Message |
|
Da si eu am avut aceasta ,discutie in urma cu aproximativ 27 de ani cand eram la inceputurile acvaristicii (eram in clasa a treia a acvaristicii)
Discutii avute cu parintii mei cum ca acvariul nu ar fi bun la sanatate si ar dauna precum sa spus
Singura problema de la acvarii este faptul ca pe atunci mancarea de baza erau purecii de balta ,uscati si eu mai puneam mana pe la nas de atunci am ramas cu o sensibilitate la praf stranut foarte repede de la particole foarte fine aflate in aerul respirat
In rest am fumat si eu cam 18 ani si de vreo 4 ani m-am lasat
Am avut acvariu mereu in camera in care am dormit asa a fost situatia
Dar nu am probleme cu bronsita sau astm
Poate o persoana deosebit de sensibila sa aiba unele reactii
Se stie faptul ca unele bacterii sunt inofensive pentru milioane de oameni dar din acele multe milioane unul singur poate dezvolta o sensibilitate aparte
Singurul lucru ingrijorator al acvaristicii este MICROBUL daca il capeti nu ai scapare  (MICROBUL ACVARISTICII DESIGUR)
Il duci in spate cum il duc eu de 30 de ani
SI altii poate de mai mult
|
 |
|
Eu folosesc Dennerle E15 ,cam de 1-2 luni
Este sa zic cel mai bun Fe pe care l-am folosit
Pe prospect scrie 1 pastila la 100 litri apa ca sa obtii o concetratie in apa de 0,2-0,3 Fe
Fratilor si asa este nu ai nici mai mult nici mai putin ,iar dizolvarea se face lent in timp ,adica pastila se dizolva complet in 10-14 zile
Ei spun ca la 2 saptamani se va face o noua fertilizare cu Fe
Numai ca la mine nu a stat chiar asa
La ditamai tufa de Didlipis si limnofila si ludwigii si echinodorusi
Se cam termina Fe mai repede
Dar rezultatele sau vazut
Si la mine chiar sa simtit ............adica ma refer Fe ....la plante 
|
 |
|
Si daca in 2 Saptamani i-ti iei MERTAN din pesti
Succes la vanzare
|
 |
|
Dragilor , de la bun inceput spun fara sa ma dau mare ,acvarist a-lui "PESTE"
Cred ca solul lui Amano este cel mai bun pentru Tonina ,nu pentru ca il am eu dar eu sunt ogar batrin si nu am vazut rezultate mai bune ca in solul lui amno
Cu toate ca am vazut pe alte site-uri specii de tonine in alte soluri decat amano care aratau supeb ,dar tot soluridin zona asia" MADE"
La un moment dat intr-o discutie mai veche pe acest forum am dat eu un link cu niste tonine bine crescute
Si sa nu uita-ti ca tonina este o planta de PH 5,5-6,5
deci cam la valoarea aceasta se face si o mai buna descompunere a unor elemente gen Fier,magneziu etc
Peste valori de 6,9-7,2 ph aceste procese de asimilare se desfasoara mai lent
Aici ma refer la sa zicem 90% din plantele acvatice
Ca sunt si plante care le prieste PH peste 7 si implicit un KH si GH mai mare
Deci cum spune si Sandu ,in alta interventie de a lui
Cel mai bine noi astia cu neuroni cat mai putini (din cauza anilor de acvaristica si :bbere: )
Bine ar fi sa avem cam 4-5 acvarii
E atunci sa vezi tata studiu corect ,zic eu asupra cresterii plantelor
Ca DUPLA va ajutat era si de asteptat este o firma de top
Mi-e mi-a placut si Tropica Master Grow lichid ,a fost ceva bun in domeniul fertilizarii lichide
Dar acum sunt multumit de DENNERLE
Produse de top ,dupa parerea mea
|
 |
|
Da, am stat si am citit atent cele scrise de voi toti
Si am tras o concluzie personala ,care o am mai de mult in cap dar acuma parca mi -sa intiparit mai bine in minte
Asocierea de plante este un lucru esential dupa mine in acvariile plantate
Unele au nevoie de un PH mai mare altele de unul mai mic
Altele au nevoie de temperatura mai mai mare altele nu
Si tot asa mai departe ,noi oamenii nu sesizam de multe ori sensibilitatea plantelor deci aici apar unele greseli ,ce vrem noi e altceva decat ce vrea planta,uneori
Deci FARA SUPARARE noi incercam sa punem plante ,in acvariu si sa le acomodam, sa zic fortat ,bineinteles in final cea mai slaba va ceda .
Daca fiecare dintre noi va avea 4-5 acvarii in care sa asocieze plantele dupa cerinte (toti cei care au postat mai sus nu sunt niste novice in ale plantelor) stiu de sigur ca altfel ar sta treaba
Deci cam greu sa gasesti un numitor comun pentru sa zicem :tonina si Cryptocoryne
Asta este parerea mea
|
 |
|
Am spre vanzare urmatoarele plante:
1. Echinodorus Red flame planta matura ,40 cm inaltime. Pret 25 RON
2. Echinodorus aquartica 3 buc la inaltimea de 8-10 cm. Pret 15 RON per.bucata
3. Echinodorus 3x barthii planta matura inaltime 50-60 cm. Pret.40 RON
|
 |
|
dan_p67 ,ma bucur ca ai plante gen Tonina belem,Tonina fluviatilis,Eriocaulon setaceum si ca ai facut investitii serioase in cateva plante
Dar dupa parerea mea si din ce am vazut eu pana acuma
Solul lui Amano ramane MAMA adevarata a acestor plante in special cele enumerate mai sus
Felicitari de noua achizitie
|
 |
|
Marite,Guru ,auzite-ar Dumnezeu de Pogostemon helferii
Si poate noi muri pana noi avea-o si eu in acvariu
Aurita i-ti fie gura
Si acvariul de Pogostemon helferi plin
Ca acuma tot avind chiller ,poti sa pui si tu o bere la rece .......
Ba, am cu ce...
Bine inteles pentru mine
|
 |
|
Bravo frate ,INTROS eu dupa 2 ani de pierderi la capitolul plante si pesti am luat de la gura ,copilului suzeta cu bere (adica EU) si am luat chiler
Ca nu se mai putea
Apa ajungea si la 32 de grade
cand afara erau 36
Asa ca succes
Si altor care si -au luat
Daca o sa ne lasam de acvaristica
O sa tinem berea la rece ......NU 
|
 |
|
Erata ,SANDU si pentru Echinodorus 3 x Barthi.si care se vede in prima poza in partea dreapta
|
 |
|
Poza nr 1
Ludwigia Cuba dupa o taiere masiva ,deci arata si mai bine
Poza nr 2
Echinodorus RED Flame pui ,frunze deosebit de late cam la 9-10 cm latime
Poza nr 3
Hemianthus Calitrichoides Cuba Cnd l-am plantat era-u cam 4 smocuri de planta la cate 5 -6 frunzulite fiecare smoc
Poza nr 4
Echinodorus Aquartica Un sir de 6 pui de Aquartica din productie proprie
Poza nr 5
glosostigma ,care inca mai are de aratat ,cred eu?
Poza nr 6
Blyxa japonica ,care a avut o dezvoltare uimitoare in ultimele 4 saptamani
Poza nr 7
Echinodorus Orientalis ,il am in acvariu de 3 ani dar niciodata ca acuma nu a facut frunze asa de colorate si de late cam 10-12 cm latime.
Dar pentru toate aste tin sa multumesc urmatorilor (ordinea aleatorie)
SANDU pentru Didlipis,Aquartica,Orientalis Cu tot respectul din partea mea
FARAONU pentru Glosostigma,Hemianthus,Limnophila.Cu tot respectul din partea mea
INTROS pentru Blyxa .Cu tot respectul din partea mea
CHITRON pentru chiler .Cu tot respectul din partea mea
Si acum cineva m-a intrebat ce ferilizare folosesc
Sistemul complet de la Dennerle :
E 15
V30
A1 Daily
S7
Lumina 12 ore pe zi
Co2 intre 25-35mg/l cu ph controler Dennerle si reactor dennerle Turbo cyclo max
De acord cu cele 2 opinii ale lui Sandu
Cu pestii sa stii ca au fost pusi numai de decor
In privinta acvariului mai mare ,sunt limitat de spatiu si eu mi-as dori mai mare ..... Acvariul
Intros ,ai dreptate cred ca este maximul ce am putut obtine de la plantele pe care le am
Ma bucur ca va placut
|
 |
|
poza nr 5
Poza nr 6
Poza nr 7

|
 |
|
poza nr 1
poza nr 2
poza nr 3
Poza nr 4

|
 |
|
Cativa parametri ai acvariului :
1.Substrat Ada aqua soil Amazonia setat de 2-3 luni
2.PH 6,75-6,85 Kh 5-6 GH 8-9 TEMP controlata de chiiler 25-26 gr C
3Lumini , neoane de 39 de w , Osram LUMILUX day light 4buc. si 2 buc Arcadia Pro Plant
Alti parametri inca nemasurati
Aranjarea plantelor aleatorie
|
 |
|
Pai ,dragiloor si eu dupa multe plante facute bors
Si nu oarecare bors ci de ala scump cu buruieni de 60-70 ron buc.
Am decis sa i-mi i-au un chiler
Ma -cam saturasem de sticle la congelator si la acvariul meu de 260 litri efectiv, scadea temperatura cu 2-3 grade si dupa vreo 3 ore iar era la loc
Nemaipunand la socoteala ca de cand plecam de acasa si pana veneam de la sevici puteam sa pun si mama sticlelor din congelator ca raul era deja facut
Frunzele pe la varfuri erau deja arse
Asa ,ca acum am un chiler pe nume Hailea 150C(Multam celui care mi -la adus)
Si reglez temperatura la cat vreau  si bade Gheorghe ,poti sa te duci linistit la sevici
Si sa ma duc si la o bere ,cand vin acasa am in acvariu 25-26 grade
E,Bade Gheoghe asa comfort mai zic si eu
Da ,dar costa :x zic multi si le dau dreptate este cam scump
Eu la-am ales pe cel mai sa zicem de locul 2-3 la pret
Pana acum multumit de el ,si de ce treaba buna face
Intradevar consuma si curent dar ....asta este
Este o scula buna in verile calduroase
|
 |
|
Atentie ,la unele afirmatii "ca nu le trebuie CO2" nu exista planta sa nu ii trebuiasca CO2 ,indiferent daca are sau nu o crestere mai spectaculoasa sau nu
CO2 REPREZINTA 60% DIN HRANA UNEI PLANTE
Este ca O2 pentru noi
Ca valisneria merge si fara CO2 adaugat si are o crestere mai repede asta nu inseamna ca ceva CO2 in plus nu i-ar prinde bine
Sfaturile pe care le-ai primit pana acum sunt suficiente pentru un acvariu bun
Succes pe viitor 
|
 |
|
Deci cum spuneam si in alt post urma sa achizitionez un ph controller (moft sau necesitate ) cam asa se intitula
Acuma dupa 45 de zile de folosinta cred ca nu este un moft ,dupa cum bine au spus si cei care au postat in topicul de atunci
De ce spun asta
Pai , din simplu motiv ca fluctuatiile de ph acum sunt mult mai mici si ai un control exact al acestui parametru
Acum oscilatiile de ph se reduc cam la 0,1 grade ph(adica un ph undeva de la 6,75 pana la 6.85) pe tot parcursul zilei
Inainte ,bine inteles nu aveam cu ce masura exact PH dar dupa masuratorile mele cu teste ( cat de precise erau nu se stie?)fluctuatiile de PH erau undeva de la 6,55 cred ca pana la 6.85 in functie de kh si numarul de bule de co2
Si acum despre PH Controller-ul pe care il am
Este un PH Controller Evolution de Luxe
Umeaza despre reactorul Dennerle Turbo Cyclo
SI Lampile T5 arcadia Pro Plant si Osram lumiluX Daylight
Acest PH controller mi-sa parut de top
Are numeroase functii
Hysterezisul se poate seta de la 0,001 pana la 0,2 adica daca vreau ca in acvariu sa am un ph constant pe timpul zilei intre sa zicem 6,75 si 6,77 il pot obtine cu aceasta functie
Daca PH din anumite motive scade sub o valoare ( sau maxima)de pericol Controller-ul ma avertizeaza sonor
Display cu cristale lichide cu reglarea manuala a intensitatii luminoase
Foarte vizibil si practic
Sistem de siguranta a setarilor ,adica daca cineva din greseala se joaca la butoane sa nu schimbe setarile initiale
Dupa parerea mea cred ca merita sa ai un controller

|
 |
|
Din toate aceste care sau spus pana acuma se pot trage cateva concluzii
1 .Vremea de acuma 25- 30 de ani in urma cand eu si altii pioneri ai acvaristicii romanesti ,cand faceam fertilizari cu nebunii din cele mai nastrusnice
Scurmam mai tare ca ,gaina dupa soluri spectaculoase ,pe coclauri
 A
Agreeam chimia ca sa pot stii mai multe despre diverse substante si comportamentul lor in mediul acvatic
Si alte nebunii
Cautam prin balti sa vad de ce se dezvolta asa bine plantele de acolo cand plantele mele aveau conditii de printese si nu mergeau ca cele din baltile ordinare
Ma cunosteau cei de la facultatea de geologie si de la institutul de pedologie ca pe un dus cu pluta ,la un moment dat un profesor mi0a recomandat sa dau la facultatea de geologie,dar nebunul ce era destept sa faca asta
Acele vremuri dragilor au apus
2. Acum ,avem solutii sa zicem de locul 2 de locul 1 si de top
3.Este pacat ca un tanar acvarist sa inceapa cu chestii Home Made si dupa o perioada de timp sa se lase balta
Eu am avut multe decaderi si poate ridicari
De aceea recomand tinerilor acvaristi sa inceape cu ceva de top ca sa nu fie dezamagiti de rezultate
Asa vom avea tineret puternic din spate ,care nu vor fi dezamagiti de rezultatele care le vor obtine si vor progresa in ale acvaristicii
De aceea credeti ca Firma Dupla si alte firme nu ar face produse ieftine si msa aiba o vanzare buna .....EEEE cine nu ar vrea asta
Dar sunt si pasionati la care banul nu conteaza ci conteaza calitatea "prietenii stiu de ce "
De aceea ei au produse pe care unii care nu si le pot permite spun ca vulpea care nu ajunge la struguri ca sunt acrii
Felicitari celor care au reusit aceste performante si sa fie multumiti de rezultate
Si sa nu uite ca mai sunt si multe de facut
Acvaristica este ceva de finete de pasiune de cultura de spirit de observatie de inteligenta de RABDARE si toate la un loc da valoare persoanei
Este una dintre pasiunile cu cele mai multe conexiuni in diverse domenii
Succes tuturor
|
 |
|
OK am citit eu gresit, scuze
Rstul raman valabile
|
 |
|
Nu stiu de ce vrei tu neoane de 120cm cand acvariul tau este de 55 cm din ce reiese ce ai scris
Ce sa faci cu restul de neon care iese afara din acvariu ?
Merge osram fluora si un Day light nu merge combinatia de floura cu tld 830
Substratul trebuie ajutat periodic cu ingrasaminte solide
Granulatia este cam mare 5-6 cm
SI ce pesti ai?
Si sa stii ca nu o sa caute nimeni in alte postari de ale tale ce plante ai enumerat in acele topicuri
Vino cu date cat mai complete
|
 |
|