[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: koala
Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Din pacate, scalarii sunt greu de "deosebit" dpdv sexual...

- la depunere, papilele genitale iti dau o idee extrem de clara asupra sexului pestilor (la mascul = con mic si ascutit, la femela = tub gros)

Asa cum arata pestele acela, tinand cont de "atitudinea" dorsalei si analei + fruntea oarecum "profilata", eu as zice ca e un mascul. Insa, nu ai nici o certitudine pana cand nu depun!
Abia asteptam..
Vorba de mai sus e perfect valabila... E un pas inainte!

- sa ne tii la curent cu noua constructie, care sunt noile dimensiuni?
- pune, intre bazin si stativ, niste burete din acela care se baga sub parchet (nu ii stiu denumirea exacta)
- NU fundalul de polistiren ti-a spart geamul, fii convins de asta!

Bafta mare!
Revin cu ceva poze proaspete...

Echinodorusii de la George (reef.ro - thanks again!)... observ ca frunzele noi capata o culoare rosiatica (cele vechi sunt de un verde crud)

image
image

Perechea de Temporalis

- sunt convins 100% ca e pereche, s-au cuplat si au toate miscarile "aferente" unei tinere perechi.
- le-am observat papilele genitale si sunt clar 1M+1F.
- si-au stabilit teritoriul si il apara de ceilalti colocatari ai bazinului.
- femela "sapa" nisipul, iar masculul patruleaza.
- am luat mancare "de discusi" de la Cornel Oprescu (mixtura de inima de vita)... mananca de sparg!

image
image
image
image
image

Pozele, de sus in jos:

1 - femela
2 - masculul
3, 4, 5 - perechea

... in pozele 3 si 5 se poate observa papila genitala a femelei.
Mult succes!

Ce s-a intamplat cu bazinul vechi, cum a plesnit?... eu nu stiu povestea.
Fara sa vreau sa pun batista pe tambal... ba, mai mult, insistand sa faceti ce spune popa, nu ce face el!

image
image

Bazinul fetitei mele, Ana... cand am dat africanii (acum un an), ea a inceput sa planga de mama focului - se atasase de pestii aia din bazinul mare - asa ca nu m-am indurat si i-am oprit 4 pui...

- 30x30x35 cm (probabil vreo 25 litri de apa, scazand pietrele si nisipul)
- nisip de rau + pietre calcaroase
- Anubias sp.
- 4 malawi mbuna
- schimb de apa, 30%, saptamanal
- hranire moderata, la interval de 2 zile

... pestii au varsta de 1 an si nu au crescut mai mari de 4 cm... sunt sanatosi si vioi, dau semne de maturizare sexuala, insa au ramas pitici...

Acesta NU este un exemplu de urmat!!!
Ideea e urmatoarea (vorbesc la modul general):

* Speciile de cichlidae care traiesc in "triburi" - grupari formate din familii mari (1M + 4-5F)

- cichlidae africane, de Malawi sau Tanganika.
- masculii au un harem pe care si-l apara cu darzenie in fata altor masculi (intraspecific)... pentru ca agresivitatea lor sa fie diminuata, se recomanda bazine mari, largi, cu pesti multi... astfel, masculul dominant nu poate "hartui" in mod constant cel mai slab peste din grup... numarul lor mare face ca atentia masculului "sef" sa fie in permanenta atrasa de catre alt peste care-i "calca teritoriul".
- in mod uzual, se recomanda ca bazinul sa nu fie decorat cu pesteri, scorburi, etc... acest lucru face imposibila "delimitarea" teritoriului, astfel ca pestii traiesc oarecum ca intr-o mare colonie... se misca frecvent, intr-un grup relativ compact, sunt dinamici si activi.
- daca bazinul e generos ca si dimensiuni, atunci se pot mixa mai multe specii, alternanta de culoare fiind spectaculoasa (interspecific)... se recomanda totusi evitarea speciilor asemanatoare dpdv coloristic, pentru a nu confuza masculii ... in acest sens, o combinatie "fericita" si "foarte cuminte" o formeaza amestecul speciilor de Labidochromis caeruleus (culoare = galben, atat femela cat si masculul) cu Pseudotropheus elongatus / socolofi (culoare = albastru, atat femela cat si masculul).
- foarte frumosi mai sunt Melanochromis auratus, insa acestia sunt mult mai certareti si agresivi... idem pentru Pseudotropheus demasoni.

Exista multe specii de mbuna frumoase, insa toti acestia cresc destul de mari (10-13 cm), ceea ce reprezinta un handicap pentru marimea bazinului tau.

- Cei de care ti-a zis calin_gherman sunt pitici, ar putea fi tinuti intr-un numar de 8-10 exemplare.
- Ai putea lua in calcul si o trupa de tanganikani din genul Tropheus sp. (duboisi, ikola, red moliro, etc.) - problema mare cu ei este ca sunt pesti delicati si mult mai pretentiosi dpdv al intretinerii. Eu personal nu as recomanda aceasta grupa de pesti celor care sunt la inceput de drum cu cresterea cichlidaelor.

* Speciile de cichlidae care traiesc in perechi (1M+1F)

- traiesc in perechi, ceea ce poate fi ok pentru tine... eu consider bazinul tau potrivit pentru 2 perechi de pesti.
- specii africane de interes ar fi cele spuse de mine in postul anterior (kribensis sau hemichromis)... in plus, te poti uita si la speciile de Julidochromis (si acestia sunt spectaculosi, dpdv coloristic).

Din pacate, speciile de cichlidae americane nu se vor impaca foarte bine cu apa ta, de aceea nu-ti pot recomanda nimic din aceasta zona geografica.

Pe scurt, parerea mea este ca:

- daca te multumesti cu 4 pesti (2 perechi) - incearca una din speciile amintite mai sus (kribensis, hemichromis, julidochromis)
- daca totusi insisti sa ai 6-8 pesti in bazin (si nu-ti plac cei recomandati de calin) - mergi pe una dintre speciile Labidochromis caeruleus sau Pseudotropheus elongatus / socolofi

@Neonus:

Acvariul tau este destul de mic pentru a tine cichlidae... oricum ai da-o, oricum ai intoarce-o, este mic!... uite cateva consideratii personale:

- speciile de Mbuna, asa cum sunt Maylandia si Labidochromis, cresc destul de mari (10-12 cm).
- au nevoie de un "spatiu de joaca" generos... "suprafata" conteaza mai mult decat "volumul".
- o familie echilibrata de astfel de cichlidae tre' sa aiba 1 mascul + 4-5 femele.
- cu cat sunt mai multi, cu atat agresivitatea le scade... insa tu nu poti pune multi pesti acolo, din cauza spatiului.

In consecinta, eu nu as tine acolo asa ceva... se poate, nu este imposibil, dar nu e o treaba recomandata!

Colegul calin_gherman ti-a facut o recomandare excelenta, bazata pe un cumul de factori reali:

- dimensiunile bazinului
- dimensiunile pestilor
- caracteristicile apei

Neolamprologus multifasciatus este o specie "pitica", foarte cuminte si foarte interesanta... si eu ti i-as recomanda!

Te mai poti uita la Pelvicachromis pulcher (kribensis) ori la Hemichromis lifalili (hemi):

- sunt tot cichlidae africane (comportament specific, depun incre pe pietre, scorburi, etc.)
- suporta bine caracteristicile fizico-chimice din apa ta.
- spre deosebire de mbune, pestii acestia pot fi tinuti in perechi (mascul + femela).
- in bazinul tau poti tine relativ usor 2 perechi... daca le asiguri o bariera naturala (un pietroi mare, o buturuga, etc.) undeva pe mijlocul bazinului, atunci ei isi vor delimita clar teritoriile si fiecare pereche va lua in stapanire cate un jumatate de acvariu.
- ingrijirea puilor este "fascinanta" pentru ochii unui copil, baiatul tau va fi incantat sa-ti povesteasca "tati, tati, hai sa-ti spun ce-au facut pestii astazi!"

Din cele 2 specii mentionate mai sus, kribensis este mai cuminte iar hemi este mai frumos colorat.
NU le amesteca, baga in acvariu doar una dintre specii!
- George (Reef.ro) mi-a umplut ghiveciul cu cateva exemplare de Echinodorus sp. ... Merci!!!.... habar nu am varietatea, o sa fac ceva poze si o sa va cer parerea.

- Am vaga impresie ca doua dintre "ciocolati" s-au cuplat ... aseara ocupasera zona din stanga a baznului, in spatele buturugii, si alungau pe toata lumea de-acolo ... s-au si colorat intens, vad si ceva semne de papile scoase "la inaintare"... hmm, cred ca le-a priit hrana vie .
Sugestie (si eu am facut la fel - vezi pag.5 la "Marele African"):

- decupeaza un carton cu dimensiunile interne ale bazinului si incearca sa desenezi pe el conturul decorului ... iti vei da seama mai usor de proportii, privind de sus!
Un sfat:

- nu lipi standul de perete! ... lasa-ti loc destul pentru manevre, pentru furtune si alte acarete .. pune-l pe pozitie inainte sa urci acvariul pe el
donpisote wrote:... Sunt convins ca toti stiu ce este si ce reprezinta .
Cat desprre numele acestei asociatii despre care am citit si eu si despre care mi se parea normal sa stiu nu consider ca este un lucru rau atata timp cat promoveaza acvaristica ...

Dragule, ei bine, eu nu stiam ce inseamna "aar"!... tocmai de aceea am si intrebat despre ce e vorba.

Am citit ulterior pe net si am vazut ca sunt niste baieti care si-au facut un club "al lor"... e un lucru foarte frumos, baietii aia dovedesc o pasiune pe care o impartasim cu totii si nu vad nimic rau in ideea lor. Ba, chiar ii felicit!

Cu ani in urma, pe la inceputul anilor 2000, am avut si noi idea infiintarii unei asociatii "de profil", ba chiar am si demarat o actiune similara... s-a discutat cu avocati, s-au intocmit niste tabele cu semnaturi, s-au facut sondaje cu privire la denumirea pe care urma sa o ia aceasta organizatie... ulterior "apele s-au involburat" si ne-am lasat pagubasi, insa "batranii" (atat cei de aici, cat si cei de pe alte forumuri) isi amintesc cu siguranta discutiile pe care le purtam in Obor pe aceasta tema.

Foarte neinspirata insa (ca sa nu ma exprim altfel) mi s-a parut a fi reactia clonei "asociate" ... sincer sa fiu, nu cred ca cineva care si-a facut cont pe acest forum in 2008 (si care pana acum nu a scris nimic, ci doar a urmarit ce se intampla pe aici) poa' sa vina dupa 3 ani si sa vorbeasca in felul acela. E drept ca si noi suntem spurcati la gura , da' barem o facem cand avem motive intemeiate.

Imi pare rau ca se gasesc tot felul de frustrati care sa spurce un topic frumos...
Parerea mea (evident subiectiva):

- 60 de cm latime (spatiu la dispozitie pentru decor interior) este mai mult decat onorabil... daca poti "asigura" polistirenul si daca gasesti o posibilitate de a-l fixa in mod corespunzator, atunci eu cred ca merita sa faci un decor home-made... sincer, nu cred ca vei gasi usor "stanci" care sa aiba 40-50 cm inaltime si sa aibe in acelasi timp si aspect de "coloane" (incat sa se potriveasca ideii tale)... uitandu-ma pe decorul de mai sus, eu cred ca am inteles ce vrei tu sa faci acolo si marturisesc sincer ca mi se pare o idee inedita!... in plus, daca le faci tu, poti completa "coloanele de stanca" cu acelasi gen de background (ma refer la textura si culoare) lipit in interior, pe spatele bazinului.

- Decorul de pe geamul din spate (ca in cazul acvariului meu) are o suprafata imensa de lipire, asa ca riscurile sa se dezlipeasca in timp sunt absolut neglijabile... eu cunosc acvarii unde un astfel de decor (polistiren sculptat + ciment) are aproape 10 ani de cand a fost montat. Bazinul meu are 3 ani, in primavara aceasta.

Indiferent de solutia aleasa in final, noi tinem aproape si suntem cu ochii pe tine!
@Porcu:

Am ajuns intr-o etapa a vietii cand bazinul face parte din decor (ca sa zic asa)... nu mai am nici timp si nici rabdare cu ei, imi plac si caut sa le ofer conditii cat mai bune... da' atat! Periodic simt nevoia sa fac o schimbare, nu mai am ambitii legate de reproducerea pestilor si nici dispozitia psihica sa "fiu la cheremul lor" ...

@vidockq:

Ghiveciul cu Echinodorus va fi pus undeva intre pietroaiele mari din dreapta (cum te uiti la bazin), mai "la fereala"... in mod teoretic, nu vor avea "loc de manevra" pe acolo si ar trebui sa-l lase in pace... insa, stiu bine ce le poate pielea si nu-mi fac probleme daca il vor dezradacina... voi umple si suprafata apei cu ceva Ceratopteris, caut sa fac un joc de lumini-umbre... sa vedem cum evolueaza situatia.
pomi wrote:... Neonii vor deveni toti hrana vie ?

Neonii au plecat toti catre vesnicele plaiuri ale vanatoarei, spre parerea mea de rau si spre disperarea lu' fii-mea ... peste vara, caldurile mari i-au decimat incet-incet asa ca, cei 30 de care vorbeam in postul precedent, erau "ultimii mohicani".

- nu am reusit sa iau Echinodorusul de la George (reef), poate maine.
- am facut curatenia anuala a canistrelor si am tras cateva poze...

image
image
image
image
image
image

Nu aduce anu', ce-aduce ceasu'

Bazinul este arhi-cunoscut (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/5503.page):

- lungime - 200 cm
- latime - 50 cm
- inaltime - 55 cm

Technical specifications:

- filtrare - 2 Eheim 2028 (doar cu ceramica inside)
- iluminare - 4 tuburi T5 (45W)
- incalzitor - Sera 300 W
- UW - JBL 11 W

Setup:

- background - homemade
- nisip alb - cuart
- buturuga
- pietroaie mari

------------------------------------------------------------------

In urma cu vreo 2 saptamani am avut ocazia sa fac o vizita particulara la o crescatorie de cichlidae... plecat asa intr-o doara, doar cu gandul de a vedea niste Uaru amphiacanthoides mari, am fost sedus de o pereche imensa de Hypselecara (Cichlasoma) temporalis. Masculul, undeva pe la 25 cm, avea o frunte imensa, bombata ca la Flowerhorn si niste aripioare (ventrala si dorsala) lungi si frumoase... avand corpul de o culoare aprinsa rosu-caramiziu, el si perechea sa coabitau pasnic, intr-un bazin imens, cu o familie de oscari clasici.

- Din vorba in vorba, am plecat acasa cu 5 pui de-ai perechii de mai sus... au undeva pe la 7-8 cm (lungime totala).
- In prima noapte au mancat vreo 30 de neoni, pe intuneric.
- Urmeaza ca Lofty sa primeasca scalarii mei (http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/11796.page) si sa-si aleaga ce vrea din ei... restul vor fi donati (avem cativa clienti care si-au exprimat dorinta in acest sens).
- Am vorbit cu George Gogescu (reef.ro) sa-mi pregateasca un ghiveci cu un Echinodorus mare... plantat si pus intr-un sol corespunzator tratat... poate, de data asta, avem noroc cu plantele!

Scurta prezentare a pestilor (preiau cateva date generale de pe net):

Nume: Hypselecara temporalis (Cichlasoma temporale) - nickname: Chocolate Cichlid

Maximum size in aquariums (min-max): 26 - 30 cm
Recommended pH of water for Chocolate cichlid: 6.4 - 7.3
Water hardness (dGH): 6 - 16 °N
Recommended water temperature for Chocolate cichlid: 25 - 29 °C
Compatibility (temperament to it's family): peaceful
Compatibility (temperament to other fish species): peaceful
Place in the aquarium: Bottom levels
The way of breeding: Spawning
Fish origin: South America (bazinul hidrografic amazonian)

Voi incerca sa fac deseara cateva poze si sa le pun aici.

In mod normal, ar trebui sa fii banat, prea e de tot postul tau, zau asa ... ca sa nu accentuez faptul ca ti-ai facut timp acum, in mod special, ca sa poti sa scrii aici... daca poti si altceva in afara de agresivitate verbala, noi te invitam la dialog.

Si, pentru ca sunt in pasa buna, vreau sa te intreb ceva:

- Tu vorbesti serios? Chiar exista acea organizatie a "acvaristilor din romania"?
- Daca raspunsul e "DA", atunci cine sunt membrii sai marcanti? Ce realizari au pe plan acvaristic?
- De ce nu s-au implicat si ei in asemenea proiecte cum e cel din topicul de fata?... si cum a fost cel cu interviul lui Amano?... ma rog, intelegi ce vreau sa zic.

Poate reusesti sa raspunzi fara sa scrii la misto, ca suntem satui de jmekeri... thanks!

PS: Am remarcat acum faptul ca amicul de mai sus pare a fi o "conserva"... stiti ce zic, spioni din aia care traiau o viata normala si care erau activati dupa ani de zile ... prietene, a cui clona esti tu?

Bah, ma disperati de-a dreptu' , ce reaku' e aia "aar"?

Inca o data, felicitari tuturor celor implicati: Sandu (acvariu.ro), Sorin Intros (acvariu.ro), Porcu (acvariu.ro), mosu (acvariu.ro), George Gogescu (reef.ro), aquajournal.ro!
E prea mic bazinul, vei avea probleme... da gouramii afara si incearca sa bagi niste sanitari (cory)!

... eu am tinut 8 scalari cu 100 de neoni, fara probleme... insa bazinul meu are 2 metri lungime si 500 litri de apa!
Felicitari pentru proiect, asteptam sa ne tii la curent cu toate etapele.

Forum Index » Profile for koala » Messages posted by koala
Go to: