Message |
|
Scrie pe undeva ca daca trece temperatura continutului de 30°C creste presiunea si cedeaza siguranta. Eu am una la care am un manometru si vad uneori cum trece clar de 60 de atmosfere, daca se incalzeste. Stiu ce urmeaza daca nu impiedic cresterea presiunii, asa c-o invelesc intr-un prosop inmuiat in apa rece, o pun intr-o canistra de filtru, si vad cum scade presiunea. Pana acum am reusit sa evit problema cu siguranta.
|
 |
|
Poate s-a strecurat pe langa vreo garnitura nestransa?
|
 |
|
Da, "€"= "Euro". Nu ti-as recomanda sa cumperi, pentru ca se pare ca nu merita banii, deoarece nu se obtin cu acesti elementi rezultatele promise in reclame. Eu l-am cumparat pentru ca n-am avut alta alternativa pentru ce intentionam sa fac.
|
 |
|
Eu mi-am comandat un element Peltier, dar nu l-am primit inca. Il mentionez pentru a fi luat in studiu, ca ideie sau posibilitate , poate mai putin observata pana acum. Cel comandat de mine costa 17€, are consum mare de curent, cu randament relativ mic la sarcina maxima. Consuma 400W si da aprox. 80W. Produce o diferenta de temparatura de ca. 60°C intre cele doua suprafete. Daca se raceste suprafata calda artificial se obtine pe cea rece o temperatura corespunzator mai scazuta. In orice caz o sa comunic rezultatele observatiilor cand le am.
|
 |
|
Se pare ca un "Tronic" de 50W are 7,5 inch, daca nu ma insel, asta face 18 cm. Atentie ca am o gramada din astea, aproape toate au avut apa in ele. Nu luati prea mult in serios afirmatia ca se pot cufunda cu totul in apa. E adevarat ca se pot cufunda multe lucruri sub apa. Submarine, tancuri amfibii, prieteni, dusmani, dar urmarile sunt diferite.
|
 |
|
Mda. Ma-as fi mirat sa n-o faci.
|
 |
|
MonkY wrote: Intrucat trec de la un acvariu de 240L la unul de 550L... m-am gandit ca pana la intarirea siliconului pentru noul acvariu sa pun cele 2 noi filtre Eheim 2075 sa functioneze alaturi de un EX1200 si filtrul intern Juwel. Am adaugat si niste ProdiBio pentru formarea de bacterii...
Pana la intarirea silikonului trec cel mult, cu oarecare exagerare, 2 saptamani. Daca dureaza mai mult as zice sa-l deslipesti si sa folosesti silicon bun. Ciclarea facuta corect, sub control minutios, dureaza fara bacterii ajutatoare 5-6 saptamani, pana la disparitia totala a nitritului si aparitia nitratului. Asta am aflat din incercari proprii, impreuna cu colegul @olieren, folosind un filtru canistra legat la un acvariu de 100L, fara vietuitoare, hranind bacteriile cu carne in descompunere si masurand frecvent concentratiile de amoniac, nitrit si nitrat.
MonkY wrote:As vrea sa stiu cam dupa cat timp as putea sa le folosesc direct in acvariul mare... doar pe cele 2 x Eheim 2075 (pentru ca voi renunta la EX1200 si filtrul intern) ?
Cand va disparea (dupa ce va fi aparut mai intai!) nitritul si se va putea masura nitrat.
MonkY wrote:Nu stiu daca am facut bine, dar le-am lasat pe amandoua la o putere sub jumatate (altfel iese furtuna in acvariu)... Am sanse sa ard motorasul tinandu-l subturat ?
clauss wrote: nu cred, de fapt motorasul se invirte la aceeasi turatie, doar cantitatea de apa care trece pe la paleta este limitata, deci nu a-r trebui sa fie probleme
Bineinteles ca paletele rotorului se vor roti cu atat mai usor cu cat va fi nevoie de mai putina putere pentru impingerea apei. Daca se obtureaza calea de trecere a apei, indiferent daca se face aceasta inainte sau dupa pompa, apa va avea viteza mai mica, rotorul va fi franat si va fi nevoie de un curent electric mai mare pentru a pastra miscarea magnetilor rotorului sincrona cu schimbarea polaritatii tensiunii din boboinajul statorului. Curentul mai mare din bobinaj il va incalzi. Racirea se face cu apa ce trece prin pompa. Eu am de multi ani permanent mai multe canistre in functie. Toate au un debit redus la ca. 2/3 din capacitatea maxima si nu se incalzesc peste 35-40°C. Nu s-a defectat nici una din cauza obturarii, chiar daca s-a redus fluxul apei aproape complet pentru cateva zile.
MonkY wrote:Scuze daca am gresit cu denumirea de "ciclare" a filtrului extern... ma refer la timpul necesar pentru a se forma bacteriile si a lucra la capacitate maxima pentru filtrare biologica
Asta-i definitia ciclarii.
MonkY wrote:(pentru mecanica, sunt sigur ca e ok din prima zi).
Nu crezi ca-i pacat sa folosesti o canistra pentru a aduna in ea gunoaiele acvariului? Dupa ce te chinui sa-l ciclezi si ai crescut in el bacteriile atat de pretioase, de care depinde in masura asa de mare viata pestilor? Poti sa-ti inchipui cum se simt alea cand le expui unui tzunami, in timp ce speli gunoaiele in care le-ai asfixiat?
malawi_crys wrote: ...cand vorbim despre ciclarea unui acvariu, , se face referire si la filtrarea biologica,
Pardon, referirea se face exclusiv la cea biologica. E mai simplu sa spunem "Filtrare", dar termenul nu este corect folosit in acest caz si am impresia ca asta-i cauza pentru care se crede ca o canistra cu bacterii se poate folosi ca filtru pentru materie aflata in suspensie in apa acvariului, ceea ce-i gresit, pentru ca colmatarea substratului duce la reducerea eficientei bacteriilor din cauza lipsei oxigenului.
malawi_crys wrote:proces care apare si la nivelul canistrei externe..
Da, daca substratul aflat in acvariu ofera baceriilor o suprafata comparabila cu cea din canistra. Daca este mult mai mica, procesul apare primordial in canistra.
malawi_crys wrote:pestii se vor putea introduce in a doua saptamana de la umplerea cu apa a acvariului
?! Adica in timp ce apare cea mai mare concentratie de amoniac si nitrit? Asta inseamna ca va fi nevoie sa se schimbe apa de cate ori depaseste concentratia toxica nivelul nociv pentru pesti. Apare o prelungire a ciclarii, pentru ca se reduc cantitatile de amoniac si nitrit necesare formarii coloniei, iar la un control insuficient, expunerea pestilor la toxine.
malawi_crys wrote:daca ai putea "imprumuta" un burete "murdar" de la canistra care a mai fost in functiune, colonizarea noii canistre se va realiza mult mai repede
Daca exista un substrat cu care au fost viitorii locatari si inainte in contact. Imprumutat din alt acvariu poate transmite germeni patogeni, dar cei pe care-i au orice pesti de acvariu permanent, hexamira, spironucleus & Co. nu conteaza. De acestia oricum nu exista scapare decat in cazuri extreme. (Extrem de extreme, dar exista totusi.)
wizzard_6 wrote:...in cartea tehnica producatorul spune sa reduci deditul la intrarea in filtru si sub nici o forma la iesire.
Sigur ca producatorul este mai interesat sa nu se produca inundatii din cauza presiunii marite din canistra, in cazul unei inetanseitati, decat sa fie absorbit doar un pic de aer. Asupra bacteriilor n-are presiunea ceva mai mare nici un efect sesizabil.
minnardy wrote: - in primul rand, nu cred ca acele bacterii (Nitrosomonas, Nitrobacter) se desprind chiar atat de usor de substratul pe care sunt fixate pentru a "trece" in celalalt filtru...poate da, dar in numar / cantitati mici...
Nici nu doreste cineva desprinderea bacteriilor. E suficient daca se reproduc si ocupa restul substratului.
minnardy wrote:... consider ca mult mai sigura fortarea ciclarii prin...introducerea de pesti (de sacrificiu  ) si ciclarea cu pesti, despre care s-a mai discutat.
Hm,...aici cam atingi un subiect prevazut in ...carta drepturilor pestilor
ReBella wrote:...are si un mic dezavantaj : este mai greu de procurat 
Si,...pute!  Adica emana un miros neplacut si e toxic.
minnardy wrote: ...dar cine transforma amoniacul mai departe in ce trebe, daca n-ai bacteria in filtru???
Soarecii se prind cu clisa. Bacteriile,... cu amoniac. :-)
snakefishmike wrote: Nu cumva cea mai sigura ciclare este cea clasica , fara aditie de alte chestiuni ,
Pana si bacteriile fug de saracie. Daca nu le dai ceva sa pape,...no food, no 6!
snakefishmike wrote:iar timpul de ciclare nu tine cont de tipul filtrului (intern sau extern) ?
Daca ofera aceeasi suprafata pentru colonizare si conditii de dezvoltare si viata,...nu.
ReBella wrote:(Sera Nitrivec am folosit eu + amoniac = ciclare completa in 21 zile la un acvariu de 200l net,pentru ca ma grabeam...
Ai masurat si nu mai exista nitrit? Mersi ptr. info, eu n-am ciclat inca cu bacterii cumparate.
minnardy wrote:..,de fapt, aceste sticlute nu contin bacterii ci ... necesarul simplu al primului stadiu ai ciclarii si nu bacterii nitrificatoare...probabil tot amoniac lichid.
Amoniac nu cred ca este, ca nu miroase, iar producatorii sustin ca ar fi bacterii in stadiu de viata "oarecum" incetinit, care-si reiau activitatea cand l-i se creeaza conditii normale de viata.
MonkY wrote: Adica am tinut mai bine de o luna cele 2 noi filtre in acvariul vechi... s-au umplut de bacterii, tzoc - le-am trecut pe acvariul nou ...dupa o luna de "asteptari", cred ca o sa incep marea mutare 
Rapida? Dupa "mai bine de o luna"? Mda, "rapid" e un termen relativ. :-)
|
 |
|
Puilor nu le foloseste nisipul la nimic. Dimpotriva, e un mediu ideal pentru inmultirea unor paraziti. Stiu ca un vas in care se afla doar apa si niste vietati, care seamana mai degraba cu furnicile decat cu pestii, n-are frumusetea unui biotop subacvatic, dar e mai usor de pastrat asa cum au nevoie puii de el. Adica controlabil si curat. Eu as propune sa lasi acolo doar ce-i strict necesar puilor si sa le creezi conditii bune de viata. Filtrul acela trebuia normal sa-l observi singur daca poate absorbi puii sau nu. Ca acvarist pasionat n-ar fi voie sa-ti scape asa ceva.
|
 |
|
Hey! :-) Vezi ca si tu ma acuzi pe nedrept? Am zis eu sa schimbe toata apa? Sustin doar ca trebuie sa aiba grija ce face daca nu vrea s-o pateasca. Adica sa aduca apa de schimb la valorile ph, °C si dGH = cu celei in care au stat pestii. Mai ramane problema clorului si al altora pe care nu le poate afla, dar de aici incolo e mai complicat, cu permeat si saruri.
|
 |
|
De ce trebuie sa se produca un soc de ph daca fac un schimb de apa dupa un an?
|
 |
|
Schimbul total de apa nu dauneaza. Eu il fac de cateva ori pe zi si nu patesc puii nimic. Calitatea proasta a apei de schimb poate sa dauneze. Ciclarea nu se produce nici daca se adauga bacterii in 1-2 saptamani, mai ales daca se mai si schimba apa inainte de a se fi depus bacteriile pe substrat. Nu se cicleaza un filtru legat la apa unui acvariu in care se afla pesti, pentru ca in acest fel nu se va putea evita expunerea pestilor la actiunea toxica a amoniacului si nitritului, ci doar la un acvariu sau recipient cu apa in care se pune de ex. hrana pentru pesti, care se descompune si devine sursa de hrana pentru bacterii.
|
 |
|
flo77 wrote: Aveti mare dreptate in ceea ce ati spus in privinta cresterii puilor de discus. In schimb ati uitat ca topicul era "Filtru potrivit ptr un acvariu de 20L si nu metoda Jack Wattley de crestere a puilor de discus(J. Wattley, Handbook of discus, pg.98). Iar el nu foloseste in acele shallow pan nici un filtru Eheim 2211(remember our topic).
Eu n-am adus vorba de el. Nu i-am adoptat metodele de inmultire a discusilor, chiar daca exista asemanari. Nici eu nu filtrez apa din vasele cu larve si pui de cateva zile, ci pe cea cu care o schimb. N-o filtrez biologic, ci prin turba. Cand vor fi mai mari voi tine puii in vasul de 10 L si voi filtra biologic prin aceeasi canistra, dar prin alt substrat. Asta-i legatura cu ce se discuta aici. In ambele cazuri e vorba despre metode de filtrare a unor volume mici de apa, indiferent daca contin pui sau pesti mici. Prin felul in care tin eu si nenumarati altii apa curata a obtinut si Jack Wattley succese mai mari decat prin filtrarea ei, dar nu este cunoscut ca fiind doar al lui. S-a folosit si inaintea lui si dupa ce a adoptat-o el. Metoda se foloseste acolo unde exista apa buna si ieftina. Nu se preteaza la cerintele cuIva care nu-i dispus sa schimbe apa la intervale mici de timp.
flo77 wrote:Am ales PM-ul(si voi continua) pentru pentru a nu fi off topic. Faptul ca ati iesit public nu ma deranjeaza, nu voi ruga nici un moderator sa stearga topicul. In schimb...
Si da, aveti permisiunea mea sa publicati si continutul acestui Mesaj Privat daca considerati ca ar interesa din punct de vedere acvaristic.
Multumesc  Astea-s lucruri de care ma lovesc zi de zi. Cred ca sunt si preocuparile altor acvaristi, cu alta experienta. Schimbul de informatii ne prinde bine tuturor. Raspandirea acestora intr-un cerc restrans de colegi ii dejavantajeaza pe cei ce nu au acces la ele si franeaza acvaristica si asa aflata inca in fasa fata de celelalte tari, nu numai europene.
|
 |
|
Stimate @flo77, in primul rand imi cer scuze ca-mi permit sa reproduc unele pasaje din ce mi-ai scris, cu toate ca nu-i tocmai ceva corect. Sper sa nu fi afectat negativ din cauza asta si te inteleg daca vei cere cuiva sa stearga postul.
O fac pentru ca daca nu reproduc ce mi-ai scris nu se va intelege o mare parte a celor ce le-am scris mai jos, despre care cred ca ar fi pacat sa-i privez pe unii colegi, pe care i-ar putea interesa.
flo77 wrote: Desi va port un respect deosebit
Multumesc 
flo77 wrote:nu pot fi de accord cu faptul ca ati mentionat ca tineti atatia discusi(chiar si daca sunt fff tineri. De ce?:
1. Cred ca rationamentul multor incepatori ar fi “daca un crescator experimentat ca dl Ioan procedeaza asa , eu de ce n-as face-o?”Credeti ca faptul ca ati mentionat despre discusii dv i-ar aduce pe calea
cea buna?
Pentru ca nu-i experimentat?
Trebuie sa fii oarecum paralel cu situatia sa crezi ca se pot tine 65 de discusi, altii decat larve, sau de cel mult 1 cm, in 10 l de apa, fara masuri de precautie si control permanent.
Sau sa nu fi azit inca niciodata ceva despre ei.
De altfel eu ii tin nu in vas de 10 L, ci de unul singur, umplut pe jumatate. Adica in 500 ml. Asta dupa ce au mancat! In timp ce mananca stau in 250ml. Si nu doar 65, ci vreo 80. Asta fac de 12 ani si obtin discusi de 17-18 cm. Raspunsul pe care-l banuiesti la intrebarea pe care ti-o pui citind asta e corect: cand cred ca nu le mai pot asigura conditii optime de viata in acel vas, ii mut in altul.
Convins fiind ca colegul nostru @Hegedusalin intelege aluzia la faptul ca nu neaparat volumul apei influenteaza dezvoltarea pestilor, ci calitatea ei, am scris astfel.
flo77 wrote: 2.Sunteti un crescator experimentat de discusi si desigur ati remarcat ce diferenta mare in dezvoltare o au puii in functie de volumul acvariului in care au fost crescuti.
Da, am avut timp sa ma conving de contrariu  , dar la intrebarea asta am raspuns deja mai pe larg.
flo77 wrote: Eu unul nu as cumpara discusi daca as sti ca au fost crescut in 10L de apa, chiar si pentru o saptamana.
Cand cumpar eu discusi nu mai are importanta in ce conditii au crescut, ci cum se prezinta in momentul cumpararii.
flo77 wrote: 3.N-ati mentionat ce alte “munci” mai trebuie sa faceti pentru a creste acei discusi in 10L de apa.
OK. mentionez acum: Creez parintilor conditiile cele mai bune de care sunt eu in stare ca sa-i "oblig" sa depuna icre, scot icrele si le pun in alt vas la eclozat, cu alta apa decat cea in care au fost depuse, optimizata pentru eclozare, las larvele 2 zile in vasul in care au eclozat, in a treia zi le aspir si le mut in vasul de 1 L cu alta apa, potrivita pentru varsta lor.
Dupa ce incep sa inoate le ofer galbenus de ou fiert si-l schimb odata cu o parte din apa, la fiecare 4-6 ore. Daca sunt la munca ii tin in apa mai multa si fac schimbarea totala a apei cand ajung acasa. Asta ca sa fie lamurit si mitul cu alterarea galbenusului!
Se altereaza, intr-adevar, dar asta nu stiu larvele si-l mananca alterat cu si mai multa placere. Asta nu inseamna ca e apa deja toxica! Aici intervine o oarecare nevoie de experienta, pentru a aprecia cat mai corect cat timp pot fi lasate larvele in cata apa, cu cata hrana, fara sa se treaca granita dupa care apar efecte daunatoare.
Dupa 3-5 zile au crescut destul de mari ca sa poata inghiti nauplii. Din acest moment trebuie hraniti la interval de 2-4 ore. Eu las nauplii sa cada la baza petului, ii scot cu o pipeta lunga, astept sa se adune la baza pipetei si las sa cada cateva picaturi cu nauplii in apa cu larvele. Asa, cu apa sarata in care au eclozat.
Dupa ce au mancat cat cred eu ca le ajunge, nu cat vor ei!, aspir restul de nauplii, adaug apa cata cred ca au nevoie si pun furtunul pentru aerisire in vas, pe care l-am scos ca sa nu fie nevoite larvele sa inoate mult dupa hrana.
Procedura se continua cu mici modificari, cateva saptamani, pana incep sa manance mixtura. De ce? Pentru ca unii parinti, de la care vreau eu neaparat pui, gasesc ca icrele sunt mai gustoase decat hrana zilnica.
|
 |
|
Exista un filtru a carui supradimensionare dauneaza apei dintr-un pahar in care se afla un pui de Guppy? De la cate mii de litrii in sus?
Investitia financiara intr-un filtru exagerat de mare fata de nevoile curente dauneaza buznarului. In nici un caz calitatii apei filtrate. Cine-l are deja il poate folosi fara nici o teama. Eu recomand canistra nu pentru a face reclama la un anumit producator, ci pentru ca ma deranjeaza curentii de apa care imprastie murdaria si hrana prin acvariu si zgomotul tipic si relativ greu de suprimat. Daca tubul este curbat la suprafata apei si apa ce iese din el curge pe suprafata unui burete cu porii mari, se suprima zgomotul foarte mult. Si taierea jumatatii de sus a iesirii curbate din tub, pe o lungime de ca.1,5-2cm contribuie la reducerea zgomotului. E mai bine ca suprafata buretelui pe care cade apa sa fie cu 1 cm mai inalta decat suprafata apei. Intrarea si iesirea unei canistre pot fi acoperite cu bureti, estompandu-se in felul acesta complet orice zgomot sau curent de apa. Eficienta canistrei este incomparabil mai mare decat cea a unui bolborositor, pentru ca suprafata materialelor folosite in canistra, ca suport pentru bacterii, pot depasi de cateva zeci sau chiar sute de ori, suprafata buretelui unui bolborositor, la acelasi volum ocupat. Indiferent de acvarist, ca-i incepator sau avansat, cine are de gand sa practice acest hobby un timp mai lung nu greseste daca-si cumpara o canistra de 2 L. Va avea nevoie de ea mereu pentru acvarii mici cu pui, sau pentru carantina. Daca fac recomandari aici pentru anumite canistre, n-o fac ca sa-i fac o favoare vreunui producator, carora oricum am tendinta intemeiata sa le caut nod in papura, ci pentru ca le folosesc de 15 ani si pot afirma ca sunt cele cu care am avut cele mai pitine neplaceri si nu ma costa decat timpul cat scriu ca sa scutesc colegii de forum de cheltuieli nerentabile. De altfel se cam adeveresc afirmatiile mele asa incet incet chiar de catre unii dintre colegi. N-am citit inca nimic rau de eheimurile clasice pe vreun forum, spre deosebire de cele asa numite "Profesionale". Se pare ca amatorii au nevoie de calitate mai buna decat profesionistii, daca ne luam dupa producator.
|
 |
|
flo77 wrote:Ramane sa ne spui cine era vizat(Rebella nu se pune)
Sunt vizati toti cei care cred gresit ca am glumit. Lupt impotriva generalizarii ideii ca Discusii au totdeauna 20 cm lungime.
|
 |
|
EHEIM 2211. Il folosesc cu succes la un acvariu de 10 L in care am 65 de discusi.
|
 |
|
Pacat ca nu-mi pot corecta postul. Nu-mi place sa postez consecutiv.
Mi-am adus aminte ca se cauta o rezolvare pentru background. Daca mai e actual, eu am rezolvat-o simplu si cred ca ar fi poate si pe placul vostru, pentru ca ofera alternative in design, da impresia de adancime mai mare fata-spate, nu ocupa loc in acvariu, se poate adapta in cateva zeci de minute la alt decor al acvariului, se poate indeparta in 5 min. fara sa lase vreo urma, fara scule sau instrumente ajutatoare. Nu da impresia ca ar fi natural, pentru ca este natural si tine fara intretinere, infunctie de materialele folosite, intre 5 si 100 ani.
Nici macar nu-i ceva nou.
|
 |
|
Am observat ca ati strans peretii laterali cu sipci, in loc sa-i fixati cu menghine. Asta inseamna ca ati pus silicon pe margini si ati presat peretele pe ceilalti, ceea e inseamna la randul sau ca in multe locuri se ating peretii intre ei. In cazul acesta e suficienta o lovitura cat de mica, chiar si cu un obiect moale si gata cioburile. Daca fixati peretii cu menghine si lasati distanta intre sticle, 1-2mm, geamul lovit din greseala cu cotul va impinge siliconul si nu sticla invecinata. Incercati sa asezati un geam pe o pardosea de faianta. Dar incercati cu unul de care nu mai aveti nevoie. Cand se transporta un acvariu se poate intampla usor sa fie atins de vreun obiect. In masina se poate sparge chiar si cu paturi sub el, daca se ating peretii. Primul acvariu lipit l-am facut asa ca voi. Celelalte 6-7 asa cum sugerez aici. Unul dintre ele, cel mai mare, are 120 x 60 x 60 x 0,8- ca. 410L si e plin de vreo 10 ani. Are 2mm intre sticle.
|
 |
|
Eu cred ca ar putea sa apara din cauza ca pompa produce o subpresiune in apa absorbita, eventual din cauza ca aceasta trece greu prin mediile filtrante. La subpresiune se dilata gazele dizolvate in apa, bulele produse se unesc formand bule prea mari ca sa poata disparea din nou la presiunea normala, sau eventual mai mare de la iesirea din pompa. Asta bineinteles daca nu exista neetenseitati in instalatie. Exista posibilitatea de a impinge apa in filtru in locul extragerii ei, dar trebuie luate masuri de siguranta, etansare corespunzatoare, impotriva presiunii marite care apare in tuburi
|
 |
|
Nu trebuie neaparat sa fie mai multi discusi. Ei nu pun pret pe asa ceva, cu toate ca noua ne ofera un aspect mai placut sa vedem un card omogen, in care toti discusii se tolereaza fara ciondaneli mai grave. Asta nu-i usor, ba dimpotriva deosebit de greu de obtinut, mai ales daca sunt putini si pusi de curand impreuna. Eu m-am descotorosit consecvent de toti pestii agresivi si am acum grupuri incredibil de pasnice pentru cine nu-i cunoaste astfel. Am avut cativa pe care am fost nevoit sa-i tin separat fata de altii, pentru ca terorizau grupuri de peste 30 de exemplare, care se intelegeau perfect fara cei agresivi. In natura se formeaza grupuri cu o ierarhie bine stabilita, in care unul, cel mai puternic, preia rolul de conducator. De regula acesta este cel mai viu colorat, se posteaza in fata cardului aflat la adapost sub crengi, insule plutitoare, sau radacini de pomi, iar cand sunt atacati, el fiind singur, va fi primul vizat. Prin faptul ca el va fi urmarit de rapitori, are cardul sanse mai mari de scapare. In acvariu nu apar asemenea necesitati sau conditii, asa ca pot traii foarte bine si singuri, daca nu se poate altfel. Clar ca nu-i ceva de dorit, dar discusii sunt pesti care trebuie cunoscuti bine, necesita conditii deosebite de viata fata de Guppy, caruia-i sta gandul la romante chiar si dupa ce-i prins in plasa. Un acvariu plantat, cu mai multi discusi intre care nu apar mult timp probleme spune multe despre cel care le poarta de grija, pentru ca asa ceva necesita cunostinte, devotament, disciplina, timp si experienta.
|
 |
|
|
|