dimidragos wrote:...Lipsa de interes si participare pe unul din putinele forumuri de apa sarata din Romania. Cam de asta merg toate lucrurile in o singura directie si aia e cam nasoala.....Ciao
Vorbe grele si nemeritate. Pacat.
M-am uitat pe "profilul" tau si ai cateva topicuri unde ai primit multe sfaturi... te-ai gandit ca poate e o perioada de vacante si lumea e plecata?
- daca poti sa iei piatra "vie", ia-o fara sa te mai gandesti.
- "ciclarea" unui bazin cu apa sarata dureaza cateva luni... "stabilizarea" lui dureaza peste un an.
- foloseste toate acareturile inca de la inceput.
Bazinul tau o sa fie destul de generos, dar eu nu am crescut "demasoni" si nu stiu ce sa-ti spun... teoretic, cu destui bolovani pe-acolo, ar putea sa mearga.
Practic, e o chestie de noroc... cati masculi de P. demasoni ai acum? Ai putea incerca sa suprapopulezi usor bazinul (1 peste / 10 litri) in ideea ca vei disipa agresivitatea.
E mai "transparenta" si, privita asa mai intr-o parte, nu are nuanta aceea de verzuliu pe care o are sticla normala...
Sticla "ultra-clara" este mai scumpa si mai "pretentioasa" (sensibila la zgarieturi).
- Teoretic, "mbunele" (africanii de Malawi) pot fi tinuti in raport de 1 peste / 12-15 litri apa ... daca ai filtrare buna, desigur.
- Cu cat bazinul este mai mare si cu cat pestii-s mai multi, cu atat agresivitatea lor va fi mai mica (diminuata).
- Intr-un bazin mic, cu putini pesti, masculii "dominanti" tind sa fie mai agresivi decat ar fi cazu'.
- In mod particulari, P. demasoni e o specie foarte agresiva si problematica... iti recomand Pseudotropheus elongatus.
Ref. filtrare si perlon si particule... spalat de mai multe ori, perlonu' devine "mai rar".
Acu', sa stii ca particulele alea nu dauneaza pestilor si nici nu sunt un motiv de ingrijorare... da' daca vrei tu ca apa sa fie limpede cristal, atunci trebuie sa ai in vedere perlon "curat" si schimbat frecvent.
...Sunt in apa o multime de particule si nu stiu ce reprezinta...
Particule in suspensie???... nu reprezinta o problema, decat (poate) la nivel "vizual". Daca vrei o apa "cristal", atunci trebuie ca filtrarea mecanica sa fie cat mai buna (perlon).
Ref. poze, sa stii ca mie imi place ce-ai facut in bazinul ala. Pietrele sunt bine aranjate, pestii arata "grasuni".
- Mda, saraciile alea de blenny se vor bate pana la moarte... nu conteaza cat de mare e bazinul, pur si simplu se vor urmari / bate pana cand unul din ei o mierleste de "inima rea".
- In schimb, daca ai bazinul mare si bine garnisit cu decor, atunci poti tine mai multi Tangi... fara probleme!
- Acelasi lucru e valabil si daca vrei mai mult de 2 creveti Lysmata Amboinensis... idiotii aia se "aleg" pereche si incep sa-i manance pe ceilalti (in perioada de naparlire)... in final, ramai doar cu cele 2 bucati (perechea dominanta).
- Regula nu mai e valabila pentru celelalte specii de creveti (Debelius, Wurdemanii, etc.)... din astia poti sa tii o turma.
Uite despre ce vorbesc, vis-a-vis de compatibilitate:
- Eu am avut pe vremuri 2 Salarias (ramosus si fasciatus) in bazin (acvariu de 2 metri, cu fundal de piatra... il stiti).
- Ei bine, se fugareau si se bateau non-stop... Unul a murit relativ repede.
- Ca orice "mancator de alge", se invata repede la alta mancare si devine lenes... nu te baza pe el pentru alge "grele".
- De combinatia mandarin & dragonet nu stiu ce sa zic.
- Aricii sunt eficienti, dar "darama" totul in calea lor.
Eu cred ca bazinul tau (150 litri) este destul de mic pentru pesti de genul Foxface / Zebrasoma.
- NU mai folosi diacritice, deoarece platforma software nu le recunoaste corect si apar semne ciudate.
- Completeaza profilul personal cu orasul tau de resedinta (My Profile - Location).
Hai sa o luam cu inceputul:
- eu as zice ca varianta 130x50x50 este cea castigatoare... cu geam de 10mm si ranforsari longitudinale. Eu am bazin de 200x50x55 (geam de 12mm) si are DOAR ranforsari longitudinale.
- DA, eu as folosi geam dublu pentru fundul bazinului... meseriasul ala care da gaurile intr-o bucata de geam poate sa le nimereasca si pe celelalte... ca nu e inginerie spatiala, da-o-n plm de treaba!
- Da, un rost de 2 mm este indicat sa lasi... poti folosi guta, sau o combinatie de menghine si alte "departatoare".
- daca nu ai mai lipit acvarii, atunci fa-ti timp si uita-te peste topicurile astea:
http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/0/40241.page http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/39198.page http://www.acvariu.ro/forum/posts/list/25254.page - daca faci camera de overflow interna (adica, cu tevile care trec prin fundul acvariului), peretii ei pot fi facuti si din geam de 6mm, deoarece presiunile sunt egale pe ambele fete ale geamului.
- pieptanul se poate "manufactura" din plexiglas... sau se poate cumpara.
- pentru fitinguri si teava si coturi si restu', suna-l pe Peti (https://www.aqua-life.ro/pvc-cot-loc-line-plastice-intrare-acvariu-in-out-acvariu-recif-marin-25mm-32mm-flanse-acvariu-pret-mic-ieftin-calitate) si roaga-l sa te ajute... este un tip extraordinar si te poate sfatui exact CE sa cumperi.
- teoretic, la o gaura de 25mm va fi nevoie sa folosesti teava de 20, pentru ca asa sunt gandite flansele... daca vrei teava de 25, atunci dai gauri de 32... si tot asa. Vorbeste cu Peti, ca te lamureste el.
- pompele Eheim isi merita "pretul" datorita fiabilitatii lor in timp... se strica greu, spre niciodata. Vezi la "Vanzari", ca este un coleg care vinde o pompa Eheim noua.
- daca stii ca niciodata nu o sa vrei un debit mai mare, atunci tevile de 20 sunt suficiente si sistemul Bean Animal o sa faca fata cu succes.
Nu stiu daca am acoperit toate intrebarile tale, da' suntem aici daca ai si alte nelamuriri.
Bafta!
Silviu Man wrote:S-a potrivit bine. Vineri imi iau toate alea in masina(scule, radacini, pietre, substrat, ...) si amenajez Jungle Book la Zoo Barlad. Va fi o zi foarte lunga!
Si sa nu care cumva sa faci poze, ca nu ne intereseaza aboslut deloc!
PS: Asteptam detalii finale despre decoru' ala... cum a iesit, pan' la urma?
Gabi C wrote:Vineri este ultima zi a acestui jurnal. Mi-am luat special o zi de concediu pentru reset . Mai trebuie sa ii gasesc un nume pentu a deschide noul jurnal .
Zici ca vineri te pui pe treaba?... ce culoare are substratul ala?
Daca e de culoare neagra, atunci numele noului proiect poa' sa fie "The Black Friday".
E bine sa-ti completezi profilul personal cu orasul in care locuiesti (My Profile - Location), ca sa nu te trimitem "dupa cai verzi pe pereti".
Referitor la intrebarile tale:
#1 - Filtru extern / lampa UV - DA, un filtru extern este foarte util... recomand sa pui in el doar material de filtrare biologica + un prefiltru pe IN.
- Ca recomandare personala, NU te uita la debitul de apa al pompei ci la volumul canistrei... tot ce conteaza este cantitatea de material filtrant care incape in filtru!
- Lampa UV nu este obligatorie!... are utilitate doar in cazul in care te umpli de infuzori (sau in cazul anumitor maladii).
- Se monteaza pe circuitul OUT al filtrului extern (deci, apa care iese din filtru trece prin lampa UV si abia apoi ajunge in acvariu).
- Daca iei lampa UV, eu recomand sa o montezi (ca "sa fie" deja pe circuit), dar sa NU ii dai drumul decat la nevoie.
#2 - instalatie de CO2 - Daca vrei sa cresti plante pretentioase, atunci DA... ai nevoie de instalatie de CO2.
- In acelasi timp, pentru plantele pretentioase ai nevoie de "lumina" adecvata... nu stiu acvariile Juwel, da' nu cred ca ele vin cu cine stie ce lampa. Deci, o sa trebuiasca sa modifici / inlocuiesti lampa.
- Daca te multumesti cu niste plante "normale", atunci poti renunta la CO2 si la modificarea capacului.
- DA, lampa UV "deterioreaza" fertilizantii pe care ii vei pune in apa acvariului. Ca atare, cand fertilizezi trebuie sa opresti UV-ul.
#3 - Substrat fertil - DA, ar fi bine sa pui un strat de "substrat fertil", peste care sa vii cu 2 degete de nisip.
- Practic insa, plantele "obisnuite" traiesc bine mersi si in nisip simplu. Totul depinde de nivelul la care vrei sa ajungi.
- Avem rubrica speciala cu "bazine plantate" si sunt multi colegi care te pot sfatui foarte bine.
#4 - Pestii - Scalarii sunt cichlidae, adica pesti "teritoriali".... cand sunt tineri, e in regula. La maturitate, se va alege o pereche care ii va "fugari" pe ceilalti.
- Recomandarea mea este sa pastrezi cei 2 scalari pe care ii ai deja... poti sa mai iei niste neoni (sunt pesti "de card" si se simt bine "daca-s multi). Sa zic asa, 15-20 neoni.
- Guramii sunt din alt film... dar nu sunt agresivi, asa ca, daca iti plac tie, poti sa iei.
- Ia 4-5 Corydoras si 2-3 Ancistrus... atat!
#5 - Schimbul de apa - Schimbul de apa se face cu scopul de a elimina nitratii rezultati in urma proceselor biologice din acvariu.
- Depinde de "cati" pesti ai si "ce" volum de apa... teoretic, nu gresesti daca faci un schimb de apa (25-50%) la fiecare 2-4 saptamani.
@ocean: Yeap, si eu sunt convins de treaba asta... cred ca Synspilum + Labiatum = Flowerhorn, da' mi-e lene sa studiez.
- Azi am facut "reducerea de nitrati"... sters geamurile, aruncat o roaba de rahat, completat bazinul ATO.
- In acvariu mai sunt vreo 20-25 de pui. Destul de tupeisti si independenti, vor sfarsi prin a fi mancati de catre ceilalti baboi.
- De asemenea, bazinul e plin de pui de Ancistrus... am vazut 2 serii diferite.
- Ai naibii astronotusi, nu vor deloc sa depuna... ca sa ma lamuresc CE si CUM.