| Message |
|
|
Nu inventeaza nimeni roata, acum... nu te gandi ca "ma copiezi", deoarece si eu am trecut prin tot felul de variante si am discutat cu o gramada de oameni. De aia suntem pe forum, sa vorbim, sa ne sfatuim, sa alegem cele mai bune variante.
- Dragos are dreptate, in multe din cazuri... insa e un tip inflexibil si perfectionist, asa ca nu vrea sa stea la "tocmeala",
- eu iti garantez ca, indiferent ce varianta adopti, acvariul ala o sa mearga bine... atata vreme cat ai grija de el si respecti schimburile de apa.
- cand iti calculezi "cutia", uita-te la volumul materialului filtrant... nu la suprafata!
- perlonul ala se va colmata imediat, si iti va afecta circulatia apei... in cazul nostru (bazine mici) perlonul nu e de nici un ajutor.
- buretele e o solutie de compromis, dar care functioneaza bine... atata vreme cat il speli cu oarecare regularitate.
- la modul ideal nu ar trebui sa folosim burete, insa o sa vezi si singur cat de incomod este sa speli matrixul din camaruta aia... chiar pus "in ciorap", tot e o munca enervanta.
- acvariile Yasha (adica modelul "all in one" de la AquaMedic) folosesc pompa aia Nano5000 si skimmer. Atat! Nu au alte medii de filtrare, deci nemtii au concluzionat ca "merge si asa". ( http://www.nano-reef.com/topic/258420-ljungbergs-aqua-medic-yasha-95gal-nano-reeftank/)
- tu vei avea in plus matrix, deci eu nu vad ce ar putea sa mearga rau la un astfel de bazin.
|
 |
|
|
|
In cazul in care vrei sa mergi pe solutia initiala, eu as scoate peretii astia... as lasa o camera comuna, skimmer-pompa.
|
 |
|
|
Hihi, stai linistita! Stim de gluma, iar atmosfera discutiilor poate fi foaaaarte relaxata  .
Ca sa revin la topic, iti spun doar ca melcu' s-ar fi dus linistit la alta melcoaica, daca i s-ar fi bagat faza aia clasica cu "ma doare capu' azi, da' poate-mi trece pana saptamana viitoare"
|
 |
|
|
Sa ne intelegem... femela aia nu a facut nimic de capul ei, da?  A fost "ajutata"  .
|
 |
|
|
Ce inseamna sa ai cuaie  ... vezi, sa le stropesti cu apa, barem o data pe zi.
|
 |
|
|
Ai vorbit cu mosu de burete?  ... stii ca toate-s relative
|
 |
|
|
Ca perlonul ala nu o sa-l ajute, din cauza ca se va colmata imediat  .
|
 |
|
|
anedelcu wrote:
koala wrote:Acvariul arata foarte bine, imi place!
Poti sa tai 2 bucati de PAL (aceeasi nuanta ca restu' mobilei) si sa maschezi cele 2 laterale unde ai "acareturile".
M-am gandit la asta dar nu prea am cum sa le prind, decat pe 2 laturi ptr ca bucata de sus se ridica, nu e fixata decat sus...
Nu trebuie sa te complici deloc!
Prinzi cele 2 bucati laterale tot de placa de sus... cand ridici capacul, se ridica cu totul si aia e.
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
Acvariul arata foarte bine, imi place!
Poti sa tai 2 bucati de PAL (aceeasi nuanta ca restu' mobilei) si sa maschezi cele 2 laterale unde ai "acareturile".
|
 |
|
|
Hehe, ca sa nu mai zic de 2 pescari inarmati cu harpon si plasa... fuge oscaru' de mananca pamantul
- noi vorbeam de o comparatie intre severum, biocellatum si astronotus,
- vezi ca T. butikoferi ala e african 
|
 |
|
|
Toate ca toate, da' faza cu "pot sa stea nas in nas cu un JD sau cu un Oscar fara prea mult stres" e doar un mit  . Nu va bazati pe asa ceva!... am avut/crescut/inmultit toate cele 3 specii.
- agresivitatea e maxima in perioada de imperechere...
- un peste adult (matur sexual) este mai agresiv decat un exemplar tanar,
- unui mascul de astronotus, matur dpdv sexual, nu ii sta nimic in cale
|
 |
|
|
|
Salut,
- nu tre' sa-ti faci probleme, o fixezi cu un manson de cauciuc in gaura din geam si aia e... nu trebuie sa stea fixata in ventuze, eu nu m-am gandit nici o clipa sa o fixez.
- nu am vazut-o "live", da' am gasit pe undeva date tehnice despre ea:
NanoProp 5000 is a propeller pump to create strong currents with low power uptake.
The shape of the propeller is computer optimised, for high flow and silent operation. 6 – 12 V DC, low voltage motor, including adjustable safety transformer.
Flow can be adjusted from 2,000 – 5,000 l/h (500 - 1,250 gph).
Power uptake 3 – 7 watts, adjustable.
Silent running computer optimised propeller.
New developed vacuum sucker for safe mounting inside the aquarium.
Dimensions: app. 9,5 x 5 x 9,5 cm (l x w x h)
|
 |
|
|
Dap, sunt un nesimtit intrigant si fitilist, toata lumea stie asta... bine ca se mai gaseste cate o voce curajoasa in public  .
|
 |
|
|
|
Eu vreau sa folosesc sticla de 8 mm, la bazinul acela pe care vreau sa il fac... si, in mare, are cam aceleasi cote ca si al tau.
Ref. lipituri in sticla, sunt 2 modalitati diferite de a lipi acvariul:
- cu fundul ingropat - adica lateralele vin "pe langa" geamul de fund... se foloseste cu precadere la bazinele mari, acolo unde se pune fund dublu.
- cu fundul sub laturi - adica lateralele vin "deasupra" geamului de fund... se foloseste la bazinele mici.
Niciuna din solutii nu e proasta, o poti folosi pe cea care iti place mai mult.
La modul teoretic, lipitura cordonului de silicon tine mai bine la intindere (bazin cu fund ingropat) decat la forfecare.
La modul practic, tensiunile nu sunt atat de mari incat sa fie vreo problema cu niciuna din solutii.
|
 |
|
|
kirucd wrote:Cine are burete in sump si corali misto sa ridice mana
Si nu, nu incerc sa te conving pe tine ci pe initiatorul acestui thread
Solutia lui Ionut (perlon) e mai buna decat buretele
- Intreaba-l pe mosu, da' nu-i zice ca stii de la mine  ...
- Pe mine nu tre' sa ma convingi, stii ca-s capos  ...
- Perlonul este o idee buna atata vreme cat nu se colmateaza si atata vreme cat te uiti zilnic la el. Buretele poate fi spalat si saptamanal, odata cu schimbul regulamentar de apa.
PS: Promit ca nu mai zic nimic, fiecare poa' sa foloseasca ce crede ca i se potriveste mai bine  .
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
realmode wrote:Vroiam sa aud comparativ cu un filtru intern care este avantajul. Pacat ca tu faci flamuri despre ciclul azotului, nu te-a intrebat nimeni despre asa ceva
Partea buna ca totusi reusesti sa dai niste explicatii, chiar si ironice, doar ca nu sunt la subiect.
Ca si un rezumat, era interesant daca tot ai aruncat "pisica" despre filtrul extern sa explici de ce totusi un filtru extern fata de unul intern este mai util in cazul de fata.
Discutia despre ciclul azotului, cine este el si ce rol are in acvaristica NU e flame... chiar daca tie asa ti se pare  .
- am scris, deja de 3 ori pana acum, ca bacteriile "ie" totul. Asta inseamna ca, fara de bacterii, viata e pustiu
- colegul nostru a scris ca a inlocuit substratul din acvariu, ca a schimbat apa si ca a spalat filtrul intern... stiu ca am mai scris asta, da' nu ma deranjeaza sa iti repet: "colegul teddy2k si-a deciclat acvariul".
- un filtru extern este, prin definitie  , situat in afara acvariului... asta inseamna ca poti sa speli acvariul, sa schimbi substratul, sa faci ce vrei tu... bacteriile din filtrul ala extern raman la locul lor si isi fac treaba in continuare... reciclarea acvariului se produce mai repede... mai mult, daca ai noroc poti sa scapi fara probleme. Si lucrul acesta a fost spus de mine, in topicul dinaintea interventiei tale.
Asta a fost partea buna... m-ai facut sa explic de 2 ori acelasi lucru si, daca nici acum nu ai inteles nimic, ma tem ca va trebui sa cauti indrumare si prin alte parti.
Partea proasta este ca azi nu am chef sa inghit asemenea vorbe de la tine. Imi place ironia, imi place sarcasmul... le practic si eu, chiar cu mare placere.
Dar nu imi place mitocania!
Asa ca ne vedem peste o saptamana.
|
 |
|
|
|
- "Inima" stabilitatii unui acvariu este colonia de bacterii (daca nu stii de Ciclu' Azotului, ar fi cazul sa cauti articolele de pe forum si sa citesti).
- aceste bacterii se aseaza pe orice suprafata disponibila: pe elementele de decor din bazin, in substratul acvariului, in mediile filtrante, etc.
- in momentul in care schimbi TOT substratul... si speli tot ce e in acvariu => distrugi acele colonii de bacterii si deciclezi acvariul... e clar pana aici?
Daca prietenul nostru de mai sus ar fi avut o canistra (un filtru extern), atunci colonia de bacterii din respectiva canistra ar fi putut sa "duca" acvariul fara probleme.
|
 |
|
|
|
Nu e nimic de explicat... e simplu:
- filtrul extern este, in linii mari, o uriasa "colonie de bacterii",
- in cazul deciclarii acvariului, asa cum a facut colegul nostru, esti asigurat ca mediul de filtrare ramane stabil si functional.
|
 |
|
|