[Logo www.acvariu.ro]

Acvariu.ro - forum - Cea dintai comunitate a acvaristilor
  [Search] Search   [Recent Topics] Recent Topics   [Hottest Topics] Hottest Topics   [Top Downloads] Top Downloads   [Members] Member Listing   [Groups] acvariu.ro 
[Register] Register / 
[Login] Login 
Messages posted by: radian
Forum Index » Profile for radian » Messages posted by radian
Message
Este un Chiton. Este OK.
O suspectez ca ar fi o anemona Majano dar nu sunt foarte convins.

O am de de 1 an. Cand era bebe avea 1 cm diametru. A tot crescut pana pe la 6-7 cm diametru cu tot cu tentacule pana acum o luna cand s-a impartit in 3. In tinerete s-a tot plimbat spre lumina iar in final s-a oprit unde se vede (cel mai sus posibil).
In primavara am facut rost de inca una mica care la randul sau s-a splintat in doua dar dupa numai o luna. Acum sunt 5 si nu stiu daca trebuie sa ma bucur sau sa ma ingrijorez .




Parerea mea este DA. As putea spune chiar cu plus si aici am de povestit doua nebuneli d'ale mele.

Dupa ce au fost gata Aiptasiile existente in acvariu, ce m-am gandit eu...hai sa le dau ceva proaspat ....si ce putea sa fie decat niste puiuti draguti de Aiptasia numa' buni de prasila . Crezi ca a apucat vreunul sa aterizeze ? Nici vorba....i-au luat din "aer" ca sa zic asa, in plina zi fara nici o rusine fata de lumina sau de mine.

Cu alta ocazie la intoarcerea din Grecia zic sa le aduc puilor de seticaudata (aveau max. 1 cm) ceva daruri....adica o piatra plina cu Aiptasia. Dupa o saptamana era curata.


L. seticaudata - ultimul stadiu larvar (cam la 30-40 de zile)



L. seticaudata - din recolta proprie (varsta 2 ani)


Rog admin sa stearga mesajele anterioare cu cererea de ajutor postare youtube. Intre timp am bagat ceva hamei la cap si m-am luminat


Palaemon - varsta 1-2 saptamani





Palaemon - in prima saptamana dupa transformarea completa in mini creveti
[
Spre rusinea mea.... ma juta si pe mine cineva sa postez un clip pe youtube ?
Ceva poze sa vedem si noi ?
Episodul 2

Presupunand ca avem ca avem tot ce este cerut in episodul 1 sa incepem .
Colectare larve
E necesara un pic de insomnie. Expulzarea larvelor se produce dupa ce se vine intunericul total la 1-2 ore (eu am colectat intre orele 23 si 1 cu aproximatie). Cum stim cand se produce ? Pai….aici e o problema ce tine cont de experienta personala, putere de observatie si ciclul de depunere care este intre 15 si 30 de zile. De mentionat ca odata fecundata, femela poate produce mai multe serii de pui. Nu are rost sa detaliez mecanismul.
Buuuun….. eveniment produs…ce fac ?
1. Opresc pompe, filtare, etc. sau eventual reduc la minim agitatia apei.
2. Fixez lanterna sa lumineze perpendicular pe luciul apei astfel incat sa am acces cu furtunul in zona respectiva. Larvele au un puternic caracter fotofil si in scurt timp se vor aduna in zona luminata. Cine a eclozat Artemia stie mai bine. Colectarea se face cu furtunul prin aspiratie.
Operatie finalizata…. pun in functiune pompa de aer astfel incat bulele cat mai fine sa creeze un current slab in recipient. Nu trebuie sa fie agitatie mare deorece larvele sunt sensibile in special cele de Lysmata.
Acum intervine perioada critica. Ce mananca ? Nu stiu daca utlizeaza ceva din masa apei extrasa cu ei din acvariu dar cu siguranta trebuie sa avem deja la indemna nauplii de Artemia proaspat eclozata. Nu e tarziu nici daca le dam in maxim 24 de ore dar mortalitaea va fi mai ridicata.
Cateva observatii :
La 30 de grade , primele nauplii de Artemia apar in 6-12 ore deci sunt sanse sa le dam ceva de papa creveteilor daca ne prinde nepregatiti.
Larvele de Palaemon sunt mai mici si mai mobile decat cele de Lysmata.
Palaemon-ul se hraneste frenetic cu propriile progenituri astfel incat trebuie sa va miscati repede la recuperare..
Cred ca ar fi mai elocvent daca reusesc sa dibui ceva poze sau filmulete facute la vremea respectiva. Dar nu promit nimic.

Intrebari ?

VA URMA...
La niste copillasi ma gandeam...asta vad ca e tatal lor

L-am vazut in Corfu si pe bunicul lor cat palma. Nici daca-mi dadea cineva 100 de Euro nu RON n-as fi pus mana pe el
Si apropo de gajganii (aviz amatorilor).... umbland noaptea dupa melci cerithium am constatat ca din metru in metru erau niste limbrici cum le spun eu (fire worm) la 15-20 cm ca pe deget. Noroc ca eram echipat ca pentru arici.






Cred ca mai sunt vreo 3-4 pe care ii tin intr-un acvariu separat dar din pacate nu am acces usor la el si mi-ar fi imposibil sa prind ceva fara sa-l demolez. Dar promit sa ma interesez pentru ca stiu pe cineva care avea. Si pe mine m-ar ineteresa sa aduc ceva sange proaspat sa mai incerc o inmultire (din astia ai mei cred ca numai unul e mascul si oricum sunt frati, asa ca .....). Anul asta m-a sarit Grecia din schema ca altfel era rezolvata acum.


Daca ma scapa de alge as fii in stare sa dau o fuga la Eforie sa-i fac cinste cu o plasa de garizi.

Una peste alta zice ca l-au taiat unii pe burta (sper ca nu cercetatorii britanici ) si au gasit 99% alge si restul maruntisuri.

Pai.... sa incerc episodic ca sa para mai interesant
Episodul 1 : Ustensile necesare

1 buc. pompa de aer ( de preferat una de putere mica) si mantocaria aferenta (furtun,2-3 buc. piatra cu bule cat mai fine , T distributie aer cu 2-3 iesiri)
1 buc furtun (din cel mentionat mai sus e ok)
1 buc lanterna (cu leduri pentru o lumina cat mai concentrata)
1 buc. recipient 3-5 litri (borcan din plastic cu capac insurubabil), 1-2 borcanele de maxim 500 ml cu capac.
Oua de artemia (cele de la JBL sunt foarte bune).
Femela purtatoare de oua, cu cat e mai mare e mai bine, daca e la origine wild e si mai bine.
Ceva alge (chaetomorpha dar merge si Caulerpa)
NOROC, RABDARE si PERSEVERENTA.

E valabil pentru ambele specii.

si cum se spune..VA URMA
La lista animalelor reef safe as trece si un crab (Percnon gibbesi). Am vazut multe exemplare acum 2 ani in Corfu. Cum la vremea respectiva nu stiam cu ce se mananca (mai bine zis ..ce mananca), i-am ignorat. Mai amuzant a fost cand m-am intors in tara si am vazut ca pretul unuia este in jur de 100 de lei (daca il gasesti)
Specia e invaziva in Mediterana si are origine subtropicala atlantica. Nu-l gasiti in Thassos sau Egee in general (deocamdata ?), doar la Ionica.
Salut,

Incerc sa readuc la viata acest subiect. Pentru cine este interesat pot da cateva detalii despre cum am inmultit Palaemon elegans (varianta mediteraneana-mult mai rezistent decat cel de Marea Neagra) si Lysmata seticaudata (pepermint-ul mediteranean - probabil cel mai eficient mancator de Aiptasia).
Salut,

De bucurie ca nu mai sunt singur cu muraturile in Targoviste, fac cinste cu 2 buc hermiti Clibanarius erythropus.

Numai de bine
Razvan
Salutari din Targoviste

Razvan, 48 de ani,

In principal acvaristica de apa sarata.

Acvariu - 120 litri

Vietati : diverse dupa cum se poate vedea
 
Forum Index » Profile for radian » Messages posted by radian
Go to:   
Powered by JForum 2.3.4 © 2012 JForum Team • Maintained by Andowson.com