Message |
|
Foarte frumos acvariul. Bravo!
Si eu am in proiect un acvariu de mbune ... cred ca in iarna incep distractia.
|
 |
|
Salutari! Si bun venit!
|
 |
|
Pana o sa ma apuc de constructia efectiva tot ma documentez si ca romanu' mai intreb nu dau cu parul.
Am tot vazut la sumpuri, in compartimentul de filtrare mecanica, un strat de perlon dupa care bureti de diferite porozitati (exact in ordinea asta de curgere intai perlon dupa care bureti) sau "ciorapi" si apoi bureti.
De ceva timp stau si ma intreb daca perlonul sau ciorapii retin cele mai multe particule (gen cele mai mici) de ce sunt puse inainte de bureti ce au porozitate mai mare?
Adica in mintea mea un filtru ok ar fi de la porozitate mare la mica in asa fel particulele vor fi filtrate progresiv si mediile filtrante se vor colmata uniform, daca pun ciorap din acela gros inainte de burete ciorapul se va colmata primul avand porozitatea cea mai mica si buretii nu prea din motive lesne de inteles.
Acum zic si eu ca romanul daca la un sump se adauga o camera (sa zicem prima in care intra apa din acvariu) cu bureti de sus in jos de la porozitate mare la mica si apoi un compartiment (la care sa avem acces usor) cu perlon sau ciorapi, dupa care in urmatoarea camera filtrare biologica (sa zicem vreo 10 l de matrix si vreo 20 sau 25 l de roca vulcaninca ) si apoi o camera mica cu un burete sau perlon ( pt detritusul si particulele ramase de la filtrare biologica) si apoi in ultima camera pompa nu ar fi mai eficient?
Imi cer scuze ca stresez la nivel teoretic inainte sa am echipamentul dar cu cat aflu mai multe cu atat voi fi mai pregatit pt marea realizare acvaristica .
|
 |
|
Legat de constructia efectiva a bazinului.
Sa zicem ca fac overflow extern pe o laterala, cu cat sa fac laterala mai scurta? De unde gasesc pieptene pt overflow? 1 sau 2 piepteni intercalati gen interior exterior?
La dimensiunile acvariului (130x60x50h) sticla de 10 mm e recomandat sa ii pun si intarituri? (va fi cu fund dublu de 10mm )
Vreau sa lipesc baziunul cu Dow Corning 881 negru cam cat silicon imi trebuie pt bazin?
Vreau sa gasesc pe cineva din Bacau sa ma ajute ca nu am lipit niciodata, am tot cautat pe youtube tutoriale de lipit acvarii dar sincer nu stiu in ce sa mai am incredere si apelez la voi sa ma indrumati mai ales la cat spatiu sa las intre sticle, ce sa folosesc ca distantere pt spatiul mentionat anterior, cum lipesc fundul dublu? In principiu un tutorial complet de lipit un acvariu.
Va multumesc anticipat
|
 |
|
Bun venit!
Imi pare bine de cunostina!
|
 |
|
koala
Post 19/04/2016 07:42:27 Subject: Re  roiect bazin mbuna + sump
1) Sunt niste pesti rezistenti... nu "de piatra", dar pe-aproape. Mai fac grish, se mai ranesc, mai agata cate-o ciuperca. Nimic complicat.
2) Rezista cativa pui, daca decorul e adecvat... nu te astepta la "explozie". Daca vrei pui, tre' sa scoti femelele separat si sa le "borasti" puii.
Ok am inteles legat de "rezistenta" pestilor. Legat de pui sincer daca or sa supravietuiasca doar cativa pui nu-i bai. Legat de decor, nu vreau sa le fac foarte multe locuri de ascuns sau pesteri, ca pe masura ce vor creste va iesi scandal pe teritorii asa ca o sa incerc sa le tin la minimum necesar (un pic de suprapopulare), eventual in caz de scandal "dau un reset" la teritorii reasezand decorul.
24 grade nu e cam mult, e numa bine. 22-26 e intervalul ideal.
Stiu ca e ok sa am temperatura asta in casa in mod normal... Dar, in luna aprilie la ora 20:00 aveam 24 grade in casa dupa aprox. o saptamana de soare. In iulie dupa cateva luni de soare mi-e teama sa nu fac ciorba de ciclide
|
 |
|
Multumesc pentru informatiile furnizate!
Acum lasand deoparte calculele si tehnica am niste nelamuriri legate de pesti.....
1. Nu prea am auzit de boli pe la ciclide (tinute in conditii decente) sunt chiar atat de rezistente?
2. Sa zicem ca totul e ok, acvariul, sumpul, lumina si temperatura ( de temperatura mi-e frica deoarece astazi la ora 20:00 aveam 24 grade in casa... cam mult ). Pestii or sa raspunda chemarii de a se inmulti... nu vreau sa ii separ pt ca nu am ce face cu puii... daca las natura si pe Darwin sa isi faca treaba credeti ca o sa ma trezesc cu explozie de pestisori in plus la numaratoare? Si daca da, ce naiba fac cu ei? Eu am in proiect un acvariu de vreo 60-70 litri ca si carantina/spital/inchisoare in caz de urgenta... nu cred ca e o solutie sa mut puii acolo ca filtrare o sa fie, papa la fel si ei or sa creasca si eu nu o sa am unde sa ii pun.
Alt acvariu nu mai pup. Acvariu mai mare nu am loc. Comert cu ciclide .... nu stiu daca merge in bacau plus ca nu cred ca am timp...
De multa vreme ma macina intrebarile astea (chiar daca par stupide  )
Multumesc din nou
|
 |
|
Salutare si multumesc de raspunsuri.
1) Alimentarea la picatura... daca poti, fa-o! O sa te-ajute mult.
- daca faci alimentarea cu apa "la picatura", atunci tre' sa ai in vedere inca o gaura, intr-unul din peretii din compartimentul pompei... pentru "scurgere"/"canalizare".
- acolo se leaga teava de canalizare... sunt deja proiecte facute asa, care functioneaza perfect.
Am in vedere schimbul de apa la picatura. Am inteles scurgerea e din camera pompei in sump da intrarea de apa unde vine? ( in acvariu - face clipoceala de apa? in sump?) Din cat am inteles gaura de scurgere trebuie sa o dau in functie de nivelul normal de apa din sump in timpul functionarii normale avand in vedere si cantitatea de apa proaspata pe care o introduc prin schimbul la picatura. Am dreptate sau pot da gaura unde vreau eu sa imi stabilesc nivelul indiferent de cantitatea de apa proaspata pe care o introduc sau debitul pompei?
Legat de pompa de recirculare da-mi un debit minim pe care trebuie sa il aiba pentru dimensiunile acvariului din proiect. Multumesc
2) Sumpul e in regula, ca proiect...
- ti-am facut o modificare, in ideea ca ultimii 2 pereti (cei intre care sta buretele ala) sa fie la aceeasi inaltime. Vezi nivelul cu "rosu".
- daca buretele ala (ultimul) se colmateaza, atunci apa trece pe deasupra si pompa nu ramane "pe gol".
- partea din mijloc, aia cu filtrarea biologica (matrix, etc) va fi deservita de apa care trece prin prefiltrarea initiala (perlon si burete).
- ti-am scos si peretele ala de-acolo, din partea dreapta a imaginii... nu are rost sa mai plimbi apa degeaba sus-jos.
Multumesc de modificari si informatii. Acum buretele de dupa filtrarea biologica (cel inante de pompa) il pun degeaba sau nu ( pe net am vazut multe sumpuri cu asa ceva, unii colegi au spus ca e degeaba ) nu stiu ce sa mai cred.
Legat de medii filtrante, stiu ca matrixul e bun tare dar si scump din pacate ( o sa incerc sa bag vreo 10 litri daca imi permite buzunarul) dar am o curiozitate multa lume pune siporax si in ultima vreme aud de roca vulcanica, pana la urma care e mai ok? (ok adica raport calitate filtrare /pret pe litru )
6) Sistemul Bean Animal.
- daca nu stii cu ce sa mananca, citeste aici: http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/20369.page
- in mare, e vorba de 3 tevi... una care e mereu plina cu apa (full siphon), una care e inundata pe jumatate (open siphon) si una de rezerva.
- pentru o pompa de pana in 7-8.000 l/h e suficient sa faci instalatia din teava de 25.
- ti-as sugera o cutie de overflow externa, la unul din capetele acvariului... se poate masca elegant, cu PAL. NU iei din volumul util al acvariului
Multumesc pentru link-ul cu functionarea BA ( eu il vazusem undeva pe net in engleza) am inteles pricipiul (mai greu cu calculele de debite - nu m-am izbit de mecanica fluidelor " la picatura" in viata de zi cu zi). Cutie de overflow externa adica cu gauri in o laterala a acvariului sau cu decupare laterala pana la nivelul apei - nu prea m-am uitat dupa overflow extern  ? Din ce se confectioneaza pieptenele pt overflow? Cutia externa din plexi sau sticla?
Multumesc
|
 |
|
Faye
Post 17/04/2016 17:40:48 Subject: Re  roiect bazin mbuna + sump
Pai, ar trebui sa pui si dimensiunile fiecarei camere din sump inainte sa-si dea cineva cu parerea.
Bazat doar pe proportiile din desen, pompa va ramane pe uscat.
Nu am pus dimensiuni pentru ca nu le-am stabilit inca, e primul sump pe care il concep si sper sa ma lamureasca colegii de pe forum.
bulan77
Post 17/04/2016 18:29:22 Subject: Re  roiect bazin mbuna + sump
1. Nu iti fa probleme de zgomot , cel mai zgomotos lucru din acvariu e pompa , daca iei o pompa de calitate dispare si aspectul asta
2. Buretele care il vei pune dupa filtrarea biologica e cam degeaba , mai bine mai lasi spatiu ptr pompa sau material filtrant.
3. Nu stiu ce sa zic de perlon , mai bine pui 2 bureti cu densitati diferite
In ce m-am documentat legat de sump-uri am mai vazut si cu burete inainte de pompa (nu stiu prea multe legat de asta - deci tot proiectul e supus la schimbare)
Legat de perlon am inteles ca e foarte bun la retinerea particulelor mici din apa, din ce am citit daca renunt la perlon trebuie un alt tip de filtru mecanic fin gen ciorap de nylon sau pasla si asta nu ma incanta pt ca trebuie inlocuitit destul de des sau spalati des.
Pompa ma gandeam la un eheim compact+ 3000, sper doar sa fie debitul suficient
|
 |
|
Buna ziua,
Ma numesc Ionut, sunt din Bacau si mi-am redescoperit pasiunea pentru acvaristica.
Acum cateva luni am inceput sa ma gandesc serios sa imi fac un acvariu. Am mai avut in trecut un acvariu comun la care am renuntat dupa cativa ani din lipsa de timp.
Citind pe ici pe colo am ajuns aici la voi si am inceput sa planific acvariul (de ciclide africane mbuna) si evident un sump - si ma gandesc serios la schimb de apa la picatura.
Proiectul meu e pe un termen ceva mai lung... mai sunt cateva prioritati inainte de acvariu dar in acest timp ma pot documenta legat de constructie filtrare lumina etc. Probabil constructia propriu-zisa va incepe prin toamna daca totlul merge ok.
Deci, ma gandesc la un bazin (constructie proprie) cu urmatoarele dimensiuni: L = 130cm ; l = 60 cm; h = 50 cm; volum brut 390 litri din sticla float 10 mm fund dublu si o laterala mare si una mica din sticla ultraclear.
Prima intrebare, la aceste dimensiuni tebuie intaritoare longitudinale ( 4 buc? 2 buc? ce latime 5 cm e ok?)
Vreau si un sump cu dimensiunile : L= 80cm; l= 45cm; h= 40 cm; Nu o sa fac filtrare wet&dry (voi dormi in camera cu acvariul si e zgomotoasa) si pentru a reduce zgomotul ma gandesc sa il imbrac pe fund si 3 laterale in polistiren... nu stiu daca e ok sau nu, astept pareri critici. Am atasat o "schita" a sumpului. Apa va ajunge din acvariu in sump printr-un overflow intern de tip BeanAnimal (la care o sa am mare nevoie de ajutor pentru a-l construi si calcula debitele de apa). Ma gandesc la un decor 3d DIY doar pentru cutia de overflow ( nu stiu cum se vede cutia in bazin) spatele acvariului negru mat ( probabil silicon negru pe exterior)
Decor: nisip alb granulatie mica (pt mineri) si pietre de rau care urmeaza sa le caut dupa ce am bazinul lipit.
Acvariul si sumpul vor sta pe un stand din teava rectangulara (40x40x3 e ok?) imbracat in pal.
Iluminare: ma gandeam la niste benzi de led-uri (alb rece si 10000k ) prinse pe o bara de radiator din aluminiu care va incadrata in capac (diy din pal sau komatex).
Incalzire si racire.... aici am o problema, iarna temperatura in casa e cam de 20 - 22 grade iar vara ajunge si la 32 grade. Incalzitor de 250 - 300 w in sump e ok?
Racire 3 coolere in capac - racire prin evaporare, chiller nu imi permit. Sper sa faca fata si sa imi mentina temperatura undeva la 28 grade.
Ca si medii filtrante in sump ma gandeam la bureti pt filtrare mecanica si ca filtrare biologica siporax si matrix...(roca vulcanica?) Ce debit ar trebui sa aiba pompa de recirculare din sump? Eventual pt a avea un curent in acvariu si ca sa mai miste detritusul catre overflow box o pompa de valuri ( cati l/h ?)
Cam asta ar fi proiectul. Astept critici si pareri.
Multumesc,
Cu stima,
Ionut
|
 |
|
Bine ai venit !
|
 |
|
Ok deci ultraclear pe laterala mare si una mica
Cat de zgomotos e un sump in mare ca si comparatie?
Legat de costuri .... Din acest motiv incerc sa intreb si sa ma documentez ca sa nu arunc bani aiurea si sa fac o treaba buna.
Am gasit sa cumpar un acvariu de 375 litri sticla clear float de 10 mm cu intaritoare longitudinale la pretul de 1500 ron - mi se pare scump. La dimensiunile mele intra aprox. 3.6 metri patrati de sticla, sticla float de 10 mm x 109 ron pe mtru patrat + silicon dow crning nu iese la socoteala ( mai e si cantuirea ce-i drept).
Daca gasesc sticla la pret bun vreau sa il lipesc in regim propriu daca gasesc un coleg din bacau sa ma ajute - nu am lipit acvarii ... inca...
Multumesc pentru informatie.
P.S. Sunt ok dimensiunile acvariului si ale sump-ului pt ciclide africane?
|
 |
|
Buna ziua!
Ma numesc Ionut am 29 de ani sunt din Bacau de profesie electrician auto si mi-am redescoperit pasiunea: acvaristica.
Nu am mai cochetat cu acvaristica de mai bine 15 ani , pe la varsta de 12-13 ani am avut un acvariu de aprox. 40 litri in care au locuit 2 scalari (perche cred), 2 gourami, 3 sanitari ( erau diferiti nu le stiu numele - pt mine erau sanitari) , 3 xipo , 2 black tetra, un beta si cativa gupy timp de vreo 2 ani.
Am renuntat la acvariu pt ca nu mai aveam timp sa il ingrijesc. Mare mi-a fost mirarea cand am inceput sa descopar ce greseli mari faceam pe vremea aceea....
In ultima vreme mi-a revenit microbul si ma gandesc sa imi fac un acvariu de ciclide africane, mbuna mai exact.
Am in proiect (pe termen ceva mai lung - momentan sunt la research si strangere de fonduri) un acvariu de 130L x 60l x 50h de aprox 390 litri brut, il vreau din sticla de 10mm cu fund dublu (2x 10 mm) si intaritoare longitudinale de vreo 5 cm. E diferenta mare intre sticla clear si ultraclear? Adica merita pret dublu pentru ultraclear? Mai am in proiect un sump (aici sunt total pe dinafara) de vreo 70Lx40lx50h cu sistem de overflow beananimal (cutie de overflow interna in coltul acvariului ). Nu stiu daca vreau wet&dry (este zgomotos? voi dormi in camera cu acvariul) stiu doar ca vreau o treaba buna din prima sa nu imi chinui pestii si viata si evident sotia.
P.S. vreau schimbare de apa la picatura ...dar sotia nu vrea asa ca nu fac..... inca  .
Salutari de la Bacau
Aveti o comunitate super.
O sa fiu un pic de stres cand ma apuc de construit sper sa ma tolerati
Cu stima si respect
Ionutz
|
 |
|