sistemul este "deschis" ... apa curge din bazin sub efectul gravitatiei si este urcata inapoi in mod fortat, de catre o pompa ... echilibrul dintre puterea pompei [ debitul sau ] si diametrul tevii de tur este o chestiune delicata si fragila si nu exista un capac ermetic care sa asigure etanseitatea sistemului ... de aceea se instaleaza tot felul de sisteme de siguranta ...
... oricum, in cazul unui filtru w/d, cel mai sigur mod de a evita "inundatia" mi se pare a fi existenta unei gauri de preaplin [ in filtru ] racordata la canalizare ...
|
 |
|
|