Salutari tuturor acvaristilor!
In urma cu ceva timp am avut in gand un proiect special....acest proiect special si frumo este un acvariu ecosfera (EcoSphere – Closed Aquatic Ecosystem). De cateva saptamani studiez pe youtube si internet diferite articole si video uri....nu sunt foarte multe informatii, dar ceva este....
Asa ca, m-am ambitionat si am zis sa incerc si eu sa fac un acvariu biosfera, de fapt un ecosistem acvatic inchis. Asa ca azi 15.09.2022 i-am dat drumul.
Ideea a fost sa folosesc cat mai multe resurse care le am deja in acvariile mele.....atat plante cat si vietati.
Si bineinteles sa nu investesc foarte mult in acest proiect.
Materialele folosite in acest proiect sunt:
- Borcan de 3L cu capac de sticla, care se inchide ermetic. Era mai bun unul de 5L dar nu am gasit la Dedeman. Apa din cele 2 acvarii ale mele cu creveti crystal red si blue dream, cam 2 litri si ceva

Viitorul proiect similar va fi cu borcan de 5L.
https://www.dedeman.ro/cluj-napoca/borcan-cu-capac-ermetic-bormioli-fido-sticla-transparenta-3-l/p/3038834
- Substrat: putin pamant pt flori de balcon (un strat de 1cm maxim), apoi putin substrat dennerle shrimp king (folosit) si deasupra nisip cuartos 0,8mm cam 2cm luat din acvariul de 450L.
- Plante acvatice din acvariul meu cu crystal red: putin christmass moss, ceva planta care seamana cu cabomba si inca o planta easy plus un microsorum petit. La suprafata am lasat cateva pistia mica. De fapt toate plantele sunt easy, se pot vedea in poze.
- 2 pietre vulcanice din unul din acvariile mele.
- Lampa Led de la Dedeman:
https://www.dedeman.ro/cluj-napoca/account/wishlist/162896 - chiar lumineaza ff bine, parca prea tare putin. Veioza are 6W, 450lm 4000K, cam mult pt cei 2,5L de apa ai mei.
- Vietati: 1 melc ramshorn si 2 creveti red cherry, deocamdata. Daca totul merge bine in viitor, planuiesc sa mai adaug poate 1-2 melci si inca 2-3 creveti, dar mai vedem cu vietatile.
Acum, planuiesc ca timpul de iluminare sa fie 3 ore pentru inceput (va trebui sa iau o priza programabila) apoi sa cresc timpul pana la maxim 6 ore...dar o sa vedem cum se comporta sistemul.
Ideea e ca trebuie sa am si ceva alge ca sa supravietuiasca toate vietatile.....altfel nu va fi ok.
Ce parere aveti aici ? Ce recomandati?
Creveti red cherry si melci ramshorn planuiesc sa mai adauga peste cateva luni (il voi deschide dupa cateva luni doar sa adaug crevetii si melcii). Ce parere aveti? Sau ce ati recomanda?
Am de gand sa tin ecosistemul minim 1 an, dar ideal 2 ani sau mai mult. Sper sa mearga

.
Alte recomandari si sfaturi?
Las si cateva poze:

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]

[/url]