[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: alinutz80
Forum Index » Profile for alinutz80 » Messages posted by alinutz80
Message
Fadds wrote:Foarte interesant experimentul.

Dar ce rol are acel capac? De ce sa blocam schimbul de gaze?

Dupa logica mea:
Intr-un final plantele vor asimila tot carbonul disponibil si vor ramane complet fara co2, dupa care vor muri.
Acel co2 se va forma la loc in urma procesului de descompunere al acelor plante de catre bacterii si se va relua ciclul, (daca vor mai exista plante vii). Cu nevertebratele nu stiu ce se va intampla.

Sunt sigur ca te-ai documentat si stii mult mai multe despre subiect, poate ne spui si noua ce se intampla intr-un astfel de sistem inchis.


Multumesc de incurajare!

Pai tocmai asta e ideea, sa fie sistem inchis, altfel nu mai este o ecosfera. Daca las capacul deschis atunci este un acvariu, doar ca fara filtrare.

Eu din ce am citit, crevetii si melcii ar trebui sa traiasca cu alge si plante in descompunere, plantele ar trebui sa reziste si sa se inmulteasca,nu foarte multe dar totusi........dar vedem pe viitor ce va fi.
Cam asta ar fi ideea unui ecosistem, sa se autosustina singur.
Probabil ca il voi deschide putin dupa cateva luni sa mai adaug una alta, dar cam atat.

Nu stiu nici eu foarte multe detalii, gasiti pe net diferite surse, dar nu foarte detaliat subiectul.
Salutari tuturor acvaristilor!

In urma cu ceva timp am avut in gand un proiect special....acest proiect special si frumo este un acvariu ecosfera (EcoSphere – Closed Aquatic Ecosystem). De cateva saptamani studiez pe youtube si internet diferite articole si video uri....nu sunt foarte multe informatii, dar ceva este....
Asa ca, m-am ambitionat si am zis sa incerc si eu sa fac un acvariu biosfera, de fapt un ecosistem acvatic inchis. Asa ca azi 15.09.2022 i-am dat drumul.

Ideea a fost sa folosesc cat mai multe resurse care le am deja in acvariile mele.....atat plante cat si vietati.
Si bineinteles sa nu investesc foarte mult in acest proiect.

Materialele folosite in acest proiect sunt:

- Borcan de 3L cu capac de sticla, care se inchide ermetic. Era mai bun unul de 5L dar nu am gasit la Dedeman. Apa din cele 2 acvarii ale mele cu creveti crystal red si blue dream, cam 2 litri si ceva Viitorul proiect similar va fi cu borcan de 5L.
https://www.dedeman.ro/cluj-napoca/borcan-cu-capac-ermetic-bormioli-fido-sticla-transparenta-3-l/p/3038834
- Substrat: putin pamant pt flori de balcon (un strat de 1cm maxim), apoi putin substrat dennerle shrimp king (folosit) si deasupra nisip cuartos 0,8mm cam 2cm luat din acvariul de 450L.
- Plante acvatice din acvariul meu cu crystal red: putin christmass moss, ceva planta care seamana cu cabomba si inca o planta easy plus un microsorum petit. La suprafata am lasat cateva pistia mica. De fapt toate plantele sunt easy, se pot vedea in poze.
- 2 pietre vulcanice din unul din acvariile mele.
- Lampa Led de la Dedeman: https://www.dedeman.ro/cluj-napoca/account/wishlist/162896 - chiar lumineaza ff bine, parca prea tare putin. Veioza are 6W, 450lm 4000K, cam mult pt cei 2,5L de apa ai mei.
- Vietati: 1 melc ramshorn si 2 creveti red cherry, deocamdata. Daca totul merge bine in viitor, planuiesc sa mai adaug poate 1-2 melci si inca 2-3 creveti, dar mai vedem cu vietatile.

Acum, planuiesc ca timpul de iluminare sa fie 3 ore pentru inceput (va trebui sa iau o priza programabila) apoi sa cresc timpul pana la maxim 6 ore...dar o sa vedem cum se comporta sistemul.
Ideea e ca trebuie sa am si ceva alge ca sa supravietuiasca toate vietatile.....altfel nu va fi ok.
Ce parere aveti aici ? Ce recomandati?

Creveti red cherry si melci ramshorn planuiesc sa mai adauga peste cateva luni (il voi deschide dupa cateva luni doar sa adaug crevetii si melcii). Ce parere aveti? Sau ce ati recomanda?

Am de gand sa tin ecosistemul minim 1 an, dar ideal 2 ani sau mai mult. Sper sa mearga .

Alte recomandari si sfaturi?

Las si cateva poze:
image[/url]
image[/url]
image[/url]
image[/url]
image[/url]
image[/url]
image[/url]
image[/url]
image[/url]
image[/url]
ocean wrote:Ca si la discus, scalari..si betta varietatile salbatice mai colorate sunt mult mai frumoase decat varietatile de cultura in opinia mea


Absolut total de acord ! si mie astea imi plac....
Bogdane, ai chef de glume azi....

Clar ca ii dau mancare diversificata.....si ii dau si congelata....e ca un rege, mananca mai bine ca si mine. s-a decolorat pt ca cica are gena nu stiu cum...si poate e si batranel!
Si cica e si prea mare acvariul asta pt el....multe chestii

Imbellis e f fain, mie mi place mult!
Plus imbellis e mai linistit si ii plac acvariile putin mai mari.....

image
image

BBogdan wrote:Mediocru. Poti mai mult!
Tare fain Betta.


Mersi maestre! Atata pot, mai mult intr o viata viitoare

Chiar e mediocru.

Betta nu e fain deloc ca s-a decolorat....urmeaza un imbellis
Ok, spala le bine cu apa, si reamenajeaza acvariul.

Te astept la Cluj

Daca te pot ajuta cu sfaturi, scrie mi in privat si iti dau nr de telefon. Putem discuta daca sunt neclaritati.

Oricum, daca mergi la nevertebrate, cauta l pe maestrul Bogdan Borta, si te va ajuta cu siguranta cu orice informatie ai nevoie. Poti sa ii spui ca esti de pe forum
Nu cred ca sunt ceva alge de speriat, deci aspira le cat poti la schimb de apa si asta este. Nu te mai stresa pentru orice chichita mica din acvariu........asa o sa te concentrezi prea mult asupra tuturor evenimentelor din acvariu si nu ai timp sa te bucuri de el, dar e ok...asa eram toti la ineputurile acvaristicii

Acum, cu Bacter AE, acesta se administreaza doar 1 data pe saptamana, de regula dupa schimbul de apa saptamanal. Si cantitatea care o pui tu e ok la cati creveti ai, dar DOAR 1 data pe saptamana.
Sa stii ca Bacter AE ajuta la pui si creveti adulti, dar daca dai prea mult poate si dauna...au auzit discutii diverse.

Daca nu ma crezi uite aici (site ul producatorului): https://www.glasgarten-aquarium.de/english/bacter_ae.html

Cu toate ca ei zic sa dozam zilnic, eu dozez doar saptamanal si destul de rar in ultima vreme. Poti doza Bacter AE direc tin acvariu, nu trebuie diluat inainte.
Bayek wrote:Frumos tare acvariul asta si cum se mentine de atata timp. M-am inspirat si eu putin din el, tre sa recunosc


Multumesc mult! Ma bucur ca iti place si te inspira!
Eu aspir cu grija, sa nu prind crevetii, iar daca ii trag atunci vor fi in galeata unde curge apa. La acvariile mici aspir cu aspirator de ala ieftin si tot timpul mai trag si creveti dar ii pescuiesc inapoi din galeata si ii pun in acvariu.

Pestii cei mici, cory pygmy, nu i-am pescuit inca niciodata.

Dar nu e stress, aspiri pe unde poti si moss ul il aspiri cum a zis Dan mai sus.
dan.pavelescu wrote:N-or sa-ti oboseasca ochii de la lumina aia rece? E ok-ish pentru plante, insa era frumos sa combini cu lumina calda - ajuta si la fotosinteza, si la redarea coloritului pestilor, si la ochiu' privitorului.
Stiu ca sunt nenumarate discutii pe tema asta, la un moment dat Dennerle recomanda doar 8000k, dar din experientele personale a aratat si a mers mai bine cand am urcat un pic culoarea rosie.


De acord cu tine, si asa si este.

Incearca sa pui 1 tub daylight, 1 sau 2 lumina calda si 1 cu RGB (sa ai si rosu si albastru si verde)...nu stiu daca vei gasi, dar studiaza.
Daca mergi doar pe lumina rece...nu vor merge extrem de bine plantele (vor merge ok dar nu super) si dupa cum zice Dan mai sus nu va arata nici foarte natural si placut ochiului.

Mai studiaza aici cu neoanele....si vezi cum te poti juca cu ele 4...ai destule variante, nu stiu daca neaparat LED.

Eu folosesc neoane T5 Dennerle la cel de la birou, Dennerle Amazon Day si Color.
Land of trees ?? acvariul meu Aquael Leddy 60, aprox. 45l apa net.

Fauna: 6 corydoras pygmaeus, 5 tylomelania orange rabbit adulti plus ceva pui, 1 betta splendes si creveti red cherry ascunsi printre plante. Betta ul actual a fost halfmoon blue plakat, dar s-a decolorat si acum e alb. De unde a fost cumparat va fi preluat inapoi si voi lua un Betta Imbellis
Flora: Christmass moss (jungla - am mai scos ieri ceva din el), Bucephalandra sp. Green si Red, Anubias Nana, Cladophora si pistia/limnobium laevigatum.
Decor: lemne mangrove, pietre vulcanice si nisip cuartos fin.

Filtrare: 2 filtre interne, 1 aquael pat mini cu burete fin mare si 1 dennerle corner cu materialul filtrant original, dar aici voi scoate acel cartus si voi adauga sera siporax mini.
Hranire: la 2-3 zile, cateodata poate si mai rar
Mentenanta: schimb de apa 10-12L o data pe saptamana, cu adaugare minerale Dennerle Shrimp King Sulawesi Salt GH+/KH+

Clip video calitativ aici:



Sper sa va placa

Astept intrebari, recomandari, sfaturi, critici etc.
noh, acum sa va arat si eu acvariul meu unde am creveti red cherry, corydoras pygmaeus (6 buc), melci tylomelania adulti si pui....si 1 betta (va fi inlocuit cu alt betta)

vizionare placuta, sper sa va placa....

Din ce vad, Eheim Professionel 5e 700 are volum filtru doar 8L, ti-ar ajunge ca ar fi dublu fata de ce ai acum,dar cu electronica cat mai multa nu stiu cum e...poate e f ok, dar de se buleste ceva......

Eheim 2080 (eu am 2) are 12L volum filtru si e simplu si mai ieftin ca celalalt. Reduci din debit daca e cazul pt acvariul tau.

Votez Eheim 2080 ??plin cu siporax si substrat pro care l ai deja.
Hai ca e frumos! Felicitari. Eu vad ca arata chiar bine plantele.

Poti rezolva problema caldurii cu ventilatoare...sunt f multe modele si variante care pt tine cu open top ar fi ok. Studiaza pe nevertebrate.ro si vei gasi ceva ok
Bun bun, pe vremea aia se faceau lucruri de calitate
Arata frumos! Continua tot asa si felicitari!
dan.pavelescu wrote:In ultimile luni, chiar aproape un an, se incearca o acvaristica fortata, by the book. Se despica firul in patru, apoi se despica cele patru in alte patru, ne invartim in jurul cozii si pana la urma fiecare face cum il taie prin izmene.
E, ghinion. Nu se poate by the book. Sau pentru cei mai in varsta, nu se poate cum scrie la Pravda.
Intotdeauna o sa fie o chichita, intotdeauna or sa existe pareri diferite si probleme neprevazute. Iar noi nu avem conditii de laborator, ci apa proasta la robinet, electricitate scumpa si cu ghemotoace pe teava. Iar marea noastra sursa de documentare este internetul - locul unde scriu baietii destepti, dar si locul unde scriu oligofrenii. Si e destul de greu sa filtrezi informatiile.
Daca as fi stat sa citesc studii despre biologie, despre chimie, despre zoologie - pai imi bagam pl in el de acvariu direct si fara drept de apel.
Acvaristica e un hobby si asa trebuie sa ramana. Un simplu hobby. Incepi prost, inveti din greseli, incepi din nou - mai bine, apoi progresezi invatand din greselile urmatoare.
Ok, iti moare un peste. Asa, si? Iti asumi ca o sa moara din momentul in care te hotarasti sa il cumperi. Idem un crevete. Discutam despre vietati care costa 5-15 lei, nu dam faliment. Plm, firu' vietii.
Va dau si un exemplu cum ne complicam viata aiurea. Recomandam mereu ca apa pentru schimb sa o lasam 24 de ore la declorinat. Foarte corect, by the book. Sa moara Franta, fac schimburi de apa 50% cu furtunul direct de la robinet, iar la temperatura o potrivesc la mana. Pesti fericiti, plante fericite.
Automatizarile.
Paranteza. Cei care merg cu metroul stiu, si as pune un pariu. Ma dezbrac in curul gol in metrou si nu ma vede nimeni. Toti cu ochii in telefoane nene, habar n-au ce e in jurul lor, traiesc intr-o lume a tehnologiei virtuale.
Idem si la acvarii. Ok, automatizam cand e nevoie si ce e nevoie (eu sunt un exemplu, din 12 luni stau 3 acasa). Dar daca automatizam tot, ce facem cu placerea acvaristului? Un lucru care nu iti cere efort devine plictisitor. Cum mai deosebim acvariul de bibeloul cu balerina din vitrina? Din punctul meu de vedere, acvaristica a fost si va ramane o placere. O sursa de munca, de bucurii, de dezamagiri, de batai de cap.
Daca n-ar fi asa, mi-as pune un screensaver cu pesti si gata.



Foarte tare ce ai scris si sunt total de acord cu tine!!!

Sustin toate ideile mentionate mai sus.

Iar aia cu placerea in acvaristica, si sursele de bucurii si dezamagiri si batai de cap este cea mai tare afirmatie pe care toti trebuie sa o bagam la cap!
Incearca Bogdan la concursuri, si eu zic ca merita! Hai ca noi te sustinem

Ai fi surprins poate acvariul tau e mult mai fain ca altele, asa ca ce pierzi daca incerci. Nimic. Doar putin timp sa te inscrii si etc.
Multumesc colegilor de aprecieri!

Sa vedem dupa ce cresc cum vor fi.....sunt si eu curios, de astia nu am mai avut niciodata....si cica sunt mai rari asa in hobby

Cat despre dnul acela Dr. Nano tre sa ma uit prin topicuri sa vad cum m-a facut ca n-am prins injuraturile sau injuriile primite oricum nu ma afecteaza deloc, treaba lui. Poate si eu am fost putin "rau" cu el dar m-am saturat de comentariile lui .... de-am pixu.
Eu doar am incercat sa ii explic putin si sa nu dea informatii eronate pe care si altii pe pot vedea si lua de bune

Zic sa nu stricam postul cu astea, ca n-are sens sa ne pierdem timpul cu " Doctori " d astia....
EverSad wrote:Misto platicile

Deja au dunga si punctul pe ele... (ce inseamna pui? ca varsta ori dimensiune)


Multumesc!

Acum au undeva la 3 _ 3.5cm....sincer nu i am masurat. De pe nevertebrate i am luat cei mai mici se zice caci cresc pana la 10 11cm masculii....acum vedem.

Da is tare simpatici, sincer

https://www.seriouslyfish.com/species/cleithracara-maronii/
 
Forum Index » Profile for alinutz80 » Messages posted by alinutz80
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com