| Message |
|
|
|
|
 |
|
|
|
SI AM GASIT SI PROBLEMA..De vreo 3 saptamani nu mai vedeam un ancistrus..prima saptamana am zis no...nu am eu timp sa stau sa vad daca iese sau nu..ca asa sunt astia.. ies doar la mancare si noaptea...in rest tot timpul ascunsi..m-am tot uitat dupa el dar nu aparea si nici nu il vedeam pe undeva... ieri.. m-am uitat cu atentie si ce sa vad.. o pata alba iesita putin in afara pe una din gaurile laterale de la locasul incalzitorului de la filtrul interior..2 ancistrusi isi aveau resedinta in acest loc..Nu poate fi altceva decat un decedat de ancistrus..
problema e ca nu am acces in locasul ala si va trebui sa scot toata apa din bazin.. sa bag furtunul cu apa acolo ca sa il scot...asta cred ca se v-a intimpla duminica
nu cred ca o sa imi mai iau ancistrusi
|
 |
|
|
|
cu bawinele asteapta sa spuna colegii... eu nu pot sa iti dau un sfat care sunt mai bune..in schimb. daca vrei plante in bazin,trebuie sa te limitezi. la mine au supravietuit numai anubiasul... bine si din greselile mele am pierdut plante pentru ca sunt pluta cu ele.Am inteles ca ar mai fii cateva care ar rezista,daca ai noroc de pesti cuminti.. in general se dau la plante.
Deci daca vrei si plante... inarmeaza-te din timp... sa iti achizitionezi o instalatie de CO2si vorbesti cu colegii despre lumina si fertilizare...
De fapt. ar fi foarte bine , ca inainte sa achizitionezi ceva , sa intrebi aici si sa astepti raspunsuri...te-ar scutii de cheltuieli in plus... iti spun ca am patit
|
 |
|
|
|
deci gindeste-te bine.. la cote nu e asa mare diferenta intre 180 si 250 litri... asta daa dispui de spatiu. Un 180 tot suprapopulat va fii....cu fitrarea e bine mai ales ca ai spus ca mai vine unul pe langa fluval 406
cind pui in functie noul filtru, sa il lasi sa mearga in paralel cu cel vechi ca; 2 saptamani si apoi il completezi pe cel nou cu mediile din cel vechi
|
 |
|
|
|
nu am stat sa citesc tot topicul... m-au interesat datele despre bazin mai mult.. si ce am citit pe ultima pagina....cu riscul sa repet ce au spus colegii.. iti spun si eu.. in primul rind 120 l pentru 4 carasi e putin...ok sunt mici acum dar v-or creste si acestia au nevoie de 50 litri/peste... asa ca v-a trebui sa schimbi bazinul cu unul de minim 250l in care sa tii 4 carasi si ornamentele.. vei ajunge cam la 220l btrut...
in locul tau as achizitiona un filtreu pentru bazinul de 250 si cred ca un SUNSUN 403b ar fi super....nu sunt asa scumpe dar eu zic ca ar fii foarte bun
Gindeste asa.. un bazin supra populat are nevoie de "supra" filtrare si bio si mecanica pentru ca ai o productie de amoniac mare,dincauza dejectiilor si a mincarii care se lasa pe substrat de catre pesti...(nu exista "suprafiltrare" sau prea multa... cu cat mai mare volumul de filtrare cu atit mai stabila chimia apei)
In alta ordine, daca iti iei un filtru mai mare,cind o sa achizitionezi acel bazin mai mare nu mai e nevoie sa te chinui sa cumperi alt filtru sau sa faci restartare cu ciclare si .....reutilizezi sin substrat,repui filtrul gata ciclat in functie.O sa ai doar o deciclare partiala pe care o sa o ajuti cu aditie de bacterii si in max 2 saptamani bazinul e brici
Deci asta e parerea mea.. in cazul in care vrei sa ramai la acest bazin,ori vei fi nevoit sa dai 2 carasei ori ai dai pr toti si reprofilezi bazinul..
Eu am in 400l 7 carasi si 4 ancistrus si tot mai apar probleme cu 2x sunsun 403b si un filtru interior cu 4 litri bio.. mi-am redus la max filtrarea mecanica
|
 |
|
|
ieri am facut un schimb de apa si am verificat unul din filtre...nu le-am verificat sin octombrie anul trecut.Cu ocazia asta l-am clatitsi am curatat si carcasa...L-am clatit in apa scoasa din bazin si am completat la fel cu apa scoasa din bazin.. si am adaugat solutie de la GBL Biostarter,care o dau ei cu pachetele de medii filtrante
niste poze cum arata filtrul cind l-am desfacut
https://img.plici.ro/image/X7I
https://img.plici.ro/image/X7O
https://img.plici.ro/image/X7S
https://img.plici.ro/image/X7e
https://img.plici.ro/image/X7o
la penultima poza,in sertarul respectiv, am tras pe o parte mediile care se vad si am mai putut adauga 720g minisiporax
|
 |
|
|
|
imi pare rau pentru el
|
 |
|
|
|
eraproblema cu nitratii nu cu nitritii... erau mari in apa de la sursa erau peste 30ml/l, acum mi-a iesit sub 25
|
 |
|
|
|
in decembrie am spalat filtrele... um e normal.. nu la jet de apa.. am scos din ele mizeriile,si am clatit mediile in apa scaoasa din bazin.... le-am spalat la dferenta de o saptamana
nu mi se parea in neregul.. sa zic ca sunt maronii.. mai ales dupa clatire.. erau albe
astazi cred ca o sa scot unul sa il verificsi fac niste poze
|
 |
|
|
|
de asta sunt constient ca la incarcatura organica sunt la limita maxima...la 400l brut cred ca am net cam 350.. ... 7 carasi si 4 ancistrus... e cam la limita maxima de confort
|
 |
|
|
|
ma gandesc sa se fi colmatat mediile?
si daca e asa ...doar spalate nu cred ca ar ajuta... as putea sa le fierb ca sa se decolmateze?
|
 |
|
|
|
am 2 canistre sun sun 402 b intr-unul am 2 sertare pline cu siporax si nul cu lava vulcanica....al 2-lea tot plin cu siporax... .. ca filtrare mecanica in ele am lasat doar un perlon deasupra pentru pompa si la fiecare IN in cosuletu am bagat un brete pentru filtrare mecanica.. si mai am un filtru intern in care am bagat 3 l siporax si50g lava vulcanica substreat ,un perlon pentru filtrarea mecanica si in locasul ioncalzitorului am bagat biobals
dupa calculele mele ar fi in jur de 20l de material bio.. asta in cazul in care saculetul are intr-adevar 1000 ml cum scrie..
ca fauna am 7 carasi 2 subunkins,2 subunkins voalat,2 blak moor si cred ca cel singur e crap coy...si mai am 4 ancistrusi
bazin 400l
plante . doar anubias
|
 |
|
|
|
nu cred ca asi mai revine... si daca ar fi un miracol..miracolul sunt ei ca fiinta.. dar si daca ar fii un miracol sa isi revina....nu o sa mai traiasca mult dupa..
|
 |
|
|
|
nici o parere?
|
 |
|
|
|
oncearca sa faci schimburi mai dese de aap ..max la 3 zile macar 30% din volum si adauga in continuare bacterii..asa poti tine in parametrii cat de cat nivelul amoniacului,nitritii si nitratii..si ar fi bine sa aspiri substratul de dejectii si mancarea care se aduna pe substrat.. asa mai elimini din volumul de amoniac care poate sa apara in bazin
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
in primul rand.. scoate locatarii din bazin.lasa bazinul sa se cicleze.nu e indicat sa faci ciclarea cu bazinul populat. Instabilitatea chimiei apei dauneaza locatarilor..Ori dai pestii unui prieten care are unde sa ai tina, sau mai bine doneaza-i..Se poate trece o ciclare cu pesti in bazin dar nu poate garanta nimeni ca pestii v-or rezista perioadei de ciclare sau, daca rezista , sunt slabiti si majoritatea mor dupa nu prea mult timp
Perioada de ciclare este de 4 saptamani dar dupa 3 saptamani poti introduce un peste sau 2 dar nu toti..
|
 |
|
|
|
bun... probleme...
in primul rind, dupa testele facute cu teste dedicate.am un set de teste combiset de la GBL mi-au iesit nitritii mari
astea sunt valorile testelor care le-am facut astazi inainte de un schimb de 50%de apa
NO2 < 0,01 mg/l
NH4 < 0,05 mg/l
NO3 = 20mg/l
KH = 10 d
pH = 8,5
CO2 = 9 mg/l
teste la apa de la retea,pregatita pentru schimb in care bag denitrol de la GBL pentru ca nu pot astepta 24 h cu doua cuve pline cu apa
am facut testele doar la nitriti,nitrati si Cl2
deci NO2 < 0,025mg/l
NO3 = 5mg/l
Cl2 = 0
Deci... De cind am venit din concediu ma confrunt cu o problema care am mai avuto si inainte,cozile crapate la pestisori...Inainte ,cu un schimb de apa de 50% si inca un schimb de 30% dupa 2 zile,a 4 zi de la schimbul masiv pestisorii nu mai aveau cozile crapate...Incepeau sa le crape inotatoarele daca depaseam 6 zile de la ultimul schimb de apa.Acum , de o luna nu reusesc sa rezolv problema...la 2 saptamani am facur scimburi de 50% si la 2 zile inca un schimb de 30%... si inca nu ies la capat cu problema...odata la saptamana aspir substratul,in acelasi timp fac si schimbul de apa.Dupa fiecare schimb de 50% fac acel schimb de 30% intermediar pe care nu il iau in calcul, ca sa spun asa,pentru ca la 5 zile de la schimbul masiv fac schimbul de 30% care e in programul normal
Treaba e ca , timpul in care am fost plecat in concediu, am lasat pe cineva sa faca schimburile de apa si sa dea de mancare. Cind am venit,dupa o luna,toti erau cu cozile crapate..probabil nu a facut schimburile la timp si,de mancare a dat cam mult... asta stiu sigur pentru ca ,am vazut in recipiente..
Am facut din start 2 schimburi masive de 50% prima si a doua zi apoi am urmat programul normal, la 5 zile de la primul schimb ,un schimb de 30%, dupa alte 5 zile un schimb masiv 50% si asmd cum v-am explicat ceva mai sus
Pestii sunt vioi, nu ai pete albe sau ceva pe ei,mananca bine.. nu ai vad agitati.. doar cand mananca
Nu stiu ce sa cred.. se poate cumva sa imi fie deciclat bazinul sau sa am mediile colmatate?
|
 |
|
|
|
|
 |
|
|
|
5 zile.. nu stiu daca rezista...mincare nu ar trebui sa le dai in plus....
Cu astia mari,nu ar fi o problema chiar daca nu le dai deloc mancare...si nu e indicat sa pui mancare mai multa "sa fie si pentru mai tarziu"..
cu puii .. nu stiu ce sa spun
|
 |
|
|